CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: dorte

MOHON TIPS - HILANGKAN BAU KEPAM PADA BAJU DAN TUDUNG.

  [Copy link]
Post time 27-8-2019 09:17 AM From the mobile phone | Show all posts
CatMiow replied at 27-8-2019 02:32 AM
Good info,  nak gugel la,  sebab ada sepupu suami yg anak dia tak habis2 eczema,  rasanya dari dia ...

Iya ke.....

Semuga kau cepat sembuh....kau elakkn mkn daging, gula tu semua...tu makanan kanser....lg satu kau gugel info produk usana...aku bkn jual tapi usana ni ada tubuhkn hosp utk pesakit kanser...guna produk usana je.....

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-8-2019 09:18 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 27-8-2019 12:50 AM
Sy beli kat shopee..

Ada satu lagi petua sy baca.. Guna cuka dan soda bikarbonat dan biarkan ai ...

Br nak tanya kat mana Sarah beli benda tu, dah ada yg tanya. Nampaknya kena cari kat shoppe jugalah ni
Dan thanks juga utk petua tu, mcm pernah baca tp x pernah try lg
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 09:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Mak cakap rendam baju guna air bersih dulu. Bilas then rendam dengan washing powder pastu gosok dengan berus.

Punca bau kepam sebab peluh.
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 09:35 AM From the mobile phone | Show all posts
takayama replied at 27-8-2019 09:18 AM
Br nak tanya kat mana Sarah beli benda tu, dah ada yg tanya. Nampaknya kena cari kat shoppe jugala ...

Sy beli baru ni rm1.20 sepeket.. Kalau beli rm19 dpt free pos..

Kelmarin tgk ada yg jual RM0.90 tapi pos pulak mahal..
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 09:47 AM | Show all posts
jazaa100 replied at 27-8-2019 12:12 AM
Tak elok utk kesihatan tu sarah....

Softener tu kena cahaya matahari baru ingredients dlm tu ta ...

yeke..aku mmg xpenah la sidai kt lua dolu2..skang lg la dh ade dryer mmg trus lipat je..
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 09:52 AM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 27-8-2019 09:17 AM
Iya ke.....

Semuga kau cepat sembuh....kau elakkn mkn daging, gula tu semua...tu makanan kanser ...

Amin..
Ok nanti Iols gugel.
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 09:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Kepam tu sbb tak jemur kat matahari kot.. Kalau jemur bawah matahari takde masalah. Sebab baju tu betul2 kering.

Lagi satu kalau dah siap basuh tu terus sidai. Jgn biarkan baju2 tido dalam mesin basuh. Kain tu jadi busuk balik. Hidung aku la bau camtu

Aku pakai sabun top + softener daia/softlan sbb murah
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 10:15 AM | Show all posts
Iolls rendam dulu dgn epsom salt + sabun lps tu baru cuci dkt washing machine
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-8-2019 10:19 AM From the mobile phone | Show all posts
weezerfan replied at 26-8-2019 11:02 PM
Sabun basuh tu x cukup bkesan kot. Aku pakai liquid detergent attack. Softener aku pakai comfort yg  ...

Comfort ultra yg warna biru tu tersangatlah wangiiiiiii., mase mula2 keluar dulu pekat gilaaa. Now dh cairrr., tp wangiii dia tahan lamaa. Sesuai utk uniform2.
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 10:25 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 27-8-2019 12:21 AM
Betul.. Mungkin kena cuci drum mesin.. Sy guna ni utk cuci drum mesin.. Alhamdulillah baju tak ada ...

Mcm mana nk cuci kalau mesin manual? Kt rumah MIL i hari2 lah mesin tu berpusing. Xreti duk diam. Risau jgk bila ckp boleh jd punca eczema
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 11:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Sazida replied at 27-8-2019 10:25 AM
Mcm mana nk cuci kalau mesin manual? Kt rumah MIL i hari2 lah mesin tu berpusing. Xreti duk diam.  ...

Boleh guna cara yg sama.. Boh pencuci drum yg sy attached tu.. Lps tu penuhkan air.. Putar sekali dan biarkan air dlm mesin selama 5 jam bagi yg 1st time cuci drum mesin.

Dah cukup 5 jam baru mesin mcm biasa.. Mmg 1st time air kotor sgt.
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 11:57 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 27-8-2019 11:34 AM
Boleh guna cara yg sama.. Boh pencuci drum yg sy attached tu.. Lps tu penuhkan air.. Putar sekali  ...

Ktne nk dpt pencuci tu? Diy ade tak? Or order shopee
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 12:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Sazida replied at 27-8-2019 11:57 AM
Ktne nk dpt pencuci tu? Diy ade tak? Or order shopee

Sy beli kat shopee. Harga sebungkus rm1.20 tapi semlm tgk ada yg harga rm0.90

Kalau diy yg pernah sy cuba. Cuka + soda bikarbonat dan penuhkan air dlm drum. Putar sekali dan rendam 5 jam sebelum bersihkan.
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 12:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Washing machine pernah cuci tak? Slalu kalau lame xcuci washing machine,  mmg baju2 cpt bau hapak.  
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 12:55 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 27-8-2019 12:21 AM
Betul.. Mungkin kena cuci drum mesin.. Sy guna ni utk cuci drum mesin.. Alhamdulillah baju tak ada ...

nk taip ape sis kt shoppee tu..drum cleaner? iols tak pnh cuci drum mesin basuh tu..tp prasan kdg lekat habuk x tau mne dtg
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 01:19 PM From the mobile phone | Show all posts
namieamuro replied at 27-8-2019 12:55 PM
nk taip ape sis kt shoppee tu..drum cleaner? iols tak pnh cuci drum mesin basuh tu..tp prasan kdg  ...

Sy taip machine cleaner

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-8-2019 02:24 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 27-8-2019 01:19 PM
Sy taip machine cleaner

thanks uols..wiken ni bole la.i try cuci..tak pnh try..td nmpk kt fb i lalu lalang psl cuci drum ni..mamat tu siap bukak isi dalam dan keluarkan teros..tak brani pulak iols nk wat cenggitu.

so iols akan cobe praktikn mcm u ajar..isi penuh air kn n buh serbuk tu..pastu biar air pusing2 skjp ke n biarkan beberp jam?
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 02:41 PM From the mobile phone | Show all posts
namieamuro replied at 27-8-2019 02:24 PM
thanks uols..wiken ni bole la.i try cuci..tak pnh try..td nmpk kt fb i lalu lalang psl cuci drum n ...

Beli kat daiso je.

Sama je caranya.

Ni kotak.. I pakai ni. I nya top loading.. front pun boleh.



Ada yg kata ni packet kuning better.



U boleh cuba la mana sesuai..

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 02:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Kdg2 tu sbb mesin basuh dah lama..
Mcm mesin basuh aku dah masuk 10 thn..kena letak byk softener barula wangi sikiittt..dah cuba cuci mcm petua2 dlm fb tu..tapi masih sama jak..
Time balik kpg rumah parents mesin basuh baru 2/3 thn..letak liquid detergen saja pun dah wangi bau fresh je..tak payah softener2 dah.
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 02:59 PM From the mobile phone | Show all posts
namieamuro replied at 27-8-2019 02:24 PM
thanks uols..wiken ni bole la.i try cuci..tak pnh try..td nmpk kt fb i lalu lalang psl cuci drum n ...

Sy biar 4-5 jam baru putar dan cuci balik
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-12-2022 03:48 AM GMT+8 , Processed in 0.114703 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list