CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: elnor_81

Jiran yg sgt PPRT

  [Copy link]
 Author| Post time 15-5-2019 08:44 AM From the mobile phone | Show all posts
mamarock replied at 14-5-2019 05:58 PM
Ooo..ok. Samada perumahan Bkt Gambang, Bkt Rangin dan sewaktu dengannya lah ni.. Apasal tak beli r ...

Mse tu dh ad rumah kat KL..1k gak every.month..so cari yg murah sket.murah x murah 800 gak sbln...huhuhu...x sgka se pprt ni.mslhnya lrg sy je cmni.lrg lain ok..sbb lrg lain majoriti keje..lrg sy ni je ramai surirumah tangga yg x bpe tggi education.suri rumah yg ad edu xde pun melepak2..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 15-5-2019 08:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 15-5-2019 01:06 AM
Kuatnya bau bawang kat lorong chuols ni  siap main intai2 lagi, malu2 kucing lettew.

Sabar b ...

I xde ank lg..tp geng2 ni ajar ank buat kurg ajar dgn i..pndang i siap jeling2...saje bwk beskal lggar pagar.fuh..mmg kurg ajar la..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-5-2019 08:47 AM From the mobile phone | Show all posts
MawarKelabuAsap replied at 15-5-2019 07:15 AM
Sejenis perangai sombong bodoh ke apa diorg tu? Sakit pulak hati membacanya

Mmg bodoh sombong.. tp sejak i tegur, xde dh melepak..aman giteww...i pun bolayan dorg..so not my level.
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2019 09:05 AM From the mobile phone | Show all posts
elnor_81 replied at 15-5-2019 08:47 AM
Mmg bodoh sombong.. tp sejak i tegur, xde dh melepak..aman giteww...i pun bolayan dorg..so not my  ...

betullah apa yg orang cakap, bodoh yg paling susah nk diajar adalah bodoh yg sombong...lagi dilayan lagi menjadi. Mmg tak berbaloi nak pening hal diorg...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-5-2019 09:57 AM From the mobile phone | Show all posts
MawarKelabuAsap replied at 15-5-2019 09:05 AM
betullah apa yg orang cakap, bodoh yg paling susah nk diajar adalah bodoh yg sombong...lagi dilaya ...

Mmg x campur dh hal dorg..tp ble bab mak2 melepak ni makin menjd.tu i hangen sgt.
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2019 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
elnor_81 replied at 15-5-2019 08:45 AM
I xde ank lg..tp geng2 ni ajar ank buat kurg ajar dgn i..pndang i siap jeling2...saje bwk beskal l ...

chuols, apa kata chuols tanam pokok2 berbau busuk kat depan ruamh tu. biar senak sikit lubang hidung diorang
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2019 12:18 PM From the mobile phone | Show all posts
elnor_81 replied at 15-5-2019 09:57 AM
Mmg x campur dh hal dorg..tp ble bab mak2 melepak ni makin menjd.tu i hangen sgt.

Kalau i jd u pun i hangin
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2019 01:11 PM | Show all posts
aku paham sgt masalah ko sbb taman aku pon mcm taman ko

taman aku ni ala2 umah murah la
yg dah tak baper murah
byk nya mereka dari ppr ke kuarters and also dari sting gun yg dah dirobohkan
so pemikiran nya paham2 la...
pengotor, bising nak nak yg mak mak bapak2 muda2 yg anak mcm syaitan tapi xbole disentuh at all.


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 15-5-2019 01:36 PM From the mobile phone | Show all posts
cikatilia replied at 15-5-2019 01:11 PM
aku paham sgt masalah ko sbb taman aku pon mcm taman ko

taman aku ni ala2 umah murah la

Kan...sme la sini..jenis dulu2 duduk umah murah..ble dpt bli rumah sendri..jadi cm beruk pun ad.huh..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-5-2019 01:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 15-5-2019 11:33 AM
chuols, apa kata chuols tanam pokok2 berbau busuk kat depan ruamh tu. biar senak sikit lubang hidu ...

Hari tu i buang smph kulit udang..mmg bau la sket...kena sound dlm grup lrg..bau busuk...i ckp..dh nama smph..mmg la bau busuk..nk suh i buang kat mne agknya.dlm sungai?pelik2 btul.
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2019 02:28 PM From the mobile phone | Show all posts
elnor_81 replied at 15-5-2019 01:40 PM
Hari tu i buang smph kulit udang..mmg bau la sket...kena sound dlm grup lrg..bau busuk...i ckp..dh ...

orang yg sama ke duk bercakap tu? kalau dah buang sampah kat rumah kita, suka hati kita la kan. Nak srh buang kat rumah dia kot. Chuols ni duduk dengan orang yang nak menang je ni. Susah duk lorong uols ni, banyak sangat masa sibuk hal orang
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2019 06:14 PM From the mobile phone | Show all posts
elnor_81 replied at 15-5-2019 08:44 AM
Mse tu dh ad rumah kat KL..1k gak every.month..so cari yg murah sket.murah x murah 800 gak sbln... ...

Iyelah.. dah terkena. Nak buat camna kan? Kena banyak bersabarlah, melainkan buat keputusan nak pindah ke tempat baru.

Tak dinafikan, non-educated ppl ni, cara approach dia agak berlainan. Kalau kita kasar, diorg makin berkasar dgn kita. Kalau kita terlampau berlembut, diorg pijak kepala kita pula kan.. bukan semua, tetapi kebanyakkannya.. jalan terbaik, tegur je elok-elok diorg ni kalau terserempak, walaupun kat belakang kita, dia cakap macam-macam kat kita @elnor_81

Mama memang jenis manusia yang malas cari gaduh, lambat marah , kuat gelak tapi kalau dah naik angin tu lain macam. Agaknya sbb tu Allah kasi mama semua boys.

Mama sharelah pengalaman lepas tu kat @elnor_81

Kawasan rumah sewa mama dulu tu  keadaannya most likely mcm elnor lah..

Anak mama semua boys.. waktu tu dua orang, beza setahun seorg. Maklumkan camna kalau boys ni sdg membesar..

Gosip diorg:

-.Betul ke diorg ni kerja sekian-sekian. Betul ke suami dia manager?
Rumah tak de barang byk. Sofa pun tak de, lapik tempat duduk aje (ala2x jepun tu dgn meja . Dapur pun ada kitchen kabinet mudah alih tu. Baju pun byk mcm beli kat pasar malam je..

Bagi mama, senang rumah tak de brg2x byk sbb the boys sdg lasak, suka main kejar2x dgn walker diorg kan. Baju pulak, boys ni cpt membesar, baju harian beli yang murah-murah sudahlah. Buat apa nak membazir kan.. tak pe mama diam  lagi.

Mcm mana Mama betul-betul tahu? Sbb ada sekali tu, 2 org kalau tak silap mama ( kisah thn 90an ni.. dah lupa) datang bertandang kat rumah dan sorg tu suka bertanya dgn nada yg annoying lah senang cakap.. siap calit-calit tangan kat lantai rumah mama ckp ooo.. rumah tak de lah berdebu sangat org berkejaya ni ye.. sambil2x cakap rumah kosong tak de barang tu bla bla bla..

Cara mama jawab senang aje.. saya rasa macam duduk sekolah asrama pulak ye.. ada warden datang check kebersihan, ada pertandingan kekemasan bilik, sampai kena listkan barang rumah siapa banyak, rumah siapa yang sikit.

Sepatutnya kebersihan rumah sendiri kena tengok dahulu. Rumah akak sebelah saya ni, siap jemur ikan buat ikan kering lagi.  Lalat tak usah cakaplah. Saya nak report tak lama lagi ni. Memang mengganggu betullah. Bergosip pun agak-agaklah ye semua. Suami saya tu boleh tahan jugak tu kalau marah, kena sergah sambil bergosip tu jangan pengsan pulak ye.. pelik jugak ye.. ingatkan kawasan rumah semi D tak de orang suka buang masa.

Minumlah.. bukan nak halau. Tapi jap lagi saya nak keluar.

Habis camtu je @elnor_81

Memang adalah diorg mengata lepas tu tp buat endah tak endah aje.. tegur macam biasa kalau terserempak.

Yang pastinya, diorg makin segan dengan kita bila tahu pendirian kita. Kita tak hina diorg, tapi kasi certain limit kpd mereka. Yg plg best, berselang 2 buah rumah depan mama, ada pekerja bawahan suami mama. Terjumpa masa family day. Lagilah mereka segan dan malu dengan perangai mereka sendiri.

Mama pindah ke rumah  setahun selepas tu, tepi TC. Jiran semua educated dan punyai semangat kejiranan yang tinggi.

Pengajarannya:

Baik memyewa terlebih dahulu sebelum beli rumah. Perhati jiran-jiran camna peel perangai. Jiran ni nampak isu yang remeh tp silap hb sakit kepala kita dibuatnya.


Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2019 11:33 AM | Show all posts
elnor_81 replied at 15-5-2019 08:45 AM
I xde ank lg..tp geng2 ni ajar ank buat kurg ajar dgn i..pndang i siap jeling2...saje bwk beskal l ...

anak-anak dengan suami dulu u dah tak jaga ke?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-5-2019 09:54 AM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 16-5-2019 11:33 AM
anak-anak dengan suami dulu u dah tak jaga ke?

Xde..i xde ank dgn arwah asben...ad ank bulus je..
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2019 09:58 AM | Show all posts
elnor_81 replied at 17-5-2019 09:54 AM
Xde..i xde ank dgn arwah asben...ad ank bulus je..

ooo.. ok.. salah ingat la kot..
rasa macam ada baca pasal anak..
or anak tiri kot
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-5-2019 10:04 AM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 17-5-2019 09:58 AM
ooo.. ok.. salah ingat la kot..
rasa macam ada baca pasal anak..
or anak tiri kot

Eh..xde..ank bulus ramai...hehehe.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-5-2019 10:18 AM | Show all posts
elnor_81 replied at 17-5-2019 10:04 AM
Eh..xde..ank bulus ramai...hehehe.

eh.. astaga.. tertukar dengan sapa pulak la ni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-7-2019 06:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok uols...ad cerita...bru2 ni raya...aku buat open house.asben aku jemput semua jiran kt lrg ni...and dorg pun dtg..xpe..aku lyn as my guest..xde la masam muka....

Esoknya...jeng jeng jeng....

Mlm esoknya kwn aku dtg nk ambik kerusi yg aku pinjam dr dia..disebabkan kereta aku x muat..tu yg dia dtg..kwn ni perumahan yg sme,cuma lrg lain.otw nk dtg umah aku,kt lrg aku spesifiknya...dia bwk mmg slow.sbb ank2 jiran i yg pprt ni dok main..mse tu pkul 9.15mlm ye..bkn ptg.kebetulan..mse asben dia ni bwk,ad dorg ank pompuan ni,berjaln ke arah kereta kwn aku ni.bdk tu dlm sthn lbih.bru dpt kaki.kwn aku suh laki dia brek.pd mse yg sme,ad bdk lain kejar keta dia,trus terantuk kt keta tu.kwn aku ni kluar la..biasalah mcm kita tgur ank..tetiba,sekor dr pompuan ni sound.."ala..bdk2 je kot".

Kwn aku ni hangen la..sbb sekor pompuan pun x tgk ank tu..dok terlangak kt meja bulat tmpt dorg membawang.kwn aku pun ckp.."yela bdk2..abis mak budak ramai2 tu tgk je la?"

Yg sekor pompuan ni smbg lg...kwn aku dh nk g ke meja bulat tu...laki dia tarik..aku pun tarik...kwn aku dh senyap,aiiii..pompuan tu smbg lagi...aku pun ape lg... "Hoi!dah2 la tu.org tu dh senyap ko provok lg pehal?mmg nk cari gaduh ke??!!"dan aku rse suara aku bergema kt lrg tu sbb org kluar dr rumah tgk ape jd.mse tu aku x pk malu dah..aku takut kwn aku g ganyang je sbb aku tau kwn aku tu jenis cmne..kng x psl2 jd kes polis.

Lps kejadian tu...mlm tu jugak,slh sorg lki pompuan call laki aku.dia kata bininya ckp tetiba kwn aku mrh2.laki aku cte la..trus laki pompuan tu kata..sbb tu dia tya dulu.trus dia mntak maaf.agk kecoh la lrg aku mlm tu.

Esoknya aku msg slh sorg pompuan situ.aku cte benda yg btul.aku cte jugak nape aku x leh g ngan dorg.dan aku sound jugak aku x suka mlm2 org bising.nk lepak lantk tp suara bising sgt smpi dlm bilik aku dgr.aku ckp aku ad rekod suasana bising tu.aku ckp..aku ad hak sbg jiran.tp hak aku dorg nafikan.mmg pjg la aku msg pompuan tu.trus lps dr tu...mlm dh xde org lepak dpn tu dh..kecuali mlm mggu.dh dkt 2mggu..tdo aku sgt aman.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-11-2022 11:11 PM GMT+8 , Processed in 0.105806 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list