CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 2330|Reply: 0

Jangan Lupa Nasihati Diri Sendiri Juga (Lelaki Yang Bertanggungjawab). *Konteks

  [Copy link]
Post time 11-6-2020 09:27 AM | Show all posts |Read mode
Nafsu tidak dapat dikawal salah siapa? Lelaki ke Perempuan?

Masalah pada masa ini, adalah umatlelaki yang tidak dapat nak kawal nafsu dan menggunakan agama sebagai bentenguntuk mempertahankan perlakuan diri sendiri yang tidak senonoh. Perihalsebegini kita dapat lihat dengan jelas dikalangan muslimin. Untuk mengambarkanisu ini dengan jelas marilah kita melihat balik kes “GangguanSexual terhadap Nurul Izzah” dimana pemanggil lelaki bernama Azrul memberi komenpasal permakaian tudung Nurul Izzah; pendedahan buah dada dan baju dalam Nurul Izzahsemasa tudung beliau terselak.

Nampak sangat dalam komen Azrul ini telahmenggambarkan dirinya yang tidak dapat mengawal nafsu dengan baik dan menggunakanistilah “menasihati” sebagai sugar coating untuk komennya sendiri. Ini lah hyprocritemuslimin yang suka menggunakan istilah “nasihat” sebagai alat untuk mengawal danmemperkecilkan orang lain, disebalik perlakuan diri sendiri tidak difikirkan.

Azrul ni kalau dah tahu diri  sendiri ni tidak dapat nak kawal nafsu denganbaik janganlah pandang ke bahagian-bahagian perempuan yang tidak sepatutnya, kalautersilap pandang pun jangan lah ungkitkan gambaran tersebut di dalam otak mu, kalaudah tahu iman diri sendiri yang tidak kuat, tak perlu lah menasihati orang lain,disebaliknya  nasihatlah diri sendiriuntuk mengawal arah mata, hati dan nafsu mu.

Mata itu berzina, hati juga berzina.Zina mata adalah dengan melihat (yang diharamkan), zina hati adalah denganmembayangkan (pemicu syahwat yang terlarang). Sementara kemaluan membenarkanatau mendustakan semua itu.” (HR. Ahmad no. 8356. Dinilai shahih oleh Syaikh Syu’aib Al-Arnauth.)

Dalam hadits ini, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam menyebutkan zina mata pertama kali, karenainilah dasar dari zina tangan, kaki, hati, dan kemaluan. Kemaluan akan tampilsebagai pembukti dari semua zina itu jika akhirnya benar-benar berzina, ataumendustakannya jika tidak berzina. Oleh karena itu, marilah kita menundukkanpandangan kita. Karena jika mengumbarnya, berarti kita telah membuka berbagaipintu kerusakan yang besar.


Lelaki juga mempunyai tanggungjawab dalamperlakuan mereka dan tidak sepatutnya menyalahkan perempuan. Apa yang nakdipakai oleh perempuan adalah hak mereka dan patut dihormati, kalau pakaianmereka tu memang tidak berpatutan jangan lah pandang, jauhkan diri daripadanya,lama-lama nanti perempuan akan sedar perlakuannya.

Yang penting jangan dikawal nafsusyaitan, kita mempunyai kuasa yang diberi Allah untuk mengawal mata, hati dan nafsukita. Sekian Terima Kasih.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT 

ADVERTISEMENT


 ADVERTISEMENTADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-10-2022 09:17 AM GMT+8 , Processed in 0.083451 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list