CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: Nora_29

[Idea] Jenis Pencuci Muka/Skincare yang Anda Guna

  [Copy link]
Post time 14-5-2020 01:08 PM | Show all posts
nourain jee
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2020 05:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak share jugak la..

Dlu muda2, awal remaja pkai olay..alhamdulillah muka elok je

Dh start kje, tukar pkai nutox line merah..sebulan pkai, muka kering sgt..tp continue pkai & after few months kulit iols jd ok & dh x kering..iols ade baca nutox line pink lg better dr line merah tp pricey sikit..

Now, iols tgh further study, income pn xde, tukar pkai simple & sgt2 okeh cuma kulit ade kering2 sikit la..after dh habis study, nk tukar blik pkai nutox tp line pink

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2020 09:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Nk share jgk. Iols pkai fresh soy face cleanser. Best gile!  Remove mekap and kulit terus rasa lembab. Tapi iols tak tahan la harganya mahal sgt for me. Anyone here pernah try drunk elephant punya cleanser x?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2020 01:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 15-5-2020 01:30 AM

I pengguna drugstore skincare je.. tak suka spend ribu2 utk brand cam sk2 dermalogica la mer bagai tu

DAY
1. Cleanser Eversoft Sakura - RM11
2. Olay regenerist serum - RM49
3. Cosmoderm BB cream (spf 35) - RM27

NIGHT
1. BHA (Inkey List) - RM40
2. Ascorbic Acid Alpha Arbutin (The Ordinary)- RM40
Selang 30 minit, baru sapu yg bawah ni sbb effective PH product berlainan....

3. Retinol (The Ordinary) - RM20
4. Olay regenerist night cream (grey) - RM32 (sale)

Usually, daytime products tu last for 4 months... skincare utk night time routine plak tahan 6 - 8 months.. cleanser mmg i sgt suka eversoft je, sbb thoroughly clean and tak keringkan muka.. lgpun, buat apa vitamin byk2 dekat cleanser end up kena bilas ngn air jugak.. so beli je cleanser yg betul2 effective cleansing dia tu je...

When we religiously apply skincare everyday, we dont need to go for facials or intensive treatments anymore... i myself stopped going to any spa for facial treatments for almost 10 years already... mask pun i tak pakai.. cukup sapu AHA BHA the ordinary seminggu skali utk exfoliate skin

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2020 01:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Groovykid replied at 14-5-2020 09:05 PM
Nk share jgk. Iols pkai fresh soy face cleanser. Best gile!  Remove mekap and kulit terus rasa lemba ...

Kalo u rajin, try baca review skincare products kat beautypedia.com.. sebelum beli... fresh dgn drunk elephant both expensive brand, bg i... which membazir je when u end up bilas buang je... i suka remove make up using facial wipes brand watson etc je.. then basuh muka pakai eversoft... suka sgt brand eversoft ni.. dia ada premium range eversoft skinz (ada option sakura and rosehip seed)... but still cheap masa sale rm11 je satu tiub...
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2020 01:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Erinna replied at 20-1-2020 04:43 PM
Cleanser - Dulu dulu SKII sekarang ni maintain dengan Nutox or Gardens of Eden sajo. Campur campur i ...

yes... sama peel cam i.. bila guardian or watson buat sale olay & eversoft, i akan borong terus utk stok setahun... kat rumah, i simpan skincare & bodycare yg blom buka dalam laci bertutup.. supaya tak kena cahaya... jaga quality
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2020 01:16 AM From the mobile phone | Show all posts
pichee replied at 11-2-2020 10:41 AM
skrg tgh breakout...sbb i suka tukar2 product...

1st time dlm hdp i naik jerawat non stop ...haha ...

Chuolzzzz memang!!! Takut nak update skin condition dlm grup ye!!! Hahahaahha... pakai laa yg lembut2... hada labo ke. Maybe u breakout sbb kurang hydration
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2020 01:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 15-5-2020 08:25 AM

Oh ya nak menambah... the reason being i move to drugstore product sbnrnya lepas i berkenalan dengan beautypedia.com.. i learnt about skincare ingredients and resonable price product dari situ.... then i belajar baca sendiri je la sblm beli... chronology of skincare (events ) sejak study sampai la i tua bangka skang as follows :- (just estimation of timeline, i try to recall)

2000 - pakai cleanser ginvera je  student uni kan, scholarship dpt duit poket rm500 sebulan je..

2003 - dpt additional internship allowance, so tambah olay white radiance night cream (maintain, sbb kulit makin elok)

2004 - sk-ii terus, sbb dah masuk keje (as engineer) khuens... satu set rm2k+, tp ok la tahan 6 bulan whole set tu..

2007 - bertukar set estee lauder sbb sk-ii jadi makin teruk breakout.. cheaper than sk-ii but my skin recover

2009 - bertukar ke dermalogica hasil peer pressure.. kulit makin hellokkkk...

2012 - bertukar pakai paulas choice, order dari website US.. mula berjinak2 dengan beautypedia and faham ingredients...

2013 - susah dpt stock product paulas choice and makin mahal... so tukar balik ke estee lauder (ANR) and Olay Regenerist serum and night cream (hasil study beautypedia)

2017 - stop ANR... bertukar ke The Ordinary serums and Olay sampai lah sekarang....

Cleanser i selalu bertukar2 brand.. dari kiehls, clinique, clarins, estee lauder, eucerin, and now eversoft.. husband suka pakai eucerin and he continues pakai je sampai skang, i plak suka cleanser yg lebih berbuih, so i stick to eversoft...

I dont mind the brands murah ke mahal ke i tak kisah... i only read the ingredients...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2020 02:14 AM From the mobile phone | Show all posts
i slu tuka2... time ade duit, pkai la sk2 atau lancome... bile fulus krg, cri la drugstore...
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2020 04:48 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 15-5-2020 01:16 AM
Chuolzzzz memang!!! Takut nak update skin condition dlm grup ye!!! Hahahaahha... pakai laa yg lemb ...

Haha...ada i bgth...i naik jerawat byk2 seumur hdp i...nw tgl yg noda2 hitam tu je .
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2020 02:04 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 15-5-2020 01:11 AM
Kalo u rajin, try baca review skincare products kat beautypedia.com.. sebelum beli... fresh dgn dr ...

Iols now suka pkai poduct yg di claim 'clean' (sbb I tak berapa rajin nk baca ingredients) hahaha... Mcm Origins, Caudalie, Fresh ni semua deyols claim clean@Sephora dekat website sephora US sinun.

Kulit I sgt2 kering.. that's why cleanser I kena pkai yg betul2 lembut & effective sbb I mls nk pkai make up remover oil tu (duit lg kn?) Kalau tak kena product kulit iols akn rasa tight sgt lps cuci sbb they will strip off skin's natural oil Kan. Sometimes kulit boleh jd crack n pedih.

I pernah try origins, laneige, hada labo, innisfree, estee lauder, SK2 yg ni semua buat my skin feels tight. Simple, pn buat kulit I rasa tight tapi berkesan tanggalkan mekap.

Yg tak buat skin I tight caudalie, neutrogena, himalaya, clinique tapi tak berkesan sgt utk tanggalkn mekap.

This soy face cleanser complete package, soft on skin, remove make up pastu leave your skin moist. Mmg love gile lah. I really wish ada cheap dupe for this product.

I xpernah try cleanser kiehls, bagus ke utk kulit kering?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2020 04:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Groovykid replied at 15-5-2020 02:04 PM
Iols now suka pkai poduct yg di claim 'clean' (sbb I tak berapa rajin nk baca ingredients) hahaha. ...

Kiehls tu i suka ultra hydrating cleanser dlm tube tu.. mmg takde rasa tightness pun... caudalie tu i penah pakai.. rasa cam xbest sgt bg i..
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2020 12:15 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 15-5-2020 04:25 PM
Kiehls tu i suka ultra hydrating cleanser dlm tube tu.. mmg takde rasa tightness pun... caudalie t ...

Iols rasa nk try kiehls la this time. Murah sket..huhu
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2020 09:45 PM | Show all posts
Combination of Korean skincare + euro. Cosrx salycide + l'occitane serum
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-6-2020 09:09 AM | Show all posts
Hi forumers sorry tuan khemah baru nak check in bebenang

Kalini, sis nak share sis dah upgrade kerajinan cuci muka dengan buat teknik double cleansing (padahal dah berzaman kut netizen buat )

1stly, sis cuci muka dengan Biore oil makeup remover yang botol purple muda (sis pilih brand ni sebab murah, mudah didapati di drugstore dan boleh dibilas dengan air).

2ndly, baru sis cuci muka dengan Hada Labo AHA+BHA utk kulit kombinasi (kalau backlog bebenang ni korang mesti perasan sis memang guna Hada Labo skincare range).

Then, baru ada kesedaran untuk rajin guna sunscreen setelah menyedari maybe jeragat akan timbul sis guna sunscreen Biore Aquawater SPF 50++ tiub warna biru muda.

So far, kalau nak rumuskan apa yang sis dah labur utk kulit setakat hari ini lebih kurang harga mampu milik utk org kais2 macam sis maka sis letak brand apa yang sis guna utk penjagaan kulit kombinasi sejak kebelakangan ini :

1) Double cleansing (guna 2 kali sehari)
- Biore oil make up remover (botol warna purple muda)
- Hada Labo AHA+BHA

2) Pampering skin (guna 2 kali sehari)
- Hada Labo Hydrating Toner
- Somebymi Serum Yuja Niacin (guna waktu pagi)
- Cosmoderm Vitamin E oil (guna waktu malam)
- Hada Labo mosturizer
- Benefit pore minimiser (guna waktu pagi sahaja utk tutup pori before pakai compact powder/foundation)

3) Exfoliating (2 kali seminggu atau 1 kali seminggu)
- Kiehls Rare Earth Deep pore cleansing mask; atau
- Kiehls Epidermal Re-Texturizing Micro-Dermabrasion
* Dua2 produk exfoliating ni sis guna bergilir2 sebab dinasihatkan oleh sales advisor Kiehls yang kandungan kedua2 produk ini maybe mendatangkan kesan iritasi/red spot pada kulit sis
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2020 08:03 PM | Show all posts
Sblm pkp iols pakai Kiehl's Deep Cleanser Calendula . Bila baca complain kat fb Kiehl's yg delivery lambat masa pkp, terus tak jadi order online. Iols tukar ke Nivea Pearl White Caring Whip.
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2020 01:25 PM From the mobile phone | Show all posts
waaa i love this tred. time pkp haritu mmg iosl
opt for korean skincare sebab mostly takde alcohol.

fav brand:

cosrx
somebymi
The Ordinary.

muka iols jenis ada fungal acne, bump2 kecik yg tak dapat keluar tu eee geram.
so utk cleanser iols guna:

1) cosrx salyclic acid
2) toner - AM cosrx AHA claryfing PM glycolic The Ordinary
3) Essenxe Snail Mucin 96 Cosrx
4) serum- The ordinary Alpha Arbutin, Niacinamide, Hyaluronic Acid

tak guna all at one go. ada alternate nya. tapi product the ordinary mmg Holy grail! kawan byk puji muka glowing alhamdulillah and kurang kusam.
hasik byk tgk video time pkp gitu
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2021 03:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Masa study dulu pakai ZA mmg bertahun pakai tp lama2 makin susah nk cari skincare brand ni.. pstu tye promoter die ckp ZA nk tutup kilang skincare die.. make up je ade sis so sedih pastu masa tu dah kerja start try bioessence gold tu dah few years pakai alhamdulillah serasi dgn kulit.. harga pun affordable lahhhh bole la beli masa YES murah sikit hehe
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2021 12:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Hmm tengok kulit sbnrnya
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2021 05:06 PM | Show all posts
AHA + BHA Exfoliate Face Wash Hada Labo. paling suka ni ssebab den ni malas nak pakai moiturizer and facial wash ni tak buat skinn den dry hihi
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-6-2022 03:28 AM GMT+8 , Processed in 0.075777 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list