CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: Nora_29

[Idea] Jenis Pencuci Muka/Skincare yang Anda Guna

  [Copy link]
Post time 10-12-2019 10:08 AM | Show all posts
LuvAurora replied at 9-12-2019 06:13 PM
xsure lah sis..tapi rasanya depa mmg ada kilang sendiri yg buat..

ada try google.. kilang macam oem timbang kilo je..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-12-2019 12:27 PM | Show all posts
Ampun ya meolls lama tak jenguk bebenang ni, harini baru nak jenguk

Dah masuk mukasurat 7 pun, terima kasih pada forumer2 yang sudi bercemar duli berangkat ke pondok bebenang patik

Momod kaka/bro seribulan kalu rasa nak close bebenang ni meolls dengan penuh rendah hati merelakan saja

Comments

Good thread, very active...no need to close :)  Post time 15-12-2019 02:34 PM
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2019 02:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Safi rania gold range.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-12-2019 04:04 PM | Show all posts

Meolls pernah guna yinni safi rania, namun meolls berhenti kerana lama-kelamaan kulit meolls tumbuh jerawat nasik
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-12-2019 04:05 PM | Show all posts
Nora_29 replied at 15-12-2019 12:27 PM
Ampun ya meolls lama tak jenguk bebenang ni, harini baru nak jenguk

Dah masuk mukasurat 7 pun, ...

thanks kekanda momod, dapat komen aktif buatkan adinda berasa dihargai ecewahhhhhh

Comments

Muahciked,dinda :)  Post time 16-12-2019 09:49 AM
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2019 06:45 PM | Show all posts
Edited by namanjohnson101 at 14-2-2020 07:39 PM

- Deep Pore Cleaning Face Wash
- AHA + BHA Exfoliate Face Wash
Guna 2 jenis cleanser ke? Apa function ye? Hydrating lotion HL mmg best gila. Mositurizer dia blm berkesempatan lg nak beli. Tp bg iols HL ni boleh tahan mahalnya laa tubemate get-mobdro.com authorityapk.com

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2019 11:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Mula-mula pakai pencuci muka Clean & Clear.
Pastu Hada Labo sebab mahal tukar pulak pakai Safi.
Sekarang pakai Nutox. Alhamdulillah semua pencuci muka yang saya pakai sesuai dengan kulit muka.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-12-2019 11:23 AM | Show all posts
Edited by Nora_29 at 17-12-2019 11:31 AM
namanjohnson101 replied at 16-12-2019 06:45 PM
- Deep Pore Cleaning Face Wash
- AHA + BHA Exfoliate Face Wash
Guna 2 jenis cleanser ke? Apa fun ...

Sistur, meolls guna 2 jenis cleanser ni berselang-seli depends pada keadaan kulit meolls setiap hari. Contohnya, kalau kulit oily sangat meolls akan guna deep pore cleanser dan kalau kulit tumbuh jerawat nasi (time nak period kan...duh) meolls akan guna AHA+BHA Exfoliate.


Kulit muka meolls jenis kombinasi (oily di part dahi, hidung dan dagu manakala kering di pipi) dan masalah yang meolls akan ngadap adalah pori muka yang jelas, jerawat nasi dan blackhead especially di hidung dan dahi. So far Hada Labo walaupun pricey tapi since dah guna 3 bulan ni member tegur pori muka dah nampak kecil dan kulit muka dah cantik (sikit ).


Meolls share testimoni jap ek berkaitan produk yang sistur mention


1) Produk AHA (glycolic acid) & BHA (salicylic acid) - ia membantu untuk melembutkan kulit, mengurangkan blackhead dan kotoran di muka. Buat muka lebih glowy secara tak langsung (kredit info by http://www.syazaredzuu.com/2019/03/edisi-holy-grail-skincare-routine-by-sr.html)


2) Hada Labo Deep Clean & Pore Refining Face Wash - Lepas cuci muka dengan Hada Labo, kulit rasa bersih sangat. Rasa 'clean after effect'. Tak ada rasa muka milky/berminyak lepas guna. Masa mula-mula pakai kulit jadi kering semacam, tapi dah lama-lama dah okay, tak ada kulit kering dah (kredit info by http://kisahmissxyz.blogspot.com/2015/04/honestreview-hada-labo-deep-celan-pore.html)


3) Tips memilih produk Hada Labo yang sesuai ikut jenis kulit - yang ini meolls letak terus sumber yang boleh dibaca iaitu http://dahviral.com/2019/05/tips-memilih-produk-hada-labo/. Nanti boleh slow2 baca dan hadam jenis produk under Hada Labo ya...



Selamat menghadam dan selamat mencuba produk HL ya, meolls dah cuba dan so far meolls loves sangat dengan HL


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-12-2019 11:28 AM | Show all posts
yukisakura replied at 16-12-2019 11:21 PM
Mula-mula pakai pencuci muka Clean & Clear.
Pastu Hada Labo sebab mahal tukar pulak pakai Safi.
S ...

Before meolls 'ceraikan' Nutox dan menjalinkan hubungan 'skandal' bersama Hada Labo, Nutox so far works on my skin so well for past 6 month tapi sayangnya tidak mampu menyahkan blackhead di hidung dan mukaku uhuhuhu... Nutox yang paling meolls suka adalah Advance Serum. Cuma apa nak kata...jodoh dengan Nutox setakat itu saja


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-12-2019 12:07 PM | Show all posts
Meolls ni sejenis suka try-and-error produk penjagaan kulit muka dan badan secara amnya. Sejarah penggunaan produk penjagaan kulit (ini saja sharing pengalaman by myself ya, tidak ada kena mengena dengan yang telah meninggal dunia) adalah seperti berikut :

1996 (Form 1) : Emak belikan Hazeline Snow buat anak daranya yang sudah kenal erti kecantikan di mata umum dan bertahan sampai Form 2. Stop sebab jerawat naik beso2 oiii...

1998 (Form 3 ) : Emak belikan Fair & Lovely buat diriku yang telah ireng iseng (orang Jawa panggil hitam legam) sebab selalu balik rumah jalan kaki ditemani sang matahari yang terik dan bertahan sehingga Form 4. Stop sebab ada tompok2 putih muncul di tepi hidung macam kena panau (mujur meolls tak bertukar jadi kucing)

2000 - 2002 (Form 5 until Upper 6) : Emak belikan Revell buat anaknya yang layak berumahtangga-tapi-tiada-siapa-sudi-buat-isteri-sebab-aku-garang (see? pengaruh Emak dalam menentukan perjalanan kecantikan kulit anaknya...) dan bertahan sehingga tunggu result STPM keluar. Stop sebab susah nau nak carik brand Revell ni...

2003 - 2009 (1st year - Last year study di IPT - starting new life for 1st phase) : Emak pun semacam fedup nak jaga kulit anaknya dan bermulanya perjalanan membuat keputusan sendiri menjaga kulit muka. Dari brand Nivea-bedak Johnson-Biore-sabun Fruitale sehinggalah habis study duk camtu saja tukar2 brand sampai pori muka makin besar dan blackhead makin banyak tumbuh. Jerawat jangan kaborlaaa, elak picit jek sebab takut berparut kan?

2009 - 2019 (Starting new life for 2nd phase) : Bila meolls dah kerja tetap, maka bajet pun dah besar so mulalah try guna brand Olay-Clinique-Safi Rania-Safi Balqis-Nutox- Hada Labo. For each brand yang meolls gunakan ni ada yang bertahan lama meolls gunakan tapi disebabkan faktor bajet (yelah, takkan nak isi minyak kereta-bayar hutang-saving guna toner kot...) maka ada yang meolls guna secara mix and match saja contohnya cleanser brand Olay tapi guna mosturizer Safi Balqis ahahahahaha matikkkk...

Tapi since last 6 month tahun 2019 ni meolls cuba setia dengan 1 produk saja dan guna produk mengikut secara asas dan bertahan soooo barulah dapat moral of the story meolls kena sabar dan sabar dan sabar serta rajin dan rajin dan rajin dalam mengerjakan pekerjaan menjaga kulit muka. Meolls akui, dulu tak sabar tak rajin main hentam jaga kulit muka asalkan nampak bersih hukhuk. Mujurlah kulit muka takde jeragat dan parut jerawat (tapi kalau geram ku picit jugak hihi)

So, this is my ups-and-downs experience about my skincare routine. Cuma meolls sejenis suka beli produk di drugstore dan bukannya timbang kilo, hence meolls pun rajin juga cari info pasal produk2 yang bagus dalam web dan majalah. Agak panjang juga karangan meolls tapi kena pendekkan juga sebab takut korang bosan pulak ahahaha...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2019 08:34 AM | Show all posts
sabun ANTABAX kat kedai RM2
itulah sabun mandi dan itulah juga sabun muka saya

asalnya dulu pakai safi manggis tp dah hbs
sementara nak beli baru pakaila sabun antabax tu dulu
perasan dia lebih menyental dari sabun muka
tgk ok je, pakaila sampai skrg
dah nk 5 bulan dah pakai

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2019 12:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Cleanser i pakai cosmoderm memg best kulit moist and bersih sgt

Toner pulak i pakai nano white yg ni pun best.. memg semua kotoran and daki boleh hilang

I pakai serum the bodyshop drop of youth.. ni i baru je pakai tp Alhamdulillah serasi and kulit memg best betul..makin lembut, supple and moist

I pakai whitening serum jugak sbb i ada light2 dark spot . Yg ni brand nano white jugak.. tp i alternate dgn clarins whitening serum jugak..yg ni i dpt sample tp seriously serum clarins ni memg best.. cpt meresap and xberminyak pun.. and boleh nampak la dark spot tu mcm dh lighten skit..tapi tulah..mahal sgt la pulak clarins ni..so i pakai jimat2

Moisturizer i pakai drop of youth jugak tp baru je start pakai dlm 3 ke 4 hari mcm tu.. pun best cpt meresap and xberminyak

Utk sunblock i pakai biore

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2019 12:17 AM From the mobile phone | Show all posts
tea tree oil the bodyshop i pakai utk jerawat yg baru nak naik.. bila pakai tu jerawat pun jd segan nak membesar..hilang mcm tu ja..
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2019 12:23 AM From the mobile phone | Show all posts

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2019 10:02 AM | Show all posts
suka baca thread ni
kaka x pki apa2 pencuci sbb kaka jns pemls dan xde disiplin diri
cuma dedulu suka beli then end up sedekah kat kwn2
ms zaman school kaka dah start pki hazeline white sebg mosturizer gitu, dr yg jns kering keras pd yg dah tukar botol warna hijau then stop sbb katanya ada gelatine atau x halal
utk set pencuci muka kaka pernah beli nutri metics, clinique, body shop, skII, cetaphil dan entah apa lg, semuanya dipki x smp pun 3 hr
klu muka rs cam gatal dan x best kaka terus buat facial kat spa, settle
tp thread mcm ni kaka suka baca sbb nak tgk apa yg boleh kaka belikan utk anak bujang yg teruksss sgt jerawatnya serta buat anak dara yg dah start naik bintik2 kat muka
so far utk diaorg berdua ni kaka belikan set cetaphil serta yg cream vit E aje

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2019 06:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by alieyrina at 20-12-2019 06:33 PM

Cleanser..1004 lab artois oil clenser/real barrier cream cleansing foam/somebymi blackhead cleanser/mooncat soap
Toner..son n park/laneige clear c advance effector x toner
Essence..secret key/skin barista
Serum..hadatuko brightening/herra whitening
Moist..innisfree cauliflower mushroom vital cream/the yeon canola honey glow multi cream
Sunblock..true island

Siap prep muka

Malam utk mask..clear c advanced efector x peeling mask..pakai kdg2 jah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2019 11:08 AM | Show all posts
dulu masa umur belasan sampai 20an..boleh pakai apa2 skincare..pakai cap pasar malam pun ok..kulit maintain licin tanpa jerawat..open pores..

tapi bila dah jejak 30an..tetiba kulit pakai itu tak boleh..pakai ini tak serasi..naik bijik2..naek jerawat..open pores..

sekarang guna:

AM:
cleanser..yoner..pelembap..sunscreen dari klinik

PM:
tambah mask sheet dari SASA (sekali beli memang utk stok sebulan sbb murah)

semingu 1x scrub tiub hitam..guna freeman dari watson..tak pernah guna krim siang/malam/krim putih..ini jek yg selamat pakai utk elakkan jerawat semua

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-1-2020 03:49 PM | Show all posts
Sis ada baca Laneige Sleeping Mask (Watery) yang botol kaler biru tu berkesan ek?

Kalau ada forumer yang sedang guna produk ni boleh share sikit tak testimoni penggunaan?
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2020 10:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni antara the best of the best produk yg iols rsa berbaloi pakai sikit & tahan lama (iols sejenis kedekut pakai sikit2 je krim2, cleanser, mask ni smua). Beli bila ada diskaun & certain tu sbb pakai points family & friends.

Cleanser :

Antara cleanser plg berkesan utk kulit combination & sensitif mcm iols. Plg suka sbb takda bau, berbuih yg jenis best, rasa muka clean je. Price reasonable if beli time sephora sale. High rating cleanser ni.


Yg ni 1 lagi mmg best. Overall plg LOVE sngt la. Pakai la apa jenis cleanser pn, iols tetap setia & mesti cleanser ni ada dalam rumah.

Toner/Essence :

Gila best! Buat muka jadi lembut & licin. Jimat kalau titik atas tgn je, tak guna atas cotton, mmbazir pd cotton. Mmg very hydrating!


Jujur kalau iols dpt beli lagi yg ni, mmg beli, tapi price nya over the top sngt. Sungguh berkesan! Bngun pagi muka jadi lembut gila. Now pakai sample saja, mmg takda bajet utk yg ni


Yg ni miracle okeyy, beli yg botol kecil mcm sample tu je, buat kulit jadi cerah yg cantik if boleh sustained pakai.

Mask :

1st dapat sample, lpas tu, terus beli sbb mask & scrub at the same time. Pores mmg bersih, tone kulit pun cantik.


Mahal tapi iols rsa worth it. Bau mask sedap sngt! Another miracle kalau continue pakai ni sbb kulit jadi shining (tapi bkn shining yg over la).

Moisturiser :

One of the best i pernah pakai & still pakai smpai sekarang. Utk kulit berminyak & kering mcm iols ni, so far ini mmg works best!

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2020 10:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Nora_29 replied at 15-12-2019 08:04 AM
Meolls pernah guna yinni safi rania, namun meolls berhenti kerana lama-kelamaan kulit meolls tumbu ...

Samalah noksssss.. Mak ai yang umo 57 pon naik jerawat pakai rania
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-6-2022 04:57 AM GMT+8 , Processed in 0.096711 second(s), 31 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list