CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: redberries

[Idea] Side Income;Korang buat apa..?

  [Copy link]
Post time 27-6-2019 12:01 PM From the mobile phone | Show all posts
I love to shop..biasanya brg yg dibeli pakai sekali dua or much worst,kalo i beli online,xbkenan and end up xpakai..so i jual balik as prelove..laku jugak..walau pn untungnya macam tak ada..hehe..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 12:43 PM | Show all posts
titaniumspine replied at 23-6-2019 05:39 PM
boleh tak ajarkan cara2 nak jual barangan pre loved? berminat plak nak tau..

Hi @titaniumspine:
Berikut adalah ringkasan yg saya biasa buat:
1. Tentukan barang2 preloved yang hendak dijual
2. Mencari platforms untuk jualan barang preloved. Contoh:
a. Carousel
b. Mudah
c. Facebook
d. Twitter
e. IG
3. Method jualan barangan sama ada COD/Pos
4. Account number yg available untuk urusan transaksi
5. Sentiasa update barang2 yg hendak dijual supaya kita menjadi penjual yg active
6. Jujur (kalau preloved betul2 kena described condition barang2 yg kita jual mcm mana supaya pembeli tidak rasa tertipu)

Ini adalah secara ringkas. So far tak mengecewakan. Biasanya jualan barang2 preloved saya adalah barang2 peribadi seperti buku2, baju2, beg, dan apa2 shj yg saya rasa tak digunakan saya akan jual dengan syarat barang tersebut masih boleh digunakan oleh pembeli. Cubalah. Untuk permulaan mungkin boleh jual dengan kawan2 terdekat, adik beradik baru extend ke org luar.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 12:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya jahit tudung budak...best jahit tudung budak ni sbb saiz dia comel2...lg pun cpt siap...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 03:12 PM | Show all posts
ada buat side income, cari sales utk job event.. masyuk gak la close deal, 1 case rm300.. ok la utk side income, promote kat ig je

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 03:25 PM | Show all posts
Jual glamohealth..penawar batu karang..gituuuu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 05:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Dorpship skincare jual online. .. Dulu time brand tgh femes masyuk gak la dapat... Skrg sales local skincare da slow.sejak kes produk2 sampah... Now, Ramai pakai skincare drugstores. So aku pun kena cari side income lain

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 05:29 PM | Show all posts
cikbawang237 replied at 27-6-2019 03:12 PM
ada buat side income, cari sales utk job event.. masyuk gak la close deal, 1 case rm300.. ok la utk  ...

camne tuh..
citer skit..
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 08:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Meols jual barang2 makeup prelove. Sebab cadangnya dulu nak jadi mua. Beli la mekap banyak2. High end pulak tu. Nasib baik la laku jual prelove

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 10:13 PM From the mobile phone | Show all posts
saya buat jahit manik...thn2 dulu zaman org suka pakai baju manik2 ni lagi la boleh buat duit...bygkan kos utk beli manik saja beribu..
alhamdulillah bila hobby,passion dah jadi salah satu sumber pendapatan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 11:26 PM From the mobile phone | Show all posts

Reality vs. Film

Edited by BabyMiakaChan at 27-6-2019 11:31 PM
rospinki replied at 26-6-2019 09:45 AM
samala kita cuma dari benua lain..haha. bestkan buat itinerary pastu cari quotation pgi foodtaste  ...


Duduk di Istanbul x seindah yg orang sangkakan. Negara Turkey ni nak datang untuk tourism memang best, tapi kalau nak stay sini mmg saya x recommend. Perangai org sini mmg nauzubillah skit. Semua good thoughts kita about them akan jd debu once you understand turkish language fully.

Nak keje sini memang kena tau bahasa Turkey, kalau x memang susah nak dpt kerja. Best buat quotation sebab leh dpt complimentary dari hotel mcm free stay etc. tapi menyampah sbb ramai gile client still tgk harga semata. Orang kata dah terhantuk baru nak terngadah...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2019 09:48 AM | Show all posts
anastasia7 replied at 18-6-2019 07:01 PM
Tak otai tp boleh la share pendapat. Kalau bundle kanak2 dah ada supplier dan produk pun ok, manta ...

hey yaa. i tengah jinak2 dengan alibaba. but very hard kalau nak start meniaga kecil2 because almost semua jual besar2 kan. beribu2 pcs.
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2019 10:05 AM | Show all posts
Hi guys. Its me again. Since i ols pon jenis suka meniaga on9 tapi takde benda nak jual or benda dah tk boleh nak jual, i always explore new thing to jual. Kadang habis i punggah baju2 anak i yang tak muat jual prelove la pe la. Seronok meniaga ni sebenarnya kan.

So here is my another story. Err bukan story , maybe some sharing or question?
Begini, semalam i ols ada la tengok2 dalam alibaba. My main point nak jual skincare dari Korea yang tengah berlambak dipasaran. Kalau dekat shopee u can get paling murah rm25 camtu. So i pon pergi la belek2 website suma and rata2 semuanya agak mahal. Dalam 10 usd untuk item yang kat shopee jual rm25 per pc. Mana nak untung kan kalau macam tu. Sekali google punya google, they said alibaba mungkin ada jugak wholesale korean skincare. Yess memang adaaa. And supplier pon dari Korea. Tapi problem dia u kena beli in bulks. Ribu ribu pieces and ada juga yang jual minimum 1 pc tp tk thu la harga berapa.
My question is, adakah seller2 di shopee memang beli in bulks macam tu? I ni tak nak la beli banyak2 kang tak laku cane hahahaha. Tapi nak harga yang baloi la tuk dijual. Kalo harga jual rm25, i get rm20 pon bersyukur. But where??

Kalau international product macam US or UK memang i selalu ada jumpa web yang jual murah jugak la boleh la dapat untung.

Anyone ada experience or knowledge pasal ni?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2019 04:43 PM From the mobile phone | Show all posts
gummygummy replied at 28-6-2019 09:48 AM
hey yaa. i tengah jinak2 dengan alibaba. but very hard kalau nak start meniaga kecil2 because almo ...

Tak payah ribu2. I jual 1 je pun boleh. Dropship style. Alibaba group ada byk website. Kte kena tahu which web caters for which type of consumer/market. Contoh alibaba express guna matawang usd, maka lagi mahal harganya. 1688 caters local market, matawang yuan, tp org luar susah beli, kena tahu caranya. Yg ni kalau borong sesuai. Check pm
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2019 04:45 PM From the mobile phone | Show all posts
gummygummy replied at 28-6-2019 10:05 AM
Hi guys. Its me again. Since i ols pon jenis suka meniaga on9 tapi takde benda nak jual or benda dah ...

Korean skin care i tak sure plak, tapi boleh kalau x beli in bulk. Different web
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2019 05:12 PM | Show all posts
anastasia7 replied at 28-6-2019 04:43 PM
Tak payah ribu2. I jual 1 je pun boleh. Dropship style. Alibaba group ada byk website. Kte kena ta ...

I love u sooo much la! at last ada juga orang sudi share cara2. Pleasssee i want to sell something! hahhaha
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2019 05:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Masa undergrad, iols penah jual beli brg kat ebay. Tapi bab jual tu tak best sbb customer byk ragam. So in the end, beli brg je pakai paypal. Skang dah tak buat lagi. Paypal pun ntah ke mana.

Masa summer, kekadang iols keje part time. Keje gudang satu summer. Keje as careworker satu summer. Junior iols ada yg keje jadi posman setiap sabtu. Ada org keje amik drah org kat spital.

Masa postgrad, ajar tuition, tapi tak berbaloi sbb kena buli ngan budak kecik.

Last2 keje kat makmal lepas waktu keje yg paling lumayan dan best sbb di samping timba pengalaman dan ilmu pengetahuan, dapat extra income. Tapi kontrak ni bkn selama2nya.

Kalau nak buat part time, kena tahu dulu apa capabilities diri. Pandai masak ke, pandai ayat org ke, pandai jahit ke... then tailor capabilities dgn keje part time yg sesuai.

All the best!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2019 12:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 28-6-2019 05:14 PM
Masa undergrad, iols penah jual beli brg kat ebay. Tapi bab jual tu tak best sbb customer byk ragam. ...

Akaun ebay ada lg? Aktif la balik. Skrg ni tengah laku jual produk local kat ebay. Yg senang2 dapat kat kedai2 runcit
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2019 12:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku buat part time gosok baju.. sehelai singgit.. modal aku iron philips amway tu je beli secara main kutu!
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2019 12:21 AM From the mobile phone | Show all posts
gummygummy replied at 28-6-2019 05:12 PM
I love u sooo much la! at last ada juga orang sudi share cara2. Pleasssee i want to sell something ...

Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2019 12:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Aciukim replied at 29-6-2019 12:15 AM
Aku buat part time gosok baju.. sehelai singgit.. modal aku iron philips amway tu je beli secara mai ...

Sangat bagus! Usahawan bukan sekadar meniaga. Usahawan observe, bila ada masalah, cuba cari penyelesaian. Memang ramai yang ada kekangan masa untuk gosok baju. Atau, masalah kesihatan. Semoga sukses

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-7-2022 10:02 PM GMT+8 , Processed in 0.093774 second(s), 33 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list