CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
1234Next
Return to list New
View: 18336|Reply: 63

[Penerbit] [ILMU MUDAH]: DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA, INFOMASI RINGKAS

  [Copy link]
Post time 28-12-2018 09:48 PM | Show all posts |Read mode
Edited by ipes2 at 9-11-2019 09:25 PM

Dewan Bahasa Dan Pustaka (DBP) telah ditubuhkan pada 22/06/1956 di Johor Bahru. Ianya bermula dengan nama asalnya, yakni ''Balai Pustaka''. Ibu pejabat asalnya dipindahkan dari Johor Bahru ke Kuala Lumpur pada tahun 1957. Jalan dimana bangunan induk DBP terletak telah ditukar namanya kepada Jalan Dewan Bahasa.
DBP telah dibentuk dengan tujuan untuk:
  • untuk membina dan memperkaya bahasa kebangsaan dalam semua bidang
  • untuk memperkembangkan bakat sastera, khususnya dalam bahasa kebangsaan
  • untuk mencetak atau menerbitkan atau membantu dalam percetakan atau penerbitan buku-buku, majalah-majalah, risalah-risalah dan lain-lain bentuk kesusasteraan dalam bahasa kebangsaan d
  • untuk membakukan ejaan dan sebutan, dan membentuk istilah-istilah yang sesuai
  • untuk menggalakkan penggunaan bahasa kebangsaan yang betul
  • untuk menggalakkan penggunaan bahasa kebangsaan supaya ia akan digunakan secara meluas bagi segala maksud mengikut undang-undang yang sedang berkuat kuasa

Melalui Ordinan Dewan Bahasa dan Pustaka 1959, DBP telah diberi mandat dan kuasa untuk membentuk polisi berkenaan dengan penggunaan Bahasa Melayu.

DBP juga memproses pelbagai buku-buku termasuklah buku-buku teks juga novel, dan telah terlibat dalam menegluarkan beberapa penulis-penulis berbakat di Malaysia. ''Kamus Dewan'', yang merupakan kamus utama untuk Bahasa Melayu, adalah antara penerbitan DBP yang paling dikenali.

Di alam media global kini, DBP memainkan peranan penting untuk memartabatkan pengguna Bahaya Melayu di serata Malaysia dan untuk memastikan bahasa ibunda ini tidak hilang di mata dunia.

BAHASA JIWA BANGSA

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2018 10:45 PM From the mobile phone | Show all posts
DBP dah lantik KP baharu ke belum? Nak sangat Encik Khair Ngadiron atau Dr Saleeh Rahamad yang mengemudi DBP.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2018 11:01 PM | Show all posts
sharlenetexas replied at 28-12-2018 09:45 PM
DBP dah lantik KP baharu ke belum? Nak sangat Encik Khair Ngadiron atau Dr Saleeh Rahamad yang menge ...

Senarai Pengarah/Ketua Pengarah DBP
UNGKU ABDUL AZIZ BIN UNGKU ABD. HAMID
Pengarah DBP
(1956 - 1957)
TUN SYED NASIR BIN ISMAIL
Pengarah DBP
(1957 - 1969)
DAtUK ALI BIN HAJI AHMAD
Pengarah DBP
(1969)
DATUK HAJI SUJAK BIN IBRAHIM
Pengarah DBP
(1971 - 1976)
DATUK HAJI HASSAN BIN AHMAD
Pengarah DBP
(1976 - 1988)
DATO' HAJI JUMAAT BIN DATO' HAJI. MOHD. NOR
Pengarah DBP
(1988 - 1993)
DATO' HAJI AZIZ BIN DERAMAN
Pengarah DBP
(1994 - 2004)

DATO' DR. FIRDAUS BIN HAJI ABDULLAH
Pengarah DBP
(2005 - 2008)
DATO' HAJI TERMUZI BIN HAJI AZIZ
Pengarah DBP
(2009 - 2012
DATUK DR. AWANG BIN SARIYAN
Ketua Pengarah DBP
(2012 - 2016)
DATUK HAJI ABDUL ADZIS BIN ABAS
Ketua Pengarah DBP
(2016 - sekarang)



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2018 11:12 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 28-12-2018 11:01 PM
Senarai Pengarah/Ketua Pengarah DBP
[/td][/tr]
[/table][/td][/tr]

Kontrak KP Datuk Haji Abdul Adzis Abas ditamatkan berkuat kuasa 1 Disember. Jadi sekarang ni kerusi KP masih kosong.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2018 11:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by adila39 at 28-12-2018 03:39 PM

My dad bekerja disinilah sebab arwah datuk sujak la jugak paksa since my dad dulu nakal kena paksa keje disini...tahun 1969 until 1980+ kot. Ada banyak gambar gambar yg awesome hitam putih.

DBP rolenya sangat besar dulu dulu, banyak drama terbitan RTM terdiri dari golongan DBP ni. Bukan hanya terbitan buku shj. Dulu DBP sangat popular...artis ramai kesana. Theater dan bangsawan selalunya semua yg ada di DBP...Arwah sharifah aini masa baru menjadi artis, Ahmad Nawab, ahmad busu, imuda, jalil hamid and ramai lagilah pelakon melayu lama selalu lepak di DBP ni. My dad antara mereka tapi ayah kita bukan artistla dia photographer je..so sikit sikit taulah ceritanya. Nanti ada masa I tepek gambar....paling best banyak dapat buku buku terbitan lama DBP.

now DBP hanyalah DBP...apa DBP? ..kamus bahasa terbitan DBP..itu yg golongan muda tahu. So baguslah Dr tulis pasal ni. Mekasih  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2018 11:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Pasal DBP ni, kenangan manis masa shopping buku tahun 1999. Masa tu DBP buat jualan murah di UTM. Memang seronok. Buku2 harga bermula seringgit lebih sebuah. Borong sakan. Sempat kumpul separuh koleksi Siri Ibrah Para Nabi. Asalnya siri ini dalam bahasa Arab dan diterjemahkan dalam bahasa Melayu. Dah lama siri ni, dari tahun 1960an.
Beli buku sirah Nabi Musa. Penulisnya Aeysha Abdullah Scott dan suaminya. Ni antara projek besar DBP. Ada banyak judul dan sekumpulan ilustrator.
Tak sempat beli buku Pengenalan Doktrin Kosmologi Islam oleh Seyyed Hossein Nasr. Buku tu dah habis dan tak diulang cetak. Sehinggalah tahun 2010 baru ada cetakan kedua. Iols beli buku cetakan terbaru tapi buku rosak sikit terkena air banjir. Tapi masih boleh dibaca

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2018 11:23 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 28-12-2018 11:16 PM
Ehh.. Arwah Datuk Sujak tu pakcik kita mod. Masa kecik kecik ayah selalu bawak ke dbp ni masuk kepej ...

Sabri Yunus pernah kerja dengan DBP. Kita boleh tengok hasil kerja dia pun berseni.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2018 11:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by adila39 at 28-12-2018 03:39 PM
sharlenetexas replied at 28-12-2018 03:23 PM
Sabri Yunus pernah kerja dengan DBP. Kita boleh tengok hasil kerja dia pun berseni.


ha yess itu la apa nama lupa...drama dia semua potray melayu..bukan macam drama yg ada ni..

buku,

Tinta Elipsis, Hujan Panas, kembara iman, sri dewi malam. Ni yg I ingat...khadijah hashim , shahnon ahmad penulis novel yang best dedulu..lamanya meninggal kan semua buku buku ni...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2018 11:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by seribulan at 28-12-2018 10:30 PM
sharlenetexas replied at 28-12-2018 10:23 PM
Sabri Yunus pernah kerja dengan DBP. Kita boleh tengok hasil kerja dia pun berseni.


Pernah join Kembara DBP. Bengkel Penulisan DBP Zaharah Nawawi.

Learnt a lot

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2018 11:40 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 28-12-2018 03:29 PM
Pernah join Kembara DBP. Bengkel Penulisan DBP Zaharah Nawawi.

Learnt a lot

wow..skrg dah xde ke semua tu?
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2018 12:00 AM From the mobile phone | Show all posts
DBP Wilayah Timur, Tengah, Utara, Selatan dan Sabah & Sarawak ada buat aktiviti bulanan. Kena selalu tengok FB mereka.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2018 07:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Dedulu mase zaman sklh berangan gak nk keje kt dbp jadi somebody kt situ, sebab masa sklh minat perkara perihal bahasa dsn sastera ni.. tapi lpas spm ambil jurusan lain terus la hilang angan2 hahah...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2018 08:28 PM | Show all posts
epis replied at 29-12-2018 06:01 PM
Dedulu mase zaman sklh berangan gak nk keje kt dbp jadi somebody kt situ, sebab masa sklh minat perk ...

epis - ipes
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2018 09:13 PM From the mobile phone | Show all posts
epis replied at 29-12-2018 07:01 PM
Dedulu mase zaman sklh berangan gak nk keje kt dbp jadi somebody kt situ, sebab masa sklh minat perk ...

Boleh je uols mohon jawatan KP. Masih kosong.
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2018 10:36 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 29-12-2018 08:28 PM
epis - ipes

Ipes tu doktor ipes tu haha...
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2018 10:36 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 29-12-2018 09:13 PM
Boleh je uols mohon jawatan KP. Masih kosong.

X layak sis, buat punah dbp je nanti hahaha...
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2018 10:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Back in 90's there is a small shoplot yg handle by DBP.
mmg kt situ buku DBP je jualnye pun.

Kedainya ringkas je.nothing fancy. N kalau u nk cari buku, u kena selak2 stack of books yg scatter around the shop.

N once a year juga DBP ade buat sale. Ms tu la bdk sekolah mcm sy akn beli buku.

I still have it with me now all the books.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-1-2019 07:48 AM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 29-12-2018 12:00 AM
DBP Wilayah Timur, Tengah, Utara, Selatan dan Sabah & Sarawak ada buat aktiviti bulanan. Kena selalu ...

DBP ada pejabat kan, utk wilayah wilayah tu? Di utara ada kat KB, di selatan ada kat JB; kat tengah lupa lak. Sabah sarawak kat KK n kuching.

Dulu suka baca novel2 DBP, walaupun sy tak lah minat fiction sgt, tapi tertarik kerana bahasa sastera nya yg tinggi
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 06:54 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2019 08:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Company my bf's dad was one of the main contractors for this building. Arwah pak mertua I yang pilih design bangunan. Bahagian atas tu adalah rehal untuk melambangkan sifat/keperluan membaca...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-6-2022 02:29 AM GMT+8 , Processed in 0.101833 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list