CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: adm7

Pokok yang sesuai/menarik tanam kat Malaysia

[Copy link]
Post time 19-7-2020 08:41 PM From the mobile phone | Show all posts
adm7 replied at 19-7-2020 04:56 PM
Mak bagi baja apa?pokok bunga raya semua subur,banyak daun tapi jarang berbunga

Mak kata baja taik ayam. kalau yg biji cakap kat kedai nak baja subur, tak reti pula mak meols nama baja canggih2 hehee


Pokok uols mabuk daun kot. haaa cantas dia
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2020 08:41 PM From the mobile phone | Show all posts
adm7 replied at 19-7-2020 04:59 PM
https://www.nurserykebunbandar.com/blogs/news/11-manfaat-buah-acerola-1

Sedap tak?
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2020 08:43 PM From the mobile phone | Show all posts
adm7 replied at 19-7-2020 03:30 PM
Last week ada beli pokok ceri barbados lat shoppee. Nampak lawa pulak pokok dia.boleh makan ke?p ...

Pokok yg uols beli tu anak.ke benih
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2020 08:43 PM From the mobile phone | Show all posts
nazzse replied at 19-7-2020 05:14 PM
Jgn tanam yg kemboja bunga putih, pokoknya besar, boleh memanjat lagi Rumah atuk puluh tahun ada l ...

Rasanya semua jenis kemboja besar kan, banyak tanam kat rnr. Landskap kat jalan raya, besar juga. Legennya pokok atuk uols, rasa nak mibta keratan batang hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2020 08:44 PM From the mobile phone | Show all posts
pitera replied at 19-7-2020 05:51 PM
Tak sesuai yg ni chuols. Jiran aiols tanam, takde la dekat sgt ngn umah aiols tp tiap hari daun n  ...

Haha, bagus jiran uols ye, memahami jiran tak gemar dedaun gugur kat rumah hehe... Cuba pasang jaring belah daun selalu masuk tu
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2020 08:46 PM From the mobile phone | Show all posts
nazzse replied at 19-7-2020 06:22 PM
Ohh, u maksudkan mangga epal tu ke? Tu pokok mangga sebenarnya, paggil mana epal sbb buahnya bulat ...

Mana nak beli anak pokok mangga epal ni
Jarangnya jumpa huhu
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2020 08:47 PM From the mobile phone | Show all posts
nazzse replied at 19-7-2020 06:22 PM
Ohh, u maksudkan mangga epal tu ke? Tu pokok mangga sebenarnya, paggil mana epal sbb buahnya bulat ...

U sebut pokok mangga epal ni teringat pokok buah bidara, apa kata tt tanam bidara? rangup buah dia krupkrapkapkunka

Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2020 08:47 PM From the mobile phone | Show all posts
adm7 replied at 19-7-2020 06:59 PM
Dulu puas ronda masuk satu satu kedai. Selalu tak jumpa pun pokok yg kita nak tu. Dpt penat je :lo ...

Shoope uols nyoping mana?
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2020 08:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Gomea replied at 19-7-2020 08:05 PM
Tanam pokok bogok



Baru tahu nama pokok ni pokok bogok. Hari tu nampak org tanam pandan besar yg jenis org buat tikar tu. Cantik pokok pandan tu dia berpusing susunan daun. lawa buat landskap
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-7-2020 08:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 19-7-2020 08:41 PM
Mak kata baja taik ayam. kalau yg biji cakap kat kedai nak baja subur, tak reti pula mak meols nam ...

Seronok tgk diorg merimbun hijau. Sayang nak cantas
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-7-2020 08:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 19-7-2020 08:41 PM
Sedap tak?

Tak tau. Baru je tanam. Google orang cakap masam manis macam ceri
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-7-2020 08:59 PM From the mobile phone | Show all posts
caca_eric replied at 19-7-2020 08:43 PM
Pokok yg uols beli tu anak.ke benih

Anak pokok cari yg tut/hybrid kalau nak cepat berbuah.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-7-2020 09:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 19-7-2020 08:47 PM
Shoope uols nyoping mana?

Takda seller tetap. Search je guna keyword pokok yg @Catpaw nak cari. Kalau nal beli make sure baca rating/review dari buyers lain. Kalau yakin baru ambik. So far byk yg beli dr shoppee hidup.
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2020 09:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 19-7-2020 12:47 PM
U sebut pokok mangga epal ni teringat pokok buah bidara, apa kata tt tanam bidara? rangup buah dia ...

Sis sebut bidara, tadi ustaz cakap pokok bidara ada 2 jenis yg daun kecik & daun besar. Daun kecik ni yg asli, daun guna utk perubatan, yg daun besar tu hasil hybrid Siam daun tak sure boleh guna or tak utk perubatan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2020 09:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 19-7-2020 12:43 PM
Rasanya semua jenis kemboja besar kan, banyak tanam kat rnr. Landskap kat jalan raya, besar juga.  ...

Entahlah,tapi yang kat rumah atuk tu yg putih je besar. Yg bunga merah cinonet je dari dulu.
Mmg legend pun uols,tempat weols selamatkan diri bila nak dirotan. Dahan rendang besar,  boleh baring feeling atas tu..haha
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2020 09:18 PM From the mobile phone | Show all posts
caca_eric replied at 19-7-2020 12:46 PM
Mana nak beli anak pokok mangga epal ni
Jarangnya jumpa huhu

Pasar tani, nursery ada kot, shopee tak sure.
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2020 09:18 PM From the mobile phone | Show all posts
adm7 replied at 19-7-2020 08:56 PM
Seronok tgk diorg merimbun hijau. Sayang nak cantas

Haha, jage2 takut ade tali pinggang hijau pucuk pisang tumpang makan telur burung
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2020 09:20 PM From the mobile phone | Show all posts
nazzse replied at 19-7-2020 09:07 PM
Sis sebut bidara, tadi ustaz cakap pokok bidara ada 2 jenis yg daun kecik & daun besar. Daun kecik ...

Yang berduri tu asli, org buat untuk jenazah.

Yang tanam makan tu buah dia besar, tapi kena jaga takut yg bawah asal ori naik biak, yg tut kat ats tu nanti tak besar.
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2020 09:21 PM From the mobile phone | Show all posts
nazzse replied at 19-7-2020 09:10 PM
Entahlah,tapi yang kat rumah atuk tu yg putih je besar. Yg bunga merah cinonet je dari dulu.
Mmg ...

Haha, pastu atuk korang buat2 tak nampak korang nyorok atas tu

Memang besar betul ye kalau boleh berbaring tu
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2020 09:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 19-7-2020 01:20 PM
Yang berduri tu asli, org buat untuk jenazah.

Yang tanam makan tu buah dia besar, tapi kena ja ...

Oo baru tau. Kat rumah nenek org tanam then wakafkan pokok ni, selalu kutip buah kecik2 dulu, kecik je buahnya yg ni..

Yg beli dari takbai tu besar plak buahnya.. Buat jeruk, yummss
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

21-5-2022 02:43 PM GMT+8 , Processed in 0.088111 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list