CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: KILL_NANCY

[Pelbagai] [Warning Disturbing Content] Sisi Gelap : Jepun (Bahagian 1)

  [Copy link]
 Author| Post time 23-1-2020 03:59 AM From the mobile phone | Show all posts
dani-rox replied at 23-1-2020 01:00 AM
terima kasih KILL atas jemputan. artikel nih memang membuka mata ai psl sebalik tabir anime dan mang ...

thanks dani for sharing.saya tahu pasal ni.tengok diorang punya movie contoh macam visitor q.pelik dan jelek.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-1-2020 03:59 AM From the mobile phone | Show all posts
aleX-S replied at 23-1-2020 02:22 AM
Thanks tt, ada bahan bacaan tambahan untuk bulan ni.pengetahuan pasal budaya2 songsang jepun ni dang ...

thanks kak pah sudi hadir ke thread saya ni.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2020 07:10 AM From the mobile phone | Show all posts
(OT)

Ni pasal manga, bukan anime. Sekitar 2005-2006, masa tu mIRC masih mendunia, ada #(channel ok, bukan hashtag) untuk manga lovers. Moderator dia, a mangaka, tapi sambung buat MBA bukan kat jepun. Ada satu title under her belt, ejen dia masa kat jepun suruh dia pakai pen name laki. Bila fans tau dia sebenarnya perempuan, boikot (manga tu pasal masyarakat androgynus , susah nak terima kot kalau perempuan yang lukis pasal ni) siri tu ditamatkan riwayat, tergantung, gone with the wind, ending takde apa pun takde <--- gender discrimination teruk ker tt kat sana?

Dipendekkan cite, bukan di jepun, beliau dan her team olah balik manga asal jadi cam fanfic, jadi tak terikat dengan licensed manga yang kena cantas tu, ramai yang follow, sape tak pandai baca hiragana kanji katakana tu nganga saja ler belek muka surat, strokes serious lawa, rugi tak follow (online, bukan printed)

Jalan penyelesaian, pakat dengan mangaka tu, ada team padam dialog dalam bubbles (senang jer keje ni, pejam mata boleh siap ), ada team lain yang terer jadi translator, pun volunteer gak. Siap satu chapter, upload, buat chapter lain lak, upload sampai cukup satu volume in english, lagi ramai yang join channel tu. No deadlines, no pressure. Kami semua buat ni free, that's passion. Upahnya boleh baca manga free, and to her, ramai yang baca and appreciate her stories, that's happiness

Fortunately, ada yang sudi terbitkan fanfic manga dalam bentuk komik, been quite well received kat sana berbanding daripada masa beliau kat jepun. Kaya sampai boleh jamu kami makan makanan jepun (bukan babi tempura) every time terbit satu volume. Ada duit dan boleh makan real food dengan kawan2, bukan instant ramen, tu pun satu kebahagiaan gak

Nanti free nak cari softcopy raw version tu, harap hard disk tu tak corrupted lah,dah berbelas tahun ni.mak encik dia bukan jenis perasap malam2

Sekian kisah kak pah having periodical passion dengan manga satu tika dulu
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2020 07:19 AM From the mobile phone | Show all posts
(Untuk tak OT)

Soseh2 dalam # tu pasal penat lelah kena tindas buli masa beliau kat jepun, sama cam tt tulis, PLUS sexual harassment. Laki-lelaki, pompuan-perempuan, laki-perempuan, pompuan-lelaki

Kena rajin buat research bebetul. Analogi dia camni, kalau nak lukis/tulis cite pasal chef, kau kena tau masak dan appreciate rasa makanan yang kau masak tu, baru dapat that eidetic feeling. Untuk cite pasal set2 androgynus ni,camne pulak ler usaha dia

Kesimpulannya, penat tapi minat, sebab tu diorang nampak cam tak kisah kena tindas pasal bayaran (walaupun dalam hati takde sape yang tau gahhh). Fast but rigid ler kat situ, cam takde tujuan lain hidup, keje keje keje dan duit. Bagus ler kalau diorang dah ambil berat pasal kebajikan hak asasi pekerja ni dan dah tak banyak kes bunuh/terbunuh diri sebab tertekan, bukan dalam industri ni jer

Sebab tu ramai orang 'gila' terlepas kat harajuku,shibuya hahah. It takes one to know one Passionate giler diorang cosplaying. Rasa cam masuk planet lain, voila aku dah jumpa kawan2 aku

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2020 07:27 AM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 22-1-2020 07:57 PM
kak burn memandangkan dah takde forumer masuk sini.ni kita sembang anak beranaklah ya.haha



Ohh ingat ker diorang terus lupuskan kereta2 tu, pastu guna scrap besi tu untukbuat kereta lain

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2020 10:50 AM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 23-1-2020 03:57 AM
kak burn memandangkan dah takde forumer masuk sini.ni kita sembang anak beranaklah ya.haha



Wow sangat cerita ni. Ni betul2 satu sisi gelap yang kakburn tak tau. Alaaaaa.... Kalau tau pergi Jepun amik kereta kakburn pi ikut sekali. Rezeki Nancy. Kalau kakburn ikut kakburn nak beli 8 bijik kereta sebab nak balas dendam beli Keta sebiji sini sama rega Ngan 8 biji beli sana.   



Patutlah kakburn pernah baca dulu , tentang kereta tsunami, kereta recon. Memang boleh buat duit sungguh ya.


Menarik betul. Nanti share lagi ya. Kakburn pun lama tak nampak @aleX-S @Foxey @NamaKuMawar @hibernation @fixit ... Di mana sahabat2 BTAT semua. Doaku kalian semua dalam lindungan Allah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-1-2020 01:58 PM From the mobile phone | Show all posts
bloodyamuk replied at 23-1-2020 12:48 AM
Itulah pasal...kat sana memang orang jepun ni ada sisi gelap dia kan? katanya kalau duduk rumah  ...

thanks beb sebab share.memang dunia dah tau dah pasal diorang ni.diorang ni extreme dengan minat, disiplin .... bila terlalu extreme akan timbul rasa obses, wujud benda2 pelik cenggitu.produk diorang bagus2, ada kualiti, memang cun dan umphhh.

tapi mental lak sakit.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-1-2020 01:59 PM From the mobile phone | Show all posts
dani-rox replied at 23-1-2020 01:00 AM
terima kasih KILL atas jemputan. artikel nih memang membuka mata ai psl sebalik tabir anime dan mang ...

doglegs ni lama dah rasanya.tahun 90 an dah ada dah.saya tak leh layan saya rasa kesian.tapi macam barat diorang terbuka dengan cerita2 macam ni.konon diorang kata japan tak discriminate OKU dengan orang normal.tapi cerita sebaliknya sangat disturbing.

sama juga dengan porno industry diorang dani.kat sana diorang ada 10k female actors tapi male actors tak lebih dari 100 orang.ada satu tahun tu pregnant porn highly demanded.tapi porn studios pening kepala nak produce material ni jadi diorang buntingkan beberapa pelakon porn wanita dan buat satu agreement dengan actor2 tu.diorang hebah kan kat website bagi fans diorang alert.so hanat2 ni seronoklah kan.tapi fans tu kena tunggulah untuk pregnancy tu.

pelakon2 tu kena sain satu contract agreement di mana diorang tak boleh gugurkan kandungan diorang atau BELA ANAK TU SELEPAS BERANAK kelak.baby yang keluar dari rahim2 pelakon2 lucah tu diorang lupus macam scrap car je.ada di antara actor tu yang meroyan, depression, gila sebab diorang dah berputik perasaan sayang kat baby tu.

dan cerita ni direwang di sekitar tokyo oleh nozomi momoi yang kerja dengan AV idol (adult video idol) ketika tu.apa jadi pada nozomi?dia dibunuh pada tahun 2002.dia kena bakar dan ditikam sebanyak 6 kali.lelaki yang bunuh dia tu simbah gasoline kat badan sendiri.dan bakar diri sebelah kereta nozomi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-1-2020 02:01 PM From the mobile phone | Show all posts
kuihbakar replied at 23-1-2020 10:50 AM
Wow sangat cerita ni. Ni betul2 satu sisi gelap yang kakburn tak tau. Alaaaaa.... Kalau tau pergi  ...

ada sebijik accord euro r 2010 (type r) JDM version kat situ.accord ni tak jual luar dari jepun.kalau ada kat malaysia tu maybe bos2 jepun yang kerja kat sini bawak pakai kargo..tapi ada kutu dah booked.

import kereta jepun ni mudah sikit prosedur dia compare dengan UK.contoh kalau kereta uk (ni second hand ya) kena buat speedometer conversion tukar mph ke kmh.kena reprogramming ecu lah kalau macam tu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-1-2020 02:02 PM From the mobile phone | Show all posts
aleX-S replied at 23-1-2020 07:10 AM
(OT)

Ni pasal manga, bukan anime. Sekitar 2005-2006, masa tu mIRC masih mendunia, ada #(channel o ...

woww thanks kak pah.eksklusif story ni.rasa macam lepak kat reddit dah.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2020 02:24 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 23-1-2020 02:01 PM
ada sebijik accord euro r 2010 (type r) JDM version kat situ.accord ni tak jual luar dari jepun.ka ...

Kalau pakai kereta yang ada sebiji je kat Malaysia, menggagau kakburn nak cari sparepart nanti. Hahaha.


Carilah untuk kakburn alepat atau velapi yang rega tiga biji singgit. Kakburn anak ramai jenuh nak bubuh carseat ni. Haha
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-1-2020 02:28 PM From the mobile phone | Show all posts
aleX-S replied at 23-1-2020 07:27 AM
Ohh ingat ker diorang terus lupuskan kereta2 tu, pastu guna scrap besi tu untukbuat kereta lain

diorang tak lupus kak pah.atas kertas je 5 tahun kena lupus.kalau lupus kenapa jepun banyak damaged car traders?tapi lepas tsunami memang ada company kereta kat jepun yang amik buat foundry and recast balik.tapi tak boleh handle diorang lah bukan sikit kuantiti dia.boleh jem production diorang.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-1-2020 02:32 PM From the mobile phone | Show all posts
kuihbakar replied at 23-1-2020 02:24 PM
Kalau pakai kereta yang ada sebiji je kat Malaysia, menggagau kakburn nak cari sparepart nanti. Ha ...

kereta jepun bersepah spareparts kak.risau apanya.accord type r rare kot.orang nak enjin dia tu.jantan malaya kan dengar type r macam shin chan tengok eksyen komen.tapi kereta kat jepun memang murah kak.even yang baru pun.sampai malaysia macam2 tax, duti kena.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2020 03:05 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 23-1-2020 02:32 PM
kereta jepun bersepah spareparts kak.risau apanya.accord type r rare kot.orang nak enjin dia tu.ja ...

Nancy kalau pi Jepun lagi tolong le hello2 kakburn. Kakburn tak larat membayo kereta sini jenuh mahal. Anak 6 memang kakburn prefer velapi . Velapi kakburn ni udah macam bulldozer dah condition nya
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2020 03:52 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 23-1-2020 01:58 PM
thanks beb sebab share.memang dunia dah tau dah pasal diorang ni.diorang ni extreme dengan minat,  ...

haah...diorang ni secara general macam satu bangsa yang ada OCD...kena perfect kena teratur etc...

tapi series dia punya karya2 memang betul2 lahir dari imaginasi yang sakit otak...

Macam anime Akira tu...gila la...kecik2 tengok Akira iols sampai skang macam paranoid dengan benda urat2 otot2 membesar macam resakse ni...

pastu dengan komik pusaran2 tu, Uzumaki...bapak depressing betul...

Kalau ikutkan ilham2 diorang dalam berkarya ni entah datang dari sudut mana la kan...macam Gantz, Attack on the Titan...pastu ada satu komik dalam Kreko dulu, pasal post apocalypse, 3 budak remaja terperangkap dalam terowong bawah tanah...apa ntah tajuk dia...pendek kata scary deperssing etc...

kalau karya macam One Punch Man, Dr. Slump, Naruto, One Piece, Hareluya II Boy, Kindaichi ke okay la jugak...

tapi satu benda memang salute kat Jepun ni, produk2 dia memang berkualiti...dari tekstil, stationary, furniture...

Iols memang minat trend minimalis kat Jepun, design2 rumah minimalis dengan perabot2 diorang...

Patut kat Malaysia bukaklah option property studio apartment yang low cost macam Saitama duduk kan...ramai je lone ranger kat Malaysia ni...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2020 05:35 PM From the mobile phone | Show all posts
appleringo replied at 21-1-2020 01:48 PM
Hi TT! I tak habis lg baca thread ni tapi sgt menarik. will try to finish reading it a.s.a.p. FYI, t ...

Wow. Awak kerja research kat university eh? Rasanya kat sana RnD memang efficient kan? Tak macam kat sini.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2020 05:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada sorang kawan pernah study kat jepun. Dia kata orang2 jepun ni memang bagus, tapi kalau teruk, teruk yang pelik2. Tengok je diorang punya manga and anime industry, kebanyakan series yang popular adalah shounen. Tapi selain tu, banyak jugak yang lucah dan pelik2 macam genre gay dan incest. Fetish diorang ni menakutkan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2020 05:56 PM | Show all posts
Cenderakirana9 replied at 23-1-2020 05:35 PM
Wow. Awak kerja research kat university eh? Rasanya kat sana RnD memang efficient kan? Tak macam k ...

Hi..Saya asalnya keje as postdoc.. then lepas setahun keje, alhamdulillah, dpt offer jd Assistant Prof. tp tu pun sbb boss punya recommendation la yg byk membantu. RnD sgt2 efficient. tp dgn syarat keje kita pun kena seiring la efficient mcm Japanese.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2020 06:48 PM | Show all posts
KILL_NANCY replied at 21-1-2020 03:02 PM
hi appleringo.

thanks sudi baca.btw penulisan saya ni bukan bertujuan untuk menghina atau memal ...

Hi TT. sorry tak perasan reply ni. yup part detail tu mmg betul kan. in my case sbb boss I jenis fluent in English, so I takde problem sgt. tp I pun set mindset yg tak tahu bhs Jepun tu bkn satu alasan I nak jdkan limitation dlm keje. actually semua research presentation pun dlm Japanese, tp Alhamdulillah, Allah permudahkan, boleh fhm semua.. berbalik kpd effort kita kan. jd dorang pun nmpk kita jenis tak give up nk keje walaupun ada language barrier. n luckily dorang pun jenis bersungguh, gigih je ckp English sepatah2, nk explain. skrg ni yg besnya, intead of I ckp Japanese, dorang yg smngt nk ckp English hari2

tp yela as you said, there are other sides of them too. especially part menunjukkan seniority tu. cumanya bkn semua org, kat dept I keje ada la sorang colleague yg sama position dgn I, cumanya dia join dept tu 7 bln lebih awal. dr awal2 I masuk dia dh tunjuk la acah2 senior dia kat I. haha.. but I ok je. keje je la. bkn nk carik musuh pun. nak2 kita newcomer.

n part manga n anime ni kan. walaupun I jenis x baca, tp ada jugak la I ambik tau jugak since ada je jumpa Msian students kt sini. betul la, memang sadisnya kalau baca. ada pernah student tu baca anime psl love affair cikgu tua n student. OMG! extreme betul fantasy dorang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-1-2020 06:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KILL_NANCY at 25-1-2020 01:58 AM
bloodyamuk replied at 23-1-2020 03:52 PM
haah...diorang ni secara general macam satu bangsa yang ada OCD...kena perfect kena teratur etc... ...


KREKO?hahaha sangat nostalgia beb.paling best ada poster dalam tu.

idea tu bagi saya, kadang2 diorang dapat dari true events dan tak semestinya fresh.dalam manga dan anime pun banyak terkandung subliminal messages.

misalnya :

ghibli studio punya storylines, my neighbour totoro yang mengisahkan adik beradik perempuan satsuki dan mei.diorang ni anak beranak pindah kat rumah baru berdekatan dengan hospital, tu yang ayah dia nak atas sebab mak diorang ni kena long term illness.



diorang dua beradik ni memang happy habislah lepak kat rumah baru tu sebab rumah tu ada friendly forest spirits, seperti sekor arnab gergasi yang bulat dan fluffy, so mei namakan makhluk tu sebagai TOTORO.awak tau kan pasal ni?sebab awak pun follow artwork hayao miyazaki kan.dan masa nak hujung cerita mei hilang tapi diselamatkan dengan bantuan totoro dan kawan2.

ramai otaku keluarkan dark theories dan berspekulasi di mana storyline anime ni memang refer dengan Sayama Incident.dulu2 masa tahun 60 an ada seorang gadis kena rogol dan dibunuh dengan kejam sehinggakan kakak dia tak leh accept benda ni lantas kakak tu bunuh diri.satu lagi teori yang kuat pasal filem ni apabila ia ditayangkan di Sayama dan kes ni berlaku pada bulan MEI.pehtu ditambah dengan perhentian CatBus tertera papan tanda "GRAVE ROAD".


CatBus AKA NekoBus


justeru, untuk summarise otaku version ni, bahawasanya ..... mei sememangnya dibunuh (bukan hilang) .... dan macam mana satsuki dan totoro boleh jumpa mei?sebab satsuki sendiri yang bunuh diri untuk roh dia dibawa berjumpa dengan mei.jadi Catbus tu satsuki dan totoro naik menuju ke neraka.malangnya ghibli debunked teori ni sebab seriously depressing kot kalau betul based on true event.

rumah budak kena rogol tu (true event) terletak kat sayama kyuryo which means sayama hills, anime ni lak kediaman tu diinspirasikan di bandar tokorozawa which is next to sayama city.memang kena lah tajuk dia MY NEIGHBOUR totoro kan?



amacam?

satu, dua mungkin kebetulan .... tapi jika terlalu kerap .... NOOO.



awak punya knowledge pasal anime boleh tahanlah.power2.

anime/manga = culture.

tapi TBH saya prefer manga dari anime lagi.awak pulak macam mana?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-5-2022 12:22 PM GMT+8 , Processed in 0.080007 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list