CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 2279|Reply: 9

Rokok rasa manis?

[Copy link]
Post time 25-3-2021 12:16 PM | Show all posts |Read mode
Assalamu'alaikum dan Salam Sejahtera semua.

Aku nak bertanya kat doktor2 atau sapa2 kat sini yang boleh huraikan permasalahan aku ni.
Aku perokok, 22 tahun dah. Bermula Februari tahun ni, aku bertekad untuk berenti merokok tapi bukan mendadak la.
Jadi, plan awal aku, nak reduce dari 2 bungkus sehari ke 1 bungkus dua hari.. bulan seterusnya, 1 bungkus untuk 3 ke 4 hari.

Antara perkara2 lain yang aku sediakan, 2mg & 4mg nicorette chewing gum dan vape. Ikut kepada keperluan, kalau kat opis aku kunyah chewing gum.. tak tahan sangat, aku balun vape 5- 10 pam. Lunch baru aku bantai rokok sebatang.

Alhamdulilah, plan awal aku tu berjaya. Sekarang ni, 1 bungkus boleh tahan sehingga 4 hari (sambil disulami dengan nicorette dan vape).

Seminggu dua ni, aku rasa satu benda yang pelik. Bila aku mula hisap rokok je, rasa puntung rokok tu manis. Aku switch ke rokok jenama lain pun keadaan tetap sama. Rothmans, Winston dan Dunhill.. Dunhill pulak, baru hari ni aku rasa manis kat puntung, padahal rokok ni aku dah buka 2 hari lepas. Dan hari2 sebelum ni, takde pulak rasa manis tu.. Nak kata aku merokok selepas minum atau makan makanan manis, takde pula camtu.

Adakah ini salah satu petanda penyakit?
Aku ada buat carian di internet pasal ni..  ingatkan aku sorang je rasa macam ni, rupanya ada juga orang lain dengan masalah yang sama..  tapi tiada jawapan yang jelas...

Ni pautan berkaitan:

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-3-2021 12:31 PM | Show all posts
Doc @ipes2
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2021 01:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Sbb tu aku x nak hisap rokok takut kena kencing manis. Hisap rokok blh menyebabkan kencing manis tau.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2021 10:53 AM | Show all posts
Edited by adila39 at 26-3-2021 12:25 PM

Waalaikumsalam Najib.. aha, menarik ni. Untuk social smoker pulak depa takkan lalui benda ni .  But I ada baca percentage untuk berhenti merokok dgn mendadak meaning terus stop lebih high chance untuk terus stop. Berbanding sedikit sedikit sebab u akan still merokok and maybe bertukar kepada vape. Which vape ni kalau u baca mix with smoking boleh memudaratkan jugak. My brother pun lalui benda sama dia cuba nak stop merokok so dia selang seli dgn vape..haaa terus sakit dada , sesak nafas. But im sure reaction one to another berbeza.

Manis tu as u u know, rokok ni kan ada banyak jenis nikotin and didalam nikotin tu ada banyak jenis kimia...medically i x boleh explain since im not the doctor  bila doc @ipes2 available dia jawab. But i am in medical industry and im the mod here so boleh la jugak i bantu u sikit... commonly, bila mulut terasa manis usually disebabkan gangguan di pankreas- pedih ulu hati dan kandungan gula dalam air liur kita. So im sure secara logik thinking sistem badan you sedang menyesuaikan diri dgn perubahan yg u lakukan.

ni yg i copy :
  • Penghentian merokok - Alasan paling biasa bagi perokok yang memutuskan untuk melawan tabiat merokok. Adalah diketahui bahawa nikotin mempunyai kesan buruk terhadap selera dan membosankan kerentanan mereka. Apabila seseorang berhenti merokok, ujung saraf menyambung semula kefungsian dan rasa mereka dari makanan yang dimakan, ia kelihatan lebih cerah. Kadang-kadang cukup untuk makan sesudu gula supaya rasa yang sesuai akan mengikuti sepanjang hari. Dalam kes ini, tidak ada sebab untuk bimbang, jika rasa manis di mulut tidak menyenangkan, anda boleh membunuhnya dengan makanan lain, contohnya, makan beberapa biji kopi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2021 06:14 PM | Show all posts
otai_g replied at 25-3-2021 12:05 PM
Sbb tu aku x nak hisap rokok takut kena kencing manis. Hisap rokok blh menyebabkan kencing manis tau ...

Ada pengalaman orang di sekeliling kena camni ke
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2021 06:20 PM From the mobile phone | Show all posts
otai_g replied at 25-3-2021 01:05 PM
Sbb tu aku x nak hisap rokok takut kena kencing manis. Hisap rokok blh menyebabkan kencing manis tau ...

kan... penyakit NCD ni berkait dgn obesity and bila gitu zda darah tinggi and akan ada diebetic... haihh better kita jaga diri... cousin saya meninggal at young age sbb kencing manis.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-3-2021 10:44 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 26-3-2021 10:53 AM
Waalaikumsalam Najib.. aha, menarik ni. Untuk social smoker pulak depa takkan lalui benda ni .  But  ...

Thanks u.. very informative info..
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2021 06:40 PM From the mobile phone | Show all posts
najib888 replied at 27-3-2021 10:44 PM
Thanks u.. very informative info..

Welcome
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-4-2021 01:05 AM | Show all posts

terima kasih tag sy cik seri

sy tak pasti kenapa itu berlaku pada awak najib. maybe hanya kerana unsur2 lain eg vaping etc
apa2 pun, salah satu tips utk berhenti merokok yg selalu jugak diwar2kan ialah berhenti tanpa set dates:
tetiba satu hari just stop.. dan 6 minggu tu lawanlah cravings itu dgn tictacs ke, ari manis ke etc

kadang2 setting dates ini membuat kita ulangi
beitu juga dgn menurunkan kadar yg dihisap. ya ini sgt bagus ie kurankan jumlah yg dihisap, tetapi kita masih lagi menghisap

juga, vape itu bukanlah tanpa long term consequence nya

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2021 10:11 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 11-4-2021 12:05 AM
terima kasih tag sy cik seri

sy tak pasti kenapa itu berlaku pada awak najib. maybe hanya keran ...

good sharing info ...tqvm...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-10-2022 07:08 AM GMT+8 , Processed in 0.093183 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list