CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 20444|Reply: 153

MASAKAN RINGKAS SETIAP HARI : LEPAS BALIK KERJA / MENU BERBUKA SIMPLE

[Copy link]
Post time 18-3-2019 04:19 PM | Show all posts |Read mode
Edited by sapeka at 7-5-2019 12:47 PM

Salam semuadisebabkan sis selalu kebuntuan nak masak ape lepas kerja
makanya sis buka benang ni untuk kita sama2
berkongsi resepi ringkas yang warga forum sediakan untuk keluarga mahupun diri sendiri

sis akan jadikan benang ni sebagai rujukan sis setiap hari
dalam mencari ilham memasak selepas kerja

macam hari ni sis bercadang nak masak sotong kicap dengan goreng ikan je
ulam timon cicoh budu

sis2 yang lain macam mana pula?

Jom share
p/s:
memandangkan sekarang bulan puasa
dan kita memasak selepas balik kerja
jom la update resepi2 uols masak sepanjang bulan puasa ni

jadi thread ni boleh digunakan pada bulan biasa dan juga bulan puasa


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-3-2019 04:26 PM | Show all posts
otw balik singgah beli tomyam campur, smpai umah masak nasi putih, masak ayam goreng kunyit, telo dadar...camtu la hari2...kang masak menu lain anak takmo mkn

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2019 04:34 PM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 18-3-2019 08:26 AM
otw balik singgah beli tomyam campur, smpai umah masak nasi putih, masak ayam goreng kunyit, telo da ...

Tom yam campur + telur dadar garing style siam + nasi putih so sedap telur dadar tu petua nk bg rangup dan garing telur pukul sampai berbuih letak air ais sikit, minyak kena banyak dan panas baru sedap simple tapi sedap.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2019 04:35 PM | Show all posts
pinklepie replied at 18-3-2019 04:34 PM
Tom yam campur + telur dadar garing style siam + nasi putih so sedap telur dadar tu petua  ...

yup..nak sedap lg campur mayonis sket
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2019 04:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Betul tu sedap hingga menjilat jari
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2019 04:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Betul tu sedap hingga menjilat jari
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2019 04:59 PM | Show all posts
iols kalau malas, just grill ayam then makan dengan roti or wrap letak fresh salad. mmg kenyang
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2019 05:06 PM | Show all posts
walaupun iolls bujang saja nak menyempit

pernah haritu dekat sebulan dinner nasi putih+telur mata+kicap+sambal (tempoyak, hitam, jantan) sebab malas gila nak pikir masak apa

pastu tetiba berat turun

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-3-2019 05:10 PM | Show all posts
sambal telo pecah pn sedap sis, makan ngan nasik panas letak kicap uiiiii
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2019 05:11 PM | Show all posts
pindang ikan, buat sambal belacan sikit.. sedap gak ni simple
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2019 05:12 PM | Show all posts
i kalau letih sgt potong keledek goreng buat cucur cicah sambal kicap setel masaalah negara
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2019 05:13 PM | Show all posts
sambal goreng ikan bilis, sayur goreng/ulam/salad dan ikan/ayam goreng
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2019 05:18 PM | Show all posts
disebabkan aku balik pon selalu time maghrib.. memang masak ala kadar je.. ni antara senarai

- ikan goreng + sup telur campur carrot
- ayam goreng kicap campur sayur sikit2 dalam lauk tu (tak larat nak masak 2 3 jenis)
- sardin tin
- kuah lemak ayam + telur dada
- kari ikan je
- ayam goreng + telur dada + nasi panas + kicap manis.. kesian anak2.. tapi berselera je diorang

tapi klo dah malas sangat sebelum sampai rumah call kedai dulu order tomyam putih + ayam goreng kunyit.. balik tinggal masak nasi je

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2019 05:21 PM | Show all posts
kalau jemu sangat.. iols goreng la mi ke, kuewteow ke.. haha sekali terjun semua dlm kuali.. x penat nk kemas.. nk basuh alatan dapor semua..
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2019 05:24 PM | Show all posts
kalau nak paling ringkas goreng telur je la
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2019 05:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah dlu time duk ngn housemate..dia ni mmg x bg sggah mkn kedai, sruh berjimat katanya..so msk nasi & grg telur mata , ltk hirisan bawang mgn cili padi..mkn plak lepas mandi..nikmat ya ampun..bila dh duk sendri x lalu plak mkn camtu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 18-3-2019 07:10 PM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 18-3-2019 04:26 PM
otw balik singgah beli tomyam campur, smpai umah masak nasi putih, masak ayam goreng kunyit, telo da ...

nak singgah tapau tu yg mls...
apa ade kat rumah kita ting tang ting tang kat dapo
kikiki
dengan perkongsian kawan2 semua kat sini dapat la pecah kan kebuntuan

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-3-2019 07:11 PM From the mobile phone | Show all posts
pinklepie replied at 18-3-2019 04:34 PM
Tom yam campur + telur dadar garing style siam + nasi putih so sedap telur dadar tu petua  ...

bukan kedai siam boh tepung jgg ka nk bg rangup?
pernah tgk depa masak depan2
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-3-2019 07:11 PM From the mobile phone | Show all posts
creepygurlz replied at 18-3-2019 04:59 PM
iols kalau malas, just grill ayam then makan dengan roti or wrap letak fresh salad. mmg kenyang

simple,kenyang dan berkhasiat
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-3-2019 07:13 PM From the mobile phone | Show all posts
dekmieDandy replied at 18-3-2019 05:06 PM
walaupun iolls bujang saja nak menyempit

pernah haritu dekat sebulan dinner nasi putih+telur mata ...

boleh je share even bujang pon
nak pelbagaikan idea masak petang2

the more the merrier omputeh cakap
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Lawak & Santai


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-9-2022 08:19 AM GMT+8 , Processed in 0.098670 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list