CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: dorte

MOHON TIPS - HILANGKAN BAU KEPAM PADA BAJU DAN TUDUNG.

  [Copy link]
Post time 27-8-2019 03:25 PM From the mobile phone | Show all posts
mesin basuh kot yg kepam
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-8-2019 03:30 PM From the mobile phone | Show all posts
matchstick replied at 27-8-2019 12:17 AM
I agree yg baju kalau dh kepam terutamanya jenis kain cotton yg serap peluh tu dh pakai byk kali ...

Mana tau team dynamo baca terus ambik u jadi duta ganti sarimah
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 03:31 PM From the mobile phone | Show all posts
dorte replied at 26-8-2019 04:49 PM
iols rasa bau badan tu mnyumbang jgk kot..tp tu lah pelik..sbb segala mak nenek deodoran iols try. ...

Material baju mainkan peranan jgk..i sendiri I perasan tak boleh pakai baju dari chiffon, satin, lycra semua tu, confirm bau kepam nanti padahal baru pakai sejam dua..pakai material lain ok, peluh pun tak bau..
Sabun pakai dynamo, ok la bau dia tapi tak kekal..masa basuh & jemur tu je bau, lepas tu non hado..teringin nak baju bau wangi mcm dobi tu, xtau dieorg pakai sabun/softener apa..
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 03:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Cara iols kalo pakaian yg masih ada berpeluh2 ke basah kne air sirap ke, sidai dlu kat mana2 keringkan sebelum d longgok ngan pakaian kotor yg kering.
Lepas basuh, terus sidai. Tapi sebelum sidai iols kibar2 kan dlu sbb nak ambik bau

Pencuci i pakai top kuning atau breeze comfort  antara dua ni biasa ada promosi rm18, so iols akan ambik yg ada promosi ... Softener pakai daia atau downy concentrate.
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 04:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau ada masalah bau badan, kena sental dulu baju2 belah tiak tu. Tak boleh softener wangi2 sangat nanti bau jadi pelik padahal baru pakai sejam tapi dah tak selesa bau baju tu.

Kalau bukan pasal bau badan mungkin material baju tu.
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 05:12 PM From the mobile phone | Show all posts
I pun ada masalah baju bau kepam & pahit.bila disiasat..jiran i pun ada masalah serupa...rupa2nya ada kucing tak guna keje dia bertenggek atas tembok umah kecing kat situ terkena kat ampaian kiteorg...kuang hajo, busuk tu 1 hal..najis tuuuuu!!!
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 05:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku pakai downy perfume. Wangi je baju aku. Kalau ko garu ketiak guna baju pun mesti jari ko bau perfume. Jangan kata aku reka cerita pula. Dulu aku tak berapa bau sangat sampai suatu hari tu family aku beritahu baju aku berbau wangi. Kira berkesan juga la pakai downy tu.
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 06:00 PM | Show all posts
sfrnna replied at 26-8-2019 02:34 PM
I ada perasan kadang2 tu kan baju tu yg mmg lekat bau yg macam kepam tu regardless apa pencuci and t ...

I pun guna daia ion tech tu...mmg wangi bau melekat kt baju even dah kering
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-8-2019 06:38 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 26-8-2019 10:33 PM
Cari yakult campur air sembur lite2 atas baju. Prebiotik kasi nyah bau
Hati2 dengan cuka takut stai ...

Tak bersemut ke baju2 tu nanti? Tp i ada baca about this somewhere. Tak sure legit ke tak
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-8-2019 06:58 PM From the mobile phone | Show all posts
yuki812 replied at 27-8-2019 08:38 AM
biasanya bila bilas basuh tak bersih..tak sebilasnya..sabun still terlekat.
masa basuh tu..maybe l ...

tu ada kmungkinan jgk tu..emmmm..klu ada dryer kan besstttt..hahahhaaha
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-8-2019 06:58 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 27-8-2019 08:42 AM
Sy pernah buat cuka + soda bikarbonat mmg nampak kotoran drum mesin tu keluar..

baik sy cuba!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-8-2019 06:59 PM From the mobile phone | Show all posts
umbut replied at 27-8-2019 08:53 AM
Aku tiap kali pas basuh baju memang buang habuk kat penapis tu... Baju cotton yg x dapat diselamatka ...

tiap kali basuh ek sis? wowww rajinnya..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-8-2019 07:00 PM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 27-8-2019 09:17 AM
Iya ke.....

Semuga kau cepat sembuh....kau elakkn mkn daging, gula tu semua...tu makanan kanser ...

usana..ok frst time dgr..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-8-2019 07:01 PM From the mobile phone | Show all posts
lwyl replied at 27-8-2019 09:34 AM
Mak cakap rendam baju guna air bersih dulu. Bilas then rendam dengan washing powder pastu gosok deng ...

ohh..mcm tu..renyah la sikit tp klu jadi..apa slh kita cuba..gitewww blh krus gk tu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-8-2019 07:03 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 27-8-2019 09:35 AM
Sy beli baru ni rm1.20 sepeket.. Kalau beli rm19 dpt free pos..

Kelmarin tgk ada yg jual RM0.9 ...

murah jugak..iols igt bnd2 gni mahal..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-8-2019 07:04 PM From the mobile phone | Show all posts
CatMiow replied at 27-8-2019 09:52 AM
Amin..
Ok nanti Iols gugel.

semoga sia cepat sembuh jugak..pasti sis seorg yg kuat..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 27-8-2019 07:05 PM From the mobile phone | Show all posts
miznora replied at 27-8-2019 09:53 AM
Kepam tu sbb tak jemur kat matahari kot.. Kalau jemur bawah matahari takde masalah. Sebab baju tu be ...

emmmm..baik sis..noted
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 07:05 PM From the mobile phone | Show all posts
dorte replied at 27-8-2019 06:58 PM
baik sy cuba!

Selamat mencuba
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-8-2019 07:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Nonones replied at 27-8-2019 10:15 AM
Iolls rendam dulu dgn epsom salt + sabun lps tu baru cuci dkt washing machine

rendam dgn epsom salt tu utk apa pulak sis..artu nmpak kt watson jual..dlm 10rm cmtu rsnya..
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 07:06 PM From the mobile phone | Show all posts
dorte replied at 27-8-2019 07:03 PM
murah jugak..iols igt bnd2 gni mahal..

Kan.. Sesuai dgn bajet marhaen mcm sy.. Hahahaa
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-12-2022 01:17 PM GMT+8 , Processed in 0.118282 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list