CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: KILL_NANCY

[Pelbagai] [Warning Disturbing Content] Sisi Gelap : Jepun (Bahagian 1)

  [Copy link]
Post time 29-1-2020 05:18 PM | Show all posts
Ya Allah bebenang ni femes oiii, sis pun sejenis suka layan anime ni tapi bila tengok2 balik anime Jepun memang banyak 'hidden sign' pasal orientasi seksual, fantasi yang keterlaluan, free-thinker, mental health problem dan imulinati

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-2-2020 02:42 AM From the mobile phone | Show all posts
dari perspektif seorang yang mahir dalam undang2 buruh di jepun.

ada satu peguam ni firmanya terletak di nagoya, dikenali sebagai hideyuki shirakawa, seorang peguam yang pakar dalam workers' affair.masa tahun 2009 ada certain anime company meminta cadangan supaya animator baru yang ada potential tidak diberikan bayaran selama setahun.namun cadangan tu ditolak oleh labour union kat sana atas poin2 bernas yang dilontarkan oleh shirakawa, lantaran itu company2 yang terlibat, diorang protest (lebih kepada rebel sebenarnya) dengan memberikan gaji yang tidak setimpal.so pada tahun tu average monthly income untuk seorang animator rookie hanyalah sebanyak 50k yen sahaja (rm1800 lebih).

shirakawa menegaskan bahawasanya animator2 ni dibayar ikut frame by frame yang dilukis, bukan dibayar ikut jam atau bulan.tapi ada pihak bertanya samada low wages ni legal ke tak apabila persetujuan dicapai oleh company dan animator tu sendiri.shirakawa mengatakan perkara tersebut tidak boleh berlaku walau ada persetujuan di antara kedua2 belah pihak.

shirakawa berhujah, sepatutnya kalau ikut law, jika animator tu sudah diterima untuk bekerja dengan studio, company tu kena bayar sekurang2nya gaji purata 95000 yen atau rm 3600 lebih.sayangnya regulation dari labour union ni tak dikuatkuasakan.

macam mana dengan animator yang bekerja sebagai freelancer dan bukan pekerja tetap?

shirakawa kata terdapat banyak kes freelancer ni diletakkan di bawah japanese labour law, especially dalam kes2 yang melibatkan mereka terikat dengan kontrak yakni tidak boleh bekerja dengan studio lain, tenaga mereka dikerah untuk work long hours and take strong direction from directors seperti animator tetap lain.baginya freelancer sebegini juga harus diberikan elaun atau gaji yang setimpal atas karya2 mereka.

berikutan itu, shirakawa bagi satu solusi dengan mengesyorkan animator ni semua tubuhkan satu persatuan atau union untuk improve diorang punya working conditons, dan hak diorang.sebelum ni memang terdapat satu badan yang dipanggil sebagai JaniCa (japanese animation creators association) tapi badan ni secara teknikalnya bukanlah satu union di mana fungsi badan ini sangat limit keupayaannya dalam memperjuangkan animators' rights.

sumber dipetik kat sini.

kalau nak ikut voice actors punya rate gaji lagi berdentum dari animator tu sendiri.low wages, unpaid overtime, long hours and no union to change the industry.retarded budget/pay scale !!!!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2020 02:42 PM | Show all posts
KILL_NANCY replied at 21-1-2020 06:45 PM
industri animasi kat asia tenggara ni kita pegang sis.sedikit masa lagi mungkin kita boleh duduk s ...

Hahahahaha. Igt i sorg je yg tgok muke si 'nopal' tu mcm...tak berapa menyelerakan. Hahah.




Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-2-2020 04:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Sangkar_Emas7 replied at 4-2-2020 02:42 PM
Hahahahaha. Igt i sorg je yg tgok muke si 'nopal' tu mcm...tak berapa menyelerakan. Hahah.



dah memang muka montot sis.itu je paling dekat bentuknya.sis tak keseorangan.
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2020 11:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Wujud rupanya kartun nopal. Ingat ker nama penuh dia naufal
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-2-2020 01:53 AM From the mobile phone | Show all posts
aleX-S replied at 4-2-2020 11:39 PM
Wujud rupanya kartun nopal. Ingat ker nama penuh dia naufal



pendapat kak pah?
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2020 06:04 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 4-2-2020 05:53 PM
pendapat kak pah?

Cite Nopal ni, no pal, pasal naufal takde kawan sebab muka dia tak lengkap? No way nak bagi anak2 buah tengok, sat kang diorang tanya, mana mata, hidung, mulut, telinga sume. Sedangkan tom gaduh dengan jerry pun tak logik bagi diorang

Naufal, naufal
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2020 09:34 AM | Show all posts
peh patut la jepun kadar bunuh diri tinggi. trlalu stress bekerje agknye
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2021 09:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu2 pernah baca pasal sisi gelap pelukis komik jepun. Memang mereka dibayar rendah, overwork, takde dapat benefit. Kesian sangat, sedangkan company untung berjuta. Kita tengok macam senang je, macam kaya je jadi pelukis komik dan anime jepun, hakikatnya jauh dari tu.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2021 08:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Byk info dapat dr thread nie.. Dedulu sgt2 mengagumi Jepun dr byk aspek..dari segi disiplin,kemajuan negaranya...
Skrg dpt lg info tambahan ..
Tq n congrats yg membuat thread n yg berkongsi info
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 11:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Teringt kisah junko furada..bile bace kisah die seius rasa ngilu kat bawah tuu dan rasa mcm sgt x adil bile sime setan tu terlepas x dambil pape tindakan sbb ank org yg berkepentingan..saiton sgt
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 12:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Penulisan yang menarik tt. Banyak sisi gelap yang saya tak tahu sebelum ni. Pasal jepun yang i paling kagum ialah kebersihan. Pasal dorang rajin kerja aku rasa lebih pada majikan perah keringat pekerja kaw2
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2021 11:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak sangka pula macam ni situasi sebenar.
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 07:53 PM | Show all posts
pikah89 replied at 28-7-2021 11:35 PM
Teringt kisah junko furada..bile bace kisah die seius rasa ngilu kat bawah tuu dan rasa mcm sgt x ad ...

kisah junko furada ni mmg buat saya teringat2 beberapa hari.... kejam n sadis...
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2021 03:45 AM From the mobile phone | Show all posts
pikah89 replied at 28-7-2021 11:35 PM
Teringt kisah junko furada..bile bace kisah die seius rasa ngilu kat bawah tuu dan rasa mcm sgt x ad ...

Bagi I japanese punya hati kering mmg lain mcm. Tah la tak boleh terima dek akal tahap kejam depa tu. Kes junko ni I forever seriau bila baca. Dah la pembunuh bebas siap bangga dah keluar dari penjara and tukar nama pastu kahwin beranak-pinak.

I tak adore sgt Japan. Tapi adore depa punya technology sbb cara kerja depa yg tak masuk lah depa boleh all out dalam invention.
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2021 10:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Menarik, kesiannya dengan pelukis anime yg under appreciated walaupun karya gempak. sejak PKP ni layan Netflix, banyak tengok anime Jepun mcm Ponyo, Arrietty & Spirited Away
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-5-2022 07:46 PM GMT+8 , Processed in 0.078059 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list