CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: fahdramli

[Pelbagai] Hospital Swasta & kerajaan, Mana korang prefer?

  [Copy link]
Post time 12-1-2021 11:27 AM | Show all posts
depends pada penyakit kot...

kanser - gomen de best (base on review dari member)
jantung ke apa - gomen (IJN)
pregnant - gomen
sakit2 minor mcm demam / flu / batu karang etc tu p swasta la sbb laju skit dia serve mcm x baloi lak tggu lama....

wallahualam, semoga kita semua dalam lindungan Allah hendaknya...dalam keadaan sihat sentiasa.

sekian
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2021 02:18 AM | Show all posts
Setakat bersalin, rutin check up &  sakit biasa2 private..
Alhamdulillah setakat ni Allah masih kurniakan kesihatannyang baik.

Dr segi kepakaran utk sakit2 kritikal, i prefer gomen..
Doktor mmg tip top, and now ramai memeber2 taraf dr pakar di spital gomen..
Utk dpt nasihat awal agak mudah..

Hubby i pernah warded utk kes denggi..Semua private penuh, cuma gov hospital ja yg terima..
So far so good.. Alhamdulillah.
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 09:06 AM | Show all posts
always go for swasta.

boleh rasa beza dari segi layanan staff gov & swasta.

Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 10:03 AM From the mobile phone | Show all posts
I pilih swasta sbb pnh kna gov i plu tggu smpi 5 jam..
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 10:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Hari tu iols gugur. Masuk kat emergency hospital kerajaan, within 3 hours dpt jumpa doc and warded terus. Kesimpulan, kalau betul2 ada emergency je pegi. Kalau tak, hospital swasta. Tapi amik insurance dulu make sure cover.
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 10:36 AM | Show all posts
prefer gomen... wpun tunggu lama... kalau mcm demam sikit2 pegi klinik swasta je
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 11:23 AM | Show all posts
bila dah sakit, tak kisah hospital mana -mana pun janji nak sihat cepat je.
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2021 01:48 AM | Show all posts
Jantung - IJN (IJN is a private hospital, tapi ada both private and govt wings), tapi layanan sama mcm private hospitals nurses sebab nurses  di trained mcm private hospitals. Based on pengalaman sendiri.
Cancer - Private. Skrg ada IKN (mcm IJN tapi govt hospital). Ada beza in terms of ubat yang diberi (generic vs branded), layanan nurses, rules dlm ward, dan waktu menunggu utk rawatan.  Also based on pengalaman sendiri.

sakit demam biasa - klinik2 je.

sakit yg perlu warded - Private. sebab nak selesa.  

my view is, kalau mampu atau insured, pegi lah private. Biarlah orang lain yg tak ada pilihan utk guna facilities hospital kerajaan.  
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2021 05:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Prefer kerajaan kot in term of money.. but in term of time swastaaa laaaa
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2021 01:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Since kerja ada panel i kan pegi panel swasta. Tapi for kritikal illness yg perlu pakar mostly gomen hospital yg boleh provide. Banyak rujukan boleh buat from one gomen hospital to the other gomen hospital.
Kadang private ni yg serious punya kes akan refer gomen juga dorang takde kepakaran.
Kalo cases accident or emergency better go for gomen hospital sbb dorang punya facilities mmg cukup slalunya
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2021 02:08 PM From the mobile phone | Show all posts
iolls prefer swasta , tp gomen pun sama bagus juga
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2021 12:27 PM | Show all posts
kalau nak mc klinik swasta tapi kalau dah sakit bebeno tu ke kerajaan jua
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2021 03:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Government sebab tak mampu nak gi private
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2021 05:45 PM | Show all posts
depends pada keadaan & penyakit lah kot

kdg pergi private pun, tak semua penyakit mereka boleh attend end up kena tolak g gov juga.
cuma private ni sediakan jela duit berkepok2...
gov pun dah ok skrg ni, cuma ada certain jela yang kdg tu serive lambat, wad kurang selesa yelah orang ramai datang utk rawatan kan..kesian jugalah yang pergi hosp ni mostly warga emas yang ada appointment, dia punya menunggu nak tunggu turn dpt no je pun sebelum subuh dah kena keluar rumah...dah que lama, sekali kena tukar kaunter lain pulak...urusan lain kena que lagi utk amik no lain...sudahnya masa dtg tu sihat, by the time jumpa doc bp pun tinggi...restless menunggu kdg tu terlampau lama...nak check up..pepagi tak boleh nak makan or minum apa2 nnt ganggu pulak result, nak menunggu berzaman...sampai lah tghari perut masih kosong...
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2021 06:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Hospital kerajaan juga kalau kes kes perlu admit.Swasta boleh la pergi sekadar demam batuk macam tu
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2021 12:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Klu nak selesa di layan sprti raja swasta. Tpi gov sbnrnya pling terbaik dr segi kepakaran dr. Sbbnyer klu case yg teruk swasta akn bnyk refer gov hosp. Pakar dkt gov mmg terbaik
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2021 11:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Hospital kerajaan aku pegi swasta pon aku pegi gak tgk keperluan gituhh.. Dan bg aku 2-2 bagus..
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2021 12:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Dua2 okey jer.. Tapi prefer swasta.. Mase menunggu tu kurang..
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2021 05:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Spital kerajaan. Takde duit nak pi swasta.
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2021 08:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Wpun i and anak berinsurans,setakat ni mmg akan g gomen sbb trust dgn pakar dr gomen..kecuali kalo kt private tu ada pakar i trusted..i g situ .
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-5-2022 12:58 PM GMT+8 , Processed in 0.074945 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list