CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 5200|Reply: 20

Admin sosial Media

[Copy link]
Post time 30-7-2019 05:59 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum..
Aku nak tanya lah macam mana nak jadi Admin Sosial Media yang bagus??
Ada tak sesiapa yg keje dalam bidang ni boleh tolong tak??

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-7-2019 06:59 PM | Show all posts
Admin Fanpage ke?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-7-2019 08:03 PM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 30-7-2019 06:59 PM
Admin Fanpage ke?

Dia lebih kurang lah,mcm jaga post fb,ig dan twiter
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2019 08:16 PM | Show all posts
Noraslinda replied at 30-7-2019 08:03 PM
Dia lebih kurang lah,mcm jaga post fb,ig dan twiter

ok saya cuma bagi pendapat tentang fanpage sebab
sekarang saya tgh handle page besar..macam ni

untuk jadi Admin Sosial Media yang bagus

pertama sekali,liker page awak itu kena active daripada
zero liker.jadi pembinaan page itu memang daripada zero
sehinggalah kalau awak bercita2 nak bina page macam siakap keli tu
awak nampak page itu gila active kan? itu sebab page itu dibina
setiap hari kumpul liker dari zero liker.

yang kedua. admin page tak boleh sombong..kalau ada liker
komen apa yang kita post,layanlah macam kawan2 kita,
diaorang lebih suka melepak page kita.lebih2 lagi sekarang
fanpage ada option topfans badge yang mana org suka komen
like share page kita akan di reward ada top fans kat ID facebook mereka

fanpage memang kena update setiap hari untuk kumpul liker
kalau liker mati,ni susah lah ,kita post apa pun kurang
liker bagi engagement pada post dan page kita.

selain itu nama page kena cantik ikut kemahiran awak
yang bagaimana..

kalau media social yang lain. saya memang kurang
tau sangat..sebab memang tau fanpage saja.tapi
basic untuk jadi admin media sosial memang
yang saya bagitau atas itu.



Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-7-2019 08:19 PM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 30-7-2019 08:16 PM
ok saya cuma bagi pendapat tentang fanpage sebab
sekarang saya tgh handle page besar..macam ni

...

Awak keje dlm bidang tu ke?skg ni sy baru cuba bidang untuk promosikan filem so content dia ke nampak gah dan menarik
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2019 08:23 PM | Show all posts
Noraslinda replied at 30-7-2019 08:19 PM
Awak keje dlm bidang tu ke?skg ni sy baru cuba bidang untuk promosikan filem so content dia ke nam ...

bolehlah di katakan kerja hehe..cumaini page sendiri..

oh promosikan filem ..fanpage awak dah ada ke?
atau IG? twitter? jumlah follower berapa tu?
itu faktor penting untuk promote
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-7-2019 08:25 PM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 30-7-2019 08:23 PM
bolehlah di katakan kerja hehe..cumaini page sendiri..

oh  
promosikan filem ..fanpa ...

Oh tu memang dah ada..cuma skg ni setiap kali filem baru kene cari idea untuk boleh dpt tarik audient..setiap kali post mesti nampak menarik..hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2019 08:32 PM | Show all posts
Noraslinda replied at 30-7-2019 08:25 PM
Oh tu memang dah ada..cuma skg ni setiap kali filem baru kene cari idea untuk boleh dpt tarik audi ...

kalau nak mudah awak cari media sosial terkenal
tengok top post diaorang,cara diaorang promote
macam mana..boleh lah jadikan inspirasi awak  hehe
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 30-7-2019 08:51 PM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 30-7-2019 08:32 PM
kalau nak mudah awak cari media sosial terkenal
tengok top post diaorang,cara diaorang promote
m ...

Aha betul tgk2 org yg popular buat mcm mana hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2019 12:41 AM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 30-7-2019 08:16 PM
ok saya cuma bagi pendapat tentang fanpage sebab
sekarang saya tgh handle page besar..macam ni

...

Bestnya..masyuk. SM taknak anjur kelas ke..berbayar pun saya minat. Tak larat handle banyak2 socmed. Nak belajar juga handle customer thru FB page
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2019 12:54 AM | Show all posts
Edited by trunks at 31-7-2019 12:55 AM
KIM.K replied at 31-7-2019 12:41 AM
Bestnya..masyuk. SM taknak anjur kelas ke..berbayar pun saya minat. Tak larat handle banyak2 socme ...

kelas belum ada awak.hehe tapi awak  boleh tanya
apa2 soalan kat sini saja dulu kejap.
nanti nak tanya soalan private ke
boleh saja PM hehe

oh awak fanpage bisnes la kan?
macam jual beli apa2 dropship ke
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2019 01:00 AM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 31-7-2019 12:54 AM
kelas belum ada awak.hehe tapi awak  boleh tanya
apa2 soalan kat sini saja dulu kejap.
nanti nak ...

Terima kasih SMod @trunks <3<3<3

Saya menjual produk kepada grup spesifik. Contohnya jual minyak premium untuk motor. Adakah semua cerita posts harian kita di FB page mesti mengenai permotoran? Bolehkah kita selit sketsa lucu seperti igshop
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2019 01:07 AM | Show all posts
Edited by trunks at 5-8-2019 08:43 PM
KIM.K replied at 31-7-2019 01:00 AM
Terima kasih SMod @trunks

first sekali,adakah liker page awak targetted?
iaitu adakah page dibina dari zero yang minat


2) peratus lelaki dan wanita bagaimana?

3) dan jumlah liker?

4)
Bolehkah kita selit sketsa lucu seperti igshop

apa2 post kelakar memang orang akan suka.lebih2 lagijoke suami isteri macam quote..selit2 kan dalam post
iklan

kalau nak cuba letak video kelakar pun ok juga
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 07:20 AM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 31-7-2019 01:00 AM
Terima kasih SMod @trunks

Sekali sekala boleh la selit. Cuma jgn banyak sangat supaya post tu tak tutup your main post iaitu jual minyak premium.

Untuk admin socmed ni, biasa akan ada allocated funds khas untuk promotion.

Fb boleh guna fb ads. di Insta, boleh guna share to others apps (ke FB, ke whatsapp twitter etc.)

Untuk twitter dan insta, boleh tumpang promote post sendiri. But better minta kebenaran admin akaun tu. Takat satu dua post, xde hal. Post je. Tapi kalau admin tu poyo, mmg kena report kau. Hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 07:00 PM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 31-7-2019 01:07 AM
first sekali,adakah liker page awak targetted?
iaitu adakah page dibina dari zero yang minat
per ...

Saya takut letak video kelakar jadi tak fokus pula FB page sebab pakai brand name, contoh fb page COLGATE kan dah cap dagang

Tapi kita tak mampu produce info ubat gigi je hari-hari, sesekali nak credit luar. Igshop banyak buh video menarik

1) likers saya targeted. Khalayak umum tak minat. Orang yang menggunakan minyak itam moto je suka follow
2) ya, yang nak belajar A-Z pasal minyak moto pun ramai

Maaf sebab tak ready nak reveal biz apa. Nobody reveal biz sendiri kat sini

3) peratus lelaki 80%. Industri laki. Saya perempuan

4) setakat ni saya buat follower melalui grup wasap sebab senang jumpa niche market.

Saya pernah pasang kedai shopify kat FB page. Tapi link dah korup. Rugi duit saya pasang buka pasang buka

Apakah cara yang sesuai saya nak pasang kedai FB?


Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 07:03 PM From the mobile phone | Show all posts
firdaruddin replied at 5-8-2019 07:20 AM
Sekali sekala boleh la selit. Cuma jgn banyak sangat supaya post tu tak tutup your main post iaitu ...

Terima kasih mod. Berapakah kos FB ads sehari yang sesuai utk tangkap customer?

Saya tengok RM50 ke bawah seminggu or sebulan macam tak jadi apa2. Jadi konfiden saya kurang nak jual dalam paid ads
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-8-2019 08:41 PM | Show all posts
KIM.K replied at 5-8-2019 07:00 PM
Saya takut letak video kelakar jadi tak fokus pula FB page sebab pakai brand name, contoh fb page  ...
Apakah cara yang sesuai saya nak pasang kedai FB?
pemasaran guna fanpage ni.pada saya lebih kepada jumlah
bilangan likers yang active dan targetted ,hampir semua
minat@bakal buyer product kita sudah cukup baik.
awak mungkin boleh tambahkan liker yang minat.
liker yang besar sangat penting untuk bakal2 customer.
Berapakah kos FB ads sehari yang sesuai utk tangkap customer?
untuk beli Fb ads..page kita kena make up cantik2 dulu dari segi
jumlah liker (kalau ada liker 50k ) agak mantap juga asal targetted.
lepas tu,siap kan 1 ke 2 post yang cantik engagement pada post
tersebut,orang komen, like dan share post itu.dari satu post tu
juga,awak pun boleh share ke 100 groups facebook juga untuk
bagi cantik sebelum beli fb ads.

ini saya cerita saja kawan saya yang buat fbads..boss dia
beli 1k rm sehari katanya,cust memang cantikla..tapi
untuk kita ni..kalau dapat spend 100rm sehari pun
agak ok,tapi kena study lah dulu sebelum beli
FB ads,takut rugi sebab kurang ilmu.sebab
banyak teknik untuk jualan kita betul2
kena sasaran pembeli.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 09:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 5-8-2019 09:50 PM
trunks replied at 5-8-2019 08:41 PM
pemasaran guna fanpage ni.pada saya lebih kepada jumlah
bilangan likers yang active dan targetted ...


Oh..terima kasih SM. Banyaknye ilmu yang SM bagi..kini lebih jelas perbelanjaan FB yang betul. Setahu saya kalau sehari target RM50 tu lupakan saja

Jika SM ada masa boleh bantu dua soalan lagi, soalan saya

1) saya ada beli sistem automated follower. Follower boleh beli. E.g 1000 followers RM45
Apa pendapat SM tentang penggunaan sistem ni. Instaceleb banyak pakai, dapat like dan follower palsu

2) pada pendapat SM, jika kita iklan kat page/ig popular..berapa bajet yang baik sebulan.
Saya pernah featured kat ig mfafairuz banyak dapat pendedahan dari kartun beliau
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 10:42 PM | Show all posts
KIM.K replied at 5-8-2019 09:49 PM
Oh..terima kasih SM. Banyaknye ilmu yang SM bagi..kini lebih jelas perbelanjaan FB yang betul. S ...
automated follower
ni setau saya memang ada untuk Intagram hehe.kadang tengok seller itu juga
ada yang saya tau,ada seller yang jual follower ikut bisnes buyer,katalah
jual lipstic, seller follower akan cari follower yg minat makeup ,targetted
cuma style ini lambat ambil masa,tapi folower lebih berkualiti dan ada
bakat untuk membeli.

cuma pendapat saya tentang fake follower,kalau nak just nampak
pada bakal customer IGshop yang maju,memang beli follower
ada bagusnya juga,cuma kalau boleh saya cadangkan beli
yang macam saya bagitau atas itu sekali.so seimbang

2)  jika kita iklan kat page/ig popular..berapa bajet yang baik sebulan
untuk fanpage-mahal diaorang charge.page rotikaya 2krm rasanya sekali post
lebih baik beli ID grup facebook,groups yg sejuta ahli ke atas,tak mahal id
untuk beriklan,ada 10rm sebulan untuk sejuta ahli..so target 20 groups facebook
20 juta ahli.low cost beriklan.

tentang cost beriklan di Intagram.saya kurang tahu
tapi cuba baca2 link bawah.hehe moga awak lebih
berjaya dalam apa saja yang awak lakukan

klik sini

sini
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 11:15 PM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 5-8-2019 10:42 PM
ni setau saya memang ada untuk Intagram hehe.kadang tengok seller itu juga
ada yang saya tau,ada  ...

Hehehe..terima kasih banyak2 mod atas panduan. Saya suka sangat nasihat SMod sebab ramai kutuk autofollowers. Tapi itu memang dah keperluan :')

Tentang autofollowers tu dah ada servis untuk FB, YouTube dan Twitter. Cuma harga 10x lebih mahal dari IG

Mahal juga service rotikaya, ada instaceleb pun letak RM2k utk review. Rupanya ramai juga instaceleb jadi forumer kat sini

Dulu ada satu IG/FB lawak nak jual socmed diorg RM2j juga. Terkejut saya taktau aset begitu banyak dari FB page



Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-1-2023 07:37 PM GMT+8 , Processed in 0.148866 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list