CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 8389|Reply: 35

[HISTORY PENYAKIT]: BAGAIMANA KES2 AIDS MULA2 DIKESAN

  [Copy link]
Post time 2-1-2021 06:16 AM | Show all posts |Read mode
Edited by ipes2 at 24-1-2021 03:10 AM

Pada 5 June 1981, CDC di US mengeluarkan satu article bahawa ada kes2 Pneumocystitis carinii Pneumonia (PCP) telah dikesan pada 5 pesakit; ini adalah berita yang agak besar, kerana PCP adalah rare, dan PCP tidak berlaku kecuali aspect2 tertentu dalam Immune System seseorang itu telah lemah. Didapati, kesemua 5 kes PCP ini berlaku di LA, dikalangan lelaki, kesemuanya homosexual, dan mereka semuanya muda dan healthy. Pakar2 pada masa itu sangat takjub dengan hal ini.

Kebetulan, di hari yang sama, seorang dermatologist Dr Alvin Friedman-Kein yang peka dan mungkin rasa ada tanggungjawab moral dan professional, menelefon CDC untuk memberitahu CDC bahawa beliau mengesan bebrapa clusters kes Kaposi Sarcoma (KS) di NY dan California. KS adalah cancer kulit yang aggressive dan rare, dan diketahui berlaku jika seseorang itu mempunyai kelemahan pada aspect2 tertentu immune system mereka. Beliau memberitahu CDC bahawa kes2 KS ini semuanya berlaku kepada pesakit2 lelaki, kesemuanya homosexual, dan mereka semuanya muda dan healthy. Pakar2 pada masa itu mula mengesyaki sesuatu tetapi mereka tidak faham apa yang sedang berlaku.

11 hari selepas itu, seorang pesakit diadmit ke CDC itu sendiri dengan sejumlah jangkitan dan penemuan2 yang menunjukkan beliau mengalami kelemahan pada aspect2 tertentu pada immune systems nya. Pakar2 disitu cuba menyelamatkan nyawa pesakit ini tetapi beliau meninggal dunia 4 bulan kemudian di situ tanpa dapat di release dari sana. Pakar2 menamakan kumpulan symptoms dan signs pesakit ini, sebagai Acquired Immune Deficiency Syndrome, AIDS. Pesakit ini adalah lelaki, homosexual, muda (35tahun) dan sebelumnya adalah healthy. Inilah kes pertama dimana AIDS telah didiagnose.






This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-1-2021 07:14 AM From the mobile phone | Show all posts
i see.. wah tq doc, ini macam
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2021 11:51 AM | Show all posts
Belajar perkara baru, terima kasih untuk informasi ini.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-1-2021 04:31 AM | Show all posts
adila39 replied at 2-1-2021 07:14 AM
i see.. wah tq doc, ini macam

yes, CDC sebagai institute paling top didunia dalam hal hal penyakit berjangkit, mula kumpulkan data2 berkenaan dengan kelemahan immune system yg nampaknya berlaku dilkalangan org2 yg sebelum ini sihat sejahtera.. ie ada suatu yg baru yang berlaku pada bahagian2 tertentu tentera2 dalaman mereka sehingga menjadi lemah. ini amat berbeza dengan keadaan di mana seseorang itu lahir dengan kecacatan pada immune system mereka; ini dikalssifikasi sebagai Congenital, eg DiGeorge Syndrome. DiGeorge ni melibatkan T-cell dari lymphocytes seseorang itu. Lymphocytes ada lah sebahagian dari ''cell cell darah putih'' kita.

oleh kerana isu dalam kes2 awal yang dikesan oleh CDC itu nampaknya berlaku pada mereka2 yg sihat, maka ie diclassify sebagai Acquired, dan bukan Congenital.

bila mereka nampak patternnya, ie aspect tertentu dari immune system yg kena, org2 nya lelaki / muda / homosexual / healthy / dan jangkitan yang timbul adalah adalah rare, CDC mula agak, ini benda baru.. dan most importantly fatal dan yg lebih menakutkan, ialah highly infectious

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-1-2021 04:33 AM | Show all posts
NekNgah replied at 2-1-2021 11:51 AM
Belajar perkara baru, terima kasih untuk informasi ini.

beres nekngah; sekurang2nya kita tahu apa beza HIV dan AIDS, in pun sudah bagus.
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2021 10:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Good info dr @ipes2

Pic atas tu PCP ke Karposi's? Dahsyat ya berlubang2 kulitnya macam kena cucuh puntung rokok
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-1-2021 11:05 PM | Show all posts
mizzmimi replied at 4-1-2021 10:23 PM
Good info dr @ipes2

Pic atas tu PCP ke Karposi's? Dahsyat ya berlubang2 kulitnya macam kena cucu ...

terima kasih mimi
kerana laporan awal di CDC tu lah, hingga kini org yg kena KS selalu dituduh ada HIV, walhal ade je KS disebabkan oleh factor lain

itu Kaposi Sarcoma
bukan berlubang2 tapi tertimbul2, dan ya mcm kene cucuk puntung rokok
KS ni tak common, tetapi ada je lah org kena KS dari masa kesemasa
tapi jika org tu ada factor2 yg menyebabkan bahgian2 tertentu pada immune system dia rosak, maka KS mudah berlaku pada orang itu.
factor2 tadi termasuklah HIV, immunity yg rendah, transplant patients, chemotherapy etc.
bila immune system tadi dah affected, maka datanglah virus Human Herpes Virus 8 (HHV 8). HHV 8 inilah yang menyebabkan KS tadi.
bila cukup points2 nya, mereka yg ada KS kerana HIV dalam badannya boleh lah diisytihar sebagai mengidap AIDS

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2021 11:17 PM | Show all posts
ingat lagi dulu2 masa kecik byk awareness pasal HIV kat Tv tp skrg mcm dh kurang dh.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 5-1-2021 03:26 AM | Show all posts
butterflyz replied at 4-1-2021 11:17 PM
ingat lagi dulu2 masa kecik byk awareness pasal HIV kat Tv tp skrg mcm dh kurang dh.

ye, sudah kurang kerana sudah ada ubat yang strong dan berkesan; juga, HIV ni jika dicontrol, org tu tak lah dapat AIDS dan boleh je hidup dgn HIV infection dia sebagai penyakit chronic sahaja.contoh, KS ni, jika org itu ada HIV dan ditreat dgn HAART regime, boleh terhalang berlakunya


yg betul2 kita kena risau ialah TB dan Hepatitis B dan C tu. Tapi ye lah HIV ini pun pentignlah juga kita pay attention dan tidak lupa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2021 09:32 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 3-1-2021 04:31 AM
yes, CDC sebagai institute paling top didunia dalam hal hal penyakit berjangkit, mula kumpulkan da ...

Tq. Somehow sy x pasti bagaimana pulak persepsi org kita now terhadap HIV patients ni. I guess kita kena berilmu utk menilaikan sesuatu penyakit tu.. . stigma utk pengidap HIV ni jugak i think masih lagi negative. Ive seen it, and pernah duduk bersebelahan pengidap HIV... rasa takut pun ada berjangkit ke... so doubts tu ada. But moral support kepada mereka I think perlu.

Mybe dr boleh jugak share HIV patients ni berjangkit melalui sentuhan( i. e. berjabat tangan, sentuhan di bahu like a tap, tanda sokongan) ya atau tidak.. ramai yg sangka ya. Which is tidak begitu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-1-2021 11:31 PM | Show all posts
adila39 replied at 5-1-2021 09:32 AM
Tq. Somehow sy x pasti bagaimana pulak persepsi org kita now terhadap HIV patients ni. I guess kit ...

ya, negative sentiment pada pesakit AIDS sangat sukar untuk di buang; namun, kita tetap kena berhati2, kerana ianya suatu penyakit yg betul2 serious dan mudah pula jangkitannya.

dulu2 ramai lah yg sangkal dan dakwa bahawa menghalang pesakit AIDS dari guna toilet yang sama dgn orang lain ditempat awam; tetapi dicounter balik oleh org2 lain, sambil berkata: ''ok so u all kata risiko nya is 'too small'; but how small is small, the risk is what matters, a small cut on thae AIDS's patient's bottom can transfer plasma, body fluid, blood onto the toilet seat and you then can get this if u also have a very small cut on your bottom eg from scratching etc''..  so, prasangka negative nya tidak habis2 hingga kini.. samalah dgn pesakit yang ada TB.. cepat2 ditutup mulut / hidung jika tahu org sebelah ada TB  

apa2 pun, yg penting ialah berhati2. ianya berjangkit melalui perpindahan body fluids, so eloklah tak share towel (geseran towel pada kulit boleh breach kulit sekejap), tak share ketip kuku (akan terluka sikit isi dekat kuku kadang2 semaa ketip kuku) etc. tidak perlu pandang negative, cuma perlu peka dan hati2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2021 12:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Lambat juga ya Aids mula dikesan
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2021 12:45 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 5-1-2021 11:31 PM
ya, negative sentiment pada pesakit AIDS sangat sukar untuk di buang; namun, kita tetap kena berha ...

Omg scarynya bila pk2 balik betul
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-1-2021 11:51 PM | Show all posts
lilac85 replied at 10-1-2021 12:41 PM
Lambat juga ya Aids mula dikesan

ya lambat.. di congo dulu dah berlaku kes kat sorang mamat ni dalm athun 50an (nanti sy kumpul data dan buka thread); darah dia disimpan dan dlm tahun 1990an some clever researcher Cina kat US dapat hubung kan keduanya.. ie bahawa itulah kes HIV yang pertama. sebelum tu, dalam tahun 1920an, dah ada outbreaks kecik.. juga antara beruk2 juga di congo.. hingga today pun scientist2 yakin itu SIV yg cross masuk dalam manusia jadi HIV
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-1-2021 11:54 PM | Show all posts
lilac85 replied at 10-1-2021 12:45 PM
Omg scarynya bila pk2 balik betul

ya; tetapi ini bukanlah suatu yg tidak ada basis, namun kita tidak boleh sisihkan atas dasar dia ada A
HIV.. cuma kena hati2 sahaja; juga pada penyakit yang mudah berjangkit yg lain eg Hepatitis, TB, Covid-19
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 07:54 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 12-1-2021 11:51 PM
ya lambat.. di congo dulu dah berlaku kes kat sorang mamat ni dalm athun 50an (nanti sy kumpul dat ...

Maksudnya doc, hiv ada di kalangan beruk? Mcm mana manusia blh dpt pula dari beruk
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-1-2021 09:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Dulu aku kecik2 fikir aids..fikir dadah..fikir seks merata2....tapi sampai itu jerla...pastu org yg kena aids tu kotor sgt... jijik semua.  Tapi bila dah besar emmm kita rasa simpati plak...walaupun takut tu masih ada
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-1-2021 05:46 AM | Show all posts
lilac85 replied at 13-1-2021 07:54 AM
Maksudnya doc, hiv ada di kalangan beruk? Mcm mana manusia blh dpt pula dari beruk

ya, dari virus SIV tu
saya ada lakar2 3 perenggan pasal history nya, tapi kertas tu tinggal kat locker tempat kerja lak

macam mana? dari mutation SIV dalam come chimpanzees ke manusia
ada a spate of cases 1920 also di Congo dulu2 tu.. bila medics dan historians review cases2 masa tu, mereka mula fikir inilah point of mutationnya.. in 1980s ada sorang doc yg intelligent ni kat US nama Dr Ho dapat buktikan memang that was the story.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-1-2021 05:51 AM | Show all posts
belacan_gurl replied at 22-1-2021 09:23 AM
Dulu aku kecik2 fikir aids..fikir dadah..fikir seks merata2....tapi sampai itu jerla...pastu org yg  ...

ya; itu vision yg ramai org ada dlm minda mereka. slowly this is changing.

bukan rasa takut yg awak ada tu, tetapi rasa berwaspada. dan ini ok lah.. waspada kot2 tertukar cecair badan eg jika share nailclippers ke, towels ke (dikata, bila kita lap badan, towel can be kasar can causes tiny skin abrasions dan ini adalah tiny open areas yg you boleh dpt things gong into body). ya, waspada dalam diam sahaja, kerana pengidap HIV macam org lain shaja. pesakit AIDS tu lainlah sikit, kena hati2 lebih sikit lah.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2021 07:04 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 23-1-2021 05:46 AM
ya, dari virus SIV tu
saya ada lakar2 3 perenggan pasal history nya, tapi kertas tu tinggal kat l ...

Very interesting indeed. Tq Dr Ipes. Pls share kalau doc ada detailnya ya
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-10-2022 07:35 PM GMT+8 , Processed in 0.112153 second(s), 27 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list