CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: redberries

[Idea] Side Income;Korang buat apa..?

  [Copy link]
Post time 19-6-2019 10:34 PM | Show all posts
redberries replied at 15-6-2019 07:46 AM
Aritu i plan nk jual kuih raya, tup2 dah raya..plannya ntah ke mana..

mai i story pengalaman i jual kuih raya.1st time in Year 2003,i ambik kat kilang di perak,nama boleh pulak lupa.masa tu 1st time dengar jual kuih guna catalogue, i pun try la promote,tester apa pun tak de,hanya berbekalkan cataloque n pandai mengayat jer.i pulak handle accounts developer..haaaa di sini bermula..supplier dtg ambik cek jer, i kluarkan catalogue kuih hehehe,so mmg ramailah order,big bos pun tau,i dah inform manager i nak jual kuih.untung saja dpt la dlm 2k plus,very happy

dlm masa tu,manager sendiri oder utk buat hamper,arwah  my mom pandai buat2 hamper,so i letak la bajet brp nak,ada jgak supplier yg oder bajet below rm50, punya syok ambik oder,suami toke kilang mati,nasib baik oder besar2 dah completed,tinggal yg oder 1-2 jer.Modal ?1st year i mintak buyer byr siap2 hihihi.

Thn ke 2,org dah start cari,so continue ngan kilang yg sama,tp tak ingat pulak kilang ni buat hal apa,end up my fren pegi ambik kat sana,kena kluarkan kos pegi ambik,tp bisnes mcm biasa ada ups n down..chewahhh,dah nampak bisnes i ada sambutan,org yg beli pun jadi agen jgak,customer i maintain dgn i.kali  ni modal i sendiri,dah ada persaingan kan...

tp starts thn 2006 i stop coz my mom died. i tak reti buat hamper.start berniaga balik 4 years ago,jd agen jgak tp tiap kali i jd agent ni yg penat n geram time submit oder mmg noted,time ambik slalu silap kira n tak ikut mcm promo kat catalogue. contoh tunjuk pkej A ada biskut almond+red velvet cookies,time sampai jd lain,i tak suka mcm tu,apa yg kita tunjuk kat customer itu lah yg kita kena bagi,seller ckp x berlapang dada..i sound balik ler,dah org oder ikut yg kita tunjuk. oh ya..yg ni ada tester,so bulan syaaban dah start bwk tester. tanya jgak berminat tak,klu minat baru bg test,da la tester skit hihihi

tahun ni i tak jadi agen ,tak larat,letih ..ada jgak yg suruh i buat sendiri..i ckp bolehhhh oder tahun ni tp tak tau la raya tahun bila akan dapat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-6-2019 10:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Me and husband jadi agent shawl/tudung/baju/seluar mengandung. Sambil tu buat frozen ayam grill, and husband jadi part time photographer. Phewwww Alhamdulillah selagi ada kudrat, inshaAllah ada rezeki.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 11:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Akk dulu2 ada juga buat part-time. Start tahun 2010 akk jadi dropship kain pasang. Best juga sebab masa tu antara awal dropship diperkenalkan. Akk meniaga tu dalam setahun je dapatlah untung bersih ada 12k simpan dalam bank. Pastu akk melenjan laki bini melancong ke Korea. Muahahaha. Pastu masak nasi lemak dan nasi goreng. Jual kat student. Masa tu ada bibik sempatlah nak masak bagai. Pun meniaga dalam setahun je. Boleh juga beli gelang emas tiap2 bulan. Pastu bibik lari. Dah tak koser nak part time. Pastu masa pergi Indonesia terbeli Kain telekung bawa balik 50 pasang habis jual dalam masa tiga hari je. Pastu berani kan diri labur dalam 12k beli 200 pasang telekung dari Indonesia. Alhamdulillah dalam masa sebulan abis. Benda ni pun akk buat setahun je. Alhamdulillah dapat untung bersih 50k lepas tolak zakat bagai. Tapi masalah akk laki bini pantang ada duit sikit melenjan berjalan merata alam. Duit simpanan pun yilek.  So sekarang dah takde part time langsung. fokus Ngan kerja ada je. Sebab dah kena warning Ngan ketua jabatan jangan nak meniaga2 lagi. Tapi kalau orang minta tips macamana nak meniaga, akk dah tak ingat dah cemana nak meniaga tu. Akk meniaga ntah macam angin lalu je. Tapi tak pernah rugi. Tapi tulah, akk meniaga setahun2 je.   Pastu dah tak mau meniaga benda yang sama...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 11:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya jadi agent homestay di langkawi. Homestay yang mak so dapat komisen la. Sometime runner kereta, sometime cleaner. Begitu lah sikit2 dapat. Nak masyuk tunggu cuti sekolah la..
Waktu lain surirumah jaga anak saja

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 12:23 AM | Show all posts
minahsenget replied at 19-6-2019 09:52 PM
tq3x...my BIL slalu p china tp taste agak hauk tak berani take risk kirim kat dia,dia pun bisnes,t ...

  


Ni. I pernah guna untuk bayar kat supplier sana sbb tak boleh topup alipay & sekali urusan bwk ke sini. Kira door to door
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 12:26 AM From the mobile phone | Show all posts
minahsenget replied at 19-6-2019 09:57 PM
good info,u tau tak cara jadi personal shopper? saja ja nak tau,time  puasa ritu ramai je i tgk jd ...

I tak tau. Hehe. Rasanya approach butik tu kot. Bila jadi official PS ni butik tu mesti up IG kte.
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 12:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Yeehaw replied at 19-6-2019 10:02 PM
Ada dulang kristal x? Ce pm sikit barang2 u kot ai berkenan pulak.  Ai nak upgrade dulang tp marke ...

Dulang kristal tkde. Tapi pernah guna cermin frame putih as lapik hantran. Effect dgn manik kristal sangat wow. Pantulan tu kan. Nanti i cari kalau ada lagi
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 12:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Yeehaw replied at 19-6-2019 10:03 PM
Yang tu ai masuk masa promo. 90+ tapi xlebih 100. Rasa rugi nya la hai.

Dalam group fb or telegram ke. Mmg kena stary buat sendiri, lpstu baru tahu flow & baru bleh tanya. Masa i dulu i ckp kat husband, this is the platform. I kena buat betul2. Well, tkde lah beria sgt buat pun. Sbb i uruskan family. Kalau ada pekerja tkpelah. Ni product sourcing pun i, marketing pun i, amek & submit order pun i
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-6-2019 12:42 AM From the mobile phone | Show all posts
mamakylekelvin replied at 19-6-2019 01:20 PM
saya buat dropship tp tak berapa nak jalan sebab marketplace di fb selalu kna ban..last2 jual kt wal ...

Kenapa ye kena ban? I pernah juga. Mungkin Sbb keyword yg guna tu. Sebab tu kalau perasan, yg buat fb ads ni dia suka ganti hruf dgn nombor atau simbol. Contoh body kereta, jadi b0di kereta. Sbb nanti fb detect mcm nk jual organ atau binatang
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 12:42 AM From the mobile phone | Show all posts
minahsenget replied at 19-6-2019 10:08 PM
my son pun jual air mineral n air kotak time dia pegi tuition or club sukan.boleh ler dapat habuan ...

Bagus sgt galakkan daripada kecik. Modal kte mmg lebur laaa
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 01:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Buat bisnes online. Jual kudap kudapan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 08:12 AM | Show all posts
anastasia7 replied at 20-6-2019 12:42 AM
Kenapa ye kena ban? I pernah juga. Mungkin Sbb keyword yg guna tu. Sebab tu kalau perasan, yg buat ...

mungkin disebabkan jenama pd item yang saya post itu..saya x ada mention pn jenama item pn blh kna ban..
lama2 fed up dh tak thu nak buat mcm mana..
disebabkan bisnes dropship saya sngt slow
kalau sebelum ni laju jer bisnes jual beli..post kat IG pn x brapa jalan dgn lancar..

done luah perasaan
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 09:34 AM From the mobile phone | Show all posts
minahsenget replied at 19-6-2019 09:53 PM
gudluck to u,bisnes food mmg penat,my hubby pun in foodline,penat

Mmg penat..
Mana kerja lg.. rumah lg..
Tp sementara masih berdaya ni, kumpul duit dlu..
Kos hidup sekarang pon bukan sikit2..
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 10:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Jual frozen food. Kadang2 karipap frozen, roti sosej frozen. Tapi bergantung pada mood & kesihatan mental iols.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 12:23 PM From the mobile phone | Show all posts
mamakylekelvin replied at 20-6-2019 08:12 AM
mungkin disebabkan jenama pd item yang saya post itu..saya x ada mention pn jenama item pn blh kna ...

Psl brand pun bahaya kan. Kawan pernah kena band fb dia sbb post jualan brand 1 ni bertahun2 lepas. Skrg br kena.

Cuba follow mana2 leader bisnes. Follow as in baca posting2 dia. Mana tau terinspirasi.
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 12:24 PM From the mobile phone | Show all posts
cikkatak replied at 20-6-2019 10:44 AM
Jual frozen food. Kadang2 karipap frozen, roti sosej frozen. Tapi bergantung pada mood & kesihatan m ...

Buat sendiri kah. Kalau dah ada freezer, jd agent ayam ladangku pun ok
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-6-2019 12:38 PM From the mobile phone | Show all posts
anastasia7 replied at 20-6-2019 12:24 PM
Buat sendiri kah. Kalau dah ada freezer, jd agent ayam ladangku pun ok

Ye buat sendiri je. Ayam ladangku tu kena rajin promote jugak kan? Nanti la boleh survey macam mana.
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 12:58 PM | Show all posts
anastasia7 replied at 20-6-2019 12:23 PM
Psl brand pun bahaya kan. Kawan pernah kena band fb dia sbb post jualan brand 1 ni bertahun2 lepas ...

ada juga masuk mana2 group jualan tp kna invite friends smpai 500 and kalau x nak invite blh beli id..pelik sungguh mcm tu
mgkin juga item yg dipost itu ada nma brand mgkin sbb tu kna ban..
tp mmg byk rugi saya sbb xdpt berjual mcm dlu..tahu2 sajalah kan kalau berjual di marketplace x sama dgn berjual di wall..di wall mmg slow..
buat acc fb bru pn kna tunggu lama juga untuk ada icon marketplace..ini dah termasuk 5 acc fb saya..

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 01:07 PM From the mobile phone | Show all posts
cikkatak replied at 20-6-2019 12:38 PM
Ye buat sendiri je. Ayam ladangku tu kena rajin promote jugak kan? Nanti la boleh survey macam man ...

Hebat buat sendiri. I dapat nombor agent ayam ladangku tu dari fb ladangku tu sendiri. So I rasa, once jadi agent, dh ada nama kte. Tp at least ada juga posting kt fb ke ig. So bila org search, dah tahu kat mana. Promo2 kat group komuniti setempat
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 01:53 PM | Show all posts
dulu2 masa yusuf taiyoob belum bukak gudang dia kat kota damansara tu, i bawak stok kurma dari perai ke kl ni .. jual kat kawan2 opis & kawan2 yg rapat2 ... i make sure my price lebih rendah daripada pasaraya ... masa tu - segala jenis kurma i bawak termasuk la rotab. memang i pun balik ke utara almost every week. daripada balik kete kosong, isi kurma & boleh la dapat sikit duit poket. rupanya bukan sikit .. first year dpt rm1.2k untung

tahun ke 2 - demand makin tinggi .. pastu terperasan price rotab tu kalau kat hypermarket memang murah sgt even i pun tak dpt price tu. check dgn YT, diorg ckp memang price utk pemborong besar lain dgn harga pemborong biasa .. so, stop rotab - concentrate utk premium kurma shaja mcm medjool, ajwa & safawi. Ajwa & safawi tu - beli kotak 5kg then repack ikut permintaan. selalunya layan kalau dpt kumpul order & cukup 5kg.

sehingga la tahun ke 2 YT buka di Kota Damansara pun masih ada org order.
Masuk tahun ke 3 YT wujud di KD, i bawak customers i pi KD outlet suruh beli sendiri .. acik sudah sakit2 badan nak angkat kotak berat2.

keseronokan tu sgt2 best ... every year tak pernah kurang dari rm2k untung jual kurma walaupun takde advertise kat FB ke apa ke dan ianya within a month!! i start ambil order hujung rejab.. just betul2 kawan2 yg rapat. Diorg pun sgt2 puas hati sebab my price pun sgt2 berbaloi ...


itu la antara kenangan buat part time. ada juga jual baju, masa student dulu jual brg2 cosway, brg2 nutri metics .. boleh la buat savings sikit2.

skrg dah malas tapi kena start buat planning utk buat something sekiranya kena vss or nak pencen awal .. tak larat la kot nak melepak setiap hari kan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

19-8-2022 03:35 PM GMT+8 , Processed in 0.184707 second(s), 27 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list