CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 9988|Reply: 51

PAGPAG makanan sampah di Manila

[Copy link]
Post time 23-4-2019 02:30 PM | Show all posts |Read mode
Semalam saja surf u-tube..dah tertenguk penduduk miskin di pinggir kota Manila menunjukkan cara2 memasak makanan sampah digelar PAGPAG.
Ini merupakan makanan yang terkenal di Filipina.Pagpag merupakan masakan dari Filipina yang mengambil bekas sisa makanan dari restoran makanan segera eg KFC, McD yang dibuang.Sisa-sisa makanan seperti ayam,hotdog,daging burger dikumpulkan dari sisa2 sampah,kemudian dibasuh. Setelah itu direbus.setelah siap ditapis dan sedia utk dimasak semula.Minyak dipanaskan dalam kuali, bawang hiris, kicap, sos, dan beberapa ramuan lagi dan makanan sisa tadi dimasukan, digaul dan dimakan dengan nasi.Dijual dipasar2 dengan harga 10 -30 peso bergantung pada kuantiti daging sisa yg tinggal,,kalu ayam yg sudah tinggal sedikit dagingnya mungkin lebih murah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-4-2019 03:07 PM | Show all posts
                                                         
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-4-2019 03:58 PM | Show all posts

kalau u tenguk dalam u tube..laaagi la..siap nampak campuran sisa makanan tu bergelumang ulat sampah, dia orang asingkan dan basuh..pas tu siam komen 'saya x rasa makanan ini kotor sebab sudah akmi basuh dan rebus'..(dalam bahasa tagalog la)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 04:14 PM | Show all posts
puteribaya replied at 23-4-2019 03:58 PM
kalau u tenguk dalam u tube..laaagi la..siap nampak campuran sisa makanan tu bergelumang ulat samp ...

xnak la tgk sis... even i tgh mood nak diet, tapi taknak tgk gak huhu...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-4-2019 04:54 PM | Show all posts
lucky_peace replied at 23-4-2019 04:14 PM
xnak la tgk sis... even i tgh mood nak diet, tapi taknak tgk gak huhu...

tenguk laa..mana tau..mood diet sampai setahun..kelasss vaaass bodi u nnti
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 05:02 PM | Show all posts
puteribaya replied at 23-4-2019 03:58 PM
kalau u tenguk dalam u tube..laaagi la..siap nampak campuran sisa makanan tu bergelumang ulat samp ...

eww
seriously
kot iye pun nk ambikambik yg ats meja yg baru ditinggalkan customer

ni dh smpi berulat
agak2 lah

btw xde kena sakit2 plk dorg ni



Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-4-2019 05:10 PM | Show all posts
supernaturalee replied at 23-4-2019 05:02 PM
eww
seriously
kot iye pun nk ambikambik yg ats meja yg baru ditinggalkan customer

bole ke amik atas meja..mesti fast food x beri..ada yg komen..mereka x pernah sakit ..dah makan dari kecil..nampak sedap dorang makan ngan nasi panas,,tapi kita tau itu sampai kan..geli tekak..kasihan..kebnayakannya driver taxi,kontraktor bangunan, anak2 sekolah yg miskin..kesian..10 peso tu agak2 berapa sen yek..seringgit ke?
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 05:13 PM | Show all posts
Ada rencana mengenainya disiarkan tak lama dulu kesian tengok kanal2 yang terpaksa makan makan sisa akibat kemiskinan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 23-4-2019 05:18 PM | Show all posts
Artemesiaa replied at 23-4-2019 05:13 PM
Ada rencana mengenainya disiarkan tak lama dulu kesian tengok kanal2 yang terpaksa makan makan sisa  ...

betui..pompuan2 di slum area tu x la tua sgt, 40-50 je tp dah macam 70..kurang makanan bkhasiat barangkali..
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 05:31 PM | Show all posts
puteribaya replied at 23-4-2019 05:10 PM
bole ke amik atas meja..mesti fast food x beri..ada yg komen..mereka x pernah sakit ..dah makan da ...

blh ke x blh xtau lah

tp klu baru ditinggalkan
blh lh nk kata mknn tu msh elok utk dimakan
kecualilah klu dh bersin atau ludah, jilat ke kan


10 piso sama dgn 79 sen je weh
plg tgi dorg jual 30 piso sm dgn rm2.38


Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 06:03 PM | Show all posts
budaya elakkan pembaziran, tahniah
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2019 11:57 PM | Show all posts
bekalan pagpag ni macam tak pernah miss.
Sebenarnya satu ketakseimbangan yg jelas di situ.
Makanan lebihan mesti akan ada.
dlam masa sama, poverty jugak tak pernah brhenti.

Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2019 09:58 AM | Show all posts
Patut la rakyat dorg ramai yg berhijrah ke luar negara. Tggl kat negara sendiri hidup dlm kemiskinan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-4-2019 01:42 PM | Show all posts
supernaturalee replied at 23-4-2019 05:31 PM
blh ke x blh xtau lah

tp klu baru ditinggalkan

murahnya..patut la pun..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-4-2019 01:45 PM | Show all posts
niena90 replied at 24-4-2019 09:58 AM
Patut la rakyat dorg ramai yg berhijrah ke luar negara. Tggl kat negara sendiri hidup dlm kemiskinan

specialnya dorang ni ramai yg suara sedap
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2019 02:13 PM | Show all posts
niena90 replied at 24-4-2019 09:58 AM
Patut la rakyat dorg ramai yg berhijrah ke luar negara. Tggl kat negara sendiri hidup dlm kemiskinan

selalu tgk asia's got talent
peserta2 dr filipina mmg selalu akn ceritakan sshnya hidup kt tmpt dorg
menangis2 lh cerita

tp dorg yg msk agt mostly sgt talented


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-4-2019 03:27 PM | Show all posts
puteribaya replied at 24-4-2019 01:45 PM
specialnya dorang ni ramai yg suara sedap

Itu la di sebalik kekurangan yg ada, masih ade kelebihan kat dorg ni
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2019 03:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesian diorg esp kanak2 terpaksa makan sampah.
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2019 03:30 PM | Show all posts
supernaturalee replied at 24-4-2019 02:13 PM
selalu tgk asia's got talent
peserta2 dr filipina mmg selalu akn ceritakan sshnya hidup kt tmpt d ...

Haah mostly dorg mmg talented & rasa bidang hiburan ni senang buat duit dan boleh ubah nasib dorg.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-4-2019 03:33 PM | Show all posts
niena90 replied at 24-4-2019 03:27 PM
Itu la di sebalik kekurangan yg ada, masih ade kelebihan kat dorg ni

dulu selalu lepak kat Pyramid Damansara..singer dari Filipina tu sore dia ngancam..kalu bawak lagu Whitney....naik bulu tengkuk
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-10-2022 01:42 PM GMT+8 , Processed in 0.095808 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list