CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 57249|Reply: 143

[Pelbagai] Apakah Pilihan Anda? Work From Home Atau Office?

[Copy link]
Post time 24-1-2021 02:28 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Xim at 24-1-2021 07:57 PM

Pada pendapat forumer sekalian, yang mana jadi pilihan?

Sebenarnya setiap pilihan ada pro dan contra.....

Bagi pendapat Xim sendiri,

Kos

WFH akan menyebabkan sesetengah orang spend lebih untuk tampung kos internet, elektrik sebab ada certain company tak tanggung langsung kos2 ni....tapi kerajaan pun dah umumkan diskaun untuk bil elektrik dan 1GB internet free (tapi tak pasti start bila)....kereta pun tak perlu servis lebih kerap macam sebelumnya...

Tapi kalau kerja di office pulak kena bayar duit parking dan duit minyak....

Misalannya suami isteri salah seorg WFH, sorang kat office lagilah kos minyak + parking + elektrik + internet... Tak tahulah kalau anak2 tak dihantar ke taska atau pengasuh..... Yg tu dah jimat sikit la.....

Waktu Kerja

Waktu kerja pun ada certain department boleh je access bila2.. ok ke kalau Call Centre department reply  email customer malam2?

Kawan Xim pernah reply email Xim pukul 2am. Xim rasa amat menarik kalau waktu kerja boleh fleksibel macam ni. Cuma kita pun kena bersikap jujur la kena meet atau exceeded KPI.....

Ibu dan Anak2

Xim rasa kebanyakan ibu2 mesti stress kena kerja dari rumah sebab faham2 je la kena kerja pada masa yang sama, nak layan anak bergaduh, nak makan, mntk tukar pampers, mntk tukar channel....pagi2 ok lagi banyak cerita kartun....

Masa

Daripada segi masa, ada yang kena spend masa dua jam atau lebih untuk perjalanan ke tempat kerja....maka,kalau kerja di rumah,diorang akan ada lebih masa untuk bersama keluarga....

Capaian Internet

Ada sesetengah tempat,capaian internet memang teruk sangat...tempat Xim masa PKP kali pertama,telco T ni memang laju...PKP kali kedua ni kejap connected kejap disconnected....terpaksa tukar telco lain....dan juga terpaksa guna dua handphone,satu khas untuk hotspot sahaja sebab kadang2 ada briefing melalui LINE atau Whatsapp calls,so internet kepada PC akan disconnected kalau guna 1 handphone....leceh nak cari maklumat kalau disconnected....

Ada lagi sebab lain yang kamurang boleh kongsikan?ayuhh....kongsikan bersama....akhir kata,bertabahlah mana yang prefer kerja kat office,tapi kena juga WFH....marilah kita berganding bahu putuskan rantaian Covid ni...

Single Polls, Total 62 Users voted

Count down: 30580 Days12 min.

Your User group have no permission to vote

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2021 02:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Prefer WFO.. Kalau WFH, waktu kerja dah jd 24/7.. Kadang siap ada meeting lg smp jejak tgh malam..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-1-2021 03:04 PM | Show all posts
harkktuih replied at 24-1-2021 02:57 PM
Prefer WFO.. Kalau WFH, waktu kerja dah jd 24/7.. Kadang siap ada meeting lg smp jejak tgh malam..

Adoi...management tak tidur ke malam2 pun kacau staf?
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2021 03:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Office. Fokus and tenang sikit. Xdela keje non stop mcm kt uma
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-1-2021 03:14 PM From the mobile phone | Show all posts
epuepy replied at 24-1-2021 03:07 PM
Office. Fokus and tenang sikit. Xdela keje non stop mcm kt uma

Xim pun ingt nk join yg WIO....x smpai 10org pn kat opis....mst tenang keadaan takde org sgt....
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2021 03:19 PM From the mobile phone | Show all posts
I prefer work from office. Kat rumah ni laptop selow, internet selow stress lah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-1-2021 03:21 PM From the mobile phone | Show all posts
gummiebear replied at 24-1-2021 03:19 PM
I prefer work from office. Kat rumah ni laptop selow, internet selow stress lah

Kalau dedua slow mmg stress sgt2....
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2021 03:40 PM From the mobile phone | Show all posts
I prefer work from office, kalau work from home memang boss expect kerja 24/7, padahal 8.30-5.30 mmg i jujur je buat kerja2 office. Bila tak response selain office hour, cakap kita ni berkira waktu kerja. Dah tu waktu kerja yg sepatutnya kan ada? Boss buat apa masa tu
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2021 03:49 PM From the mobile phone | Show all posts
harkktuih replied at 24-1-2021 02:57 PM
Prefer WFO.. Kalau WFH, waktu kerja dah jd 24/7.. Kadang siap ada meeting lg smp jejak tgh malam..

Betul. Sama lah kita. Lagi produktif kerja dari rumah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-1-2021 03:51 PM From the mobile phone | Show all posts
soulskull replied at 24-1-2021 03:40 PM
I prefer work from office, kalau work from home memang boss expect kerja 24/7, padahal 8.30-5.30 mmg ...

Ramai juga ye kena keje 24/7....bertabahlah....kita pun tak berkira kos internet n elektrik pun dah cukup baik dah tu....
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2021 03:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Xim replied at 24-1-2021 03:51 PM
Ramai juga ye kena keje 24/7....bertabahlah....kita pun tak berkira kos internet n elektrik pun da ...

Yep.. bertabahlah. Bersyukur masih ada kerja kan. And also team mates i sgt2 cooperative & hari2 ckp thanks sbb i selalu backup dorang masa busy urus anak kat rumah. So tu la sebab i bertahan kot.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2021 04:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Xim replied at 24-1-2021 03:14 PM
Xim pun ingt nk join yg WIO....x smpai 10org pn kat opis....mst tenang keadaan takde org sgt....

That’s rightt! My boss tiber bangun malam nak kencing pun sempat mesej I assign kerja tengah malam Ahad yea. Aku pedulikan je. Takde dalam kontrak kerja aku kena kerja 24/7. Giler.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2021 04:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Sudah tentu iols pilih work from office. At least focus buat kerja sampai siap. Memang kadang-kadang stay late tapi at least hal kerja settle kat office. Kat rumah me time and family time. Lagipun semak lah kerja kat rumah kejap-kejap makan gemuk dah aku ni!
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2021 04:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Mmg WFH since start PKP 1.0 sampai skrg.. sebetulnya xde issue sgt.. ok je.. cuma kdg2 internet slow, masa meeting slalu disconnect, x dgr suara dan sebagainya la.. dan x kisah pun x jumpa bos, team mate.. tapi rindu nak bersosial dgn kwn2 opis.. dok rumah pulak sorang2.. mmg ada masa jadi mental jugak la.. harap semua ni cepat berakhir .
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2021 05:01 PM From the mobile phone | Show all posts
honestly suka wfo tapi malas nk bngun pagi siap2. haha
kalo wfh mane dapatnye nk focus dgn nk kene masak,anak lg. pastu nnti stress sorg2 sbbnye nk kejar dateline, masa idea tgh melimpah2 tu la anak nk berak la bagai
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2021 05:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Xim replied at 24-1-2021 03:04 PM
Adoi...management tak tidur ke malam2 pun kacau staf?

My bos jenis active memalam.. Especially bila anak2 dia dah tidur.. Then dia start la active.. Wassap itu ini.. Panggil meeting.. Altho kat group dia just cakap anyone free please join meeting later, tapi takkan la nak ignore kan.. Skip skali dua maybe boleh la.. Takkan tiap2 kali meeting nak bg excuse tak free.. Tapi even join meeting pun, kitorang yg kuli ni tak pay attention sgt pun.. Lebih membawang kat group wassap kitorang
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-1-2021 05:35 PM From the mobile phone | Show all posts
soulskull replied at 24-1-2021 03:54 PM
Yep.. bertabahlah. Bersyukur masih ada kerja kan. And also team mates i sgt2 cooperative & hari2 c ...

Betul....trpaksa pikir asal ade kerja je dah la....xde pilihan lain selain setuju je....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-1-2021 05:37 PM From the mobile phone | Show all posts
pxlbb replied at 24-1-2021 04:20 PM
That’s rightt! My boss tiber bangun malam nak kencing pun sempat mesej I assign kerja tengah mala ...

Sepatutnya mcm tu la kan,xde plak mentioned 24/7 kena kerja....dah jd cmni rasa x seronok plak nak bkerja...
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2021 05:39 PM From the mobile phone | Show all posts
harkktuih replied at 24-1-2021 02:57 PM
Prefer WFO.. Kalau WFH, waktu kerja dah jd 24/7.. Kadang siap ada meeting lg smp jejak tgh malam..

amboi gigihnya....
mujur office i paling lambat 5pm dah slow down email, chat pun tak rancak macam waktu pagi...
but email masuk pukul 2-3pagi tu biasa la, sebelum mco pun ada...tengok deadline
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-1-2021 05:40 PM From the mobile phone | Show all posts
little_sis replied at 24-1-2021 04:51 PM
Mmg WFH since start PKP 1.0 sampai skrg.. sebetulnya xde issue sgt.. ok je.. cuma kdg2 internet slow ...

Dulu Xim suka WFH sbb malas nak tempuh jammed....pastu nak masuk 2.0 tetibe ubah fikiran,tapi tak dbnrkan plak WIO....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-5-2022 02:16 PM GMT+8 , Processed in 0.092619 second(s), 24 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list