CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 13597|Reply: 97

Jiran yg sgt PPRT

  [Copy link]
Post time 13-5-2019 07:49 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Slm uols..aku blh dikatakan bru pindah ke rumah yg aku bli di sebuah daerah di Pahang ni. Memula duduk ok..lme2 semakin annoying.sejak ad org tua pindah kt lrg aku...dan lrg aku plg ramai bini2 x keje...makin menjadi2 perangai...
Kisahnya ad geng2 bini ni melepak..everyday..klo lepak je xpe..siap pakej mengilai..dorg lepak kerusi batu kat rumah jiran.jiran plak dpn rumah aku..ank2 dibiarkan bermain...smpi ad ank bru sthn lbih berkeliaran sorg2 smpi je jln utama..ble kena tegur bru g amik..maklumlah sbuk membawang.ok..tu xpela..
Aku igtkan bln poser xde la lepaking2 ni..bte,dorg ad ajk aku lepak2,tp aku pnt..nk msk lg..nk berehat lg.so,dorg kata aku sombong..skali skala blh la..klo hari2..idok la...lantak aa kan..aku ad keje aku sendri..jd aku dipulaukan sbb konon2 x geng dorg...bulan poser ni makin menjadi2 rupanya...bkn ptg je..mlm2 lps buka je stat lepak...smpi kul 11,12 mlm..lepak borak2 xpe..tp suara smpi ke rumah aku.dh tutup sliding pun blh dgr lg..smpi 1 tahap,mlm bru ni..makin galak ketawa kuat2..mse tu dorg lepak mula pkul 10 lbih mlm.bkn suara dorg je..bdk2 kecik galak main basikal..aku kuatkan volume tv sbb sme level dh ngan sore dorg.terjerit2 mengilai2..smpi pkul 11.30 mlm..makin menjadi2..aku kluar..aku sound suh diam..mlm tu diam...

Esoknya teruk aku kena troll dlm grup lrg.kononnya aku x suka bdk2 bising.bini masing2 spin cte kata aku mrh bdk2 main.aku stres gile duduk kwsn ni.org lain xde nk bekap aku.masing2 takut kena nganjing.aku geram je nk bls dlm grup tu..tp laki aku ckp xyh..dorg mesti nak menang pya.siap ckp suh aku duduk dlm hutan lg.hello!!klo ptg aku x kisah..ni mlm2..dh menjadi2 bln poser ni.kkdg aku pk..diorg ni xde keje ke?pastu bising housewife lg pnt...ape yg perlu aku buat?buat bodo ke?tiap2 hari aku doa..murahkan rezeki aku..aku nk cari umah lain..aku dh duduk byk taman..ni la yg 1st aku rse teruk sgt perangai jiran2..mse aku duduk KL dulu ramai jugak jiran2 x keje..tp xde la melepak cm tu...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-5-2019 08:08 AM | Show all posts
repot polis aje kak menganggu keteteraman awam.. baru dia tau kena tegur dengan patrol car

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2019 08:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Kat kampung mmg spesis bini suka melepak kut, sb dh jd mcm tradisi dari tok nenek mak suri rumah...kalau bandar mostly bekerja, mana ada masa nk lepak, so budaya melepak tu hilang la even dh jd surirumah pun masing2 prefer duk dlm rmh tgk tv, kemas rmh, tido hahaha...
Kalau aki pun stress jgk la dpt jiran jiran kaki melepak mcm jantan, tp kat opis ni pulak mmg ada je kaki kuat bergebang even time keje...mmg jenis mulut murai kut kalau x bergebang tu rasa x puas.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2019 08:13 AM | Show all posts
so pprt

u beli jenis umah murah ke

melepak mcm kedai kopi mengalahkan golongan laki

tak beragak membawang ngumpat2 buat dosa

umpama mkn daging saudara sendiri di bln ramadhan

yg molia ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-5-2019 08:19 AM From the mobile phone | Show all posts
tagas replied at 13-5-2019 08:13 AM
so pprt

u beli jenis umah murah ke

Agk murah la..160k je..kira murah di daerah ni..rse nyesal pun ad..i dulu bli sbb mse tu ad 1st house kt KL.takut x terbyr bulan2..yg bengang..i tegur mak2..xde sbut psl ank2..klo i x suka bdk bising,i x jd ckgu skolah rendah.tp mak2 ni spin ke laki masing2..pergh..i kena teruk dlm grup tu...hati skt jgn ckp la..bln poser ni pun pangai cm haram

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-5-2019 08:24 AM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 13-5-2019 08:13 AM
Kat kampung mmg spesis bini suka melepak kut, sb dh jd mcm tradisi dari tok nenek mak suri rumah...k ...

I dulu duduk kt KL ramai x keje gak..tp xde lak cmni...rse cm kena kejutan budaya ni...
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2019 08:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Ingatkan duduk dekat luar kiyel lepas pukul 7, dah tak keluar. Sunyi sepi je lepas tu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2019 08:43 AM | Show all posts
elnor_81 replied at 13-5-2019 08:19 AM
Agk murah la..160k je..kira murah di daerah ni..rse nyesal pun ad..i dulu bli sbb mse tu ad 1st ho ...

nasib u la

bkn standard u cikgu utk bercampur dgn minded level2 kampong pprt marhaen nih

kalo nak borak pun mmg tak masuk

sbb diaorg punye sembang lain standard isu pprt berbanding

kita yg profesional nih


patut carik la umah teres ke at least area2 elit sket

tp tu la mende camni subjektif

nasib la nak dok lama stay smpai anak cucu kalo dpt jiran spesis camni


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-5-2019 08:44 AM | Show all posts
kat taman tu tak de jkkk ke?...
kau suruh laki kau jumpa jkkk, terangkan yg kau sound tu bukan bebudak, tapi mak budak yg tak de otak....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2019 09:19 AM | Show all posts
kesah hampir sama dgn my opismate...tp die dpt jiran yg hangsuang punye org parking dpn rumah org ikut ske hati....tiap2 mlm gaduh laki bini sampai dgr jiran sbelah....rmh baru beli plak tu...last2 my opis mate xtahan die p menyewa rmh lain...skrg dlm proses nk jual rmh tu...die ckp patutlh owner lama jual rmh tu murah kt die

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-5-2019 09:26 AM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 13-5-2019 08:44 AM
kat taman tu tak de jkkk ke?...
kau suruh laki kau jumpa jkkk, terangkan yg kau sound tu bukan bebu ...

Dulu ad..jkkk sementara..and aku lah naib pengerusi taman..tp aku letak jwtn sbb aku skt ari tu..aku kena heart attack.so..doc advice suh rileks..lgpun aku bg nasihat dlm tu pun kena nganjing.grup besar taman..yg nganjing geng2 lrg aku gak.smpi org lrg lain ckp..lrg aku ni teruk sgt prangai masing2..aku senyum je la..
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2019 09:30 AM | Show all posts
u ignore je dulu diorang yg takde keje tu.lainla u nak do housechores or prepare utk esok plak kan .kalau u tak tahan sangat last choice u report je kat polis atas sebab menganggu kententeraman awam.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2019 09:30 AM | Show all posts
mawar_mustika replied at 13-5-2019 09:19 AM
kesah hampir sama dgn my opismate...tp die dpt jiran yg hangsuang punye org parking dpn rumah org  ...

i pun ada problem mcm nie... iols rasa mcm nak bakar jer rumah sebelah..tp iols takut nanti rumah iols sekali terbakar..sbb rumah kitorang rumah teres...

dan rumah tu iols beli utk my mum...

iklan jap TT

i bersimpati dgn u tt.. tapi biasalah dalam dunia nie esp dalam msia mmg ramai org2 mcm tu... selalu nya golongan mcm nie tak sekolah tinggi ataupun tak sekolah langsung, hence the attitude.

semoga tt dilimpahkan rasa sabar dan murah rezeki supaya dapat beli rumah yang lagi OK dari sekarang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-5-2019 09:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 13-5-2019 08:41 AM
Ingatkan duduk dekat luar kiyel lepas pukul 7, dah tak keluar. Sunyi sepi je lepas tu.

Xde makna u...sini mse sblm poser..lepak smpi kul 8mlm...hhmmm
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-5-2019 09:33 AM From the mobile phone | Show all posts
tagas replied at 13-5-2019 08:43 AM
nasib u la

bkn standard u cikgu utk bercampur dgn minded level2 kampong pprt marhaen nih

Ha..tu la..mmg dorg bkn level2 i.klo lepak pun..dok ngutuk org..xde modal..tp u..lrg lain ok sgt2..xde bini2 melepak ni..sbb ramai bekerja..lrg i ad makcik2 ngan bini2 yg x bekerja..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-5-2019 09:35 AM From the mobile phone | Show all posts
leylapple replied at 13-5-2019 09:30 AM
i pun ada problem mcm nie... iols rasa mcm nak bakar jer rumah sebelah..tp iols takut nanti rumah  ...

Amin..amin...i pun hrp ad rezeki i..tp kena tggu 5thn la bru blh jual rumah tu..i bli thn 2016.lme lg nk blh jual...huhuhu..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-5-2019 09:38 AM | Show all posts
elnor_81 replied at 13-5-2019 09:35 AM
Amin..amin...i pun hrp ad rezeki i..tp kena tggu 5thn la bru blh jual rumah tu..i bli thn 2016.lme ...

kalau tak tahan sangat bagi sewa kat org dulu then jual...

ingat TT, yg penting adalah diri kita...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2019 09:39 AM | Show all posts
elnor_81 replied at 13-5-2019 09:26 AM
Dulu ad..jkkk sementara..and aku lah naib pengerusi taman..tp aku letak jwtn sbb aku skt ari tu..a ...

kesian kat kau.....
kau kena buat relax, klu kau pikir sgt....risau bahayakan kesihatan kau....dah lah kau ada heart attack
klu mnyewa, blh le pindah kan....
aku blh bayangkan mcmana sakit hati klu dapat jiran pprt ni....
jiran aku dulu bela kucing....kucing dia dulu tak berak kat rumah dia, tapi pnjat pagar, berak kat rumah aku...
kerja aku hari hari bersihkan taik kucing dia....tu pun dah buat aku kemurungan....

aku doa mintak Allah permudahkan urusan ni....dah bgtau dia, muka tebal sekaki & tak reti basa kann....

Alhamdulillah...tak lama pastu, dia berambus pindah.....lega hidup aku....



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2019 09:47 AM | Show all posts
kumpul duit, u buat pagar and gate tinggi tertutup..
tak pun bakar je port dorang lepak tu..
or masa dorang melepak, buka ceramah agama adab berjiran..
or kenali anak-anak dorang, kat sekolah kasi kitai anak dorang habis-habisan..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-5-2019 10:05 AM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 13-5-2019 09:47 AM
kumpul duit, u buat pagar and gate tinggi tertutup..
tak pun bakar je port dorang lepak tu..
or ma ...

Tgh kumpul duit skang ni...mmg nk wat gate tggi.ank2 dorg x skolah ngan i..bagus gak..klo x mesti menumpang i.maklumlah...semua 'bz' kan...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-12-2022 04:56 PM GMT+8 , Processed in 0.220303 second(s), 57 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list