CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 14191|Reply: 93

[Jenayah] Nasi Kandar Hameediyah Penang Dipaksa "Datuk" Bayar Duit Perlindungan

  [Copy link]
Post time 16-10-2020 09:09 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Lagubestbest at 16-10-2020 09:32 PM

Makin menjadi2 datuk-datuk Malaysia zaman sekarang ni.

Sempoi je kan, datang satu family dan kawan2, order makan sampai kenyang sendawa bagai, bangun cuci tangan kemudian pergi kaunter bukan nak bayar tapi pergi paksa tuan kedai bayar duit 2K sebulan. Napela tokey kedai tak hidang racun terus, datang banyak kali mesti dahaga kot sekali dua.

Datuk "beri salam" macam ni, dari bayar 2K sebulan kat dia, baik bayar 20K kat pembunuh upahan sempadan thailand kasi lenyap terus.



16 Okt, Penang - Nasi Kandar shakedown: Penang restaurant claims they are being harassed for protection money.

GEORGE TOWN: The owner of a famous nasi kandar restaurant here alleges that he and his staff are being harassed for protection money.


Hameediyah Restaurant owner Syed Ibrahim NMA Abdul Sukkoor, 54, claimed that a group led by a man who identified himself as a "Datuk", had asked him to pay money in return for protection.



He said the "Datuk" came with his family and several other men to dine at the restaurant's branch on Jalan Ismail Hashim in Sungai Ara on Oct 6 at about 2pm and asked for RM2,000 per month.

"The 'Datuk' told me to think about it and promised he would come again," he said on Friday (Oct 16).


Syed Ibrahim said the "Datuk" returned with several men on Oct 10 but he was in Kuala Lumpur at the time. He said his son was threatened by the "Datuk" who told him restaurant staff risked being injured and the restaurant vandalised and damaged if he did not agree to pay the protection money that day.



"The 'Datuk' even threatened to put poison in our food and to make it public so that people would not visit the outlet. "He also threatened me by saying I would not be able to conduct any business in the area if I did not agree to pay up," he said.



Syed Ibrahim said he lodged a police report on the incident at the Bayan Lepas police station on Wednesday (Oct 14).

The 160-year-old restaurant has two outlets in Penang, with the original restaurant located on Campbell Street, George Town, which still draws large numbers of customers every day.



The branch in Sungai Ara was officially opened in September by Chief Minister Chow Kon Yeow. The iconic family-run business has two more outlets in Kuala Lumpur.

Balik Pulau OCPD Supt A. Anbalagan confirmed that a report had been lodged on the matter and that police are investigating.





Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-10-2020 09:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Wang pelindungan ni ala ala masuk my territory  u kena byr lah kan
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2020 09:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Deyols bagi perlindungan apa? Servis apa?
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2020 09:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Mana2 pon ada.. construction site letak machine je datang la gangster mtk duit utk security katanya. Rm3k sebulan. Kalau tak bayar dibakor nye machines tu. Tak pun diorg curi. Kadang2 2-3 gang datang mtk duit. Geng Melayu lain, geng yenna lain. Report polis tak jadi apa. Haram jadah betul. Elok mampus digilis myvi sekor2
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2020 09:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Dia baru masuk meniaga situ ke?
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2020 09:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada sebuah negeri..kalau ko nak buat bisnes/meniaga kat negeri tu..kena bayar duit toll kat kaum merak dulu
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2020 09:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Mampu ke nk tangkap...
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2020 09:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Susah juga meniaga nih...keliling pinggang kena paw
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-10-2020 09:56 PM | Show all posts
Edited by midori_katana at 16-10-2020 09:57 PM

Ni kawasan gengster Sg ara agaknya... hihihi.. senang2 nya nak pow duit hasil jerih perih org lain
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2020 10:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Bongok la datuk bodo mana tu?
Dh la peberet aku hameediyah ni..
Malaysia skrg semua pelik2 ya..
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2020 10:10 PM From the mobile phone | Show all posts
matchstick replied at 16-10-2020 01:29 PM
Mana2 pon ada.. construction site letak machine je datang la gangster mtk duit utk security katanya. ...

Ye ke.. mmg level tamil nadu dah malaysia ni.. scary..
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2020 10:11 PM From the mobile phone | Show all posts
mikasa replied at 16-10-2020 01:31 PM
Ada sebuah negeri..kalau ko nak buat bisnes/meniaga kat negeri tu..kena bayar duit toll kat kaum mer ...

Nak teka.. negeri tu dlm peta kat bawah2 kan.. bukan negeri atas2..
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2020 10:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Minami2013 replied at 16-10-2020 10:11 PM
Nak teka.. negeri tu dlm peta kat bawah2 kan.. bukan negeri atas2..

No komen tapi pasti bukan negeri atas kayangan sana
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2020 10:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Minami2013 replied at 16-10-2020 10:10 PM
Ye ke.. mmg level tamil nadu dah malaysia ni.. scary..

Iye..dlm kl Selangor ni mcm tu lah. I wonder jgk la tokey hameediyah ni baru 1st time ke kena paw dgn gangster..org dh lama meniaga mesti dh biasa. Kalau construction tokey cina diorg bayar je janji kerja jalan. Tapi bayar ke 1 gang je la mana yg paling power ikut kawasan. Project besar biasa ada cost utk guarding n security. Patut cost ni utk upah guard jaga site. Tapi dh jadi cost utk bayar gangster plak.
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2020 10:33 PM | Show all posts
Perlindungan dari sapa? Perlindungan dari konco-konco yang nak bagi perlindungan tu yer?
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2020 10:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Terganggu aku nak baca artikel dek gamba2 tu.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-10-2020 10:36 PM | Show all posts
benda biasa di mana2... especially tempat maju...

sape biasa buka kedai tau ler...

sebabtu iols suka peniaga2 di kelantan... takde makhluk2 gangster mintak duit ni...

walaupun negeri theyols tu masih belum maju sepenuhnya...
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2020 10:38 PM | Show all posts
matchstick replied at 16-10-2020 10:30 PM
Iye..dlm kl Selangor ni mcm tu lah. I wonder jgk la tokey hameediyah ni baru 1st time ke kena paw  ...

ha'ah soo true kaka...  memang kena bayar je upah jaga kawasan selalunya... unless tokey tu sendiri gangster memang dia upah anak buah terus tolong jaga... siap berpistol2 lagi... yang tak bestnya seko pun belum kena tembak kalau ada atleast kurang sikit manusia2 gangster ni
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2020 10:40 PM | Show all posts
Crystars replied at 16-10-2020 09:32 PM
Susah juga meniaga nih...keliling pinggang kena paw

Betul...gangster la..penagih la..

Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2020 10:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Gambar makanan tu lagi menarik dari berita ni
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-9-2022 10:10 AM GMT+8 , Processed in 0.115301 second(s), 28 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list