CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 2903|Reply: 12

[HISTORY PENYAKIT]: HIV DAN SIV

  [Copy link]
Post time 24-1-2021 03:30 AM | Show all posts |Read mode
Edited by ipes2 at 25-1-2021 04:46 AM

@lilac85

Good question dari you. Walaupun agak complicated pathways nya, dan chronology nya di awal kurun ke-20 adalah fraught with uncertainties, namun tabiat meletak date dan mengumpul data 'for posterity' didalam bidang ini membantu sedikit clarity kepada isu yang awak tanya ie HIV itu jangkitan dari chimpanzee kah? Walaupun ini adalah pembacaan yang kurang menarik, tetapi beginilah chronology dan events nya.

Ya researchers berfikir beginilah hal asalnya. Simian Immunodeficiency Virus (SIV) ini memang telah dikaji sebagai mula menjangkiti chimps sejak 20-30ribu tahun yang lalu. Namun ada suatu outbreak in 1920, di Leopoldstown (Kinshasa dihari ini) di Congo dimana data dikumpul yang menunjukkan ada cluster jangkitan yang melemahkn immune system telah berlaku pada masa itu. Walaupun technology dimasa itu tidak mampu untuk membawa ilmu2 baru kedalam incidence ini, namun datanya disimpan.

Dalam tahun 1959, juga di Kinshasa, bila seorang lelaki mengalami jangkitan 'pelik' yang melemahkan system immunity manusia, data2 dtermasuklah dari darah nya telah membuka clarity baru kedalam isu virus yang melemahkan immune system manusia. Ini kita sudah bincang dalam thread ''kes2 awal AIDS''. dan, bila suatu outbreak berlaku dikalangan chimpanzees dalam tahun 1980s yang mirip2 dengan kes AIDS, kajian mendalam dalam tahun 1985 mendapati bahawa agent yang terlibat adalah sejenis virus ie SIV di atas tadi.

Dalam tahun 1986 ada seorang doctor researcher yang terer, Dr Ho di AIDS Research lab di NY berjaya membuktikan bahawa kes 1959 tadi adalah dari HIV. Ini, plus multiple other evidence, showed that kedua2 HIV 1 & HIV 2 ini adalah asalnya SIV. Ini adalah berita besar dan controversy kerana ini bermakna SIV tadi telah berjaya melompat dari satru species ke species yang lain ie chimps to man.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-1-2021 11:45 AM | Show all posts
First time dengar Simian Immunodeficiency Virus (SIV)
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2021 11:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Wah,good info lah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-1-2021 04:53 AM | Show all posts
seribulan replied at 24-1-2021 11:45 AM
First time dengar Simian Immunodeficiency Virus (SIV)

ya, ini suatu virus lama
dia lemahkan aspect2 tertentu immune system chimpanzees
juga macaque

sepatutnya, viruses binatang tidak lompat species
the facts that ia lompat ke manusia, ini sgt menakutkan
apa kata kalau ia terjadi lagi dimasa depan?
kita bukannya ada kelengkapan utk melawan benda2 baru

influenzae virus yg bertukar every year tu pun kita takleh lawan bila mutant baru kuar
mati berjuta setahun (lihat dibawah)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-1-2021 04:54 AM | Show all posts

yes, tapi kita selalu takut tidak pada tempat nya
flu contohnya membunuh berjuta org.. kita je tak tahu
tgk in 2018:

Conclusion. CDC estimates that influenza was associated with more than 35.5 million illnesses, more than 16.5 million medical visits, 490,600 hospitalizations, and 34,200 deaths during the 2018–2019 influenza season.
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2021 09:49 AM | Show all posts
ipes2 replied at 25-1-2021 03:53 AM
ya, ini suatu virus lama
dia lemahkan aspect2 tertentu immune system chimpanzees
juga macaque

Congo tu...teringat pula Ebola
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2021 09:20 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 25-1-2021 04:53 AM
ya, ini suatu virus lama
dia lemahkan aspect2 tertentu immune system chimpanzees
juga macaque

Tengkiu doc. Info yg sgt menarik. Kdg2 sy terfikir, adakah kes2 mcm kanser di kalangan haiwan. Danndgn mkn daging haiwan tu ada possibility manusia dpt juga.

Sebab terbukti kan virus dari haiwan transferred to human mcm hiv ni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-2-2021 08:22 PM | Show all posts
seribulan replied at 26-1-2021 09:49 AM
Congo tu...teringat pula Ebola

ya, dan ebola dah ada epidemic baru minggu lepas
ebola is totally different to HIV kerana ianya adalah haemorrhagic virus dan sudahlah highly contagious, malah highly fatal pula, jauh lebih tinggi fatality nya dari HIV (atau covid etc)
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 21-2-2021 08:27 PM | Show all posts
lilac85 replied at 13-2-2021 09:20 PM
Tengkiu doc. Info yg sgt menarik. Kdg2 sy terfikir, adakah kes2 mcm kanser di kalangan haiwan. Dan ...

soalan ini sangat valid lilac dan kita punselalu ingin tahu.. kita bgn paru2 lebu pastu kita gigit suatu tisunya yg kita rasa hmm, apajkah ini, mungkin abscess dari bovine TB (TB lembu), atau suatu gumpalan tisu yg out-of-place dalam liver lembu.. mungkin cancer pada lembu itu. scientists pun tertanya2.

dikatakan jika ianya tumor, tidaklah mudarat memakannya kerana cancer bukanlah berjangkit eg liver lembu tadi. malah jika ianya suatu jangkitan, sellaunya jika sudah dimasak betul2, akan mati semua bacteria penyebab abscess tadi..

persoalan yg harus diambil ialah Lilac, bagaimanakah keadaan haiwan itu sebelum ianya di sembelih, kerana ada undang2 yg jelas bahawa jika haiwan utk food kita itu tidak sehat, mereka tidak patutu disembelih utk jualan. ada Quality Controller nya.. namun, dlm scandala daging ahri ini, sapa lah yg tahu kan tentang honesty hati mereka2 yg diberi kuasa memantau
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-2-2021 08:34 PM | Show all posts
seribulan replied at 24-1-2021 11:45 AM
First time dengar Simian Immunodeficiency Virus (SIV)

ini virus lama dan classiclah dikalangan Chimpanzees
HIV adalah suatu entity baru, namun dihari ini, sudah dapat dikekang dgn elok dan ramai yg HIV positive teapi viral loadnya under control dan mereka tidak dapat AIDS dari nya.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-2-2021 09:07 PM | Show all posts

terima kasih mh17
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2021 11:12 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 21-2-2021 08:27 PM
soalan ini sangat valid lilac dan kita punselalu ingin tahu.. kita bgn paru2 lebu pastu kita gigit ...

Thank you for your clarification doc keep sharing with us ya
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-2-2021 05:50 AM | Show all posts
lilac85 replied at 21-2-2021 11:12 PM
Thank you for your clarification doc  keep sharing with us ya

no probs lilac, have a good week ahead and may all our affairs are in order and all doas, makbool
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-10-2022 06:34 PM GMT+8 , Processed in 0.097090 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list