CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: mrsjones

BORAK KOSONG, CHAT, GOSIP, LUAHAN DAN BERSANTAI DI BOARD PERUBATAN VOL. 22

   Close [Copy link]
Post time 28-10-2020 11:09 AM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 27-10-2020 06:15 PM
Faberet @ipes2 @keypochino [ ...

Kopi o kaw sethermos jangan lupa..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-10-2020 11:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 28-10-2020 11:12 AM
keypochino replied at 28-10-2020 11:02 AM
kalau yg daging tu ada lemak2 boleh buat asam pedas tetel kan @Kak-Leen


Kat pasaraya ada jual lemak2 tu.. murah je dalam RM7.60 sekilo..  beli sebungkus, campur2 dengan daging... banyak, so i pakai buat masak beberapa kali...  i suka masak sambal daging tetel.. asam pedas daging tetel pun sodappppppp... gulai kawah daging cincang pun sedapp (tp i tak pakai kawah le  periuk biasa je)

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2020 11:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 27-10-2020 07:18 PM
Pening den tgk kes cobik ni..

Jgn pening, Bubu. Boleh start project baru kat rumah.
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2020 11:13 AM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 27-10-2020 07:59 PM
nst.com.my
Laksa love: Penang's assam laksa ranked world's 7th best dish by CNN | New Straits Times ...

Akak pun suka nau nau asam  laksa Penang. Kick dia lain macam!
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2020 11:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Resipi  sambal daging tetel.. MIL i orang melaka... dia ajar i buat sambal daging tetel

Rebus daging & tetel tu dgn halia, garlic, onion, gula sikit, garam sikit, rebus sampai empuk dgn api kecil, periuk bertutup...

Dalam kuali, tumiskan cili boh, bawang, garlic kisar.. perasakan..  tumis sampai hampir kering sambal tu...

Masukkan daging  tetel +air rebusan tadi... masak sampai kering sikit air tu.... last masukkan daun bawang potong panjang2 sikit... kacau2 sampai puas hati..
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2020 11:13 AM | Show all posts
keypochino replied at 28-10-2020 07:53 AM
Apa lagi.. masak laksa la..

Laksa Penang & Laksa Kedah



                     

            Laksa Penang         
Kakmie buat resepi Laksa Penang ni mengikut versi kakmie. Anak-anak kakmie suka sangat laksa nih.
   
   

                    Salmy Saznira                             1 cooksnap        
            Ramuan            

   
  
         
  •               6 ekor ikan kembung (sederhana)              
  •               5 keping asam keping (rebus ikan)              
  •               10 keping asam keping (kuah)              
  •               1 sudu besar garam              
  •               7 ulas bawang merah              
  •               1/2 labu bawang besar              
  •               10-15 tangkai cili kering              
  •                Belacan sebesar ibu jari              
  •               1 bunga kantan              
  •               1 ikat daun kesum              
  •               2 cm lengkuas              
  •               2 batang serai              
  •               1 bungkus laksa kering              
  •                Air secukupnya              

   
                  Langkah   
   
  •                               
    Rebus ikan kembung bersama garam,asam keping dan sedikit air.
                      
          
       
                             
      
  •                               
    Kemudian asingkan isi dan tulang.
                      
          
       
                         
      
  •                               
    Masukkan isi ikan ke dalam pengisar. Tambah sedikit air. Kakmie kisar tak lumat sangat sebab nak bagi kuah laksa kita ada ketulan isi ikan.
                      
          
       
                         
      
  •                               
    Tulang ikan kakmie kisar jugak. Tambah sedikit air. Lepas tu guna penapis untuk ambik air saja.
                      
          
       
                         
      
  •                               
    Bakar dahulu belacan. Kemudian kisar semua bahan ini hingga lumat.
                      
          
       
                         
      
  •                               
    Panaskan kuali yang ada air rebusan ikan tadi, kemudian masukkan isi ikan yang dikisar tadi.
                      
          
       
                     
      
  •                               
    Masukkan jugak air tulang ikan dan bahan kisar. Gaul hingga sekata.
                      
          
       
                             
      
  •                               
    Kemudian masukkan serai,bunga kantan,lengkuas,daun kesum dan asam keping. Tambah air sikit jika nak kuah lebih banyak. Masak hingga mendidih.
                      
          
       
                         
      
  •                               
    Oh ya, lupa nak beritahu, sebelum masak kuah tadi, kakmie dah rendam laksa kering tu supaya ia cepat lembut. Rebus sekejap je tau.
                      
          
       
                         
      
  •                               
    Kemudian sediakan aksesorinya. Hehe. Orait siap!
                      
          
       
                         
      

         
  

                          Diterbitkan oleh
    Salmy Saznira

Resepi Laksa Kedah Kegemaran Saya Dan Suami







Sekarang ni tak tahu kenapa saya asyik nak masak laksa je. Pendek kata purata masak laksa ni dua minggu sekali akan saya masak. Seronok tau bila kita masak sesuatu masakan tu jadi sedap dan suami puji. Lagi la bertambah semangat nak masak bila ada orang puji ni kan. Menu yang jarang kita masak, bila kali pertama masak terus "menjadi" memang gembira la kan.. rasa macam nak lompat bintang je..haha..

Untuk kali ini saya nak share Resepi Laksa Kedah yang menjadi kegemaran saya dan suami. Laksa Kedah ke Pinang ke sama je kot. Saya pun tak tahu yang mana satu betul dan saya juga tak tahu apa bezanya antara laksa kedah dan laksa pinang ni. Sebab suami saya orang Kedah saya letak la nama Laksa Kedah..hihi..


Gambar untuk tatapan. Tak banyak gambar yag disnap semalam.

Saya ni memang hantu laksa. Kalau pergi pasar malam mesti cari laksa kedah (pinang). TAPI, (hah huruf besar gitu tapinya) laksa pasar malam ni memang low quality..Tak de rasa, kuah cair, pendek kata memang tak best la. Bukan niat nak hina dan kutuk makanan tapi itulah hakikatnya.

Sebab tu sekarang dah tak beli laksa kat pasar malam dah. Macam serik juga la. Rela masak sendiri. Bagi yang tak tahu camne nak masak Laksa Kedah yang best punya ni meh salin resepi saya ni (bajet chef gitu..hihi..). Confirm suami dan mak mertua puji. Sebelum tu kita berkenalan dulu dengan bahan-bahan yang digunakan untuk buat Laksa Kedah ni. Jom baca lagi..

BAHAN-BAHAN KUAH LAKSA KEDAH:
  • 1 bungkus laksa beras. Orang Terengganu atau Kelantan biasanya akan beli laksa yang orang kampung buat sendiri. Yang tu lagi sedap sebenarnya. Laksa beras ni kata mak saya boleh buat badan berangin. Laksa beras ni sifatnya sejuk.
  • 1 ikat daun kesum
  • 4 keping asam keping (asam gelugor)
  • Gula dan garam secukupnya.
Bunga kantan saya tak masukkan. Sebabnya saya dengan bunga kantan ni tak serasi cikit.


BAHAN-BAHAN KISAR:
  • 1 kg ikan kembung. Saya suka guna ikan yang besar-besar macam ikan kembung sebab senang nak buang tulang. Nak bagi kuah laksa ni kebabomm punya sedap ikan tu mesti la segar bugar. Baru la bila makan sepinggan tak cukup..hihi
  • Bawang besar. Ikut suka hati. Saya masukkan 3 biji bawang merah yang bersaiz besar juga.
  • 8 biji bawang merah
  • Bawang putih 6 ulas.
  • Halia 1 inci. saya ni asal masak je kalau boleh semua nak masukkan halia. Halia ni asal tak masukkan pon. Ok je kalau nak masukkan. tak ada rasa pelik-pelik pun. Lagi sedap kot sebab tu suami suka..kihkih
  • Cili merah 10 tangkai. Buang bijinya. Saya suka guna cili yang fresh. Bukan cili kering.
  • Sedikit belacan
BAHAN UNTUK HIASAN:
  • 5 biji telur direbus
  • 2 biji bawang besar dihiris nipis
  • 1 batang timun dihiris halus. Boleh juga kalau nak guna timun jepun Saya lagi suka guna timun jepun sebab tiada biji. So senang nak sagat bak kat orang utara.
  • Limau nipis. Boleh juga guna limau kasturi. Saya suka guna limau kasturi.
  • Cili padi dihiris nipis. Nak pedas boleh la masukkan masa nak makan. saya tak masukkan pun.
CARA-CARA PENYEDIAN KUAH LAKSA KEDAH:

  • Rendam laksa di dalam air terlebih dahulu. Nak cepat laksa tu masak, rendam hingga lembut.
  • Rebus ikan bersama asam keping sekeping. Setelah ikan masak toskan. Setelah ikan sejuk asingkan isi dari tulang. Jangan dibuang tulang ikan tu tau. Kisar ikan sehingga hancur. Kemudian kisar tulang ikan tadi bersama sedikit air dan tapis.
  • Masukkan ke dalam periuk yang digunakan untuk merebus ikan tadi bersama bahan-bahan kisar.
  • Masukkan daun kesum, asam keping, garam dan sedikit gula. Bagi yang nak masukkan bunga kantan boleh masukkan.
  • Masak kuah laksa ini selama lebih kurang 20 minit. Sebeleum api ditutup rasa kuah untuk kali terakhir. Jika dah puas hati dengan rasa kuahnya, boleh tutup api.
  • Hidangkan laksa dengan bahan hiasan. Nyumm, nyum..

Amacam..?? Senang ke susah nak buat laksa Kedah @ Pinang ni?? Senang je kan..Kacang je..Sesiapa pun boleh buat. Okalah saya undur diri dulu. Bisa ketemu lagi di lain masa. Selamat mencuba resepi laksa kedah saya ni. Kalau nak cuba la..Sekali cuba pasti nak cuba lagi..hihi..Kalau tak yakin sedap boleh la cari resepi lain..haha. Apa pun terima kasih kerana sudi membaca coretan saya ini. Bye bye..





Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2020 11:15 AM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 27-10-2020 08:13 PM
guling baca benang dudaberhias artis masih watak.tadika ke hapa...video DivaAA tu.{:1_565 ...

Beli tv memahal . Lepas tu dia suruh buang tv. Sayang.. Akak nak nasihatkan DibaEhEh supaya belajar pegang remote supaya senang nak tukar channel terus.
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2020 11:16 AM | Show all posts
Kak-Leen replied at 28-10-2020 10:09 AM
Kopi o kaw sethermos jangan lupa..

Mai sechewen




Nah satu cup giant...







This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-10-2020 11:17 AM | Show all posts
Kak-Leen replied at 28-10-2020 10:15 AM
Beli tv memahal . Lepas tu dia suruh buang tv. Sayang.. Akak nak nasihatkan DibaEhEh supaya belaja ...

DivaAA tu memang klako...jenuh...




This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2020 11:18 AM | Show all posts
Kak-Leen replied at 28-10-2020 10:13 AM
Akak pun suka nau nau asam  laksa Penang. Kick dia lain macam!

Tu ada letak resepi Laksa Penang & Kedah...

Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2020 11:23 AM | Show all posts
keypochino replied at 28-10-2020 10:02 AM
kalau yg daging tu ada lemak2 boleh buat asam pedas tetel kan @Kak-Leen

Kena tanya pakar chef @Kak-Leen

Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2020 11:23 AM | Show all posts
keypochino replied at 28-10-2020 10:03 AM
haa dah ada resepi tu bleh la buat

Esok cuti nak buat lah
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2020 11:25 AM | Show all posts
Kak-Leen replied at 28-10-2020 10:07 AM
Eh! Dah rumah baru rupanya!
Wah!!! Kena ambil luggage yg akak tambat kat rumah lama ni..

dah hanyut tu...Bubu lagi lawak..masuk je banglo baru katanya...@Buritan

Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2020 11:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Kak-Leen replied at 28-10-2020 11:13 AM
Akak pun suka nau nau asam  laksa Penang. Kick dia lain macam!

kak leen.. suatu ketika dulu laksa penang i viral kejap.... sampai 3x masak masa festival tu.. uishhh sedapnya kuah masam masam tu kan...

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2020 12:09 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 28-10-2020 11:49 AM
kak leen.. suatu ketika dulu laksa penang i viral kejap.... sampai 3x masak masa festival tu.. uis ...

Wah! Ni new level buat org Kluang ni! Isi laksa dalam plastic  cup tu je. Great idea. Senang pun senang.
Bila nak hantar asam laksa Penang ke sini?
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2020 12:11 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 28-10-2020 11:18 AM
Tu ada letak resepi Laksa Penang & Kedah...

Jap. Kena backlog balik. Boleh adjust mana2 dgn resepi yg akak guna selama ni. Tp seriously, akak x reti nak masak asak laksa penang ni sisikit tau..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-10-2020 12:12 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 28-10-2020 11:17 AM
DivaAA tu memang klako...jenuh...

Akak buka video dia pukul berapa pahi entah. Tanjat boiboi yg tgh tido kat sebelah. Kikikiki
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2020 12:13 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 28-10-2020 11:16 AM
Mai sechewen  



Mak ai! Ni boleh berendam ni! Kikikkkkiki
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2020 12:17 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 28-10-2020 11:13 AM
Laksa Penang & Laksa Kedah



Akak ada mesin sekali nenas sedikit dlm asam laksa akak. X tahu la nak panggil asam laksa apa. Tp memang biasa tgk asam laksa Penang dia letak nenas jadi bahan garnishing.
Tp resepi kedua letak halia tu x pernah akak jumpa.
Thanks Sb!
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2020 12:20 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 28-10-2020 11:13 AM
Laksa Penang & Laksa Kedah



Bab paling lambat dalam proses buat kuah ialah bab nak asingkan isi dgn tulang ikan. Tp ada org cakap kalau guna pressure cooker, dgn tulang2 sekali lembut.
Ada sesiapa pernah cuba? Dlm fb ramai kata gitu. Boleh la tambah kegunaan pressure cooker tu.. Terus teringat pesanan @Acikgomen ttg brgan dapur ni.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-12-2022 01:41 AM GMT+8 , Processed in 0.499188 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list