CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: ipes2

[ILMU MUDAH]: Colonoscopy, jangan tolak bila disarankan

  [Copy link]
Post time 25-7-2022 09:38 AM | Show all posts
helicornia replied at 22-7-2022 09:00 AM
mcamana prosedur nak buat check tu semua?
terus pegi klinik kata nak buat check kolon/mammoram ke? ...

tq tag @ipes2


untuk menjawan soalan ni, ada dua kaedah


kalau goverment klinik = klinik kesihatan tu akan long process
daftar seperti biasa and yang paling rutin dia akan buat is ambil darah untuk lab test for overall health result,  dan set appointment utk colonoscopy dan mungkin dia akan refer ke hosp yang berdekatan with surat rujukan


kalau private,


lebih pantas ke cancer colon center terus...opps jangan panik ok bukan sbb nak decrlare diagnosis just that facility disini lebih lengkap so menjimatkan masa menunggu  cth kalau di kl ni kita ada Sunway Cancer center, Gleanegles, Columbia dan im sure hampir semua private hosp ada protoclogist so ni salah satu cara, just call them and ask for the appointment


or, many hospitals and clinics yang lengkap ada sediakan screening colon package from rm90 yang ni pun kak heli boleh try dulu walk in pun boleh, so call depa lah. ada package yang tak perlu buat colonoscopy dulu so depa akan buat blood test and stool sample test , ct scan and so on. However blood test ni bukan utk detect ada colon cancer ke tak, its a salah satu kaedah yang dibuat oleh doctor and usually to find out your overall health so procedure seterusnya akan dibuat. So doctor still la kena examine you and consult what is best treatment.


So thats few of options, boleh jugak pegi kemana mana lab cth BP health lab yang ada kat mana mana tu or pathlab or kak boleh google, depa ada jugak buat blood test and stool ni...but ni wont cure anything la just bagi result and still kena bawak result ni bila consult doctor and again you might need do it again.


So it is always best to find one place to do all the procedure so you akan lebih confident and selesa.


Hope this help

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-7-2022 03:36 PM | Show all posts
ipes2 replied at 25-7-2022 07:05 AM
hah! kan dah kata!
alhamdulillah tidak ada symptoms
most likely hubby lah sebab dia keluar bekerja ...

kak lid deman sikit selesema sikit batuk sikit
sakit2 badan 2 hari ...  sakit sungguh

suamidan anak dara akak apa pun tidak

anak OKU akak ... demam sikit
tapi dia ada keluar darah ikut punggung 2x  masa dia tidur (macam hari ke 5-6 tak silap) >>> panik giler ...sebab kami berdua isolate dl bilik berdua jer
ingat nak bawa jumpa doktor (sebab dia cancer survivor)
tapi kes tengah naik
tunggu dulu kot
harap2 tak ada apa2

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-7-2022 02:07 AM | Show all posts
sayawifenikmie replied at 25-7-2022 03:36 PM
kak lid deman sikit selesema sikit batuk sikit
sakit2 badan 2 hari ...  sakit sungguh

i see.. jadi kak lid and your special son je lah affected. tapi mild je tu, so, alhamdulillah.
ha jika ada per rectum bleed (PR Bleed), elok lah bawak jumpa doc, untuk pastikan all is well.
did not know that your son had cancer; am sure its all cleared now and jangan risau sgt walaupun kena keep alertness
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-7-2022 02:15 AM | Show all posts

thank you adila39, harap @helicornia  jelas. sy hanya tahu system di UK dan EU sahaja; disini, sesiapa umur 50 and above yg opted-in, will be invited to test melalui FIT kit pecuma oleh kerajaan (FIT = Faecal Immunochemical Test) bila u r 50yo. FIT ni is a do-it-youself kit; you buat then you hantar. Results nya akan menentukan jika you need a colonoscopy. Jika sseorang itu ada 1st degree relatives yg ada colorectal cancer, maka FIT nya bermula at 40yo.
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2022 10:56 AM | Show all posts

kak lid penah buat colonoscopy + endoscopy in 2020 (kalau tak silap)
endoscopy >> confirmed ada gerd hh dan gastritis (ehh copp .. gastritis dikompenkan oleh test yg mana ek?)
yg kolonoskopi tu kata clear tak ada apa

bila perlu ulang?



seriauu la dah tua2 ni ...  aca2 penyakit hinggap ... namun syukur masih segar
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2022 11:01 AM | Show all posts
ipes2 replied at 26-7-2022 02:07 AM
i see.. jadi kak lid and your special son je lah affected. tapi mild je tu, so, alhamdulillah.
ha  ...

Alhamdulillah .. mild symptoms ... tapi fobia sampai ke hari ni
Insyaallah .. kak lid akan bawa my son tu utk jumpa doktor
nak jumpa doktor apa ye?
ingat nak pi private cepat sikit

atau mungkin kak lid akan call HUKM hospital dia dapat rawatan dan follow-up hingga sekarang kes AML dia dulu
see how ..

kak lid pun nak kena jumpa gasto la .. orthopedik la ....

korang pun dah tua2 nanti macam kak lid juga .. hehhehe


Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2022 09:10 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 26-7-2022 02:15 AM
thank you adila39, harap @helicornia  jelas. sy hanya tahu system di UK dan EU sahaja; disini, ses ...

Thanks adila39, thanks Dr ipes
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-8-2022 07:44 PM | Show all posts
sayawifenikmie replied at 26-7-2022 11:01 AM
Alhamdulillah .. mild symptoms ... tapi fobia sampai ke hari ni
Insyaallah .. kak lid akan bawa my ...

ha ye, contact je HUKM.
kak lid tanya regarding PR bleed dan which doctor is better to review this
it would be Gastroenterologist
Tetapi, rasanya, gi public hospitals pun tidak apa
(sy tak sure how slow services kita di hospital public)

koh koh urat2 sy sudag lama kendur dan sendi2 sudah mula sakit dah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 14-8-2022 07:45 PM | Show all posts
helicornia replied at 26-7-2022 09:10 PM
Thanks adila39, thanks Dr ipes

sama-sama no problemo
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2022 07:57 PM | Show all posts
ipes2 replied at 14-8-2022 07:44 PM
ha ye, contact je HUKM.
kak lid tanya regarding PR bleed dan which doctor is better to review this ...



... hep hep cip

hari tu dah nak jumpa doktor, sekali doktor nya pulak ... kena cobid ..... hehe

Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2022 10:01 PM | Show all posts
... baru habis baca page 1. sambung esok. ngeri.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-8-2022 04:22 AM | Show all posts
sayawifenikmie replied at 14-8-2022 07:57 PM
... hep hep cip

hari tu dah nak jumpa doktor, sekali doktor nya pulak ... kena cobid ..... h ...

koh koh doctor awak pon keno kobik ya
alahai
tentu ok je tuh.. omicron je tuh
idak pon, BA.4 atau BA.5


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-8-2022 04:24 AM | Show all posts
sayawifenikmie replied at 14-8-2022 10:01 PM
... baru habis baca page 1. sambung esok. ngeri.

eleh, ngeri apa nye
standard je lah

the first paragraph itu agak penting
ianya adalah symptoms yg penting dan akan dapat Colonoscopy
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2022 02:37 PM | Show all posts
ipes2 replied at 15-8-2022 04:22 AM
koh koh doctor awak pon keno kobik ya
alahai
tentu ok je tuh.. omicron je tuh

..... doktor pun manusia biasa rupanya



Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2022 02:38 PM | Show all posts
ipes2 replied at 15-8-2022 04:24 AM
eleh, ngeri apa nye
standard je lah

.... sebab mula lahkak lid akan kaitkan simtom2 dengan diri ini ... nak menyusahkan hati sendiri ....

malam ni baca page 2 (kalau benang gosip ... hanis kepam sampai berpuluh2 page bolehbaca sehari ... ahhaa)
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2022 09:55 AM | Show all posts
sayawifenikmie replied at 26-7-2022 10:56 AM
kak lid penah buat colonoscopy + endoscopy in 2020 (kalau tak silap)
endoscopy >> confirmed ada ge ...

ola kaka..kalau gastrik endoskopikla sbb dia akan masukkan sistem optik dalam perut, kalau kolonoskopi tu melalui tube panjang masuk kat dubur hhehehehe
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-8-2022 02:25 PM | Show all posts
adila39 replied at 16-8-2022 09:55 AM
ola kaka..kalau gastrik endoskopikla sbb dia akan masukkan sistem optik dalam perut, kalau kolonos ...

kakak dah buat dua dua .... nak kena repeat setiap berapa tahun doc?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-8-2022 12:05 AM | Show all posts
sayawifenikmie replied at 15-8-2022 02:37 PM
..... doktor pun manusia biasa rupanya

tu lah
penat ngaji tinggi2
ingat, kebal lah dari flu ke covid ke apa dah jadi duktur ni
rupanya tak
sy kena H1N1 in 2009 dulu tu terus takleh pegi Washington (ada hols).. baru sedar tak kebal rupanya huhs
dapat dari seorang wanita muda yg pregnant, sy kena attend dia because she was very unwell one night
(dia mati akhirnya) sy dapat dari dia masa tu
burn ticket dan hotel bookings

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-8-2022 12:07 AM | Show all posts
sayawifenikmie replied at 15-8-2022 02:38 PM
.... sebab mula lahkak lid akan kaitkan simtom2 dengan diri ini ... nak menyusahkan hati sendiri . ...

ha ha tu lah
2 - 3 hari baru habis baca 2 pages
jika gossip hanis haizi sure laju je

so in conclusion, tidak perlu risau, i think kak lid is in a good nick
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2022 02:21 PM | Show all posts
ipes2 replied at 21-8-2022 12:05 AM
tu lah
penat ngaji tinggi2
ingat, kebal lah dari flu ke covid ke apa dah jadi duktur ni

hati hati la uols
dah mmg kerja korang kena jumpa orang sakit sakit ni
macam2 kuman yg orang sakit bawa ...
sentiasa basuh tangan pakai mask N95/94 (katanya 96% prevention)


now ni
kak lid masih fobia la
anak dansuami ... kak lid larang dari pi main boling (aktiviti harian depa)
tergolek golek anak istimewa kaklid asyik dok tengok internet .. tgk boling ngan kpop n main game
not healthy at all ..

cuti sekolah ni nak beranikan diri pi cuti2 malaysia (jerrrr)
nak pi teluk cempedak 2-3 malam


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-12-2022 02:52 PM GMT+8 , Processed in 0.144027 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list