CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2511|Reply: 12

Sambung master or terus kerja?

[Copy link]
Post time 29-11-2018 05:47 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Hi semua..dipagi yang dingin ni i nak minta pendapat..walaupun bod ni macam hidup segan je mana la tahu ada yang boleh membantu.

Saya baru je habis final year (degree chemical engineering), graduate april tahun depan..pada pendapat korang, patut ke sambung untuk master ataupun terus kerja? Sebab dua2 tu tough.

Sebab kenapa i terfikir nak sambung master (by research) ialah sebab cgpa i tak memuaskan hati..bukan nak riak tapi i sangat excel masa dekat sekolah rendah dan high school, even spm pun straight A, pointer sentiasa 3.5 keatas sampai la foundation year. Tak pernah pergi tuisyen luar, memang belajar sendiri/masa kelas. Tapi semuanya berubah lepas masuk ke degree. Mungkin sebab i dah sentiasa di atas jadi Tuhan nak tunjuk perasaan kat bawah tu macammana..dan benda ni mengganggu, i cam takleh terima pointer rendah..boleh dikatakan setiap semester i struggle..boleh je redha tapi tulah, self satisfaction tu takde.

Sebab lainnya ialah i macam belum ready nak masuk dunia pekerjaan. Umur dah 22 tapi masih penakut dengan dunia sebenar.

So..what say you?

Apa2 pun nak ucapkan terima kasih dulu untuk sesiapa yang respon.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-11-2018 07:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Morning tt, pada sy lebih baik keje aje dulu. Zaman skg ni orang bersaing2 utk dptkan pekerjaan.

Awak cari kerja, cari pengalaman dulu. Sambil2 tu boleh je sambung master sambil bekerjakan?awak nak sambung master sbb mmg niat nak study ke apa ek.. sbbnya akak rasa awak ego sikit, awak tak puas hati dgn pncapaian awak je. Sorry jujur sangat. Ini pandangan akak jek.

Umur awk bukanlah muda sgt  utk tak bersedia masuk alam pkerjaaan ni, tu cuma mindset awk je. Zmn ni susah nk dapat kerja even awak ada master sekalipun. So, lebih baik awak dapatkn kerja dulu then ambil la part time study. Ingat dik, dunia skg ni pointer tak tggi tak pe sbb dah abis study dah punkn, yang kena tinggi duit poket/ saving tu hah.. lain la klu mmg dah kaya sejak lahir
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-11-2018 07:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Oroi8887 replied at 29-11-2018 07:04 AM
Morning tt, pada sy lebih baik keje aje dulu. Zaman skg ni orang bersaing2 utk dptkan pekerjaan.

...

Hehe betul lah tu apa akak cakap. Memang ego sikit..dan saya dulu sangat pandang rendah dekat orang2 yang markah teruk..in the end benda tu jadi kt diri sendiri ha baru rasa sakitnya dah cuba tapi masih teruk. Huaaaaa
Terima kasih akak untuk nasihat tu
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2018 07:53 AM From the mobile phone | Show all posts
pada sy lbh elok carik kerja..tp skrg kerja pun susah nk dpt...few of my ex course mate sbb susah nk dpt kerja, pg sambg master, then phd..ye la, klu smbg study ade gak duit biasiswa kan...dh dpt phd pun blm dpt kerja lagi..last2 ada yg kerja sendiri..baking dri rumah, etc
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2018 08:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Kerja dulu... Rugi sambung master. Lgpun kalau nk praktis dlm. Industri bukan penting pon ada master. Lainlah kalau kau nk mintak gomen.. Skang pon gomen bukan ada post vacancy sgt pon. Ada baiklah kau carik pengalaman dulu dek.. In between keja nk buat masted part time pon boleh jugak
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-11-2018 08:22 AM From the mobile phone | Show all posts
allysumc replied at 29-11-2018 07:53 AM
pada sy lbh elok carik kerja..tp skrg kerja pun susah nk dpt...few of my ex course mate sbb susah nk ...

Hmm ini pun satu lagi hal yang sy takutkan. Tapi siapa je tak takut time interview cari kerja, dengan persaingan lagi. Tengok kiri kanan semua lebih pandai..last2 depends on rezeki
Terima kasih untuk pandangan yang diberi
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-11-2018 08:30 AM From the mobile phone | Show all posts
weezerfan replied at 29-11-2018 08:11 AM
Kerja dulu... Rugi sambung master. Lgpun kalau nk praktis dlm. Industri bukan penting pon ada master ...

Macam yang i sebut, pointer i agak kurengg jadi i macam tak percaya diri nak mintak kerja + takut dengan persaingan kat tempat kerja. Uols dulu first time kerja susah tak nak mencari? Ceciter pengalaman uols masa first time cari kerja. Apply pakai pos ke?
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2018 10:06 AM From the mobile phone | Show all posts
miszclassique replied at 29-11-2018 07:41 AM
Hehe betul lah tu apa akak cakap. Memang ego sikit..dan saya dulu sangat pandang rendah dekat oran ...

Sama2 dik, jangan takut utk cuba cari kerja. Survey2 la vacancy. Kbnyakan bos bkn tgk sgt pointer u pon, dorang prefer pengalaman kerja tau. Apapon, good luck & yakin boleh
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-11-2018 12:17 PM | Show all posts
4 me pick mane2 yg dtg dulu

kalo dpt offer further so better further

kalo dpt keje yg kena dgn field better keje

life being complicated & very compete nowadays

so u should be strongm tough n be confident utk terokai dunia realiti

yg penuh dgn dugaan n cabaran di luar sana
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2018 12:52 PM | Show all posts
terpulang
pada aku kalo masih muda selagi otak blom karat
minat belajar better sambung belajar
jgn lupa tanamkan dlm diri utk buka biz sendiri 1 hari nanti


Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2018 02:08 PM | Show all posts
Kalau kerja dulu dan dapatkan professional engineer licence?
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 05:30 PM | Show all posts
well, kalau dulu, fox akan nasihatkan carik la keje dulu. kumpul pengalaman sebab employer biasanya akan prefer ambil yang ada pengalaman. tapi sekarang ni, yang ada master pun dah ramai, jadi saingan pasaran kerja adalah sangat sengit.

maybe kalau TT nak, boleh cari keje dulu, bagi diri TT tempoh masa yang munasabah untuk dapat keje dan seterusnya bekerja, then sambung. Tapi kalau dalam tempoh tu, tak dapat keje tetap, then maybe better TT sambung dulu.

fox bagi pandangan berdasarkan sepupu2 fox yang grad ni. dorang cuba cari keje dulu, tapi masing2 set tempoh masa berapa lama nak job-hunt. Selepas tempoh tu, tak dapat gak, dorang sambung study.

Tapi kalau TT nak sambung terus pun, tak menjadi masalah. Sebab TT masih muda, and baru je abis degree. Jadi semangat nak belajar and study environment tu masih menebal lagi dalam diri. Asalkan punya peruntukan kewangan yang cukup untuk biayai pembelajaran tu, why not?

All the best TT!
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 05:58 PM | Show all posts
Kalau memang dah ada niat sambung Master seeloknya teruskan dengan niat tu.
Bila dah kerja dah mula rasa ada income, commitment, or getting married nanti mungkin dah susah nak sambung Master tu.
Tak lama pun nak habiskan Master tu kan.
Pejam celik dah habis lepas tu boleh tumpukan pada kareer  tak perlu fikir pasal sambung belajar lagi.
Its like running through hurdles to achieve your goal.
Just 1 more hurdle to go.
By the time you have done your Master, I believed you'll be more matured and ready to build up your career.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-2-2023 06:33 AM GMT+8 , Processed in 0.099230 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list