CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
Author: bianglala

Lebih Suka Menanam Bunga atau Berkebun Sayur?

[Copy link]
Post time 1-4-2021 09:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Salu campak2 je biji buah pstu tgk dia tumbuh..adik2 y jaga..ai takut nak pegi,nak2 kalau nampak ada ulat ke, cacing ke,mmg ai menjauh laa..boleh mmpi ngeri kalau tgk benda2 tuh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 1-4-2021 09:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka sgt menanam..tambahan tanan utk masak..daun kari, pokok pandan, pokok kunyit, pokok selasih thai, pokok lemon, pokok cili, serai.

Pokok kunyit baru nk tnm semula..aritu mati..tktau pasaipa..pokok serai wangi ..
Jiran ada dtg amik pokok2 utk semai.

Pokok pudina dan daun kesom nak semai baru. Mati pulak..tu la..mai mls menyiram..abih pokok

Pokok bunga...suka tanam bunga ros. Bunga lain..gitu2 ja

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2021 09:50 PM From the mobile phone | Show all posts
makneng replied at 1-4-2021 08:38 PM
Owhh keladi mini tu ek... Masa mak kecik2 selalu nampak keladi warna pink, merah n kuning corak2 d ...

Senang..suka panas. Letak panas maka keluarlah warna terang dia..
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2021 10:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka tanam yg blh di masak...pandan, kari, pudina, kesum, cili, tomato, daun limau purut

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2021 11:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Satu nya pokok yg paling lama bertahan kt rumah ni ialah pokok bunga kertas. Sbb biar je dia tetap hidup. Yg lain mati kalau sayur tu pokok pandan je la yg hidup nyahhh...hmmm

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2021 11:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Tanam bunga utk rumah nmpk cantik.

Utk masak, sikit je yg ada. Daun kari, daun pandan, pokok cili & lots of bayam brazil. Lidah buaya guna utk rambut.

Utk mkn ada pokok betik, belimbing & mangga.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2021 01:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Suka tgk org berkebun. Tp aiols xreti nk jaga pokok. Tgn panas. So aiols tlg tgk2 kn je.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2021 06:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Sy suka tanam sayur dan pokok buah buahan. Kalau yg jenis pokok bunga ni tg jenis berdaun je... yg berbunga ni kurang minat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 2-4-2021 07:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Byk tanam pokok yg boleh digunakan bila perlu. Pokok kesum, cekur, cili api, pandan, kunyit, limau kasturi, pudina, halia etc. Tp tanam dlm pasu je la sbb kwsn terhad. Senang tanam pokok utk masak ni. Time nk guna.. amik je kat luar rumah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2021 08:13 AM From the mobile phone | Show all posts
iols suka tanam pokok yg na guna mcm serai pandan sayur kesum basil limau dll
tanah pun limited iols harap dpt beli rumah landed yg ada tanah spy dpt bercucuk tanam pokok buah2 yg besar pula.. nak tanam pokok kelapa, mata kucing, delima, lemon, durian, durian belanda..pastu ada gazebo lepak2

indahnya hidupkuuuu harap tercapai impian iols nk

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2021 11:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Buat masa ni ada tanam pokok2 bahan2 masakan
Macam kunyit halia serai daun kari belimbing buluh keladi keledek lengkuas cili tomato mangga nenas pisang nipah
Kalau pokok hiasan sy x suka yg berbunga jadi kat dalam dgn luar rumah sy ada pokok2 jenis daun lebar mcm ketapang keladi rubber plant snake plant lidah buaya dragon plant palm kipas - indoor outdoor comes together kaedahnya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2021 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Pokok pandan, kari, limau purut, lada benggala, pudina, malbery utk makan/guna sendiri. Pokok bunga melur, bunga kertas, lidah buaya. Tuh jer yg di tanam.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2021 03:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka tanam pokok berdaun. Yg berbunga pula kalau bunganya putih, on.

Edible garden kat tanah secoet belakang rumah tu ada la yg basic utk makan family kecik, pandan, daun kadok, kari, kunyit, cili padi, serai, limau purut. Eh rasa nak masak tomyam pula

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2021 04:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka jer tanam dua2 , pokok2 bunga selit2 tu ada pokok sayur. Paling mudah pokok bawang putih , bawang merah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2021 05:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Tanam sayur.  Ni tengah semai cili. Stkt ni x pernah hidup berbuah lagi pokoknya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2021 05:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka berkebun sayur. Pernah tanam kangkung, bayam merah dan hijau, cili, betik, serai, bendi, kobis, bayam, sayur pak choy dan jagung. Semua mengeluatkan hasil yang baik, guna baja tahi ayam. Tanaman sendiri yang tak keluar hasil ialah nenas. Kacang tanah pernah juga tanam tolong ayah masa di kampung dulu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 2-4-2021 05:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Kat rumah sendiri mesti ada dalam pasu ialah pokok kunyit dan pokok kesum, senang bila nak masak. Beli rasa rugi sebab guna tak banyak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2021 07:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Lengkong replied at 2-4-2021 05:07 PM
Kat rumah sendiri mesti ada dalam pasu ialah pokok kunyit dan pokok kesum, senang bila nak masak. Be ...

Pokok kesum dari dulu tak pernah berjaya tanam.  Macam2 cara. Tak tau lah napa. Any tips?
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2021 07:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Dua2 i suka..mak i tanam n jaga..i tukang sponsor pkok

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2021 07:35 PM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 1-4-2021 08:17 PM
haha..ini dia



Aah..tauge dari kacang hijau kan..kacang hijau sapa yang tak tahan kuat anginnya..angin badan ni memang jadi macam sesak nafas. Makan bihun sup dan kueyteow goreng letak tauge banyak sedap..tapi lepas makan tak tahan sakit

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-8-2022 04:53 AM GMT+8 , Processed in 0.086520 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list