CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: KILL_NANCY

[Pelbagai] [Warning Disturbing Content] Sisi Gelap : Jepun (Bahagian 1)

  [Copy link]
Post time 21-1-2020 06:35 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 21-1-2020 12:54 PM
saya pernah stay dan bekerja kat sana.

minggu pertama je saya dah nampak macam mana diorang bek ...

Nancy penah keje sana rupanya. Mungkin Malaysia masih ada nilai toleransi, sebab tu kerja orang cincai boncai pun sesetengah ketua jabatan masih terima dengan sedikit komen penambahbaikan.

Nancy kupas la lebih lagi. Would love to read more

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2020 06:39 PM | Show all posts
KILL_NANCY replied at 21-1-2020 06:32 PM
karma is not the real bitch lah sis.MOY yang real bitch.

salah ujang sebab dia buat bisnes ...

yerlah zaman dulu2 xder kesedaran bab hak cipta ni...nasib baik nizam tuh pndi...now mendoniaaa dia dgn boboiboy nyaaaa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-1-2020 06:41 PM From the mobile phone | Show all posts
isseliparjepun replied at 21-1-2020 06:35 PM
Nancy penah keje sana rupanya. Mungkin Malaysia masih ada nilai toleransi, sebab tu kerja orang ci ...

insya Allah berkesempatan nanti saya operate lagi cerita2 macam ni ya.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-1-2020 06:45 PM From the mobile phone | Show all posts
msdummy.2018 replied at 21-1-2020 06:39 PM
yerlah zaman dulu2 xder kesedaran bab hak cipta ni...nasib baik nizam tuh pndi...now mendoniaaa di ...

industri animasi kat asia tenggara ni kita pegang sis.sedikit masa lagi mungkin kita boleh duduk sama rendah berdiri sama tinggi dengan pixar.hari tu shortlisted untuk oscar kan?ke camana lupa saya.

itu pun ada kutu hendon duk kata si nopal lagi best dari upin ipin.menda bestnya ... hiyuhiyuhiyuhiyu je.muka pun macam bontot.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2020 07:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah dgr kat amway punya talk . Dato ke siapa tah , tapi dikenali jugak la orangnya. Jawatan besar jugak dia sebelum tu dekat company besar. Dia cite pernah dia keje kat Jepun. Penat dia x payah cakap sbb sana keje dia mmg gunakan sehabis baik tenaga dia.. Mmg sehari2 keje tu dikerah habis segala otak tenaga dia. Huhu...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2020 07:54 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 21-1-2020 06:45 PM
industri animasi kat asia tenggara ni kita pegang sis.sedikit masa lagi mungkin kita boleh duduk s ...

Animasi mmg nmpk improvement,  ejen ali, puteri, upin ipin, boboiboy, didi n friends... Mmg satu pencapaian besar buat malaysia.. Honestly, i really proud with them... Cuma dr segi komik tuh mcm kesianlah... Dh mcm nk pupus jer i tengok... Huwaaaaaaa... Rindu komik ank sidek, gila2, yg lat tuh....n bnyk lagi... Pasal indon tuh abaikan jer... Sma benda nk claim dia punya.. Silap hrbulan dato ct tuh pun diaorg ckp diaorg punya... Poyo lebihhh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2020 09:14 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 21-1-2020 06:06 PM
alah cerita lama kak burn.saya trainee masa tu.

first day saya ke aichi loop line, mikawa toy ...

Alhamdulillah ada gak pengalaman duduk Jepun. Oooo pernah jadi trainee Toyota. Kakburn Keta Toyota belum mampu pakai. Kalau pakai pun Honda cup je.


Alahai siannya termakan babi. Takpe masa tu tak tahu dan miscommunication kan. Semua tu jadi pengalaman kan.


Hahah Jepun memang beradab betul. Naik escalator pun Ada sistem. Negara kita je yang main redah. Menarik pengalaman Nancy. Nanti share la lagi. Kakburn suka baca

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2020 09:18 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 21-1-2020 06:27 PM
kalau awak boleh bertahan bekerja dengan diorang selama 5 tahun.pehtu rezeki awak di tempat lain,  ...

Mcm pernah je dgr words tu..rasanya mcm bos pernah ckp..hahahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2020 09:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Sambung lagi...seronok bace
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2020 10:48 PM From the mobile phone | Show all posts
OK. Ai dh insaf. Lepas ni x nak marah oda bile one piece asyik delay and hiatus for 2 weeks .
Lagi 1, pelukis untuk hunter x hunter pn lama gak dia  menyepi. Rupanya bebanan keje diorg mmg gile.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2020 11:09 PM | Show all posts
kill nancy u orang jepun ke? i org korea
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2020 11:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Wow! Best la benang TT ni, am so proud!
Beria iols membaca & memahaminya, siap2 google berkaitan sbb iols mmg tak baca & tak tgok anime.

Iols very sad baca psal nasib2 menimpa mereka ni kan, so pity! Karya yg dibuat sepenuh hati mcm tu, tapi hasil tak setimpal, tapi for sure kepuasan dgn melihat peminat serata dunia mybe dah ckup pd mereka.

Usually mcm ni la, org2 yg jual skill ni mmg ada msa ditindas dgn teruk, regardless la skill apa pun, itu la yg baru iols diskus dgn hsband iols. May God help all those org2 yg menjual karya & skill mereka ni demi kelangsungan hidup...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2020 11:50 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 21-1-2020 06:27 PM
kalau awak boleh bertahan bekerja dengan diorang selama 5 tahun.pehtu rezeki awak di tempat lain,  ...

Ohooooiiii.. Kalo i yg dh bertahan kat 12 tahun ni.. Wajar tak bertukar jer??tp my case majikan bukan jepun... Malaysia murtad kooo
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2020 12:47 AM From the mobile phone | Show all posts
dah habis baca..sian eni terbatuk2 kat rumah

on topic, kesian para artist ni kena tindas sampai macam tu sekali..ingatkan kampeni kecik2 je tapi bila baca yang terlibat dengan AOT pon sampai bunuh diri, terkejut jugak..AOT satu dunia tengok kot..imejin berapa untung kampeni dia dapat tapi bayar pelukis 2k sebulan, keje macam nak mati..padan la pakat bunuh diri

iols memang tak penah minat dengan jepun even makanan dia pon iols tak minat sebab iols rasa komuniti jepun ni ada something wrong somewhere..bab keje pon kalau ko balik rumah awal ko akan dipandang hina oleh masyarakat setempat sebab dianggap sebagai pemalas (betul kan tt )

teringat sorang kelig dekat branch japan, dia japanese yang membesar di US, bila dia start keje di japan tak sampai setahun dia resign sebab tak boleh tahan dengan work culture kat sana..itu orang dia sendiri tak tahan dengan culture di negara sendiri..kalau kita kena perah camtu camne la kan..syukur la iols keje kat mesia, hanya bertukar2 email je dengan branch japan

untuk rekod, iols bukan pelukis komik

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2020 01:07 AM From the mobile phone | Show all posts
TT rasa-rasanya Gibli Studio ada tak sisi gelap diorang jugak dalam bikin anime2 diorang?

Sebab saya memang minat dengan Hayao Miyazaki...tengok dia macam seorang yang jaga moral dan ethic la...

Tapi taktau la kalau ada juga sisi gelap...

Dan ada latest news/aftermath tentang studio Kyoto animation yang kena bakar dek lelaki psycho tu?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-1-2020 02:26 AM From the mobile phone | Show all posts
kuihbakar replied at 21-1-2020 09:14 PM
Alhamdulillah ada gak pengalaman duduk Jepun. Oooo pernah jadi trainee Toyota. Kakburn Keta Toyota ...

mikawa toyota station tu stesen LRT kak burn.bukan kilang toyota.walau ada hq toyota kat situ.saya bukan trainee kat toyota.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-1-2020 02:29 AM From the mobile phone | Show all posts
MeghanK replied at 22-1-2020 12:47 AM
dah habis baca..sian eni terbatuk2 kat rumah

on topic, kesian para artist ni kena tindas sampa ...

aah meg.kalau kau balik awal masing2 pandang daring je.thanks meg sudi baca.

pasal AOT tu tak terjejas pun.studio tu ramai animator.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-1-2020 02:35 AM From the mobile phone | Show all posts
bloodyamuk replied at 22-1-2020 01:07 AM
TT rasa-rasanya Gibli Studio ada tak sisi gelap diorang jugak dalam bikin anime2 diorang?

Sebab  ...
bloodyamuk replied at 22-1-2020 01:07 AM
TT rasa-rasanya Gibli Studio ada tak sisi gelap diorang jugak dalam bikin anime2 diorang?

Sebab  ...


anime industry kat jepun ni, rata2 kerja diorang inflexible pace, tak fleksibel salah satu sebab which is leads to health problem and death.sampaikan animator dari US kerja kat jepun pun dia tak leh angkat, dia kata industri anime kat sini gila dan illegal harsh.

dulu nhk selalu ulang tayang grave of the fireflies.sedih gila cerita ni pasal world war II dua beradik yang terpisah dengan parents diorang.dan saya salah seorang yang kagum dengan hasil kerja Akiyuki Nosaka.Isao Takahata adalah co director ghibli studio yang handle anime ni.

satu hari ada seorang producer dalam ghibli studio nama dia Suzuki.Suzuki ni lah yang produce semua filem2 Takahata.akibat dah tak terlalu tahan dengan perangai Takahata yang suka force staff, Suzuki mula speaks out against Takahata.Suzuki ungkit balik sebab kematian Yoshifumi Kondo iaitu salah seorang animator cum character designer dalam ghibli studio.

Kondo ni mati usia dia muda lagi kot.baru 47 tahun masa tu.dia mati sebab heart failure.sebelum Kondo mati, dia ada jumpa Suzuki untuk produce filem ghibli whisper of the heart. Kondo mengadu yang Takahata ni sikapnya sangat memaksa, keluar dari mulut Kondo sendiri "Takahata cuba nak bunuh aku" sehinggakan dia physically tremble bila ada orang sebut nama Takahata.macam tu sekali.Suzuki ada kata juga yang Takahata ni seorang bos yang tak pernah berterima kasih kat Ghibli staff for their contributions.

Isao Takahata dah mati tahun 2018 pada usia 82 tahun sebab lung cancer.rasanya dia ni pun kena pressure juga dengan Ghibli, bila underpressure makin laju lah merokok.kejap2 hisap kejap2 hisap.

tapikan bukan ke ghibli studio ni sendiri menghidangkan thriller plot pasal darkside of japan?haha.diorang kan suka bermain dengan metafora/metamorphosis, dark theories, pasal pelacuran kat jepun, pasal kes bunuh diri, depress ....

kyoto studio kena bakar tu polis dah announced nama2 suspek.gila lah 36 orang mati kat fushimi termasuk animation directors Yoshiji Kigami and Futoshi Nishiya.saksi bagitau ada staff dalam kyoto studio hired suspek untuk arson tragedy ni.kira macam revenge lah.tapi motif dia (staff) revenge tu tak tau pasal apa.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-1-2020 02:39 AM From the mobile phone | Show all posts
msdummy.2018 replied at 21-1-2020 11:50 PM
Ohooooiiii.. Kalo i yg dh bertahan kat 12 tahun ni.. Wajar tak bertukar jer??tp my case majikan bu ...


kalau dah lebih 12 tahun maknanya sistem imun dah kuat sis.kalau banyak benefits teruskan sahaja.kalau kerja environment tak best, pelan2 cari kerja lain.ada peluang chow.

tapi kalau gaji besar work environment pulak hampeh pun tak best sis.imbalanced!!!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2020 04:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Gila la punya kejam.. Jepun sama ja cara dgn cina.. Perah tenaga walaupun sesama sendiri.. Kesian betul.. Kebajikan pekerja tak dijaga

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-5-2022 08:22 PM GMT+8 , Processed in 0.090130 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list