CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: ipes2

[ILMU MUDAH]: Colonoscopy, jangan tolak bila disarankan

  [Copy link]
 Author| Post time 18-7-2020 03:49 AM | Show all posts
CatMiow replied at 17-7-2020 02:56 PM
Dah pernah sekali buat.

Prep tu kena buat betul2, air tu so yuck,  tapi ikut la seperti saranan, ...

iya; boleh dehydrated pesakit kerana KleenPrep dan beberapa lagi preparations yang diguna itu; tetapi most of the time, OK sahaja.. penat la
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 18-7-2020 03:51 AM | Show all posts
CatMiow replied at 17-7-2020 03:00 PM
Nak tambah,  masa prosedur hari tu dr siap tanya nak sedatif ke tak,  sebab katanya tak sakit sangat ...

ya boleh pilih
if ambil sedative mungkin rasa ngantuk seharian dan rasa macam zombie
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-7-2020 03:55 AM | Show all posts
djzara81 replied at 17-7-2020 08:55 PM
8 thn lepas, aku pi buat full health checkup, pastu doctor suggest buat colonoscopy based on result  ...

kita tidak galakkan buat tumor markers yang CEA, CA 125, CA19-9, AFP etc etc itu; kerana ia naik sedikit kerana pelbagai sebab yang tidak berkaitan cancer. ia membawa kepada banyak anxiety dan pembaziran dan komplikasi eg dari colonoscopy yang sebenarnya tidak diperlukan

juga, kita tidak screen cancers yang jika ditemui awal2 pun, sebenarnya tidaklah memanjangkan umur pesakit

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-7-2020 04:06 AM | Show all posts
supernaturalee replied at 17-7-2020 11:47 PM
My mom pun mcm ni

My mom pnh operate buang hempedu

ya super, bila buang hempedu, sepatutnya nothing too problematic, tetapi sebenarnya ada sedikit minor issues; loose stools dan diarrhoea is quite common. ini kerana kita sebenarnya ada suatu concept, 'enterohepatic recirculation', so process ini sedikit terganggu tanpa rmebesan dari hempedu yang dipanggil 'bile'.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-7-2020 04:07 AM | Show all posts
supernaturalee replied at 17-7-2020 11:50 PM
Mcm pnh tgk kt pamphlet kena bg sample najis
Btl ke

jika screening yes, tengok jawapan saya kat atas
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-7-2020 04:08 AM | Show all posts
Bihungoreng replied at 18-7-2020 12:36 AM
Hei u mcm mak i.. nape u xbuang ari2? Kalu kentut masyaAllah busuk yaamat ye hahahahahahahaha

A ...

lama seminggu tu bihun
dia on some painkillers kah
also, iron tablets, calcium tablets, some painkillers boleh buat kita constipated
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-7-2020 04:11 AM | Show all posts
salmon-suki replied at 18-7-2020 02:02 AM
Sy pernah bt colon ni..ada polyps dlu..dah bt surgery pun..hihi..tp nak cuci usus tu dgn mkn ubat ju ...

ha ha doctor pelatih boleh belajar dari lihat apa yang berlaku
tetapi boleh sahaja kata saya tidak consent untuk ada orang lain selain mereka yang bertugas
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-7-2020 04:16 AM | Show all posts
Missfadh replied at 18-7-2020 02:10 AM
Pernah kena juga. Sbb demam denggi and muntah berdarah. Mcm segala rongga boleh keluar darah masa tu ...

owh alhamdulillah miss survived.
dari segi category nya, dengue ialah suatu haemorrhagic fever
dan ini sebenarnya mengerikan

tidak banyak haemorrhagic fever ini, if missfadh nak tahu, satu lagi ialah Ebola Fever
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-7-2020 07:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Bihungoreng replied at 18-7-2020 12:36 AM
Hei u mcm mak i.. nape u xbuang ari2? Kalu kentut masyaAllah busuk yaamat ye hahahahahahahaha

A ...

Tu la i makan buah sayur minum air banyak pun tak rasa nak membuang.
Doc pernah bg i supplement tp sama je.
Tp ada masa memang sembelit, perut i pernah buncit mendadak masa tgh sembelit tu. I memang akan stand by julap.
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2020 02:33 PM From the mobile phone | Show all posts
salmon-suki replied at 18-7-2020 02:02 AM
Sy pernah bt colon ni..ada polyps dlu..dah bt surgery pun..hihi..tp nak cuci usus tu dgn mkn ubat ju ...

Gov hosp mmg gitu
Ko jd model

Btw xpe ke eh
Xtny kita dulu

Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2020 06:37 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 18-7-2020 04:11 AM
ha ha doctor pelatih boleh belajar dari lihat apa yang berlaku
tetapi boleh sahaja kata saya tida ...

Yee..even b4 surgery xde plak mintak consent sy..tu y sy pelik..tiba2 ramai doc dtg..muda2 pulak tu..

Dah laa bius half,tp x belah kiri je numb,belah kanan tak..mcm2 ler..hahaa
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2020 06:39 PM From the mobile phone | Show all posts
supernaturalee replied at 18-7-2020 02:33 PM
Gov hosp mmg gitu
Ko jd model


Tulaaa..xde mtk consent apa pun..tgk2 terus dtg berduyun2 haa..pelik sy
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2020 07:40 PM From the mobile phone | Show all posts
salmon-suki replied at 18-7-2020 06:39 PM
Tulaaa..xde mtk consent apa pun..tgk2 terus dtg berduyun2 haa..pelik sy

Ada yg dr jenis loud lg lh
Ckp kuat2 condition kita
Hbs 1 ward dgr

Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2020 08:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Bihungoreng replied at 18-7-2020 12:36 AM
Hei u mcm mak i.. nape u xbuang ari2? Kalu kentut masyaAllah busuk yaamat ye hahahahahahahaha

A ...

Digestion problem sbb kurang minum air masak n xcukup serat.. Blh kena buasir sbb poo keras pyh nk kuar. Klu kuar pon xhbs
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2020 11:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Lula2 replied at 18-7-2020 07:16 AM
Tu la i makan buah sayur minum air banyak pun tak rasa nak membuang.
Doc pernah bg i supplement t ...

Kesiannya kat u.. i xboleh xbuang dlm sehari so i akan minum air masak byk2 kasi lawas.. wajib ok sehari skali kalu tak perut jdk xselesa..
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2020 11:48 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 18-7-2020 04:08 AM
lama seminggu tu bihun
dia on some painkillers kah
also, iron tablets, calcium tablets, some pai ...

Hmm ada ubat kencing manis je doc.. lama kan xbuang, ai kalu dia kentut memang cepat2 lari dan mrah dalam nada bergurau.. i ok sebab dia xde sakit perut ke apa if xbuang, cuma jadual membuang dia tu aneh je..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-7-2020 12:47 AM From the mobile phone | Show all posts
supernaturalee replied at 18-7-2020 07:40 PM
Ada yg dr jenis loud lg lh
Ckp kuat2 condition kita
Hbs 1 ward dgr

hahahaha...fun fact,doc y bt surgery tu seorg y loud mouth hokayyyy..suara besar gitu..tp dia lawak laaa..time buat colon tu sy sedar,ngntuk tp still sedar and tgk laa usus tu..

N boleh duk borak2 ngn doc..ckp mcm buah anggur tergantung laa..tgh bt colon tu...pas abes colon tu,pening2..kekeke~
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2020 10:20 AM From the mobile phone | Show all posts
salmon-suki replied at 19-7-2020 12:47 AM
hahahaha...fun fact,doc y bt surgery tu seorg y loud mouth hokayyyy..suara besar gitu..tp dia lawa ...

Dlm ot depa2 je xpe lg

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-7-2020 11:26 PM | Show all posts
salmon-suki replied at 18-7-2020 06:37 PM
Yee..even b4 surgery xde plak mintak consent sy..tu y sy pelik..tiba2 ramai doc dtg..muda2 pulak t ...

sepatutnya mintak consent dari awak
if untuk tengok video dalam perut awak itu, boleh la kot. tetapi surgeon itu sepatutnya tidak benarkanmereka tengok vids camera itu keluar dna masuk kerana ia akan record intimate parts.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-7-2020 11:27 PM | Show all posts
supernaturalee replied at 18-7-2020 02:33 PM
Gov hosp mmg gitu
Ko jd model

tidak boleh super.
kita ada rights untuk tidak mahu certain parts of procedure itu untuk tidak di hadiri students.
tetapi kebanyakan orang beri kebenaran
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-12-2022 01:22 AM GMT+8 , Processed in 0.119043 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list