CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: dorte

MOHON TIPS - HILANGKAN BAU KEPAM PADA BAJU DAN TUDUNG.

  [Copy link]
 Author| Post time 27-8-2019 12:49 AM From the mobile phone | Show all posts
salmon-suki replied at 27-8-2019 12:41 AM
Sis ada masalah bau badan ke caner?bau tu dtg drpd baju ke atau drpd badan sis?

Kalau korg ckp co ...

iols rasa bau badan tu mnyumbang jgk kot..tp tu lah pelik..sbb segala mak nenek deodoran iols try..now tgh pki simple..yg xde bau tu..body mist lg..buntu iols buntuuuuuuu..gitohhh

febreeze ada..guna time2 sgt memerlukan je..other than tht..iols xguna..tp btul mmg cm mmbantu..

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-8-2019 12:50 AM From the mobile phone | Show all posts
dorte replied at 27-8-2019 12:43 AM
mana nak beli ni cik @sarah82?

Sy beli kat shopee..

Ada satu lagi petua sy baca.. Guna cuka dan soda bikarbonat dan biarkan air dlm mesin selama 4 jam.. Baru cuci.
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 01:03 AM From the mobile phone | Show all posts
dorte replied at 27-8-2019 12:49 AM
iols rasa bau badan tu mnyumbang jgk kot..tp tu lah pelik..sbb segala mak nenek deodoran iols try. ...

Salunya bau bdn tu berkaitan dgn pemakanan...aiolzs perasan kalau aiolzs mkn makanan y oily+jenis sambal2 belacan ke,mmg kalau sweating,jd kuat bau dia..

Beli body mist y sports ok kot sis..aritu ai dpt sample perfume percuma,apedaa nama dia tuh,tp pakai y tu mmg tetap wangi je..xde bau peluh pn..

Lagi satu sis,psl basuh baju tu kan,mohon jgn rendam lama2..aiolzs pernah try rendam baju guna sabun daia 1hari 1malam,mmg bau x best..and elakkan biar baju siap basuh tak disidai kecuali sis yakin dia xkan jd busuk..utk sabun y murah2 mcm daia,breeze ni,cpt je busuk..so dah siap basuh,terus jemur je
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 01:08 AM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 27-8-2019 12:45 AM
Yup....sbb bila kita sidai baju dlm rumah, chemical tu tak kena cahaya matahari...jadi dia masih ...

Tp sekarang kan ada sabun y sesuai digunakan utk jemuran dlm rumah mcm kao,top semua tuh..xkan effect dia pun sama jgk sedangkn ia didesignkn utk jemuran dlm rumah?

Kalau softener tu ai x guna dah skrg unless balik kg..hahaha..sbb xnak bg kena tudung nti jd lembut dan licin sgt tdung..susah nak jadi..
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 02:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Beli mana2 product sabun pencuci baju jenama jepun, diorang pakar dalam hal2 bau2an, lagi satu jangan terlalu kerap pakai softener, kita nak baju bersih tak wangi tak apa janji pemakai sihat,

Softener ni bahan kimia moden yang  digunapakai dalam industri tapi ditukar ke domestik atas permintaan market untuk baju wangi semua, bahaya, memang bahaya untuk jangka masa panjang, sama macam kau buh minyak tanah dalam baju semata nak baju bau tanah

Gila tak gilalah fungsi dia, siapa ntah ajar letak bahan kimia dalam baju nak wangi, pening dibuatnya.
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 02:23 AM From the mobile phone | Show all posts
dorte replied at 27-8-2019 12:36 AM
sllu pakai yg auto tu trus siap je..adakah lps ni iols kna bilas sdiri? waaaa

Kalau auto rendam manual,  lepas tu bilas manual.  Da tu baru masuk mesin.

Mesin kat rmah semi manual,  tu yg bilas guna tangan,  dah biasa dri kecik.

Kadang tak larat sangat,  lepas rendam dan bilas,  saya serah je kat mesin buat sampai habis.


Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 02:32 AM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 27-8-2019 12:08 AM
Kau ckp pasal washing machine, aku terbaca kt mana ntah....skrg kan ramai kanak kanak dpt eczema.. ...

Good info,  nak gugel la,  sebab ada sepupu suami yg anak dia tak habis2 eczema,  rasanya dari dia sebulan kot sampai sekrang 10bulan,  ade je bekas2 eczema.  

Yg pasal softener tu, habis la,  saya biasa buat spray iron baju..  Dah dua tahun guna. Sebab kedut degil sangat nak hilang. Rasanya kena tukar la habit ni. Dah la sekarang masih dalam cancer treatment.

Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 06:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ReginaGeorge at 26-8-2019 10:29 PM

Adik guna mesin basuh jenis apa? Kalau adik guna mesin semi auto, adik kena rajin bersihkan dalam tu. Cervtengok dalam gambar yang akak upload ni. Adik kena bukak A B dan C, keluarkan segala hampas dan kulat. Kalau rajin, buat la seminggu sekali. Kalau tak rajin buat sebulan sekali, kalau pemalas, buatlah setahun 3 4 kali. Dalam tu kotor.. Nak servis sendiri senang jer. Kalau adik guna mesin full auto, adik kena panggil serviceman untuk service mesin tuh.. Call la kedai tempat adik purchase mesin tuh. Minta diorang carikan serviceman. Nak servis adik sekali pon boleh hihihihi gurau jer.. Sabun guna jer la apa2 jenis pon, tak kan bau. Tapi selagi mesin tu tak dibersihkan hampas dan kulat, selagi tuh la baju tetap bucuk.



Psssstttt.. Gambar ni akak celok dari sejukpeti blogspot.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 27-8-2019 08:28 AM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 27-8-2019 12:48 AM
My pleasure bossku..

In the industry we use microbial cocktail called effective microorganism ...

i learn new thing everyday klu kt forum ni sbb sume cm xlokek share..loveee sgt
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-8-2019 08:29 AM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 27-8-2019 12:45 AM
Yup....sbb bila kita sidai baju dlm rumah, chemical tu tak kena cahaya matahari...jadi dia masih ...

daun pandan ek sis? hahahahahaa
bahan alami sgt
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-8-2019 08:31 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 27-8-2019 12:50 AM
Sy beli kat shopee..

Ada satu lagi petua sy baca.. Guna cuka dan soda bikarbonat dan biarkan ai ...

byk kgunaan cuka ni sbrnya kan..nt kta cubaa..uols rasa bnda2 natural gini de affect msin bsuh x?

sorry klu soalan iols agak vuduh disitu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-8-2019 08:35 AM From the mobile phone | Show all posts
salmon-suki replied at 27-8-2019 01:03 AM
Salunya bau bdn tu berkaitan dgn pemakanan...aiolzs perasan kalau aiolzs mkn makanan y oily+jenis  ...

alaaa uols cuba la igt blik nma bdy mist tu..harus iols carik weekend ni..hahaha


iols sejenis melantak apa saja..mksdnya kna eat clean la tu kan..coz everything connected..
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 08:38 AM | Show all posts
biasanya bila bilas basuh tak bersih..tak sebilasnya..sabun still terlekat.
masa basuh tu..maybe letak sabun banyak..
kalau jemur bkn bwh cahaya matahari..lagi worst..#pengalaman
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 08:41 AM | Show all posts
kat kedai Eco ada satu softener ni murah dan sangat wangi berkekalan.. botol biru RM2.10 . nama brand dah lupa
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 08:42 AM From the mobile phone | Show all posts
dorte replied at 27-8-2019 08:31 AM
byk kgunaan cuka ni sbrnya kan..nt kta cubaa..uols rasa bnda2 natural gini de affect msin bsuh x? ...

Sy pernah buat cuka + soda bikarbonat mmg nampak kotoran drum mesin tu keluar..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-8-2019 08:42 AM From the mobile phone | Show all posts
MenteriWanita replied at 27-8-2019 02:06 AM
Beli mana2 product sabun pencuci baju jenama jepun, diorang pakar dalam hal2 bau2an, lagi satu janga ...

yeke sis? kiranya applies to all kind of pewangi ke cmne? coz cm deo rexona spray bottle tu kan klu smbur dia mcm go everywhere..nak xnk kdg tersdut gk..

klu ikut petua org dlu2..ltak kapur kan sis kt ktiak tu..tp tu pon da wat tp ya robbi dah bau pelik plak..wahahahahaha

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 27-8-2019 08:43 AM From the mobile phone | Show all posts
CatMiow replied at 27-8-2019 02:23 AM
Kalau auto rendam manual,  lepas tu bilas manual.  Da tu baru masuk mesin.

Mesin kat rmah semi ...

sama cm mak iols sis..dia xsuka pakai yg auto tu sbb katanya xbersih..sggup pakai semi auto tu..

gigih tau..tp now it makes sense
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-8-2019 08:45 AM From the mobile phone | Show all posts
ReginaGeorge replied at 27-8-2019 06:27 AM
Adik guna mesin basuh jenis apa? Kalau adik guna mesin semi auto, adik kena rajin bersihkan dalam tu ...

psssttt gmbonya xdok sis..hahahaha

oh gitu..igt blh wat sdiri..nk pggil serviceman brapa pulak dia caj..
s
xpe2 kita take note..tq sis
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 08:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku tiap kali pas basuh baju memang buang habuk kat penapis tu... Baju cotton yg x dapat diselamatkan aku buang je
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 08:57 AM | Show all posts
matchstick replied at 27-8-2019 12:17 AM
I agree yg baju kalau dh kepam terutamanya jenis kain cotton yg serap peluh tu dh pakai byk kali ...

hihi.. testimoni awak membuatkan saya nak gi beli dynamo gel hari ni jugak.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-12-2022 03:35 AM GMT+8 , Processed in 0.134517 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list