CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 4300|Reply: 32

[Dunia] Penangan denda degil di Arab Saudi. Ada berani??

  [Copy link]
Post time 13-5-2020 02:21 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by FanTasyCreaTioN at 13-5-2020 05:29 AM

Arab saudi ni kalau implement denda bukan kaleng2.denda ni dah kuatkuasa minggu lepas lagi

Citing a royal decree signed on Tuesday, the Interior Ministry spokesman said curfew violators could be fined up to 100,000 riyals and face up to a year in prison.

Those found to violate quarantine rules could be fined up to 200,000 riyals and face up to two years in prison, while those found to intentionally spread the virus could face a fine of up to 500,000 riyals and up to five years in prison.

Non-Saudi offenders would also be deported and permanently barred from re-entering the country.

The number of new infections in the kingdom continues to hover around 1,600 per day. Saudi Arabia has recorded 31,938 cases in total with 209 deaths so far.

Health Minister Tawfiq al-Rabiah sought to quell fears over the steadily mounting numbers, saying that the uptick in confirmed cases was due to increased testing by health officials.

In a video posted on the health ministry's Twitter page, he also credited the kingdom's tracking and tracing efforts, as well as its treatment protocols, with keeping the fatality rate, currently at 0.7per cent, relatively low.

Bahrain this week opened a 152-bed COVID-19 field hospital intensive care unit on an empty piece of land in Sitra, as part of a plan to create 500 additional ICU beds for critical cases.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-5-2020 02:59 AM | Show all posts

Kenalah buat hukuman spt ini bagi mempercepatkan pemulihan - semoga ramai orang boleh buat umrah, haji dan Haram dikunjungi oleh semua umat Islam yang dijemput.
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2020 04:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Orang arab memg degil dan agak kasar...
Klu tak xde la ramai nabi/rasul dr kalangan dorang..
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2020 04:27 AM From the mobile phone | Show all posts
primarikey replied at 13-5-2020 04:21 AM
Orang arab memg degil dan agak kasar...
Klu tak xde la ramai nabi/rasul dr kalangan dorang..

nope, ramai nabi dan rasul dr kalangan bani israel
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-5-2020 04:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by yoyobulat at 13-5-2020 05:47 AM

Terkini raya di saudi.TOTAL LOCKDOWN!!.
Untung lagi malaysia,masih ada kelonggaran hari raya

News:
RIYADH — Saudi Arabia will enforce a 24-hour curfew and total lockdown from May 23 (Ramadan 30) to May 27 (Shawwal 4) in all cities and regions across the Kingdom. The period coincides with the Eid Al-Fitr holidays.

The directives issued with regard to social distancing, including banning gatherings of more than five or more people will continue, the Ministry of Interior said in a statement carried by Saudi Press Agency. Permission for economic and commercial activities that are exempted from previous decisions, and those referred to in the royal order issued on April 25 will continue during the period from May 14 to 22, the ministry said.

The partial curfew relaxation for eight hours from 9 a.m. to 5 p.m. will also continue in all cities and regions of the Kingdom, with the exception of Makkah city, during this period.

The total ban for the entry and exit from Makkah and the areas, cities and neighborhoods for which isolation decisions were issued will also be continued, the ministry statement said.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2020 05:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Jimat kalau aman2 raya kat umah je
Masak, makan, tgk tv, tido, repeat
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2020 05:27 AM From the mobile phone | Show all posts
yoyobulat replied at 13-5-2020 04:34 AM
Terkini raya di saudi.TOTAL LOCKDOWN!!.
Untung lagi malaysia,masih ada kelonggaran hari raya

Wuishh... Lagi strict dari Malaysia
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2020 05:34 AM | Show all posts
Memandangkan TT masih baru ..

Harap lenkali kalo TT buka Thread .. letak Artikel juga yer ..

PERATURAN ISU SEMASA
[13] Any thread with only video from Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, and etcetera as source must be followed by article. This include pictures from any source. Not just copy and paste:
[13] Sebarang topik menggunakan hanya video dari Facebook, Instagram, Twittter, YouTube, dan sebagainya sebagai sumber mesti disertakan dengan artikel. Ini termasuk gambar dari sebarang sumber. Bukan sekadar salin dan tampal sahaja:


Boleh saja buka Thread hanya bergambar kat  KONGSI TULAR

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 13-5-2020 05:48 AM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 13-5-2020 05:34 AM
Memandangkan TT masih baru ..

Harap lenkali kalo TT buka Thread .. letak Artikel juga yer ..

Maaf mod.saya budak baru belajar.ambil fon tolong betulkan
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2020 07:46 AM | Show all posts
baper kes depa?
semoga dipermudahkan urusan
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2020 07:51 AM From the mobile phone | Show all posts
primarikey replied at 13-5-2020 04:21 AM
Orang arab memg degil dan agak kasar...
Klu tak xde la ramai nabi/rasul dr kalangan dorang..

allah turunkan rasulullah bukan utk kasi bangsa arab jd tak kasar... nabi sbg nabi terakhir.. kasar tak kasar tu culture arab dah.. nak buat camana
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2020 07:52 AM From the mobile phone | Show all posts
yoyobulat replied at 13-5-2020 04:34 AM
Terkini raya di saudi.TOTAL LOCKDOWN!!.
Untung lagi malaysia,masih ada kelonggaran hari raya


raya aidilfitri bukannya besar pun sana.. ummah nusantara aje besarkan raya aidilfitri ni...
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2020 08:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Sian kami yoyo. Hahahha.. Dah plan ni nk sambut raya. Iols siap amik cuti seminggu, siap buat kuih raya. bila keluar news ni takut dah kami nk gathering raya. Takut dorang trace kluster frontliner. Mampusss... Walhal kami stay dlm compound yg sama jugak. Tp yelah, prevention kan. Nampak gaya raya kat bucu katil je la
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-5-2020 08:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by yoyobulat at 13-5-2020 08:21 AM
GarisDepan replied at 13-5-2020 08:12 AM
Sian kami yoyo. Hahahha.. Dah plan ni nk sambut raya. Iols siap amik cuti seminggu, siap buat kuih r ...


Bertabah la garis.kami pn risau dgn hubby ni stranded lama2 kt msia.entah bila airport nak bukak.garis duduk dlm compound diam2.kena denda nangis x berlagu.moh le kita berforum sambil kutip tacang x cukup2 lepas pagar
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2020 08:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia pun x akan bagi muka.  walaupun Clare Brown sarawak report meroyan.


Selasa, 12 Mei 2020 | 3:34pm

Bermula esok, polis akan terus mengambil tindakan kompaun atau pendakwaan di mahkamah terhadap mereka yang melanggar syarat.

Tiada lagi nasihat, amaran langgar PKPB


KUALA LUMPUR: Bermula esok, polis akan terus mengambil tindakan kompaun atau pendakwaan di mahkamah terhadap mereka yang melanggar syarat serta prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

PKPB dilaksanakan pada 4 hingga 12 Mei lalu sebelum dilanjutkan sehingga 9 Jun depan dengan beberapa kelonggaran diberikan, namun ada yang dilihat mengambil kesempatan keluar beramai-ramai dan bergerak bebas, termasuk membawa anak ke pusat beli-belah.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengingatkan bahawa PKPB boleh ditarik balik dan kembali menjadi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), tertakluk kepada kepatuhan rakyat yang kini menikmati sedikit kelonggaran.

Katanya, laporan diterima daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM) memaklumkan banyak kes membabitkan ketidakpatuhan rakyat terhadap persatuan dan SOP PKPB dikesan.

"Dalam mesyuarat tadi, kita memutuskan fasa nasihat dan amaran sudah berakhir. Oleh itu, PDRM diberi kuasa mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka yang melanggar SOP di bawah PKPB.

"Di bawah Akta 342, kesalahan melanggar SOP dan peraturan boleh berdepan hukuman kompaun RM1,000 dan jika dibawa ke mahkamah, hukumannya RM1,000 atau enam bulan penjara atau kedua-duanya sekali," katanya.

Bercakap pada sidang media disiarkan secara langsung selepas mesyuarat khas Menteri-Menteri Mengenai Pelaksanaan PKP di Putrajaya hari ini, beliau memberi contoh, satu video tular diterimanya semalam merakamkan kehadiran orang ramai ke warung di Kampung Pandan.

"Saya terima video tular itu semalam (kelmarin) dan menyangkakan ia adalah palsu. Jadi, saya menghubungi Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador sebelum beliau mengesahkan ia adalah berita benar.

"Saya nak tekankan bahawa Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) masih berkuat kuasa dan apabila kita melonggarkan (PKB), rakyat mesti patuh kerana bimbang kes baharu akan berlaku dan kes positif COVID-19 meningkat," katanya.

Katanya, jika rakyat mahu terus menikmati kelonggaran diberikan di bawah PKPB atau mahu perintah berkenaan ditamatkan, mereka perlu patuh syarat dan SOP ditetapkan.

"Saya beri peringatan bahawa PKPB bukan boleh terus kekal PKPB, sebaliknya ia boleh menjadi PKP semula, tertakluk kepada kepatuhan rakyat yang kini menikmati sedikit kelonggaran.

"Pesanan saya, teruskan berada di rumah, patuh kepada undang-undang dan saranan kerajaan," katanya.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-5-2020 08:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Selangor advance dh boleh mengeteh mengopi dalam kedai.tapi of course la bersyarat
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-5-2020 09:00 AM | Show all posts
Semoga semua patuh yer.
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2020 09:20 AM From the mobile phone | Show all posts
yoyobulat replied at 13-5-2020 08:20 AM
Bertabah la garis.kami pn risau dgn hubby ni stranded lama2 kt msia.entah bila airport nak bukak ...

Baiklah yoyo. Mmg lama dah sabar ni haa. Moh kutip tacang sesama
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2020 09:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Kat lobakmerah ada news pasal sekeluarga kat sana positif covid, 16 orang rasanya sebab berkumpul berbuka sama-sama.

tepuk dahi iol baca. Degilnya lahhhhhhh
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-5-2020 09:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Semalam punya

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-10-2022 01:20 PM GMT+8 , Processed in 0.101318 second(s), 24 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list