CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3513|Reply: 18

Luah isi hati..

  [Copy link]
Post time 11-9-2020 10:41 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Dah masuk usia 4tahun perkahwinan ni,macam2 dugaan datang..
Lagi sekarang bila kegawatan ekonomi,selalu bergaduh dengan pasangan berpunca daripada duit..
Kadang kala pelik,sebelum kahwin dia cakap tak kisah kalau suami kerja gaji 800 sekalipun,susah senang sama2..
Sekarang bila dah kahwin,semua jadi tak cukup,.
Nak duit belanja fix,nak pergi bercuti, nak barang kemas, nak kereta,..
Bila cakap kita tak mampu,dikatakan kita suami hopeless,useless..
Penat jiwaaaaaaaa uiiii.. dah laa kita ni sorg je yg bekerja,dia tak bekerja..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-9-2020 11:01 AM | Show all posts
TT i pernah dapat nasihat dulu.. orang kata 5 tahun pertama dalam rumah tangga ada lah waktu yang paling memenatkan.. waktu tu waktu kita menerima segala kekurangan pasangan..

semoga TT terus bersabar ye.. orang perempuan ni biasa lah memang macam tu.. nafsu ada 9, jadi semua dia nak.. tapi ultimately dia nak kasih sayang tt.. jangan give up ya
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2020 11:07 AM | Show all posts
mujur ai is realististik...ai tak penah cakap (wpun dlm hati) sanggup laki gaji 800 sebab ai tak sanggup

***semoga tt dpt keje baru gaji 8000
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2020 11:23 AM | Show all posts
Edited by CocoCily at 11-9-2020 11:28 AM

Dah masa bercinta semua indah. Sebelum kahwin, konon gaji/pangkat suami lagi rendah  tak apa.
Sorry to say. Itu semua sembang lebih. Nak tahu kenapa I cakap macam ni? Dah banyak kes jadi..

Masa nak kahwin, bila orang nasihat tak di dengar. Lepas hampir 10 tahun kahwin muncul la ungkit this and that. Nak a better life, kalau kahwin dengan orang lain tak jadi macamni etc etc. I sound satu je to perempuan camni, dah amik keputusan nak kahwin, apa pun lepas tu tanggung sendiri..

p/s : jangan compare hidup dengan orang lain. jangan tengok social media. tengok kawan kawan pergi bercuti, beli itu ini..dia pun nak.

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2020 11:28 AM | Show all posts
Mohon suruh isteri bekerja  juga kalau nak demand serupa laki gaji 80k.

Bawa berjalan boleh usahakan yang dekat kawasan negeri.
Emas kereta (kehendak ja ni ) tu boleh tapi nak kena kumpul duit lama sikit.

TT boleh buat kerja part time tapi bukan untuk penuhi kehendak wife.
Kurang2 ada tabung kecemasan untuk family cuols.

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2020 11:45 AM | Show all posts
ais_kosong replied at 11-9-2020 11:28 AM
Mohon suruh isteri bekerja  juga kalau nak demand serupa laki gaji 80k.

Bawa berjalan boleh usaha ...

betul.. kebanyakkan yang wife tt nak tu semua kehendak bukan keperluan..


Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2020 08:05 AM From the mobile phone | Show all posts
pesan kat dia

syg nak abg jadik penjenayah mcm ex-pm ke

tak jujur korup tak amanah

sanggup memperjudi kan diri demi

kepentingan nafsu isteri
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2020 08:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Brg kemas tu chuols tong tepi la tiap2 bulan..ada org mmg suka emas..so setahun menabung mungkin dpt bagi segram dua kikiii kalau nak yg gabak2 tu lagi lama la tempoh menabung hihiihiii..sian dia kesian u jugak..kena saling tolak ansur nih..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-9-2020 12:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Suruh dia keje la nk g cuti setiap weekend
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2020 02:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Ckp dekat wife tu, kalu istri x redha,asek nk mrah2 pon boleh "halau" rezeki. X kira kuat usaha mcamana pon suami,liat jugak rezeki nk mai,cukup pon rsa x cukup sbb ikut kan kehendak bukn keprluan.

Konsep rezeki bgi saya redha, redha akn buat kita rsa cukup,and cukup akn buat Kita rsa lapang,rsa lapang kan buat hti tenang. bila tenang,rezeki jdi senang msuk sbb kita brsyukur dgn stiap rezeki samaada sket o byk.

Dulu dia yg nk trima,skang nk mengeluh 2,mintak di luar kemampuan. Tegas dgn isteri tu n nasihat kan dia.kalau mcam tu la prngainya smpai bila2 pon hidup sempit. Sbb dlm hati xde rsa bersyukur. Bgi dia sedr at least you still have a job.unlike most of others yg dbuang keje. Tnya dia nk u buat keje haram ke semta2 nk penuh kan slera dia yg bukn2 tu? Gamak nk masok duit haram jdi mkan pkai?

Yg pling pting awak usaha sbaik mungkin,selebihnya serah pda Allah,n tlg jgn ikut jaln salah utk tmbah rezeki...kdg ye la stress istri dok meminta2..but I know u r a good man,but syaitan tau je la kan pjuk rayu nya tu. Tell ur wife dri merentan baik ikhlas kan hati berdoa supaya Allah lpangkan rezeki both of you.Dismping doa ibu,doa istri mmg sgt2 mustajab.

The best of luck insyaAllah..semoga Allah luaskan rezeki dan keluarkan dri kesempitan..insyaAllah..Amin Ya Rabb..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2020 07:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Biasanya klau kita x demand Sgt in Sha Allah akn dpt yg lbh dr jangkaan. Cubalah
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2020 12:45 AM From the mobile phone | Show all posts
I dah pernah lalu benda ni.. Awal2 nikah mmg x stabil, ada 1 masa semua loan atas nama i.. smpi terkeluar dr mulut i, asyik2 guna nm i je buat loan. Mmg bergaduh la jugak, smpi i kengkunun terjebak dgn MLM senyap2, nk cari duit lebih. Leburlah duit rm2500.. Dh la cash out dr credit card.. Ujung2 yg tolong setelkan hb i juga.

Pd i bab duit ni mmg very sensitif. Kalau tak handle betul2, hidup laki bini blh jadi disaster.. Berkira mcm2.. Tp kalau msg2 ada give & take, lebih berkat. 1 benda yg kitorang betul2 jaga. Part bg duit pd mak ayah every month. Kitorang allocate sama rata.  Byk rezeki kami, byk la kami hulur pd both family. Kalau sikit, sikitla kami bg.
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2020 08:39 AM From the mobile phone | Show all posts
MissyMolly replied at 12-9-2020 08:18 AM
Brg kemas tu chuols tong tepi la tiap2 bulan..ada org mmg suka emas..so setahun menabung mungkin dpt ...

Ada org gaji nya cukup sekadar cukup je..
Sad but true.
Arwah ayah i pun penah ckp mcm ni dulu2, nak menyimpan apa kalau gaji cukup2 je sampai hujung bulan. Anak sekolah lg.
Tp arwah ayah bg duit kt mak i, so mak i menyimpan sendiri la beli emas.
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2020 10:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Lula2 replied at 13-9-2020 08:39 AM
Ada org gaji nya cukup sekadar cukup je..
Sad but true.
Arwah ayah i pun penah ckp mcm ni dulu2, ...

Ye betul..kena dikit2 la kumpul..at least dpt la juga isteri merasa dah dia minat yg itu ahaha..org dulu2 anak sekolah gadai kejap emas tu..baiknya ayah u ahahaa emak u pun bagus..cuma mungkin tt semak dgn bini dia yg byk permintaan kottt??
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2020 11:20 AM | Show all posts
Assalamualaikum,

sabarlah TT nak buat macam mane, it's tough ye.
hmm...i mean nak kata apa apa pun- dah jadi isteri so Tahniah. kalau difikirkan ada depa selalu cakap : hampa dua dah ' lepas rumah' maksudnya dah menikah dan hidup lah kalian dengan apa apa pun

so lega org tua

so pada I - kalau kalau pun nak nasihat , lain kali dah tak berguna so, apa yg TT boleh buat ialah

kumpul atau telefon AADK - dan cuba bagi dia pelajaran tentang kewangan

so - satu lagi i suka kandungan posting forumner di atas ( minta maaf saya tak petik tapi saya baca kat atas tu ) AJAQ your WIFE cari duit sendiri dengan cara belajar jadi usahawan benda yg halal dan selamat.

dengan itu beliau belajar cara appreaciate wang.

i wish you well...


tapi kalau ada anak esok
bagilah pelajaran elok elok ajaq kenal Allah and menfaatkan manusia.


Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2020 12:02 PM | Show all posts
tumpang simpati pada tt...

iolss ada jgk gurau2 ngn husben nk emas, sementara harga tgh turun ni kan. dia xde nak belikan pn tapi dia x halang kalau nk guna duit sndiri...kih3

bab jalan2 tu, iols serah kt husben je.. tiap anniversary mmg dia pilih tempat..

pastu kami pjj...ada gak ura2 iols nk benti keje duk sama ngn dia..tp so far x dpt lg keje kat tmpt dia tu..risau jgk kalau status kewangan akan buatkan kami bermasalah nnt..dilema betul..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-9-2020 12:17 PM | Show all posts
farlis replied at 13-9-2020 12:45 AM
I dah pernah lalu benda ni.. Awal2 nikah mmg x stabil, ada 1 masa semua loan atas nama i.. smpi terk ...

sangat setuju.. beri duit pada parents inshaAllah berkat hidup ni...
regardless parents kita ada banyak duit ke tidak, tetap kena bagi..
also zakat.. inshaAllah bertambah rezeki
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2020 08:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Semoga terus bersabar dan berdoa



This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2020 01:27 PM | Show all posts
tagas replied at 12-9-2020 08:05 AM
pesan kat dia

syg nak abg jadik penjenayah mcm ex-pm ke

hahah win!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-1-2023 08:20 AM GMT+8 , Processed in 0.224955 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list