CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: ipes2

[ILMU MUDAH]: Colonoscopy, jangan tolak bila disarankan

  [Copy link]
Post time 21-8-2022 03:18 PM | Show all posts
ipes2 replied at 14-8-2022 07:44 PM
ha ye, contact je HUKM.
kak lid tanya regarding PR bleed dan which doctor is better to review this ...

kalau private for gastro, i would suggest pi kat cengild di bangsar south, situ tak ramai orang dan cepat. the best gastro Prof KL Goh ada di situ, request for his slot.


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-8-2022 03:22 PM | Show all posts
ipes2 replied at 21-8-2022 12:07 AM
ha ha tu lah
2 - 3 hari baru habis baca 2 pages
jika gossip hanis haizi sure laju je

doc pun terjebak dgn gossip HH ke?

anyhow my mum passed away due to Colon CA but she got it at the age 75. risau jugak .. tak pernah lagi buat colonoscopy for myself, tapi always include CEA test during full check up yearly
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2022 06:52 PM | Show all posts
ipes2 replied at 21-8-2022 12:07 AM
ha ha tu lah
2 - 3 hari baru habis baca 2 pages
jika gossip hanis haizi sure laju je

... kannnn
dah tak muda ni .. tak muda asyik risau risau

dah nak habis baca  ....

uols sihat ke kat sinun ?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-8-2022 10:47 PM | Show all posts
sayawifenikmie replied at 21-8-2022 02:21 PM
hati hati la uols
dah mmg kerja korang kena jumpa orang sakit sakit ni
macam2 kuman yg orang sakit ...

oloh, bagi la depa keluar
main bowling kan rekreasi social yg bermakna dan sihat
sihat minda dan jiwa kak lid oi
jika ada awek skirt singkat terbongkok2 baling bowling ball dia, itu kira bonus lah

biar lah depa keluar
nnt dlm rumah, i tgk u, u tgk i
tetido je nnt
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-8-2022 10:49 PM | Show all posts
sayawifenikmie replied at 21-8-2022 02:21 PM
hati hati la uols
dah mmg kerja korang kena jumpa orang sakit sakit ni
macam2 kuman yg orang sakit ...

ha pegi je teluk cempedak tu
ber-rekreasi dgn active sikit
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-8-2022 10:50 PM | Show all posts
airisa replied at 21-8-2022 03:18 PM
kalau private for gastro, i would suggest pi kat cengild di bangsar south, situ tak ramai orang da ...

ha, kepada sesiapa yang perlu, sila tgk recommendations dari airisa
she probably has had experience dgn Gastro, so boleh tanya dia
terima kasih for the recommendations
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-8-2022 10:56 PM | Show all posts
airisa replied at 21-8-2022 03:22 PM
doc pun terjebak dgn gossip HH ke?

anyhow my mum passed away due to Colon CA but she got it at th ...

gossip  HH tu? ha ha tak lah, tetapi sellau ternmpk thread2 pasal dia kuar kat sebelah kanan screen ni sebagai thread laris
dia ada account dalam cari ke?
atau dia baca forum, dan respond kat socmed lain eg FB etc
ke caner?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-8-2022 11:05 PM | Show all posts
airisa replied at 21-8-2022 03:22 PM
doc pun terjebak dgn gossip HH ke?

anyhow my mum passed away due to Colon CA but she got it at th ...

innalillahi.. to your late mom, may favours from Allah be bestowed by Him unto her soul, aamiin.
75yo would be a good age for someone with CRC (Colorectal Cancer), tetapi, it would never be enough jika ianya org yg kita sayang kan?

apa2 pun, kita tidak guna CEA untuk screen.. kita screen for CRC dgn poo kit tu, kita panggil FIT ie Faecal Immunochemical Test; disini, dia offer at the age between 60-75 tetapi dah diturunkan umur ini recently to 50
jika positive, akan di offer colonoscopy

CEA tu kita guna utk pantau treatment.. eg jika seseorang itu ada CRC, kita akan buat CEA utk dia.. katalah ianya 1000, tetapi selepas surgery turun jadi 200 dan selepas chemo turun lagi jadi 80.. maka kita tahu dia responded well

jika kita buat secara rendom pd org yg sehat, dan katalah ianya 50, haa apa kita nak buat. nnt dilemma semua

paling penting jik ada chnegd inbowel habit atau dpt black poo or blood in poo, maka kena jumpa Gastro

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-12-2022 03:08 PM GMT+8 , Processed in 0.089537 second(s), 28 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list