CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 5597|Reply: 19

[ILMU MUDAH]: TENGAH HARI TANPA BAYANG!! LAHAINA NOON

  [Copy link]
Post time 25-6-2020 02:15 PM | Show all posts |Read mode
Edited by ipes2 at 25-6-2020 02:19 PM

Kerana Bumi ini miring diatas paksinya, maka akan wujud tempat dimana matahari terletak betul2 di atas zenith nya, dua kali setahun di satu2 point. Di tempat2 ini, sundials tidak akan menunjukkan apa2 'time' dan tiang2 elektrik tidak membentuk bayang2 (lihat gambar). Ini berlaku di tempat2 yang terletak di atas Tropic of Cancer (di dalam Cosntellation of Cancer di Hemisphera Utara) dan di Tropic of Capricorn (di dalam Constellation of Capricorn di Hemisphera Selatan); ianya berkaitan rapat dengan Summer Soltice Day (lihat gambar). Lihat:https://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=1205305&extra=page%3D1

Sebahagian besar tempat2 yang dilalui matahari pada saat tersebut adalah dilautan, di atas air, di tengah2 padang pasir, di tengah2 hutan atau di kawasan yang tidak didiami, lalu tidak disedari. Di beberapa points2 tertentu di dunia, ianya melalui points dimana manusia bermastautin, maka ianya hampir pada keseluruhannya di sedari dan ditandai oleh penduduk setempat (lihat gambar). Di USA, terdapat satu point di Lahaina di Hawaii, dan fenomena ini ditunggu oleh orang ramai. Saat ini dipanggil Lahaina Noon di USA.
Di hari ini, terdapat pelbagai mitos yang hanya berlaku pada local area itu sahaja dan lagenda2 yang muncul dari fenomena ini adalah agak pelik dan obscure.

[NOTA: di millenia ini, kerana bergoyang nya Bumi, points diatas bergerak sedikit dan sebenarnya sudah berada di dalam Constellation of Taurus untuk Hemisphera Utara; dan disuatu tempat di Mexico, kerajaannya menemui points dimana pergerakan ini dapat di tandakan dengan tepat setiap tahun (lihat gambar).

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 4-7-2020 06:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Matahari btl2 tepat ats kepala
That's why x keluar bayang

Make sure dh bangun tido cr rezeki ms ni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-7-2020 03:07 AM | Show all posts
Edited by ipes2 at 14-7-2020 03:10 AM
supernaturalee replied at 4-7-2020 06:46 AM
Matahari btl2 tepat ats kepala
That's why x keluar bayang

ya, unik super.
tidak banyak tempat benda ni terjadi dalam dunia tau, very few
so much so, bila ada saja mereka akan mark very well.
tengok la Lahaina tu
people go there taht day untuk tengok
points lain are atas laut, tengah hutan, sungai, lereng gunung, kampung2 yang tidak kisah pasal fenomena.. lalu pun tak perasan
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2020 10:19 AM | Show all posts
when the sun is within the position that the beam hits the surface at precisely 90 degrees, transmitted light will be drop straightforwardly underneath an
object. Since the point between the area of the sun and any object is what cast a shadow, the shadow is generally killed when these point are adjusted.
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2020 08:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Tt will kindly buat better paragraph?
Sudahlah bahasa melayu u sukar difahami.
Nak kena baca paragraph yg lintang pukang.
I nk baca dgn tenang pls. Tq
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-8-2020 02:37 PM | Show all posts
scilover replied at 30-7-2020 10:19 AM
when the sun is within the position that the beam hits the surface at precisely 90 degrees, transmit ...

yes exactly.
so, so a few seconds and twice ayear, a point along the lines of this phenomenon, will display this peculiarity
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-8-2020 02:38 PM | Show all posts
MrsVeneer replied at 1-8-2020 08:51 PM
Tt will kindly buat better paragraph?
Sudahlah bahasa melayu u sukar difahami.
Nak kena baca parag ...

eh sudah elok tuh
saya siap karang on paper terlebih dulu.
awak baca songsang phone on auto-pusing tuh
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2020 02:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Tiang kuning tu nampak seolah2 diedit ditambah dalam gambar.
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 30-8-2020 02:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Yang gambar 2005 - 2010 tu yang di Mexico? berubah setiap tahun, menarik kalau ke sana semasa soltis
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2020 02:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Soltis tahun ni

20 Mac 2020 waktu: 0350 (dah lepas)
21 Dis 2020 waktu:  1002 (ada peluang)






Sumber wikipedia

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-9-2020 01:56 AM | Show all posts
Catpaw replied at 30-8-2020 02:33 PM
Soltis tahun ni

20 Mac 2020 waktu: 0350 (dah lepas)

equinox dekat doh
22/9 nnt mlm sama panjang dgn siang.. hanya sehari sahaja ha ha
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-9-2020 01:58 AM | Show all posts
Catpaw replied at 30-8-2020 02:20 PM
Yang gambar 2005 - 2010 tu yang di Mexico? berubah setiap tahun, menarik kalau ke sana semasa soltis

with time, kerana pusingan bumi dan graviti matahari etc etc, memang ada very tiny bit of perubahan paksi etc.. so, ada effect pada which segment of the sky soltice itu terjadi
eh, sekarang ini, ianya bukan di Cancer atau Capricorn lagi tau.. sudah berubah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-9-2020 01:59 AM | Show all posts
Catpaw replied at 30-8-2020 02:17 PM
Tiang kuning tu nampak seolah2 diedit ditambah dalam gambar.

ya, tanpa bayang, memang begitu kesan pada perspective of images
itu yang unik
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2020 09:17 AM | Show all posts
Kalau dalam takwim piama Kedah ,Hari tanpa bayang disebut hari bayang meresap kedalam badan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-10-2020 01:03 AM | Show all posts
sayapghaib replied at 4-10-2020 09:17 AM
Kalau dalam takwim piama Kedah ,Hari tanpa bayang disebut hari bayang meresap kedalam badan

oh begitu kah
terima kasih, new info
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2022 02:28 PM | Show all posts
sundials tu apa?
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 11-6-2022 07:30 AM | Show all posts

jam yang guna bayang zaman dulu2 tu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-6-2022 07:17 PM | Show all posts
..adeh sy missed that 24/06/2022 sebab busy sgt huhu
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2022 11:49 AM | Show all posts
Dalam kalendar melayu lama atau disebut kalendar piama , tengahari tersebut disebut tengahari bayang meresap ke dalam badan . Berlaku dalam Bulan 5 iatu Bulan Hamal dan Bulan sepuluh iaitu Sumbulah
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2022 09:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Baru tahu pasal fenomena ini, tahniah dan terima kasih TT ke atas info yang dikongsikan
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

Forum Hot Topic
Light Toys
Mags_Premiums00Light Toys
Views : 801 Replies : 3
ahli kumpulan Hujan memang kantoi dah ngan wartawan
leftenanhensemahli kumpulan Hujan memang kantoi dah ng
Views : 92487 Replies : 1055
Misteri orang hilang
noraidil_06Misteri orang hilang
Views : 67125 Replies : 406
BLACK ADAM
SY_MumiBLACK ADAM
Views : 1362 Replies : 9
Belia Melayu aktif seks
ultra78Belia Melayu aktif seks
Views : 3117 Replies : 68
Aksi bebas isteri dan suami orang dalam aksi membudayakan bertentangan dengan Islam ahlus sunnah wal jamaah Al-Asya’irah wal Maturidiyah sesuatu yang berani.Dipuji pejuang sekular dan liberal
YgBenarAksi bebas isteri dan suami orang dalam
Views : 734 Replies : 29
Gempar bumi :Kajian Saxo Bank kata UK bakal 'turun pangkat' kerana terjerumus dalam pelbagai krisis ,jadi negara membangun semula.Anda terkejut?
YgBenarGempar bumi :Kajian Saxo Bank kata UK ba
Views : 1310 Replies : 31
Let's Talk about Male Fertility
LumirousLet's Talk about Male Fertility
Views : 426 Replies : 1
Dr. Hafeez tegur netizen yang melabel Pesakit Cacar Monyet Dikaitkan Dengan ‘Gay’ dan bahayanya golongan MSM
YgBenarDr. Hafeez tegur netizen yang melabel Pe
Views : 1186 Replies : 33
BEST FLOORING WHICH SPREADS ITS BEAUTY IN EVERY HOME!
noorazila123BEST FLOORING WHICH SPREADS ITS BEAUTY I
Views : 1861 Replies : 8

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-8-2022 10:46 PM GMT+8 , Processed in 4.721626 second(s), 27 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list