CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: KILL_NANCY

[Pelbagai] [Warning Disturbing Content] Sisi Gelap : Jepun (Bahagian 1)

  [Copy link]
Post time 21-1-2020 03:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Seiyuu camne dorg bayar?tp mmg pasal frame by frame utk anime tu..and rejected artworks mangaka..sbb tu kalau mangaka tu dia akn cari assistant y betul2 berkaliber utk tlg dia siapkn artworks tu..

Kesian jgk dgr psl bayaran y ciput ni..walhal anime n manga ni dah mcm signature produk dorg and dpt untung byk jgk..and psl AOT tu,seriuslaa?dah mati?adakah my nanbaka pny krew jgk dah xde sbb lama nunggu anime..manga je still ongoing..  

But then,tgk kan episod manga ni utk cukupkn 1 episod 20-30mins anime,maybe blm lg laa,inikn pula nak buat 13episod..still have to wait lagi laa...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2020 03:33 PM | Show all posts
KILL_NANCY replied at 21-1-2020 03:08 PM
insya Allah sis kalau ada part 2 saya sambung.tapi bukan pasal industri ni lah.mungkin industri pe ...

xper...terasa membazir duit beli manga kalo tau diaorg byr ciput kat staff mcm tuh...bukan murah manga diaorg tuh...mahai kot....
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2020 04:10 PM | Show all posts
thank you t.t... bacaan yg best utk saya lepas keluar dari meeting room..
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2020 04:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Seperti biasa info yang sangat menarik.. Kudos dek Nancy..
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2020 04:56 PM From the mobile phone | Show all posts


https://youtu.be/Tvj-XnVKQI8

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-1-2020 05:00 PM From the mobile phone | Show all posts
salmon-suki replied at 21-1-2020 03:15 PM
Seiyuu camne dorg bayar?tp mmg pasal frame by frame utk anime tu..and rejected artworks mangaka..sbb ...

kalau ikutkan japan animation creators association survey, pada setiap 10 orang mangaka yang bekerja dengan seiyuu mereka peroleh pendapatan sebanyak 839 900 yen setahun, lebih kurang rm31k setahun, average monthly salary dalam rm2580.

nanbaka stop sebab material diorang kurang, jadi sumber dah terhad untuk buat next season.sejak 2017 kan?takde pape official announcement dari futabasha pasal nanbaka season 3.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-1-2020 05:03 PM From the mobile phone | Show all posts
msdummy.2018 replied at 21-1-2020 03:33 PM
xper...terasa membazir duit beli manga kalo tau diaorg byr ciput kat staff mcm tuh...bukan murah m ...

jangan begitu sis.

ada dua perspektif pada mata pelukis ni.

1 . sebab minat dan diorang nak dunia kenal pasal artwork diorang.

2 . sebab nak cari nafkah, bayar expenses pelbagai.

anggap je kita beli komik2 tu untuk appreciate artwork diorang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-1-2020 05:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KILL_NANCY at 21-1-2020 06:08 PM
shark_eow7 replied at 21-1-2020 04:10 PM
thank you t.t... bacaan yg best utk saya lepas keluar dari meeting room..


lepas keluar meeting room tu rasa bersyukur tak bila baca artikel ni?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-1-2020 05:04 PM From the mobile phone | Show all posts
irlene_hana replied at 21-1-2020 04:56 PM
https://youtu.be/Tvj-XnVKQI8

thanks for sharing ....
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2020 05:18 PM | Show all posts
KILL_NANCY replied at 21-1-2020 05:04 PM
lepas leluar meeting room tu rasa bersyukur tak bila baca artikel ni?

hahaha... bersyukur.. sebab dalam meeting pon mcm ape je gaduh gaduh.. bila dah keluar syukur tak seteruk kt japan...
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2020 05:30 PM | Show all posts
KILL_NANCY replied at 21-1-2020 05:03 PM
jangan begitu sis.

ada dua perspektif pada mata pelukis ni.

betul..ada yg pelukis yg nk karya dikenali di mata dunia...tp dtg balik pd reality....dgn expenses yg semakin meninggi....dgn OT, deadline xtentu hala..ditambah plak mutu karya yg tinggi..adakah setimpal dgn bayaran diberikan?kalo artis tuh buat krya ikut sambil lewah...i agree dibyr rumah...what do expect from comp when the work quality is poor ....but how company treat you when the quality given is A+++???
tapi kat Malaysia pun bnyk gak senario mcm nie.....ko dhlah cut cost dgn limitkan hire staff...buat staff multiworking,oklah....bonus xder , ok boleh sabar lagi, kena kerja extra hour...pas tuh ko nk kerja sma sempurna with 0 error+deadline dlm 2-3hr?acceptable?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2020 05:37 PM | Show all posts
Kalau perasan kan, mana2 hasil kerja based on Art & Entertainment memang akan under paid atau copyright akan dipegang oleh publisher and hasil bayaran royalti memang tak sepadan dengan usaha pengkarya

Negara kita pun masih lagi dihimpit dengan isu sebegini, mujur tahun ni pihak berwajib ada kesedaran untuk naikkan bayaran royalti pada produser

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2020 06:01 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 21-1-2020 05:00 PM
kalau ikutkan japan animation creators association survey, pada setiap 10 orang mangaka yang beker ...

Aah..manga masih lagi ada,anime je stop..tp best citer tu..lawak sgt2..

Urm..kira seiyuu pun xbyk jgk ler gaji..average dlm 2k+ je..kesian mereka..tp looking at my company now,sbb Japan-based company,mmg bos perah tenaga keje sesuka hati..huhu..that's why ramai y blah n akan blah..haiyaaaa~

And patut laa ojisan y sy kenal hepi giler bila dpt dtg mesia,tp bila company dia suh transfer balik japan utk urus biz kt sana,sedih kemain dia..skrg dah lost contact ngn ojisan tu..xde masa laa kot nak bersosial media..keje kol7,balik lmbt..huhu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-1-2020 06:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KILL_NANCY at 21-1-2020 06:08 PM
kuihbakar replied at 21-1-2020 03:15 PM
Tak sangka kan. Tak sangka juga Nancy pernah duduk Jepun dulu. Banyak betul tak sangka


alah cerita lama kak burn.saya trainee masa tu.

first day saya ke aichi loop line, mikawa toyota station.makhluk2 jepun ni berlari macam lepas kena ambush polis.berangin sebelah saya.tapi yang bagusnya sampai train line diorang queue.

kat KL, diorang berlari naik eskalator pastu berebut masuk lrt.saya nak keluar ke dalam ditolaknya saya.ku sikukan kepala cina berikut mendongak dia pandang.

masa ration saya dah cetek.saya pergilah cari makan kat satu restoran ni.masa tu tak mahir lagi bahasa jepun ni.saya order nasi, chankonabe dengan toriniku.yang si jepun ni terangguk2 hait hait .... butaniku .... butaniku .... saya ingat dia cakap "baiklah pak incik".

dah sampai set tu saya sudukan sup masuk dengan nasi.sudukan butaniku dengan nasi masuk mulut.tengah kunyah tengkuk ni duk meremang.rupa2nya butaniku tu babi.mangkuk tu salah dengar saya order.saya jolok tekak saya tak keluar lak babi tu.saya give up saya minum air dua tiga teguk.lantas saya buang babi2 tersebut dan makan nasi dengan chankonabe je.hahahaha.zaman jahilss dulu.2008 jepun belum mesra muslim lagi lagi2 bandar terpencil macam kariya.

janji tak makan babi sis.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-1-2020 06:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KILL_NANCY at 22-1-2020 02:51 AM
msdummy.2018 replied at 21-1-2020 05:30 PM
betul..ada yg pelukis yg nk karya dikenali di mata dunia...tp dtg balik pd reality....dgn expenses ...


pehtu sis kalau kau mati tengah jalan ada diorang kesah?1 kerusi kosong 500 orang mari.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-1-2020 06:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Nora_29 replied at 21-1-2020 05:37 PM
Kalau perasan kan, mana2 hasil kerja based on Art & Entertainment memang akan under paid atau copyri ...

animasi kita pesat membangun.ada upin ipin, didi n friends, ejen ali, boboboi ... jadi kena ada satu union untuk handle case2 macam ni kelak merangkumi copyright, patent, employee welfare dan sewaktu dengannya.

orang baik pasal duit boleh berubah jadi saitan sis.kita tak dapat lari dari lucifer effect ni melainkan kita jauhkan diri daripada punca2 yang buatkan dia trigger.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-1-2020 06:21 PM From the mobile phone | Show all posts
@aleX-S

@dani-rox
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2020 06:22 PM | Show all posts
KILL_NANCY replied at 21-1-2020 06:11 PM
pehtu sis kalau kau mati tengah jalan ada diorang kesah?1 kerusi kosong 500 orang yang datang.

u right...diaorg peduli apa aku mati tengah jalan, kena serangan jantung time kerja..ada jer pengganti yg lain...samalah macam apa jadi kat ujang tuh....tp last2 gila2 kena tutup jugak....sebab tuh jangan niaya pekerja smpi mcm tuh sekali....karma is bitch

thats why company besar mcm apple suka buka kilang kat china...nk cut cost...xkisahlah ko byr murah, tp jgnlah smpi nk pksa org kerja 24jam...baik ko bina robot ko sndr....buat mcm plus...now suma sistemmmm...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-1-2020 06:27 PM From the mobile phone | Show all posts
salmon-suki replied at 21-1-2020 06:01 PM
Aah..manga masih lagi ada,anime je stop..tp best citer tu..lawak sgt2..

Urm..kira seiyuu pun xb ...

kalau awak boleh bertahan bekerja dengan diorang selama 5 tahun.pehtu rezeki awak di tempat lain, keluar meninggalkan culture diorang.memang awak boleh survive lah kat tempat baru.

sebab 5 tahun kita dah dapat chakra ni.

seiri

seiton

seiso

seiketsu

shitsuke

.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-1-2020 06:32 PM From the mobile phone | Show all posts
msdummy.2018 replied at 21-1-2020 06:22 PM
u right...diaorg peduli apa aku mati tengah jalan, kena serangan jantung time kerja..ada jer pengg ...

karma is not the real bitch lah sis.MOY yang real bitch.

salah ujang sebab dia buat bisnes dia cincai boncai jugak.ilmu melukis tu ada tapi ilmu nak manage tu agak cetek.<<<< ni dia yang kata bukan saya.

tapi respeklah kat diorangkan.diorang sangat2 kreatif tapi sayang dimanipulasi dan dieksploitasi bakat2 mereka.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-5-2022 07:59 PM GMT+8 , Processed in 0.076577 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list