CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: dorte

MOHON TIPS - HILANGKAN BAU KEPAM PADA BAJU DAN TUDUNG.

  [Copy link]
Post time 27-8-2019 12:27 AM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 27-8-2019 12:24 AM
Iya....dulu akk pun buat mcm tu...bila terbaca artikel tu...terus softener pun akk tak guna.....
...

Betul.. Byk betul kes kanser skrg ni
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 27-8-2019 12:28 AM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 26-8-2019 10:33 PM
Cari yakult campur air sembur lite2 atas baju. Prebiotik kasi nyah bau
Hati2 dengan cuka takut stai ...

ok ni first time dgr..yakult tu sllu iols je tonggang..hahahaha..yakult tu kn masam sis..klu smbur konsepnya jd cmne sis?

same concept cm spray cuka cumanya yg ni tak tinggalkan stain..betul?
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 12:29 AM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 27-8-2019 12:12 AM
Tak elok utk kesihatan tu sarah....

Softener tu kena cahaya matahari baru ingredients dlm tu ta ...

Bodoh seperti biasa si makcik jazakumullah ni. Letih ada forumer cacat lembam

Member tu cakap cuci lantai, bedul
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-8-2019 12:31 AM From the mobile phone | Show all posts
sfrnna replied at 26-8-2019 10:34 PM
I ada perasan kadang2 tu kan baju tu yg mmg lekat bau yg macam kepam tu regardless apa pencuci and t ...

adoi baju kecut tu mmg sedih laaa..lg2 klu kta mmg da plan nak pakai baju tu g mana2..hahahahaha kecewa teruk wehh..

yg sabun attack tu nt iols try tgk..iols rasa bab that one particular baju yg berbau tu bgantung pada jenis kain gk kot..klu kain licin yg panas tu mmg haukk kepam baunya kalau bpeloh..compare to yg jnis cotton..

Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 12:33 AM From the mobile phone | Show all posts
dorte replied at 27-8-2019 12:28 AM
ok ni first time dgr..yakult tu sllu iols je tonggang..hahahaha..yakult tu kn masam sis..klu smbur ...

Sama macam cuka tapi sebab cuka ni acidic, takut jadi warna pada baju sahaja. Asid memang anti bakteria dan anti bau

Yakult tu prebiotik, neutral kan bau juga. Satu gelas air just larutkan sesudu yakult takde flavor tu. Pastu masuk botol spray, spray pada tempat berbau. Efisyen tahap mana iols taktau..tetapi mikrob digunakan utk nyahbau. Just my tussen!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-8-2019 12:33 AM From the mobile phone | Show all posts
weezerfan replied at 26-8-2019 11:02 PM
Sabun basuh tu x cukup bkesan kot. Aku pakai liquid detergent attack. Softener aku pakai comfort yg  ...

lambat sidai tu slh satu pnyebab jgk iols prasan..

mmg klu xckup panas kita jemur mmg bau hazabedah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-8-2019 12:36 AM From the mobile phone | Show all posts
CatMiow replied at 26-8-2019 11:17 PM
Terlebih rendam kot.

Biasa buat rendam sejam,  bilas,  mesin,  bilas + softner (jika suka).

sllu pakai yg auto tu trus siap je..adakah lps ni iols kna bilas sdiri? waaaa


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-8-2019 12:37 AM From the mobile phone | Show all posts
misuke replied at 26-8-2019 11:25 PM
pengalaman me, agak2 peluh teruk hari tu, me rendam dgn sabuh lama skit. smpi sehari pn biase.. tp m ...

klu iols lg lama rendam lg btambah masam baunya..nape ek?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-8-2019 12:38 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 27-8-2019 12:27 AM
Betul.. Byk betul kes kanser skrg ni

So...pd akak, sarah tak yah lah guna softener utk mop lantai sbb lantai tu tak kena cahaya matahari kannn....

Sarah nk tau...ada sekor ank babi kimak kat sini, pekat sgt bodoh dia tu...tak paham tetiba nk mnyampuk ckp org....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-8-2019 12:38 AM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 27-8-2019 12:08 AM
Kau ckp pasal washing machine, aku terbaca kt mana ntah....skrg kan ramai kanak kanak dpt eczema.. ...

eczema tu slh 1 pnyebabnya mesin ke..ayoyoo kna brsihkan smnggu skli la pasni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-8-2019 12:40 AM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 27-8-2019 12:12 AM
Tak elok utk kesihatan tu sarah....

Softener tu kena cahaya matahari baru ingredients dlm tu ta ...

kita ada tbaca jgk dlu..psl jmur dlm rumah ni blh sbabkan kanser..tp xtau apa relevannya..adakah sbb chemical tu berlegar2 dlm rumah ke cmne?

mknanya benda2 pewangi sume tu xelok jgkla ek sis?
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 12:41 AM From the mobile phone | Show all posts
dorte replied at 27-8-2019 12:38 AM
eczema tu slh 1 pnyebabnya mesin ke..ayoyoo kna brsihkan smnggu skli la pasni


Aku terpikir jugak...org dulu mana ada kena eczema ni kannn.....sbb dulu basuh baju guna tgn....nk selamat, bilas baju guna air mengalir....
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 12:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Sis ada masalah bau badan ke caner?bau tu dtg drpd baju ke atau drpd badan sis?

Kalau korg ckp cotton,aiolzs ada je baju cotton,tp xde pun bau kepam..elok jah baunya..and aiolzs guna fab lavender skrg..tp puas hati kalau guna kao attack..y tu bau nice,aiolzs xperlu guna softener pun..

Lagi satu,cuba sis spray febreeze kt baju y sis rasa bau kepam y hamat tu..aiolzs mmg salu gk bt gitu kalau2 ada bau y x best..Alhamdulillah..menjadi laa..hehehe
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-8-2019 12:42 AM From the mobile phone | Show all posts
matchstick replied at 27-8-2019 12:17 AM
I agree yg baju kalau dh kepam terutamanya jenis kain cotton yg serap peluh tu dh pakai byk kali ...

mmg menjadi iklan dynamo uols ni..rasa nk g beli esok je sbb xsggup da berbau kepam..

dynamo sila sponsor @matchstick stok sabun setahun..kekekeke
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 12:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sarah82 at 27-8-2019 12:47 AM
jazaa100 replied at 27-8-2019 12:38 AM
So...pd akak, sarah tak yah lah guna softener utk mop lantai sbb lantai tu tak kena cahaya matahar ...


Pulak dahhh.. Sapa? Asyik cari gaduh ja merata2..penat tgk.. Hahaha
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-8-2019 12:43 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 27-8-2019 12:21 AM
Betul.. Mungkin kena cuci drum mesin.. Sy guna ni utk cuci drum mesin.. Alhamdulillah baju tak ada ...

mana nak beli ni cik @sarah82?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 27-8-2019 12:43 AM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 27-8-2019 12:24 AM
Iya....dulu akk pun buat mcm tu...bila terbaca artikel tu...terus softener pun akk tak guna.....
...

takutttttlaaaaaaa..kita da la suka benda2 air freshner berbagai ni
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 12:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by jazaa100 at 27-8-2019 12:46 AM
dorte replied at 27-8-2019 12:40 AM
kita ada tbaca jgk dlu..psl jmur dlm rumah ni blh sbabkan kanser..tp xtau apa relevannya..adakah s ...


Yup....sbb bila kita sidai baju dlm rumah, chemical tu tak kena cahaya matahari...jadi dia masih aktif...pastu kita sedut pulak udara tu....

Lepas baca artikel tu...terus akak tak guna softener dah....

Lg satu car perfume...tu pun bahaya....baik le letak daun pandan je dlm keta....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-8-2019 12:45 AM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 27-8-2019 12:33 AM
Sama macam cuka tapi sebab cuka ni acidic, takut jadi warna pada baju sahaja. Asid memang anti bak ...

noted! boleh cuba2 nanti..thank you @KIM.K
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 12:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 27-8-2019 12:51 AM
dorte replied at 27-8-2019 12:45 AM
noted! boleh cuba2 nanti..thank you @KIM.K


My pleasure bossku..

In the industry we use microbial cocktail called effective microorganisms (EM) for anti odor. Sembur kandang. Yakult consists of lactobacillus strains, which is part of EM. Hope it works
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-12-2022 04:43 AM GMT+8 , Processed in 0.121208 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list