CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3678|Reply: 8

[ILMU MUDAH]: CANCER & PILL PERANCANG / PENCEGAH KEHAMILAN, apakah kedudukan

  [Copy link]
Post time 22-4-2020 07:10 AM | Show all posts |Read mode
Essay pendek ini hanyalah berkaitan dengan Pill Perancang yg combined Progestin dan Oestrogen nya; ie ianya berkenaan dengan combined Oral Contraceptive Pills. Mulai dari ini, kita sebut combined Oral Contraceptive Pills ini sebagai OCP. Ini tidak termasuk Mini Pill, Morning After Pill (MAP), Implanon, IUCD dan pelbagai lagi systems perancang keluarga yg menggunakan hormones yang lain. Juga, essay pendek ini tidak explain kenapa risiko sesetengah cancers adalah lebih tinggi atau sebaliknya. Kesemua fakta ini diambil kira (atau patut diambil kira) oleh Doctors yang prescribed OCPs ini. Perlu diingatkan, kita bercakap tentang ''risiko''; pada keseluruhannya, OCP adalah selamat bila diguna secara bijak dan risk seseorang dilihat dan di review oleh Doctor masing2, juga tidak diguna terlalu lama atau tanpa ''break''.
-------------------

OCP mempunyai Oestrogen didalamnya, dan Oestrogen adalah growth factors untuk banyak tissues, termasuklah mammary tissues didalam breast. OCP, dan effects nya pada cancers wanita, telah dikaji oleh berpuluh ribu scientists dan ke atas bermillion wanita. Didapati:

Risiko untuk mendapat breast cancers dan cervical cancers adalah lebih tinggi dikalangan wanita yang mengambil OCP; lebih lama diambil, lebih tinggi risikonya (National Cancer Institute dan pelbagai bodies yang lain) eg more than 5 years

Risko untuk mendapat cancers hati juga meninggi dengan penggunaan OCP (national Cancer Institute dan pelbagai bodies yang lain)

Risiko untuk mendapat cancer peranakan (endometrial cancers) dan sesetengah ovarian cancers turun sedikit (National Cancer Institute dan pelbagai bodies yang lain)

Juga, risiko dari OCP adalah lebih tinggi untuk dapat blood clots yang membawa kepada DVT, fatal Pulmonary Embolism, juga heart attack dan stroke kepada wanita. Merokok meninggikan risiko2 ini secara berganda

OCP, boleh membawa kepada migraine dan rendah libido dan on the long run boleh membawa kepada high blood pressure dan weight gain.
OCP boleh mengurangkan period cramps dan boleh membantu pendarahan periods yang tak normal.

Setiap wanita perlu membuat decision sendiri dan tidak diinfluence oleh takut yg berlebihan pada risiko2 tersebut dan sepatutnya mengambil langkah2 sendiri untuk mengurangkan risiko diatas. Contoh jika ada family history of breast cancer, maka tidaklah bijak untuk decide menggunakan OCP. Juga, jika anak sudah ramai, tidaklah bijak untuk tidak ambil langkah untuk kurangkan pregnancy.




This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-4-2020 09:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Dr adakah anti- phospholipid syndrome dan sle mempunyai kaitan?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-4-2020 11:16 PM | Show all posts
Kakasinci replied at 22-4-2020 09:21 AM
Dr adakah anti- phospholipid syndrome dan sle mempunyai kaitan?

ye kakasinci, APS dan SLE memang selalu juga bersama; kedua2nya adalah auto-immune diseases.
SLE itu byk di malaysia, mediterranean etc.

org yg ada APS atau SLE mmg takleh la amik OCP kerana risiko heart attacks pada wanita sebegini adalah berganda dari normal
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2020 12:21 AM | Show all posts
risiko kanser tu besar ke mcmana? ada % tak?
iols mmg ambil pil ni.bukan sebab merancang.tapi sbb ada fibroid.asal berhenti makan pil je fibroid naik balik.susah hati betul la, makan atau tak dua2 ada risiko
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-4-2020 12:35 AM | Show all posts
helicornia replied at 23-4-2020 12:21 AM
risiko kanser tu besar ke mcmana? ada % tak?
iols mmg ambil pil ni.bukan sebab merancang.tapi sbb a ...

ye mcm sy kata di atas kita kena balance risiko kita, eg jika ada isu lain yg tk leh ditangani dgn elok melalui cara lain, kenalah guna jugak OCP, tetapi diguna secara judicious la ie tak lah bertahun, di beri ''drug holiday'' eg utk putuskan timeline sikit; dan more importantly doc you review history; contoh, kami disini tak akan beri jika ada history DVT dalam family; jika ada history breast cacncer dalam family, ramai doctors tak berani.
WALHAL, risiko nye ''sedikit'', bergantung pada studies mana yg u baca as a doctor, berbeza % nyer; risiko nya boleh di minimize etc

utk fibroids, byk jugak lagi approach lain yg boleh di ikut, eg ubat2 nya termasuklah anti inflammatory, tranexamic acid, antiGnRH, IUCD yg release progesterone, or paling mudah, guna OCP yg kandungan oestrogen nya rendah. nnt menopause fibroids ngecut la. if really problematic, gynae selalu operate n remove je uterus (common if dah tk nk pregnant lagi etc)

if your doc sanction dan review risks you, teruskan saja

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2020 02:56 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 23-4-2020 12:35 AM
ye mcm sy kata di atas kita kena balance risiko kita, eg jika ada isu lain yg tk leh ditangani dgn ...

udah dibuang fibroid tu, tapi datang balik. sbb tu continue control dgn medication. anway thanks for the info
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-4-2020 05:10 AM | Show all posts
helicornia replied at 23-4-2020 02:56 PM
udah dibuang fibroid tu, tapi datang balik. sbb tu continue control dgn medication. anway thanks f ...

oh i see, multiple dan recurrent la ye
sikit je risiko nya dan ini diketahui
sy rasa u will be fine aje guna OCP tu insyaAllah.. bukan nak guna 10 15 tahun pon kan
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2022 12:20 PM | Show all posts
nak tanya mana better makan pil perancang ke atau buat IUD? sebab penah makan pil yasmin tapi migrain teruk pastu stop..ni plan nak amik perancang lepas bersalin anak no 3 ni sebab jarak anak kedua & ketiga setahun satu..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 20-7-2022 03:21 AM | Show all posts
mamajawie replied at 18-7-2022 12:20 PM
nak tanya mana better makan pil perancang ke atau buat IUD? sebab penah makan pil yasmin tapi migrai ...

satu research quotes IUDs are 99% effective at preventing pregnancies while OCPs are at 91%.
OCPs rendah kerana ia perlu diambil hari2 dan kdg2 wanita lupa atau tidak berdisiplin eg ambil lambat, ambil Antibiotics (turun its effectiveness) etc.

IUDs more convenient sbb tk pelu risau hari2
OCPs kena ambil hari2

Tetapi IUDs, tak bolehmain pakai dan remove begitu sahaj, as u know.

Sy hanya familiar dengan Mirena Coils sahaja.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-12-2022 11:58 AM GMT+8 , Processed in 0.128560 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list