CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 22452|Reply: 122

MOHON TIPS - HILANGKAN BAU KEPAM PADA BAJU DAN TUDUNG.

  [Copy link]
Post time 26-8-2019 09:13 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
ok iols sejenis yg gigih bab bau2 ni..bila basuh baju iols mesti akan wash 2 or 3 kali baru full wash..softener pon hado..iols pakai sabun serbuk daia/biozip tapi still lah bila da pakai tetap kepam je bau. Jemur baju tgh panas..Apa puncanya ya? iols pakai deodoran/losyen/perfume segala mak nenek..tapi still lah xwangi2..apoo


anyone yang ada masalah yg sama? mind to share your tips?

Terima Kasih.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-8-2019 09:45 PM From the mobile phone | Show all posts
cuka + softener utk tahan bau lebih lama. tapi meow tak pernah cuba
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 10:03 PM | Show all posts
try basuh sekali kat dobi layan diri tu. Situ basuh kan ada suhu..letak la low/medium/max ikut jenis  kain...masa nak dry pun ada suhu...bole matikan kuman n hilangkan bau kepam tu.. Insya allah
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 10:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Mungkin mesin tu yang dah penuh habuk. Boleh search kat fb cara cuci mesin
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 10:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Pakai dynamo power gel yg ada downy. Wangiiii. Bau dia pun tahan lama
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 10:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Cari yakult campur air sembur lite2 atas baju. Prebiotik kasi nyah bau
Hati2 dengan cuka takut stain sebab dia asid
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 10:34 PM From the mobile phone | Show all posts
I ada perasan kadang2 tu kan baju tu yg mmg lekat bau yg macam kepam tu regardless apa pencuci and time cuci. Last I buang baju tu.
.
Biasanya guna attack yg dah siap2 softener tu. Skrg I guna daia smart yg ion technology with softener jugak. Mmg wangi. Rasa nak basuh baju ja tiap masa. Normally I basuh ikut label baju tu but x lebih 20 deg. tem. I ada pengalaman baju kecut. Menyesal sgt..
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 11:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Sabun basuh tu x cukup bkesan kot. Aku pakai liquid detergent attack. Softener aku pakai comfort yg concentrated. Mmg xde bau kepam lnsg. Lps basuh twrus sidai jgn biar teperuk dlm mesen basuh lama2.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-8-2019 11:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Terlebih rendam kot.

Biasa buat rendam sejam,  bilas,  mesin,  bilas + softner (jika suka).

Bilas iols guna tangan dibawah air yang mengalir.

Sabun rendam biasa guna serbuk -biozip, daia atau brezz merah.   sabun mesin guna dynamo,  kadang yg Kuning/purple.
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 11:25 PM From the mobile phone | Show all posts
pengalaman me, agak2 peluh teruk hari tu, me rendam dgn sabuh lama skit. smpi sehari pn biase.. tp mmg hilang la sgala kepam bagai
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 11:48 PM From the mobile phone | Show all posts
meow_tompok replied at 26-8-2019 09:45 PM
cuka + softener utk tahan bau lebih lama. tapi meow tak pernah cuba

Cuka + softener.. Cuci lantai wangi + berkilat dan bersih.
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 12:08 AM From the mobile phone | Show all posts
diggerr replied at 26-8-2019 10:14 PM
Mungkin mesin tu yang dah penuh habuk. Boleh search kat fb cara cuci mesin

Kau ckp pasal washing machine, aku terbaca kt mana ntah....skrg kan ramai kanak kanak dpt eczema....salah satu puncanya washing machine kotor.....asyik cuci baju je...rupanya srgala bakteria dok dlm tu....
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 12:12 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 26-8-2019 11:48 PM
Cuka + softener.. Cuci lantai wangi + berkilat dan bersih.

Tak elok utk kesihatan tu sarah....

Softener tu kena cahaya matahari baru ingredients dlm tu tak bahaya...klu tak...blh memudaratkn kesihatan...sbb tu klu basuh baju.& guna softener...kena jemur bawah matahari...klu sidai dlm rumah, blh jd kanser....mcm tu lah yg akk baca...wallahualam....
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 12:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by matchstick at 27-8-2019 12:20 AM
sfrnna replied at 26-8-2019 10:34 PM
I ada perasan kadang2 tu kan baju tu yg mmg lekat bau yg macam kepam tu regardless apa pencuci and t ...


I agree yg baju kalau dh kepam terutamanya jenis kain cotton yg serap peluh tu dh pakai byk kali, mcm x dpt diselamatkan dh. Solution dia beli baju lain, baju tu buat kain buruk je lah..
Tp bg nk mengelakkan baju kain cotton cepat jadi kepam gitu, I cuci baju pakai dynamo power gel yg biru tu je.. Terpengaruh dgn iklan sarimah tu. Konsisten pakai dynamo tu dekat setahun dah. Setakat ni belum ada baju yg jadi kepam sejak cuci guna dynamo. Sblm ni penah guna daia liquid tu.. Mmg wangi. Tapi bila baju kerap kena peluh (biasa tank top yg I pakai under shirt yg teruk kena peluh sbb I kerja site selalu berpanas), dlm 2-3 bulan gitu dh mula jadi kepam. So I buang tank top yg lama tu semua, beli baru. Pastu tukar detergent ke dynamo. Mula2 try an error je nk tgk betul ke berkesan dynamo tu. Alhamdulillah smpi skrg xde baju kepam dh. Panjang nya I taip mcm Iklan dynamo x berbayar dh ni
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 12:19 AM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 27-8-2019 12:12 AM
Tak elok utk kesihatan tu sarah....

Softener tu kena cahaya matahari baru ingredients dlm tu ta ...

Oh.. Macam tu tak boleh amalkan la..sbb nak bg rumah wangi dan x melekat.. Sy dok mop rumah dgn cuka + softener
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-8-2019 12:21 AM From the mobile phone | Show all posts
meow_tompok replied at 26-8-2019 09:45 PM
cuka + softener utk tahan bau lebih lama. tapi meow tak pernah cuba

comel je nama..meow2..kikiki

cuka ek..ok ni bru tau..nt.nk cuba..jgn btambah mncuka baunya nt udah..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-8-2019 12:21 AM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 27-8-2019 12:08 AM
Kau ckp pasal washing machine, aku terbaca kt mana ntah....skrg kan ramai kanak kanak dpt eczema.. ...

Betul.. Mungkin kena cuci drum mesin.. Sy guna ni utk cuci drum mesin.. Alhamdulillah baju tak ada bau dan bersih berbanding sebelum ni.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2019 12:24 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 27-8-2019 12:19 AM
Oh.. Macam tu tak boleh amalkan la..sbb nak bg rumah wangi dan x melekat.. Sy dok mop rumah dgn cu ...

Iya....dulu akk pun buat mcm tu...bila terbaca artikel tu...terus softener pun akk tak guna.....

Skrg ni byk betul kes kanser yg kita tak tau punca...klu rasa blh elak tu...elak kn lah....kita tak tau bahan kimia dlm bahan bahan yg kita guna kan...lelama blh effect kesihatan....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-8-2019 12:24 AM From the mobile phone | Show all posts
natrahn replied at 26-8-2019 10:03 PM
try basuh sekali kat dobi layan diri tu. Situ basuh kan ada suhu..letak la low/medium/max ikut jenis ...

haa..i iols ada try skli artu..xsgaja sbb msa tu bru blk bcuti..g cuci baju kt dobi..


mmg xde bau pas cuci tu..rsa fresh je..lg2 utk kain cotton..

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-8-2019 12:26 AM From the mobile phone | Show all posts
diggerr replied at 26-8-2019 10:14 PM
Mungkin mesin tu yang dah penuh habuk. Boleh search kat fb cara cuci mesin

yg iols kdg2 buat..iols tgk kt tepi mesin yg ada palang2 tu kan..yg mcm pnapis kt bwh tu..iols tarik tgk..ya amponn habuk dia sekati yach..

tu dr linen2 kain tu tkumpul jd gitu..seram..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-9-2022 09:59 PM GMT+8 , Processed in 0.219041 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list