CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: ipes2

[ILMU MUDAH]: Colonoscopy, jangan tolak bila disarankan

  [Copy link]
 Author| Post time 20-7-2020 11:28 PM | Show all posts
supernaturalee replied at 18-7-2020 07:40 PM
Ada yg dr jenis loud lg lh
Ckp kuat2 condition kita
Hbs 1 ward dgr

ha ha ini pun tidak boleh
tapi kan saya ini suara kuat super
dan jika pesakit ni tua2 dan tidak boleh dengar, sure orang sebelah dengar soalan2 saya pada pesakit itu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 20-7-2020 11:29 PM | Show all posts
Bihungoreng replied at 18-7-2020 11:48 PM
Hmm ada ubat kencing manis je doc.. lama kan xbuang, ai kalu dia kentut memang cepat2 lari dan mra ...

aha lama tu; hmm apa agaknya nama ubat itu.. ada some ubat diabetes yang boleh buat hal hal sebegini
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-7-2020 11:31 PM | Show all posts
salmon-suki replied at 19-7-2020 12:47 AM
hahahaha...fun fact,doc y bt surgery tu seorg y loud mouth hokayyyy..suara besar gitu..tp dia lawa ...

ha ha nasib baik awak pun someone with good humour.
macam anggur ya? colonic polyp lah itu. tentu dia kerat buang dan hantar ke lab
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2020 09:29 PM | Show all posts
di malaysia ni government bagi free banykkkk sangat...
klu above 50 years - boleh bagi sampel najis d klinik kesihatan terdekat untuk buat occult blood test.
dalam najis ni maybe ada darah yg kita tak nampak (occult) - tanda permulaan ada kanser dalam usus especially yg above 50 - tolong nasihat ayah2 korang bagi sampel najis (secalit je bukan banyak) untuk di test di klinik kesihatan . klu positif - mereka akan diberi tarikh untuk buat colonoscopy ni di spital kerajaan

sama juga dengan ujian mammogram - bagitau mak2 korang - tolong buat screening mammogram klu umur dah lebih 50 tahun.

Both test free je. KKM sakit kepala sebab yg datang nak test tu sikit tak mencapai sasaran walopon dua2 ni free.  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2020 10:40 PM From the mobile phone | Show all posts
musafir_665 replied at 25-7-2020 09:29 PM
di malaysia ni government bagi free banykkkk sangat...
klu above 50 years - boleh bagi sampel najis ...

thank you ingatkan
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2020 06:37 PM | Show all posts
bagi la tacang momod

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2020 09:52 PM From the mobile phone | Show all posts
musafir_665 replied at 26-7-2020 06:37 PM
bagi la tacang momod

tu dah bagi, bagi lagi sekali to encourage u tulis lagi info yg manfaat ok.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-7-2020 02:52 AM | Show all posts
musafir_665 replied at 25-7-2020 09:29 PM
di malaysia ni government bagi free banykkkk sangat...
klu above 50 years - boleh bagi sampel najis ...

ya.. dan banyak lagi contoh2 lain.
ubat2 yang orang kampung saya dapat dari KKM dan tidak memakan mereka, adalah sangat elok ubat2 nya.. dan mereka bazirkan sahaja.. sepatutnya mereka bayar kos ubat itu..saya tahu harga mereka, dan tentunya lebih dari rm200 sebulan.. dan depa buang sahaja
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-8-2020 12:11 PM | Show all posts
alamak my poo warna hitam lepas operation setahun lepas..
tapi keadaan poo tu cantik dan mendap ke bawah toilet bowl (sorry TMI)

Should i check semula? dah pernah buat colonoscopy & endocsopy setahun lepas, ada H.Plori
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2022 10:39 PM | Show all posts
Ipes

kak lid pernah buat in 2020, kolonoskopi + endoskopi ....

result nya kak lid ada hiatus hernia  dan gastritis

bila pula perlu repeat kolonskopi tu?
Masa 2020 tu. rasanya OK jer hasil ujian tu ...


risauuu pulak ...sebab sekarang ni air liur pagi2 kdg2 ada darah sikit  (mulut rasa payau dan pahit)
most probably dari gusi sebab selalu gosok gigi berdarah
tapi takuttttttttt
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2022 12:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sr-cari at 21-7-2022 12:49 PM

ipes2
Blh kongsi tentang hiatus hernia dan kaitan dgn gerd? Thanks in advance
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-7-2022 11:34 PM | Show all posts
intanazlynna replied at 4-8-2020 12:11 PM
alamak my poo warna hitam lepas operation setahun lepas..
tapi keadaan poo tu cantik dan mendap ke  ...

lorrr
sy tak dapat notification pon tentang psot ini.

ha ha, tak TMI lah, just enough for any doctors to know
i'm sure all issues dah settele dan H. pylori awak sudah ditangani dengan Triple Therapy
stay well. jgn kena covid atau influenza pula
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-7-2022 11:38 PM | Show all posts
sayawifenikmie replied at 15-6-2022 10:39 PM
Ipes

kak lid pernah buat in 2020, kolonoskopi + endoskopi ....

pon tidak dapat notifications tentang post ini.

colonoscopy (camera test from down south), akan di buat every 5 years jika clear; every 1-2 years jika seseorang itu ada kita jumpa sesuatu eg polyps
gastritis dan HH, biasa nya di temui melalui OGD (camera test from mulut tu).

HH ni kita tgk2 jugak, sebab jika ada oesophagitis ie radang oesophagus, maka kita treat dgn PPI eg omeprazole etc, sbb kita tak mahu ia jadi Barret's Oesophagus. Ini lebih problem
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2022 12:35 AM | Show all posts
ipes2 replied at 21-7-2022 11:38 PM
pon tidak dapat notifications tentang post ini.

colonoscopy (camera test from down south), akan d ...

alaaa .. takut la pulak
kak lid pernah makan ubat nama Nexium Mups
tapi dah stop ... makan dlm 2 minggu gitu ...katanya ada side effects

sekarang ni pun selalu kembong perut
tapi takder sakit2 kerongkong atau rasa tercekik

dr yg buat scope pun tak ada kata nak jumpa balik
silap kak lid tak jumpa Gastro
so, nak jumpa Gastro lah ...

yg takut ... sipi2 rasa tak sedap dada tu
walau dah buat angio ctscan (clear .. 2020), still takut ...
angin buat dada tak sedap ...

hehe .. thanks ipes reply jua ...

tempat uols tak tinggi ke kes kobid?
stay safe
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-7-2022 12:52 AM | Show all posts
sayawifenikmie replied at 22-7-2022 12:35 AM
alaaa .. takut la pulak
kak lid pernah makan ubat nama Nexium Mups
tapi dah stop ... makan dlm 2 m ...

Alah jangan la takut kak lid. Perlu pantau sahaja dan perlu kurangkan risiko oesophagitis. Saya sudah buka satu thread untuk Hiatus Hernia, dan di dalam nya ada link kepada thread kak lid tentang GERD (ie GORD di UK).

Nexium ialah Esomeprazole, dari kumplan PPI (untuk kurangkan acid). Esomeprazole ini adalah version yang lebih mahal kepada Omeprazole. Kita tidak beri PPI terlalu lama, kerana ada side effects nya (takla teruk sgt). Jika ada specific issue, kita beri up to 6 weeks. Jika ada established Oesophagitis dan Barret's Oesophagus , maka kita terat dengan PPI dalam jangka waktu yang lama dan akan offer Radio Frequency Ablation, Photo Dynamic Therapy, Freezing Therapy atau Surgical resection.

Cara kurangkan Oesophagitis termasuklah paling utama kurangkan acid itu iaitu dgn PPI. Juga kurangkan pressure dari abdomen kedalam dada iaitu melalui kurangkan berat badan. Kena avoid spicy food dan fatty food.

Doc awak tidak offer utk follow up dgn OGD kerana awaknya HH mungkin ciput dan dia tak nampak oesophagitisnya kot. Ya, jika symptoms of GERD masih ada, elok juga jumpa Gastroenterologists (GE). Boleh la depa pantau2.

Oh dah buat CT Coronary Angiography ya, dan clear alhamdulillah. Jika masih ada sakit dada / hertburn, boleh je follow up dgn GE. InsyaAllah takde apa kak lid.

Covid disini sgt banyak. Kena langgar kete, kita swa: positive. Datang dgn heart attack, kita swab: positive. Mabuk terusk, kiat swab: positive. banyak sungguh yg positive tanpa symptoms ni. Kak lid tu pun boring2 takde keja, cek swab home-kit mungkin ditemui postive

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-7-2022 12:53 AM | Show all posts
sr-cari replied at 21-7-2022 12:47 PM
ipes2
Blh kongsi tentang hiatus hernia dan kaitan dgn gerd? Thanks in advance

saya sudah buka thread utk Hiatus Hernia
dna saya letak link kepada GERD didalam thread itu
thread GERD dibuka oleh sayawifenikmie
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-7-2022 01:28 AM | Show all posts
ipes2 replied at 22-7-2022 12:52 AM
Alah jangan la takut kak lid. Perlu pantau sahaja dan perlu kurangkan risiko oesophagitis. Saya su ...

.. nak jawab yg para last dulu .. baru habis kuarantin .. kak lid suami dan anak2 +ve .. tak tahusiapa yg bawak. yg pasti bukan kaklid dan anak istiewa kak lid.
esok baca balik yg pasal gerd tu .. mata dah berpinar  

jaga diri tauuu
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2022 09:00 AM | Show all posts
musafir_665 replied at 25-7-2020 09:29 PM
di malaysia ni government bagi free banykkkk sangat...
klu above 50 years - boleh bagi sampel najis  ...

mcamana prosedur nak buat check tu semua?
terus pegi klinik kata nak buat check kolon/mammoram ke?
semua klinik kesihatan boleh ke?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-7-2022 07:05 AM | Show all posts
sayawifenikmie replied at 22-7-2022 01:28 AM
.. nak jawab yg para last dulu .. baru habis kuarantin .. kak lid suami dan anak2 +ve .. tak tahus ...

hah! kan dah kata!
alhamdulillah tidak ada symptoms
most likely hubby lah sebab dia keluar bekerja, atau kids jika mereka keluar bercampur geng2 mereka
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-7-2022 07:07 AM | Show all posts
helicornia replied at 22-7-2022 09:00 AM
mcamana prosedur nak buat check tu semua?
terus pegi klinik kata nak buat check kolon/mammoram ke? ...

yang ini sy rasa @adila39  lebih fasih.
kita tunggu dia jawab
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-12-2022 02:31 PM GMT+8 , Processed in 0.127494 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list