CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 3246|Reply: 6

[Cadangan] Keputusan Mahkamah Buruh

[Copy link]
Post time 28-10-2020 09:04 PM | Show all posts |Read mode
Salam,

Anak saudara(pekerja)  saya baru menang kes against majikan dia. Dia telah dibuang kerja tanpa diberi peluang bela diri .

Tadi hakim telah memutuskan yang majikan dia kena bayar ganti rugi kepada pekerja ni. Wakil majikan tleah mengambil keputusan untuk membuat rayuan keatas keputusan hakim tadi.

Pertanyaan:
1.Selalunya apa peluang majikan menang dan dapat 'buang' keputusan hakim tadi?
Maksudnya: Adakah majikan buat rayuan and dia pulak menang kes ini.

Terima kasih atas pandangan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-10-2020 10:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Kena tgk blk pleading dr claimant dan company/respondent
Apa yg di tuntut oleh claimant dlm pernyataan kes dan apa yg pihak company jwb dlm statement of defence
Dan findings dr President industrial Court tu mcm mana selain semasa bicara bagaimana pihak claimant dpt membuktikan yg dia layak tuntut dr company tu
Dan anak buah TT kena pecat sbb apa?
company ikut procedure ke x
biasanya dlm judicial review (JR), Hakim di Mahkamah Sivil akan tgk merits of the case iaitu samada terdpt kekhilafan di pihak industrial court semasa buat decision tu
Btw anak buah TT ada lawyer kan, jd biar aje dia buat kerja diaorg nnt

sorry ayat berterabur, mata dah terkulat2 tp sejenis gigih nk komen juga
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2020 10:58 PM | Show all posts
ada peguam okay lah insha Allah xde apa.. tapi selalunya kalau dah menang kt mahkamah buruh, mmg akan menang... sesetengah company sanggup bayar pampasan asalkan dapat buang staff...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-10-2020 02:59 PM | Show all posts
takayama replied at 28-10-2020 10:53 PM
Kena tgk blk pleading dr claimant dan company/respondent
Apa yg di tuntut oleh claimant dlm pernyat ...

My nephew kerja as SA di kedai jualan instalment.
Petuduhan adalah beri orang lain guna ID dia untuk buat sales. DIa tidak dipanggil untuk defend diri dia. Dia terus dapat surat pecat without any ganti rugi.

Ceritanya:
Pada hari dia cuti, ada sorang trainee ni nak close deat/buat sales tapi takda id. So dia call my nephew and minta id dia untuk dimasukkan dalam sistem. My nephew dah tanya supervisor dia and supervisor dia kata ok boleh beri id kpd trainee tu.
Tup2 after dia naik kerja, dia terus dibuang kerja dgn alasan beri id kat orag lain dan menyalahi undang2 syarikat.
Dia kata masa dia masuk kerja dia tidak diberi pun hand-out/manual tatacara kerja yang mana menyatakan tidak boleh reveal id kpd orang lain.
Justification dia:
1. Dia beri id untuk buat sales dan tidak ada penyelewengan disitu malah menguntungkan syarikat
2. Dia tidak diberi surat tunjuk sebab diatas 'kesalahan' dia.
3. Dia terus dibuang kerja 24 hrs.

Sudah bicara 2 kali.
1. Mula2 jumpa hakim. Hakim dengar kedua2 pihak and minta my nephew write up chronology dia.
2. Hantar report kpd hakim
3. Semalam, hakim panggil untuk perbicaraan dan jatuh hukum kpd sykt iaiut sykt kena bayar ganti rugi kpd my nephew diatas permecatan tidak mengikut prosedur.
4.Sykt nak buat rayuan.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-10-2020 03:00 PM | Show all posts
takayama replied at 28-10-2020 10:53 PM
Kena tgk blk pleading dr claimant dan company/respondent
Apa yg di tuntut oleh claimant dlm pernyat ...

My nephew tidak ada lawyer. Tidak mampu. DIa hanya SA biasa, B40, gaji dibawah RM3k
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-10-2020 03:01 PM | Show all posts
biozipstar replied at 28-10-2020 10:58 PM
ada peguam okay lah insha Allah xde apa.. tapi selalunya kalau dah menang kt mahkamah buruh, mmg aka ...

My nephew tidak ada lawyer kerana tidak mampu. Dia hanya SA biasa aje. Now pun kerja as SA di sykt jualan instalment juga.
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2020 03:14 PM | Show all posts
uda replied at 29-10-2020 03:01 PM
My nephew tidak ada lawyer kerana tidak mampu. Dia hanya SA biasa aje. Now pun kerja as SA di sykt ...

hmmm... moga terbela ya nasib.. orang yg baik selalu Allah bagi ujian supaya orang itu boleh bersabar. kalau belum berjaya, sabar lagi dan sabar...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-10-2022 01:25 PM GMT+8 , Processed in 0.215082 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list