CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 3187|Reply: 37

Baby Meragam

[Copy link]
Post time 29-5-2020 11:50 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Hai selamat lagi. Anak saya baru tiga bulan. Kalau baby meragam tak boleh tidur, kenapa ekkk? Semalam pukul 2 pagi baru dia tidur. Tak tahu kenapa. Ingatkan dia kembung perut. Sapu minyak kat perut tapak kaki, masih lagi menangis.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-5-2020 12:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Lapar? Diapers basah?
Bagi dgr zikir2... mana tau ada gangguan..
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 12:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Cuba gosok2 belakang badan dia, Rosella pakai buai tak? or beri puting? maaf kalau cadangan tak berapa sesuai
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 01:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Selain perut kembung, lapar kot? bagi susu badan ke? atau mybe sapu minyak yuyi kat perut atau tapak kaki. Or napkin tu iron panas panas suam and tekap perut. Or bacalah ayatul kursi atau jika ada org tua dirumah suhla baca kan doa untuk lena tido.

Harap tidak ada yg serious.
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 01:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Sis cuba google ‘Colic babies’.
Ada babies kene colic menangis berjam2 tanpa sebab. My lil sis mase baru lahir smpi nk masuk 4 months menangis je keje. Colic xde cure but ia akan pass over the time. Sis cuba pasang ayat quran or zikirullah, tidurkan baby dlm bilik yg lampu malap, bawa baby kuar rumah amik fresh air, or kerap peluk baby bila colic start.
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2020 03:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Sakit perut kot...sapu minyak kt perut and tapak kaki.
...kalau tak OK jugak...bacakan ayat suci...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-5-2020 11:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Nana_Man replied at 29-5-2020 12:47 PM
Lapar? Diapers basah?
Bagi dgr zikir2... mana tau ada gangguan..

Semalam baby I kuat meragam. Tak macam hari biasa.... Nak kata lapar I dah bagi susu kenyang2. Lepas tu masa dia meragam I cuba bf tapi baby taknak. Diapers pun baru tukar... Daddy dia pun pergi kerja tadi pening2 lalat sbb trpksa berjaga. ...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-5-2020 11:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 29-5-2020 12:59 PM
Cuba gosok2 belakang badan dia, Rosella pakai buai tak? or beri puting? maaf kalau cadangan tak bera ...

So far belum letak dalam buai... Ada beli yg elektrik punya tapi belum lagi guna.. Sbb my daughter boleh tidur mcm tu saja.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 29-5-2020 11:44 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 29-5-2020 01:09 PM
Selain perut kembung, lapar kot? bagi susu badan ke? atau mybe sapu minyak yuyi kat perut atau tapak ...

Semua I dah buat, dear... Tapi meragam lagi.. Cuma lepas 2-3 jam dia meragam tu dia lena.. Lega betul.. Mungkin dia penat menangislah kutt. Heeeeeehe
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-5-2020 11:45 PM From the mobile phone | Show all posts
djzara81 replied at 29-5-2020 01:30 PM
Sis cuba google ‘Colic babies’.
Ada babies kene colic menangis berjam2 tanpa sebab. My lil sis m ...

Ya dear. Mmg kami tidur dlm lampu malap sbb daddy dia tak boleh tidur dalam cerah sgt. I pasang lampu tidur dekat dgn katil baby.. Colic tu mcm sawan tangis... Betul tak??
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-5-2020 11:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Far replied at 29-5-2020 03:03 PM
Sakit perut kot...sapu minyak kt perut and tapak kaki.
...kalau tak OK jugak...bacakan ayat suci...

Dah sapu tapi lama juga dia meragam... I pun turut menangis sbb mati akal taktahu nak buat apalagi...
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 06:10 AM From the mobile phone | Show all posts
RoselIa replied at 29-5-2020 11:40 PM
Semalam baby I kuat meragam. Tak macam hari biasa.... Nak kata lapar I dah bagi susu kenyang2. Lep ...

Kesian nya u.. takpe u cuba tips ni dari google. Hopefully bole tolong u.
Your baby may calm down if you:
Lay him on his back in a dark, quiet room.
Swaddle him snugly in a blanket.
Lay him across your lap and gently rub his back.
Try infant massage.
Put a warm water bottle on your baby's belly.
Have him suck on a pacifier.
Soak him in a warm bath.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 08:27 AM From the mobile phone | Show all posts
RoselIa replied at 29-5-2020 11:45 PM
Ya dear. Mmg kami tidur dlm lampu malap sbb daddy dia tak boleh tidur dalam cerah sgt. I pasang la ...

Sama, dont worry sis, colic akan hilang bila baby semakin membesar. Sis continue je tips2 handle colic.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 02:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Growth spurt sis.. klu x larat dukung bg suami pulak jga
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
hopefully TT sabar ya... i think it is process yg hampir semua mak mak akan lalui... so mmg kena cuba all tips yg ada.. key words stay calm and sabar. Take turn dgn husband. Imagine some mothers yg lalui seorang diri... mmg boleh hilang kesabaran bila tiap malam and kurang tido... but im sure u will get tru it soon.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 09:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Kdg2 musim2 panas ni jgn bedung or selimut baby tebal2 sgt. Ni nasihat dr nurse kat klinik kesihatan i dulu. N pastikan baby selesa bebas dr ruam atau eczema.dulu my nephew pun suke menangis teruk n lama waktu infant. Rupenye die ade exzema dan terlalu bedung sgt die sampai berpeluh2 die
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 31-5-2020 09:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Nana_Man replied at 30-5-2020 06:10 AM
Kesian nya u.. takpe u cuba tips ni dari google. Hopefully bole tolong u.
Your baby may calm dow ...

Actually baby I diam lepas my husband ambik dodoikan dia. Tp I ada tgk husband I gosok belakang dia slowly. Tp still menangis lagi cuma kurg sikit. Leps tu lama2 bru dia diam dan tidur. I guess my baby xselesa.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-5-2020 09:03 AM From the mobile phone | Show all posts
djzara81 replied at 30-5-2020 08:27 AM
Sama, dont worry sis, colic akan hilang bila baby semakin membesar. Sis continue je tips2 handle c ...

Thank you sis. I ada google semalam. Nanti I cuba follow the step.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-5-2020 09:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Chah21 replied at 30-5-2020 02:11 PM
Growth spurt sis.. klu x larat dukung bg suami pulak jga

Mmg gilir2 dgn husband. Kalau I sorang memang I stress lg teruk rasanya.... Heeeee
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-5-2020 09:07 AM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 30-5-2020 08:23 PM
hopefully TT sabar ya... i think it is process yg hampir semua mak mak akan lalui... so mmg kena cub ...

Alhamdulillah sabar selalu. Tapi kadang2 mmg stress tu datang sbb kita tak reti nak handle. Lagi2 jauh dr family. Mampu call je. Tp I beruntung sbb ada suami yg memahami. Bila nmpk I stress dia cpt2 cool kan I. I mcm biasalah. Baby menangis I pun turut menangis. Ya betul sis. I respect wanita yg bersalin and jaga anak sorang2. Sbb kalau I, I mmg tak mampu.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-12-2022 11:52 PM GMT+8 , Processed in 0.116909 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list