CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: KILL_NANCY

[Pelbagai] [Warning Disturbing Content] Sisi Gelap : Jepun (Bahagian 1)

  [Copy link]
Post time 22-1-2020 07:58 AM | Show all posts
sedih bila baca article TT....aku peminat shin chan...kahkahkah

tp seronok plak baca pengalaman masing2 bekerja di jepun...

satu hari nanti nak juga kerja disana....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2020 08:19 AM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 22-1-2020 02:26 AM
mikawa toyota station tu stesen LRT kak burn.bukan kilang toyota.walau ada hq toyota kat situ.saya ...

Hahaha. Nampak sangat kakak kau ni tak pernah pergi Jepun. Kahkah
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2020 09:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Negara kita ni walaupun tak semaju Jepun, tapi rasanya kita lagi happy. Usaha lebih sikit, kita boleh bina dan tinggal dirumah yg besar dan selesa. Di Jepun, kerja bagai nak gila, balik2 kena duduk dlm rumah kecik...makan tidur di ruang yg sama. Kos hidup sangat tinggi esp di Tokyo. Walaupun Jepun ni maju dari segi teknologi tapi pandangan mereka terhadap kaum wanita masih 'jumud'.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2020 09:53 AM | Show all posts
KILL_NANCY replied at 22-1-2020 02:39 AM
kalau dah lebih 12 tahun maknanya sistem imun dah kuat sis.kalau banyak benefits teruskan sahaja ...

xdernya benefit mana pun..sma own cost..cuti pun sebulan sehari....i dh tekad nk berhenti sejak2 kes xdpt EL to take care parents sakit...doakan i sistur!
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2020 09:54 AM | Show all posts
KILL_NANCY replied at 22-1-2020 02:35 AM
anime industry kat jepun ni, rata2 kerja diorang inflexible pace, tak fleksibel salah satu seb ...

sorry to say...wajar sgt studio tuh dibakar! cash kannnn.....
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2020 10:04 AM | Show all posts
KILL_NANCY replied at 21-1-2020 06:27 PM
kalau awak boleh bertahan bekerja dengan diorang selama 5 tahun.pehtu rezeki awak di tempat lain,  ...

kalau melayu jadinya mcm ni

seiri-sisih
seiton-susun
seiso-sapu
seiketsu-seragam
shitsuke-sentiasa

berkat keje gomen.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2020 10:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Work ethic dkt jepun lps balik depa ada minun2 kan. X bolej balik terus..minum2 dgn bos. Tgk dalam cite2 jepun..mcm satu kemestian pulak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-1-2020 11:01 AM From the mobile phone | Show all posts
kuihbakar replied at 22-1-2020 08:19 AM
Hahaha. Nampak sangat kakak kau ni tak pernah pergi Jepun. Kahkah

kak asyik cover europe je.tipikal malay sangatttt~
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-1-2020 11:05 AM From the mobile phone | Show all posts
merrissa replied at 22-1-2020 07:58 AM
sedih bila baca article TT....aku peminat shin chan...kahkahkah

tp seronok plak baca pengalaman m ...

insya Allah.kalau sis mampu (maksudnya tiada/kurang tanggungan, ramai siblings atau parents dah takde) pergilah sis.rasa bekerja kat negara diorang.kerja kat jepun bukan underpaid ya.yang underpaid kes ni.field lain mewah jugak .... tapi culture tu memang kena hadap.saya doakan sis ke sana satu hari nanti ya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-1-2020 11:06 AM From the mobile phone | Show all posts
MentariSenja replied at 22-1-2020 09:36 AM
Negara kita ni walaupun tak semaju Jepun, tapi rasanya kita lagi happy. Usaha lebih sikit, kita bole ...

betul lah tu.seharian dalam opis balik rumah, rumah pun macam opis.hahaha
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-1-2020 11:08 AM From the mobile phone | Show all posts
msdummy.2018 replied at 22-1-2020 09:53 AM
xdernya benefit mana pun..sma own cost..cuti pun sebulan sehari....i dh tekad nk berhenti sejak2 k ...

insya Allah sister.jangan takut sister rezeki ada mana2.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-1-2020 11:12 AM From the mobile phone | Show all posts
msdummy.2018 replied at 22-1-2020 09:54 AM
sorry to say...wajar sgt studio tuh dibakar! cash kannnn.....

eh jangan macam tu.tak boleh macam tu.kalau kau tak puas hati dengan orang tu, kau pergi henjut orang tu.jangan libatkan orang sekeliling.

36 orang mati, ada mangaka, tukang kaler dan lain2.70 orang lagi cedera termasuk tukang upah tu haa.tukang upah kena ada hari tu sebab nak buat alibi yang kukuh.member2 pun terjebak pehal.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-1-2020 11:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Butter~Pixie replied at 22-1-2020 10:04 AM
kalau melayu jadinya mcm ni

seiri-sisih

hahaha

pandai~~
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2020 11:45 AM | Show all posts
KILL_NANCY replied at 21-1-2020 12:54 PM
saya pernah stay dan bekerja kat sana.

minggu pertama je saya dah nampak macam mana diorang bek ...
minggu pertama je saya dah nampak macam mana diorang bekerja.diorang terikat dengan deadlines.bayangkan seorang technician kena jalan 3 mesin CNC pada masa yang sama.

perghh. jaga 1 CNC pun dah serabut, ini kan pulak 3 sekaligus.
memang kaw2 perah mental n fizikal.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2020 12:09 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 22-1-2020 11:01 AM
kak asyik cover europe je.tipikal malay sangatttt~

Gitulah acik gomen kannn
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2020 12:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by bloodyamuk at 23-1-2020 12:50 AM
KILL_NANCY replied at 22-1-2020 11:12 AM
eh jangan macam tu.tak boleh macam tu.kalau kau tak puas hati dengan orang tu, kau pergi henjut or ...


Itulah pasal...kat sana memang orang jepun ni ada sisi gelap dia kan? katanya kalau duduk rumah apertment malam2 tak boleh flush toilet, dalam rumah gelak ketawa kuat2 sampai jiran dengar pun tak boleh sampai panggil polis ek...

Pelik sangat bangsa Jepun ni, bukan depa tak sopan, kemas, maju etc...tapi dia punya sisi gelap tu MashaAllah, teruk gile...

Hentai (porn industry), Hikikomori (isolation), Kodokushi (lonely death), Host club lah, BF for hire, GF for hire...Karoshi (work to death),  Aokigahara (suicide forest)...suicide etc...

Sampaikan populasi diorang pun menurun, golongan belia dah takmau kawen dan berkeluarga...padahal negara punya moden, teratur, disiplin, recycle lagi...

Tapi bab recycle tu kelakar la bila tengok berita baru2 ni Jepun pun export sampah dia dalam kontena ke Malaysia...Recycle la sangat

Kira macam diorang ni satu negara yang fake gitew...sebab masalah sosial nya sangat2 menyedihkan...

Orang baca manga tengok anime patut jadi makin happy macam orang Malaysia layan Kluang Man, Usop Sontorian, Anak2 Sidek, Upin Ipin, Agent Ali, Didi and Friends etc...patutnya gitu la kan...

Diorang terbalik...huhu

Ni fav pelukis komik satu dunia Akira Toriyama...tapi taktau kenapa ada jugak group tak suka dia hahaha

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2020 01:00 AM | Show all posts
terima kasih KILL atas jemputan. artikel nih memang membuka mata ai psl sebalik tabir anime dan manga .

ai dulu pernah baca, manga digunakan sbg alat propaganda imperial japanese army, yg menggambarkan dia org sbg hero manakala pihak berikat sbg villains. selain itu, manga juga digunakan utk menghiburkan rakyat spt menjadikan senario hidup susah takda makanan sbg bahan lawak.

btw betapa dahsyatnya sisi gelap Jepun, ai baru tahu kewujudan sukan gusti untuk OKU. bbrp pembunuh bersiri negara tu dikatakan sgt obses dgn gusti stail sebegitu, malah salah sorg drpd mereka menjalinkan hubungan gay dgn penggusti OKU. dia jd serial killer sbb nak rompak duit dan brg kemas demi kekasih penggustinya itu.

manusia jenis apa yg terhibur dgn gusti mcm nih??


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2020 02:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Thanks tt, ada bahan bacaan tambahan untuk bulan ni.pengetahuan pasal budaya2 songsang jepun ni dangkal sangat, taknak ambil tau pun, buat sakit hati jer.kita layan anime naruto, prince of tennis, saiunkoku monogatari (opening song dia best) jer sampai tamat. Saya baca sampai abis nanti

Terimalah...melayang-layang
[youtube]dBHQaSHV4F8[/youtube]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2020 02:23 AM From the mobile phone | Show all posts
dani-rox replied at 22-1-2020 05:00 PM
terima kasih KILL atas jemputan. artikel nih memang membuka mata ai psl sebalik tabir anime dan mang ...

Jahanammmmm
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-1-2020 03:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KILL_NANCY at 25-1-2020 01:55 AM
kuihbakar replied at 22-1-2020 12:09 PM
Gitulah acik gomen kannn


kak burn memandangkan dah takde forumer masuk sini.ni kita sembang anak beranaklah ya.haha


kak burn tahun 2011 jepun pernah kena tsunami besar jadi banyak wilayah2 kat jepun tu kena tempias tsunami ni tapi yang paling teruk aomori prefecture kat tohoku dan chiba prefecture kat asahi.bahagian2 fukushima, ibaraki pun ada yang terjejas tapi tak seteruk dua tempat ni.masa tsunami 2011 ni hendon pun kena tempias kat jayapura, sorang mati sebab tragedi ni.

ok lepas tsunami ni reda, berpuluh2 ribu kereta membukit tersadai kat tempat tsunami tu.jadi gov sana amik inisiatif untuk collect kereta2 tu dan tempatkan kat iwate, fukushima dan miyagi prefectures.ramai owner kereta tu remain unknown sebab licence plates and other form identifications hilang masa tsunami.kat jepun bila kereta2 scrap ni kena lelong, rakyat jepun takkan beli kereta tu semula sebab lengthy process, kena lalu macam2 prosedur MELAINKAN syarikat2 used car yang beli secara pukal misalnya OLIAC dan FRTJAPAN, yang ni special case sebab AKTA dah lain.

tapi apa yang best kat sini ada third party company yang camouflage join cars auction ni.dia macam ulat lah kak burn, company tak register dengan gov tapi lepas atas sebab2 corruption.kat jepun memang takde BADAN yang ditugaskan untuk check integrity of exporters.tapi kak burn rata2 ulat2 used car ni dia join JUMVEA (japan used motor vehicle exporters association), institusi ni function dia untuk bantu pengeksport.

tapi tak bermakna syarikat yang register dengan JUMVEA ni telus ..... haaa .... nak tau telus ke tak diorang kena apply lagi dengan satu institusi, saya lupa apa nama tah, institusi ni untuk protect atau secure payment between buyers and suppliers YANG DIIKTIRAF dengan METI (ministry of economy, trade and industry) atau keizai sangyo sho.kereta2 yang kena tsunami tu diorang akan register dengan japan automobile federation dan JIKA kereta tu bukan kereta local, misalnya macam volks ka, ford ka, diorang kena buat carnet de passage en douane atau CDP dahulu.

lepas tu baru lah boleh register dengan road transport bureau bawah MLIT (ministry of land, infrastructure, transport and tourism) atau kokudo kotsu sho.proses tu amik masa 3 bulan baru kereta tu boleh digunakan/dijual selepas first inspection.ok clear?

tahun 2014 saya fly ke jepun dengan kawan untuk beli 4 biji kereta kat sana.kat sana ada budak saya yang tunggu untuk bawa kitorang kat LIMBO kereta tsunami ni.member saya ni dia ada used car kat johor, saya kenal dia masa zaman study dulu.kita terus fly dari KUL ke SDJ.kalau turun tokyo kena naik tohoku shinkansen ke miyagi,sendai.leceh.dipendekkan cerita kitorang sampai kat used car tu, kat sana diorang dah separate mana kereta kena tsunami ada satu bahagian, scrap car satu bahagian, halfcut satu bahagian .... so kita pergi kat area tsunami punya dan pilih.body condition kotor lah dengan rusty, tu belum check engine condition lagi.sebab dah 4 tahun kan kat situ.saya rasa beratus bijik ada kot kereta tu.

kak burn luck kitorang memang baik time tu.kitorang jumpa dua biji camry 2010, satu acura 2008, satu honda accord 2010.ada sebiji acura nsx 2005 dah custom jadi rocket bunny tapi diorang tak nak let go lak.haha.condition 4 biji kereta tu memang tip top sebab diorang ada buat spring cleaning, dan chemical cleaning kat enjin kereta tu.sebelum kitorang bagi kata putus, kita buat HPI check samada kereta ni pernah accident atau bukan kereta curi (takut kereta curi claim kereta tsunami).check history kereta tu tengok odometer dia kena adjust ke tak.check dengan agent kereta ni lepas tak ECE regulations (atau diorang panggil ECE 130) ni untuk automated car misal kata jadi pape kat components, parts mudah kita nak claim insurance.ni world wide pakai term ni cuma nama je beza ikut negara.lepas semua dah ok member saya punya hal lah.dia kena sain logbook/form dengan dealer/seller tujuan dia untuk tukar nama pemilik kereta.nanti seller akan submit ni ke road transport bureau under MLIT, documentation and invoice kena simpan untuk mohon AP nanti.

engine boleh start, cuma interior dia ada kesan lumpur lah.sebijik camry tu kak burn tau berapa?400k lebih yen je lebih kurang rm15k duit kita.4 biji kereta tak sampai 100k kak.hond accord paling mahal 600k lebih yen dalam rm20k lebih.kat malaysia masa tu accord punya value nak dekat rm50k ++ second hand.nowadays accord 2010 18 ke 19k.time tu ramai yang buat duit paling banyak order dari peru dan arab.malangnya diorang deal dengan syarikat yang tak register macam kami.haha.

shipping kita pakai roro (roll on roll off) system.terus hantar ke port klang.walaupun duti import 300 percent plus dengan AP King fucking shit pelbagai, documentations, dari MITI,custom.tapi memang berbaloi kak burn.cuma cradle to grave ni renyah sikit bila sampai tanah air.kena ikut prosedur lah kan.nak buat macam mana dah regulations cenggitu.

mohon AP >>> urusan kastam >>> puspakom inspection (*IVIC inspection points) >>> gi jpj buat registration

IVIC inspection :

engine number
chassis number
engine capacity
year of make
model and vehicle type

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-5-2022 03:16 PM GMT+8 , Processed in 0.203145 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list