CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: fahdramli

[Pelbagai] Hospital Swasta & kerajaan, Mana korang prefer?

  [Copy link]
Post time 22-3-2021 10:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Fur replied at 4-6-2020 05:45 PM
Government atau semi gov mcm hospital universiti. Kelebihan pd doktor pakar. Hospital swasta pun kal ...

Betul agreed in terms of hospitality definitely la private yg best sbb mahal tp kalau kes berat mesti kena tolak govt hospital
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2021 10:16 AM From the mobile phone | Show all posts
mama_jahat replied at 5-6-2020 11:37 PM
Bersalin I prefer hospital swasta. Sebab nak bagi laki teman 24 jam dan nak duk bilik sorang. So  fa ...

Agreed bersalin Di swasta more privacy cuma kena standby je duit... lebey2 kalau da ada history czer
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2021 08:05 AM | Show all posts
swasta utk keselesaan atau sakit biasa. gomen untuk kepakaran
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2021 10:20 PM From the mobile phone | Show all posts
mama_jahat replied at 5-6-2020 11:37 PM
Bersalin I prefer hospital swasta. Sebab nak bagi laki teman 24 jam dan nak duk bilik sorang. So  fa ...

tapi zaman pkp musim kovid sekarang ni , kalau bersalin kat swasta pun , husband boleh teman ye. atau dia tak bg eh
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2021 12:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Berdasarkan pengalaman.. Both pun ok. Cuma kena tau bila nk pergi kjaan or private. Tu je.

Gomen:
-doc pakar ramai
-machine smua lengkap
-kos murah
-ubat pun bagus
-cuma kena sabar menunggu

Private:
-kos mahal sikit lah
-laju
-lebih selesa
-kalau melibatkn keadaan tertentu, dorg tak nk lyn/tak dpt bantu pun. Suruh kita refer gomen je. Bazir masa lah kat situ.

So, senang ckp utk isu yg kritikal, p gomen terus. Private utk isu yg tak berapa serious.

Paling penting, tepuk dada.. Tgk poket.
Ada wang, medical card & insurance.. Smua jln
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2021 06:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Setakat ni kita g hospital kerajaan je la
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2021 04:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Hospital kerajaan yang best actually sbb banyak peluang and doktor pun mahir
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2021 10:14 PM From the mobile phone | Show all posts
In Africa I go to witch doctor.
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2021 01:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Swasta tapi mahal.
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2021 01:41 PM | Show all posts
Prefer hospital kerajaan sebab kepakaran. Tak kisah sgt psl layanan or makanan time warded. Cuma itu la, waktu menunggu lamaaa untuk satu2 appointment bagi outpatient. Jadi, kadang2 ke hospital swasta kalau pakar (yang betul2 pakar nohh sbb ada hospital swasta kadang claim pakar tapi tak berapa nak pakar) ada.

Insurans mesti ada dan sangat membantu. Almaklumla, rege ubat dan treatment mmg mahal bebeno. Baik kome yg blm ade insurans tu ambil insurans, pilih yg basic pon takpe. At least membantu sedikit sebanyak time kita perlu ke hospital swasta.
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2021 03:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Lengkong at 12-7-2021 03:47 PM

Pilih gomen..ok je doktor dan nurse baik, bersungguh2 membantu. Pengalaman masa sakit diuruskan doktor pakar sangat berpuas hati. Kalau pasal menunggu lama sikit lah. Makanan ok ja.
Kalau demam sikit2 batuk pilih swasta. Senang dan cepat
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 03:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Private... Prnh emergency masuk hospital kerajaan yg plg dkt dgn rumah sbb tumpah darah lps bersalin, adoi dgn nurse intern yg rude (dia blh try main2 setting drp n ckp "ah klo mcm ni br sakit" dgn muka poyo, dgn nurse yg duk hlg guna pam susu sbb "hosp ni menyokong ibu menyusukan ank" (blh imagine baby xda n susu bengkak tp dihlg guna pam sbb against hosp policy??), kna berjln dr wad ke bilik pemeriksaan (xda kerusi roda) walopn br bbrp hri bersalin, xda org tlg salin pkaian kotor penuh darah n bantu mkn/mndi.. Aih sedih bla ingt blik.. Beza gila dgn pnglmn beranak dkt private, nurse siap tlg bw mndi dlm bilik..

Tapi ada kebaikan hosp gov ni teliti jg klo cek tu ada mcm2 proses berbanding hosp swasta.. Cumanya doktor kat swasta biasanya specialist yg prnh keja dr gov n doktor gov biasanya doktor baru kecuali utk kes2 khas yg mmg specific kna jmp specialist br dpt jmp..

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 05:11 AM From the mobile phone | Show all posts
kalau nak diagnose cepat, iols prefer swasta
in term kalu takde insurans, ke hospital kerajaan la jawabnya

anyway kalau sesuatu penyakit tu serius, prosedur check kat hospital kerajaan. lagi banyak I rasa, lambat dgn cepat tu tgk serius ke tak
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 08:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Depends hygak.. kalau macam sakit yg biasa2 mcm batu karang ke slip disk ke, better pegi swasta kalau ada insuranbs. Tapi kalau sakit kronik mcm janyung ke, yang menerlukan kepakaran yg tggi, better pergi kerajaan
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 02:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku bersalin czer tiga2 sepital kerajaan. Aku risau nk g swasta takut apa2 nnt tolak kerajaan.
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 08:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Hospital kerajaan. Walaupun lama menunggu tapi nurses & doctors terbaik! Lagi 1 iols suka hospital kerajaan sbb tak sunyi. Kalau duduk kelas 3 tu seronok. Macam2 orang boleh jumpa
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 08:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols ms bersalin.. mmg dh bgtau husband nk hospital private. Sbb iols nk dia tggu dr mula sakit sampai bo keluar hospital.
Selain tu iols takuit citer hantu kat hospital gomen.  Tp mcm la hospital private xdok hantu ye dok
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 09:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Prefer swasta utk kselesaan..tp kerajaan utk ekonomi..kikiki
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 10:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Disebabkan ada coverage insurance both personal and tempat kerja..
Meolls prefer pergi swasta. Pernah kena diagnos for penyakit yg sama..
Kerajaan meolls kena tunggu lebih dari sebulan giliran untuk ambil blood test vs swasta, lepas seminggu consultation meols dah terus ambil blood test, admitted and get treated .

Tapi for operation yang higher risk.. Rasanya memang kerajaan much much better la.
Dan long term treatment pun memang  prefer kerajaan.
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 03:28 AM | Show all posts
swasta. lepas ada akak opis cerita dia beranak hospital gov pstu 10 trainee dtg tgk anu dia untuk pembelajaran masa beranak.. sis x mampu nak share yg maha agung ni ngan 10 orang nok....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-5-2022 01:18 PM GMT+8 , Processed in 0.178815 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list