CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: AeriSha

[VOL 2] YOUR TOP JAPANESE DRAMAS OF ALL TIME & RECOMMENDATIONS

  [Copy link]
 Author| Post time 2-1-2021 07:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Kan best kalau ada forumer buka benang Alice In Borderland plak,bg segar skt mata tgk board ni dgn bebenang Jepun,takdeklah drama2 dr neg yg sama je sokmo..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 2-1-2021 07:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Eh kaka @takayama belum masuk lagi kah?
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2021 07:15 PM | Show all posts
AeriSha replied at 2-1-2021 06:11 PM
Eh terkejut iols tengok reply pasal Covid19..Silap benang ke uols?

Oh...my bad
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-1-2021 07:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by AeriSha at 3-1-2021 07:08 AM
seribulan replied at 2-1-2021 07:15 PM
Oh...my bad


Hehe takpe2 nanti tambah lagi list Jdrama yg mana teringat..
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2021 09:45 PM From the mobile phone | Show all posts
AeriSha replied at 2-1-2021 07:09 PM
Sorry uols,iols gurau jah..Tapi uols betul2 buat list tu thanks.. hehe..
Takp ...

Hahahaha..tp seriously,sapa2 y belum tgk satorare,tgk laa..hihihi

arini baru je habis tgk dorama akuma no bengoshi..ok laa..niceeeeeeee..sila tgk..hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2021 09:47 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 2-1-2021 07:12 PM
GTOIce World
Itazura Na Kiss
Majo no Jouken


Mr.brain ngn kyojo pn ok jgk laa..kimutaku jgk..
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2021 12:35 AM | Show all posts
Edited by one_aiman at 3-1-2021 12:41 AM

30) Unsung Cinderella – Ishihara Satomi, Narita Ryo, Tanaka Kei (Fuji TV 2020)

Midori Aoi (Satomi Ishihara) has worked as a pharmacist at ahospital for the past 8 years. She holds the belief as a pharmacist that medicine is related to a patients' daily life and, because of this, pharmacists needs to know about their patients. Consequently, Midori Aoi spends more time with her patients than other pharmacists. She receives criticism that she should work more efficiently, but she never wavers from her belief.

Review :- Kalau minat genre pekerjaan ni boleh lacuba tengok cerita ni. Cerita pasal seorang ahli farmasi yg agak menyibuk in agood way. Tukang bagi semangat untuk pesakit2 dalam ward yg ada masalah nakmakan ubat padahal kerja2 kat department banyak. Not a fan of Satomi, tapicerita ni boleh dilayan la sebab lakonan dia yg kurang gedik, mostly serius je. Plus ada Tanaka Kei yg lately semakin ganteng.


29) The Confidence Man JP – Nagasawa Masami, Higashide Masahiro,Kohinata Fumiyo (Fuji TV 2018)

Dako (Masami Nagasawa) is a con woman. She stays at a suite in a luxury hotel and schemes totake money from vicious wealthy people like yakuza bosses and evil businessmen.She works with Boku-chan (Masahiro Higashide) and Richard (Fumiyo Kohinata).Boku-chan is a sincere and timid young con man. Richard is a veteran con man. Dako is able to master knowledge from various professions in a short period of time and disguises herself as someone working in that field. Along with Boku-chan and Richard, they carry their plans using fantastic teamwork.

Review :- Ala2 cerita Kurosagi tapi versiberkumpulan. Con artist yg banyak akal nak scam orang2 jahat. Lakonan Masamisejak dua menjak ni makin improved, perfect 10 sangat dia dalam cerita ni.Pendek je review untuk drama ni sebab kecewa ngan Higashide Masahiro tu, ada kepatut ada wife cantik pun nak makan luar jugak. Sian Anne.


28) Osozaki Himawari – Ikuta Toma, Maki Yoko (Fuji TV 2012)

Set along the Shimanto River in Kochi Prefecture, Japan."Osozaki no Himawari" depicts the lives of seven people who follow vague dreams, but live an ordinary life. Jotaro Kodaira (Toma Ikuta) is about to turn 30-years-old. Jotaro has recently been laid off from work and around the same time his girlfriend of seven years dumps him. Jotaro then spots awebsite recruiting people for work in Koichi Prefecture in a regional revival cooperation. Kahori Nikaido (Yoko Maki) is clinician sent to work in herhometown of Koichi Prefecture. On the way to there, Kahori meets Jotaro Kodaira.

Review :- Cerita pasal watak Toma tinggalkan Tokyo untuk cari kerja baru lepas kena berhenti. Kerja jadi ala2 runner kat satu small town ni. Dari sekecik2 tukang kebun sampai la tukang bawak orang tua ke hospital untuk checkup/rawatan. Tapi dia dapat la gaji ngan townhall kat situ. Dulu tengok masa tengah menganggur, berangan jugak la nak kerja macam dia tapi takut takde sambutan haha


27) Okitegami Kyoko no Biboroku – Aragaki Yui, Okada Masaki (NTV2015)  

Kyoko Okitegami (Yui Aragaki) is a private detective.She is known as the Forgetful Private Detective. When she wakes up in the morning, her memory is reset. Due to this, she rigidly adheres to a maintenance secret. No matter what case she has, she has to solve the case in a day. On her body, she has an important note that she must never forget. Even though Yakusuke Kakushidate (Masaki Okada) has a crush on Kyoko Okitegami, he is alway mistaken as the culprit of a case by Kyoko Okitegami. No matter how close Yakusuke Kakushidate gets to Kyoko Okitegami, she totally forgets about him by the next day.

Review :- cerita pasal female detective yg boleh dan kena solve kes dalam masa sehari sbb kalau dah tidur terus lupa semua benda. Dan selalunya, setiap kes mesti ada kena mengena ngan watak Okada tu sebab dia ni macam malang sikit, asyik jadi suspek je. Comel je cerita ni, sebab iols crush kat Okada Masaki


26) Samurai High School – Miura Haruma, Watanabe Anne, Shirota Yu (NTV2009)

Kotaro Mochizuki (Haruma Miura) is a timid, introspective teenager who attends a private high school. One day he discovers a mysterious old book and from that day on, whenever he finds himself in a difficult situation, he turns into a samurai warrior.

Review :- antara drama best lakonan late Haruma. Perfect10 sangat bawak 2 watak berbeza, satu watak budak sekolah yg penakut pemalas kurang bijak, satu lagi watak samurai yg gagah perkasa. Dua2 watak nama sama, kira macam samurai tu adalah nenek moyang dia la dulu2.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-1-2021 07:10 AM From the mobile phone | Show all posts
one_aiman replied at 3-1-2021 12:35 AM
30) Unsung Cinderella – Ishihara Satomi, Narita Ryo, Tanaka Kei (Fuji TV 2020)
Midori Aoi (Satomi  ...


Waaahh awesome uols buat list mcmni,iols siap berdebar2 tunggu nak tau sgt drama mana dapat no.1..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 3-1-2021 07:15 AM From the mobile phone | Show all posts
salmon-suki replied at 2-1-2021 09:45 PM
Hahahaha..tp seriously,sapa2 y belum tgk satorare,tgk laa..hihihi

arini baru je habis tgk doram ...

Hehe..
Apooo uols sejak 1st post Satorare Satorare,cite sinopsisnya mana? Apa yg best sgt dgn Satorare tu???

Iols boleh jah Google,tp nak tau pendapat uols lah..
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2021 09:12 AM From the mobile phone | Show all posts
AeriSha replied at 3-1-2021 07:15 AM
Hehe..
Apooo uols sejak 1st post Satorare Satorare,cite sinopsisnya mana? Apa yg best sgt dgn Sat ...

Alaaaa..kalau bgtaw skrg,nti xde surprise plak..citer dia psl penyakit jgk..hehehehe

Odagiri joe berlakon..citer lama daa tp ai suka citee ni..ai tgk 1loftears ai xnangis..tp y ni ada jgk laa kuar air mata..hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2021 04:49 PM From the mobile phone | Show all posts
AeriSha replied at 3-1-2021 07:10 AM
Waaahh awesome uols buat list mcmni,iols siap berdebar2 tunggu nak tau sgt drama mana dapat no.1 ...

ahaha..cite apa la kan yg dpt no1 di hati iols tu.. kalau buat macam ni, mesti benang ni akan duk kat 1st page je manjang..so takde la sendu nanti..bijak tak?
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2021 04:53 PM From the mobile phone | Show all posts
salmon-suki replied at 1-1-2021 10:54 PM
Ooo...mcm trick game dlm hajime kindaichi ngn Q-tantei laa..salah teka,mati terus..padahal mmg nia ...

tantei yuri rintaro ke? dah habis kan 5 episod je.. iols dah tengok sampai habis
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2021 05:03 PM From the mobile phone | Show all posts
AeriSha replied at 2-1-2021 07:04 PM
Aaahh uols barulah betul2 otai Jdrama hehe...Mohon listkan banyak2,sampai beratus2 pun boleh..

...

aibou kan?tak tengok sbb byk sangat nak kena download..tak byk sub pulak tu..teringin jugak nk tengok tp nanti la dulu hahaha..

cite watak lelaki yg serius/eccentric tapi bijak ke maksud uols? galileo dah tengok?jap nak list :-
1) sennyu tantei tokage - matsuda shota (penyiasat undercover)
2) in hand - yamapi (psl saintis cari penawar sakit)
3) juui doolitle - oguri shun (cite psl doktor haiwan)
4) a life - kimutaku (tp yg ni iols belum tgk lagi)
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2021 06:13 PM From the mobile phone | Show all posts
one_aiman replied at 3-1-2021 04:53 PM
tantei yuri rintaro ke? dah habis kan 5 episod je.. iols dah tengok sampai habis

Yeeeee..ai nak lgggg..tua2 pn segak jgk Yuri sensei tu..hihihihi~
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-1-2021 07:01 PM From the mobile phone | Show all posts
salmon-suki replied at 3-1-2021 09:12 AM
Alaaaa..kalau bgtaw skrg,nti xde surprise plak..citer dia psl penyakit jgk..hehehehe

Odagiri jo ...


Ahahahah kiut2,sabo je lah uols ni,nak suprise plak..
Nantilah iols try tengok,harap berbaloi..
Anyway..Soalan paling penting..
Odagiri Joe ni manly kah uols?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-1-2021 07:03 PM From the mobile phone | Show all posts
salmon-suki replied at 3-1-2021 09:12 AM
Alaaaa..kalau bgtaw skrg,nti xde surprise plak..citer dia psl penyakit jgk..hehehehe

Odagiri jo ...

Eh jap uols ni serius? Tengok 1 Litre Of Tears tak nangis?
Wow..
Drama apa lg yg dah berjaya buat uols menitikkan air mata tu?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 3-1-2021 07:06 PM From the mobile phone | Show all posts
one_aiman replied at 3-1-2021 04:49 PM
ahaha..cite apa la kan yg dpt no1 di hati iols tu.. kalau buat macam ni, mesti benang ni akan duk  ...

Ha tulah..Bijak2..
Jangan biar kami menunggu terlalu lama ye one_aiman sensei..

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-1-2021 07:18 PM From the mobile phone | Show all posts
one_aiman replied at 3-1-2021 05:03 PM
aibou kan?tak tengok sbb byk sangat nak kena download..tak byk sub pulak tu..teringin jugak nk ten ...

A'ah betul2 Aibou tu lah..Patutlah macam susah nak jumpa org tgk cite ni,takdek subtitle ke rupanya..Iols kena cari lg drama ni dgn lebih gigih nampaknya..

Owh uols ke yg penah suggest kat iols drama yg 1st tu dulu..Kena tengok neh..
Maksud iols lelaki yg ala2 hero tamil punya manly,gagah perkasa gittew..Bercakap pun suara manly,deep..Tapi kira betullah tu yg uols describe tu pun..
Sekali sekala nak jugak tengok yg sedap di hati iols hehe..

Alamak tetiba teringat scene2 AbgRyu training teknik2 dia shirtless atas atap..
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2021 12:39 AM From the mobile phone | Show all posts
AeriSha replied at 3-1-2021 07:18 PM
A'ah betul2 Aibou tu lah..Patutlah macam susah nak jumpa org tgk cite ni,takdek subtitle ke rupany ...

disebabkan uols dah bercerita pasal drama Aibou, malam ni iols nak maraton season 11, 12, dan 13.. sebabnya yg tu je ada subs, maybe sbb ada narimiya hiroki..lepas dia retired dari dunia lakonan baru lah takashi sorimachi ganti.. nanti dah habis maraton, iols wat review..ahh review la sangat hahahha
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2021 09:17 AM From the mobile phone | Show all posts
AeriSha replied at 2-1-2021 07:14 PM
Eh kaka @takayama belum masuk lagi kah?

assalamualaikum dik sayam
maap lmbt smp maklumlah tgh Covid ni flight delay sikit... hahahahaha
nnt kaka update drama yg kaka suka tgk dan actor yg jd pujaan hati
Bila guna phone ni rs berpinor biji mata nk berporem, dedua lappy plk anak2 dah conquer dgn game dan baca manga
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-12-2022 10:10 PM GMT+8 , Processed in 0.354588 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list