CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: adm7

Pokok yang sesuai/menarik tanam kat Malaysia

[Copy link]
Post time 19-7-2020 09:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by nazzse at 19-7-2020 04:28 PM

Catpaw replied at 19-7-2020 01:21 PM
Haha, pastu atuk korang buat2 tak nampak korang nyorok atas tu

Memang besar betul ye kalau bo ...


Depan tu kemboja putih, dah cantas tinggal tu je skrg... Batang berlumut hijau dah skrg, cari penyakit klu panjat

Yg pink sebelah kanan sana...cinonet gitu je  drp dulu
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2020 10:57 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 19-7-2020 11:10 AM
Pokok halau nyamuk.. Boleh jual bila dah besar..

Dlu tme degree, i pnye fyp buat essential oil dr pokok ni la..

Study buat eo x nk guna chemical... Nk guna organic... X sure la jd ke x project tu..
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2020 10:58 PM From the mobile phone | Show all posts
nazzse replied at 19-7-2020 11:52 AM
Untuk teduhan pokok buah. Untuk bunga, pokok ros jepun, hari2 keluar bunga,jaga pun senang asalkan a ...

I bru bli pokok ni... Siram hari2 ke?
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2020 11:13 PM From the mobile phone | Show all posts
adm7 replied at 19-7-2020 03:35 PM
Ada plan gak nak tanam pokok ni. Tapi hari tu ada beli pokok ceri barbados. Nak tanam kat corner ...

Tips klu nk tanam pokok dlm kaw rumah berpagar dinding.. Cari yang jenis akar tunjang bukan akar menjalar.

Cth akar tunjang mcm pokok betik
Cth akar menjalar mcm pokok mangga

Bila long term pokok da besar akar menjalar2 blh rosak struktur bangunan.. Masa tu satu hal plak nk cantas akar2 tu.. Dinding pon blh pecah retak.. Just for ur info and guidance..

Nnt dah decide pokok apa nk tanam tag kaka norma ye.. Nk tgk pokok tt.. Hehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2020 11:30 PM From the mobile phone | Show all posts
seronok aku tgk tajuk thread ni.
aku setuju pdpt: klu nk teduhan, tanam pokok buah.
klu pokok hiasan, aku prefer yg daun dia warnawarni/bercorak. mcm fittonia, peperomia, rubber plant eh.. byk lg dlm wishlist  slow2 kutip

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2020 11:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak pernah tanam pasal tak cukup ruang. Tapi ada tengok kat rumah orang tanam pokok ubi kayu batik. Cantik pun cantik, pucuk dan ubi pun boleh makan. Lagi satu pokok puding belacan. Daun boleh masak gulai. Cuma saya tak pernah makan lagi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2020 11:33 PM From the mobile phone | Show all posts
adm7 replied at 19-7-2020 03:30 PM
Last week ada beli pokok ceri barbados lat shoppee. Nampak lawa pulak pokok dia.boleh makan ke?p ...

Saya ada tanam ceri barbados ni dalam pasu. Rajin berbunga cuma buah lekat sekali dua jer. Sebab sepatutnya kena tanam direct kat atas tanah.
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2020 11:47 PM From the mobile phone | Show all posts
pichee replied at 19-7-2020 10:57 PM
Dlu tme degree, i pnye fyp buat essential oil dr pokok ni la..

Study buat eo x nk guna chemical ...

Memang nyamuk x datang? Kalau ok nak tanam la.. Boleh tanam dlm rumah tak
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2020 12:25 AM From the mobile phone | Show all posts
pichee replied at 19-7-2020 02:58 PM
I bru bli pokok ni... Siram hari2 ke?

2x sehari, pagi & petang.. Klu hujan tak perlu siram... Yg penting matahari 9-10 jam, jgn letak bawah shade.
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2020 12:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 19-7-2020 08:44 PM
Haha, bagus jiran uols ye, memahami jiran tak gemar dedaun gugur kat rumah hehe... Cuba pasang jar ...

Tempat pokok tu ujung tembok so mcm tak sesuai sgt pasang jaring. Tapi gigih la jiran aiols tiap hari menyapu haha.

Setahun lepas aiols mula bercucuk tanam, tanam sayur. Tomato, bendi, cili padi n cili besar. Lepas tu kene serang yg ulat putih ru habis semua kena. Last aiols giveup.

Skrg aiols tanam cactus n succulent je. Pokok sayur baru nak mula balik.
Pokok kelapa dah berbuah, taktau la bila boleh makan hasil buah tak besar-besar.
Pokok mangga baru lekat buah ni. Ada dlm 5 biji. Sebelum ni berbunga asyik gugur je. Harap kali ni jadi lah.
Hari tu baru beli pokok pink guava juga, dah berbunga tp tak repot lagi.
Pokok mulberry dah nak tebang sbb nak tanam pokok lain pula. Dah puas makan haha.
Yg lain aiols ada pokok cincau hijau, bayam brazil, pegaga hiasan, pokok beauty berry (utk kelulut), passion fruit, jenis ulam; ulam raja beluntas ginseng jawa, limau purut, pandan, kunyit, halia, lempoyang, sireh.

Aiols tgh cuba nak apply geran Penjana dengan MOA. Dapat 500 untuk individu. Chuols semua boleh la juga try kalau minat bercucuk tanam.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2020 12:35 AM From the mobile phone | Show all posts
passwork replied at 19-7-2020 11:30 PM
seronok aku tgk tajuk thread ni.
aku setuju pdpt: klu nk teduhan, tanam pokok buah.
klu pokok hias ...

Aiols baru kumpul koleksi rubber plant. Peperomia masuk wishlisy juga. Dulu berkenan fettonia tapi kawan ckp kene siram selalu, tak tahan kalu kene tinggal blk kampung
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2020 12:38 AM From the mobile phone | Show all posts
pitera replied at 19-7-2020 04:33 PM
Tempat pokok tu ujung tembok so mcm tak sesuai sgt pasang jaring. Tapi gigih la jiran aiols tiap h ...

Meriahnya rumah you.. Bangun pagi mesti tengok pokok dulu lepas tu senyum2 kan..hihi

Seronok berbakti pada tanah ni.. Pokok kena serang pun boleh bawak risau..Rindu pokok2 kat kg...
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2020 01:01 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 19-7-2020 11:47 PM
Memang nyamuk x datang? Kalau ok nak tanam la.. Boleh tanam dlm rumah tak

Aah.. Nyamuk x dtg... I buat research insect repellent guna pokok ni.. Seigt i nama geranium essential oil dlu nme project i.. Hihi...

I x sure blh tanam dlm umh ke x... Tp better tanam di  laman umh...
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2020 01:02 AM From the mobile phone | Show all posts
nazzse replied at 20-7-2020 12:25 AM
2x sehari, pagi & petang.. Klu hujan tak perlu siram... Yg penting matahari 9-10 jam, jgn letak ba ...

Nota. Kne baja bunga ke?
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2020 01:05 AM From the mobile phone | Show all posts
pichee replied at 20-7-2020 01:01 AM
Aah.. Nyamuk x dtg... I buat research insect repellent guna pokok ni.. Seigt i nama geranium essen ...

Hihi.. Wokirs.. Iols boh dalam chart.. Boleh beli ni... Byk skrg nyamuk..
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2020 01:08 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 20-7-2020 01:05 AM
Hihi.. Wokirs.. Iols boh dalam chart.. Boleh beli ni... Byk skrg nyamuk..

Iyea.. Sementara nk tumbuh tu, bli ubat nyamuk plug tu.. Mmg x dtg nyamuk
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2020 01:16 AM From the mobile phone | Show all posts
pichee replied at 20-7-2020 01:08 AM
Iyea.. Sementara nk tumbuh tu, bli ubat nyamuk plug tu.. Mmg x dtg nyamuk

Yg pakai tapi x jalan.. Guna furmakilla yg kecil tu..kurang sikit nyamuk.
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2020 06:18 AM From the mobile phone | Show all posts
adm7 replied at 19-7-2020 02:44 PM
Alamanda boleh tanam dlm pasu besar atau kna atas tanah?

Ada anak X ....sebab alamanda x sesuai ...getah nya beracun
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2020 06:59 AM From the mobile phone | Show all posts
pichee replied at 19-7-2020 05:02 PM
Nota. Kne baja bunga ke?

Selang seli baja subur & baja bunga
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2020 07:33 AM From the mobile phone | Show all posts
nazzse replied at 20-7-2020 12:38 AM
Meriahnya rumah you.. Bangun pagi mesti tengok pokok dulu lepas tu senyum2 kan..hihi

Seronok be ...

Pepagi i tak tgk pokok nanti ralit lambat pegi keje hahaha. Tapi yessss mmg bahagia , blk kerja hadap pokok. Byk spend masa tgk benih/ anakpokok kt shopee.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-5-2022 08:41 PM GMT+8 , Processed in 0.086430 second(s), 27 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list