CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Ed_Lyn

Pemain gitar , Eddy Wan Othman meninggal dunia.

[Copy link]
Post time 24-8-2020 11:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Innalillahi wainna ilaihi roji'un....

Semoga Allah mudahkkan urrusan keluarga mereka, kesian lah baca....

Kat Malaysia ni kesedaran pasal keselamatan kemalangan dalam rumah tak tinggi, aku rasa benda2 mcm pendidikan kecemasan ni dah kena ajar dari kecik. Aku baru tau water heater tu boleh tahan tinggi jugak elektrik usage dia ea, bahayanya lahai. Lagi2 link dengan paip air, mandi pakai air paip jer la macam ni....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-8-2020 11:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 24-8-2020 10:05 AM
Mandi air sejuk nih bagus utk lancarkan perjalanan darah yg tesekat2 sbb tido lama
Sua seb ...

Sy mmg buat mcm tu bila kena mandi air sejuk cik, hahaha. Mmg menjd. Tp klu air sejuk ngat yg xbley tahan, kena gak psg heater tu, hihi
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2020 11:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 24-8-2020 10:10 AM
Khennnnz dah la ayaq putih kemahennnnnn
Acik kalo balik kampung, nak basuh botol air pun tepakse  ...

Betul acik
Rumah ni pakai 2 filter
1 yg besar kat luar rumah, seminggu sekali mesti cuci, masa tu keluar la segala teh tarik bagai
1 lg filter kat dlm
Dr dl sampai skrg, begini la adanya
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2020 11:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Cleocatra replied at 23-8-2020 09:58 PM
Sama la kita kaka dud

Pagi petang mandi air panas

Boiler ni risiko dia ialah meletop. Pastu sebllelum guna kena panaskan air tu. Kdg2 habis bila ramai guna. Tp advantage mana2 paip boleh ada air panas. Mcm rumah my parents sinki dapur, washing machine pun air panas option.
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2020 11:38 AM From the mobile phone | Show all posts
MissVixen replied at 24-8-2020 07:44 AM
Takziah. Innalillah.
Brand water heater apa yang arwah pakai? Takut juga.

Benda nk jd xkira brand. Tp seeloknya memanglah kena guna brand yg reliable dn ada sirim approval
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2020 11:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by LadyCarefree at 24-8-2020 10:50 AM
Acikgomen replied at 24-8-2020 09:05 AM
Mandi air sejuk nih bagus utk lancarkan perjalanan darah yg tesekat2 sbb tido lama
Sua seb ...


Hehehehe ni mcam my mom punya style. Dia xsuka guna air panas sebab kulit mengering. Dahlah terpaksa tidur dlam aircond pun drying.
Lagi satu petua dia ialah blastkan shower tu kat tetek. Bagi the jets of cold water massage tetek for few mins tiap kali mandi. Ini one of the few ways my mom jaga tetek dia. Umur dah setengah abad dn walau tetek besar gedabak tp still mantap meletop. Hehehe iols pun geram dn jeles nengok. So yg dewasa2 xyah water heater la. Hehehe tp iols kenot juga kdg2 tu sejuk sangat
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2020 11:46 AM | Show all posts
Salam Takziah..



takut dan risau lah jugak.. i ni dah la tak kira masa mandi air panas..

kalau kat umah, i paling takut bath tub i.. machine nya atas kepala je, buat jatuh kemek muka i.. selalu la jugak imagine tank tu meletup.. i ni dah la kena selalu berendam due to health issue (bukan ngada2 nak berendam)

pagi tadi adalah 3 saat mandi pakai air sejuk, terus on air panas.


Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2020 11:47 AM From the mobile phone | Show all posts
nadiaaziz56 replied at 24-8-2020 09:23 AM
Innalillah. Baru terfikir nak beli water heater sebab jenuh nak jerang air mandikan baby pagi2.
Tak ...

Kalau ikut langkah2 keselamatan ok je. Plus beli brand elok. Penting juga siapa pasang. Ada kontraktor main pasang je. Sebenarnya water heater ni kena ada special point dn fuse dia sendiri and tarik direct. Most modern houses ada sedia dah. Kalau rumah xde then kontraktor kena buat. Mcam nk psg aircond Sometimes kontraktor malas dn nk senang.
Selalu check elcb kt water heater and also fuse box sana.

Kalau babies ke anak kecik, tadah lah air tu. On panas2 dan penuhkan baby tub. Jangan pulak biar shower head berendam dalam tub tu.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-8-2020 12:08 PM | Show all posts
dudaberhias replied at 23-8-2020 02:40 PM
ye ke... takutnya.. iols dah la hari2 mandi pakai water heater...  nak google apa punca wate ...

saya pun sama.
pagi petang pakai heater.
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2020 12:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Innalillahiwainnailaihirajiun .. takziah keluarga & anak2 kakaknya
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2020 12:24 PM From the mobile phone | Show all posts
LadyCarefree replied at 24-8-2020 11:44 AM
Hehehehe ni mcam my mom punya style. Dia xsuka guna air panas sebab kulit mengering. Dahlah terp ...

Bila2 chuols free, isi air dgn ice cube sket in a pail or basin, rendam sat kaki. Seminit je ponnnnn
Kalo muscle tgh tense pun sat ja lega dah by rendam kaki dlm ayaq sejuk
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2020 12:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Innalillah. I pun jenis mandi guna water heater.
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2020 01:35 PM From the mobile phone | Show all posts
little_sis replied at 23-8-2020 03:44 PM
takziah.. kes kemalangan sbb water heater ni byk  kali dh aku dgr.. ada dulu news couple dr jepun yg ...

Ye ke. Sedangkan di hotel2 pun pasang juga. Rasa kurang selamat sebab hotrl bajet tak tahulah pakai barang letrik macamana
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2020 01:37 PM | Show all posts
water heater brand apa agaknya dia pakai ekk...seram pulak den dengar...
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2020 01:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols pulak kalau stress kena mandi air suam. Baru rasa hilang ketegangan otot tu. Dulu masa kena induce utk bersalin, nak kurangkan sakit iols mandi air suam lama2. Apa2 pun, takziah kepada keluarga mangsa. Mungkin arwah eddy panik dengar suara akak dia menjerit tu yg terjah terus nak off kan heater kot. Sepatutnya,off kan main switch dan jangan ada direct contact dgn akak dia. Cari penebat macam batang mop kayu utk tarik akak dia. Air paip memang konduktor elektrik.Tapi ye lah, tengah panik kan.
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2020 01:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Untuk gambaran yg lebih jelas apa nak buat kalau nak tolong mangsa electrocuted. Gunakan tikar getah macam pelapik kaki kereta tu atau pun sokabar lama dan gunakan batang mop utk alihkan magsa. Tapi kalau takde keperluan, jangan alihkan. Call 999.




This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-8-2020 02:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 24-8-2020 10:05 AM
Mandi air sejuk nih bagus utk lancarkan perjalanan darah yg tesekat2 sbb tido lama
Sua seb ...

Tq acik! Dulu iols pernah demam on off... opismate iols  ajar mamdi siram kaki dulu, then bdn belah kanan, pastu kiri.. last skali baru jirus kat kepala.. kena mandi air sejuk sblm subuh tu ha.. gigil2 jgk la iols. Tp lepas tu rasa segar je.
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2020 02:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Boomibulat replied at 24-8-2020 10:38 AM
Innalillah..


aiols baca dri fb abang arwah,suami arwah tu nk operate , postpone blik rumah.Anak anak comel semuanya.Semoga ditempatkan diantara org2 yg beriman..dan semoga family mereka tabah.Aamiin
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2020 02:39 PM | Show all posts
LadyCarefree replied at 24-8-2020 11:47 AM
Kalau ikut langkah2 keselamatan ok je. Plus beli brand elok. Penting juga siapa pasang. Ada kontra ...

Betul tu... rumah i pun pasang water heater ni... kadang2 bila ada berita macam ni mula la takut... apapun kita kena ambil langkah keselamatan yg betul. InsyaAllah ok... i pun rancang nak tukar yg baru sbb yg dirumah ni dan 11 tahun usia dia... walau tak rosak i rasa elok la tukar baru...tentu ada tambahan ciri2 keselamatan berbanding yg lama..
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2020 02:54 PM | Show all posts
Al fatihah..takziah bt keluarga
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-12-2022 02:11 PM GMT+8 , Processed in 0.109078 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list