CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 8636|Reply: 31

Cegah kanser payudara dari awal lagi

  [Copy link]
Post time 24-9-2018 07:13 PM | Show all posts |Read mode
Edited by nor228 at 25-9-2018 03:04 PM

Kajian terkini yang di paparkan di FB Kementrian Kesihatan Malaysia pada bulan ini.
[EKSKLUSIF]
Berita baik untuk wanita di Malaysia!
✅ Kajian terkini yang di lakukan kepada 7663 wanita di Malaysia menunjukkan dengan meminum secawan susu soya setiap minggu dapat mengurangkan risiko kanser payudara sebanyak 80%.
✅ Kesan yang sama juga boleh di perolehi untuk produk dari soya seperti tofu, tempeh, Miso dan lain lain.
✅ Kanser payudara merupakan kanser utama di kalangan wanita di Malaysia.
✅ Selain itu, menyusu badan dan aktif dalam aktivititi fizikal juga merupakan factor penting untuk mengurangkan kanser merbahaya ini.
* Untuk makluman, ini merupakan kajian terbesar bagi kanser payudara yang melibatkan wanita di Malaysia yang telah di jalankan selama 14 tahun (2002- 2016)
Rujukan
Tan M-M, Ho W-K, Yoon S-Y, Mariapun S, Hasan SN, Lee DS-C, et al. (2018) A case-control study of breast cancer risk factors in 7,663 women in Malaysia. PLoS ONE 13(9): e0203469. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0203469


Pencegahan kanser payudara dari awal awal lagi. Hidup sihat. Protein soya alternatif, tiada gula, tiada pewarna, tiada pengawet, tiada minyak, tiada kolesterol. Asli dari ladang disijil organik dan halal. Boleh dibancuh dengan coco, nestum, oats atau buah buahan kegemaran dan juga dicampurkan didalam masakan anda.
Whatapp ke 011 241 30032. Hanya RM 130 sahaja dan penghantaran percuma seluruh Malaysia.




This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Comments

ini tidak tepat nor  Post time 30-9-2018 03:21 PM
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-9-2018 09:43 PM From the mobile phone | Show all posts
betul ke ni?
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2018 09:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Mana hasil kajian nya? Nk kena forward kt dr rafidah ni..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-9-2018 12:12 AM | Show all posts
Edited by nor228 at 25-9-2018 12:22 AM

Kementrian Kesihatan Malaysia FB 19 Sept 2018 at 18:38
Public Health Malaysia 19 Sept 2018 at 13:19

[EKSKLUSIF]
Berita baik untuk wanita di Malaysia!
✅ Kajian terkini yang di lakukan kepada 7663 wanita di Malaysia menunjukkan dengan meminum secawan susu soya setiap minggu dapat mengurangkan risiko kanser payudara sebanyak 80%.
✅ Kesan yang sama juga boleh di perolehi untuk produk dari soya seperti tofu, tempeh, Miso dan lain lain.
✅ Kanser payudara merupakan kanser utama di kalangan wanita di Malaysia.
✅ Selain itu, menyusu badan dan aktif dalam aktivititi fizikal juga merupakan factor penting untuk mengurangkan kanser merbahaya ini.
* Untuk makluman, ini merupakan kajian terbesar bagi kanser payudara yang melibatkan wanita di Malaysia yang telah di jalankan selama 14 tahun (2002- 2016)
Rujukan
Tan M-M, Ho W-K, Yoon S-Y, Mariapun S, Hasan SN, Lee DS-C, et al. (2018) A case-control study of breast cancer risk factors in 7,663 women in Malaysia. PLoS ONE 13(9): e0203469. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0203469


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-9-2018 01:45 AM | Show all posts

Kementrian Kesihatan Malaysia FB 19 Sept 2018 at 18:38
Public Health Malaysia FB 19 Sept 2018 at 13:19

[EKSKLUSIF]
Berita baik untuk wanita di Malaysia!
✅ Kajian terkini yang di lakukan kepada 7663 wanita di Malaysia menunjukkan dengan meminum secawan susu soya setiap minggu dapat mengurangkan risiko kanser payudara sebanyak 80%.
✅ Kesan yang sama juga boleh di perolehi untuk produk dari soya seperti tofu, tempeh, Miso dan lain lain.
✅ Kanser payudara merupakan kanser utama di kalangan wanita di Malaysia.
✅ Selain itu, menyusu badan dan aktif dalam aktivititi fizikal juga merupakan factor penting untuk mengurangkan kanser merbahaya ini.
* Untuk makluman, ini merupakan kajian terbesar bagi kanser payudara yang melibatkan wanita di Malaysia yang telah di jalankan selama 14 tahun (2002- 2016)
Rujukan
Tan M-M, Ho W-K, Yoon S-Y, Mariapun S, Hasan SN, Lee DS-C, et al. (2018) A case-control study of breast cancer risk factors in 7,663 women in Malaysia. PLoS ONE 13(9): e0203469. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0203469

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-9-2018 01:46 AM | Show all posts
melinda_kerr replied at 24-9-2018 09:57 PM
Mana hasil kajian nya? Nk kena forward kt dr rafidah ni..

Kementrian Kesihatan Malaysia FB 19 Sept 2018 at 18:38
Public Health Malaysia FB 19 Sept 2018 at 13:19

[EKSKLUSIF]
Berita baik untuk wanita di Malaysia!
✅ Kajian terkini yang di lakukan kepada 7663 wanita di Malaysia menunjukkan dengan meminum secawan susu soya setiap minggu dapat mengurangkan risiko kanser payudara sebanyak 80%.
✅ Kesan yang sama juga boleh di perolehi untuk produk dari soya seperti tofu, tempeh, Miso dan lain lain.
✅ Kanser payudara merupakan kanser utama di kalangan wanita di Malaysia.
✅ Selain itu, menyusu badan dan aktif dalam aktivititi fizikal juga merupakan factor penting untuk mengurangkan kanser merbahaya ini.
* Untuk makluman, ini merupakan kajian terbesar bagi kanser payudara yang melibatkan wanita di Malaysia yang telah di jalankan selama 14 tahun (2002- 2016)
Rujukan
Tan M-M, Ho W-K, Yoon S-Y, Mariapun S, Hasan SN, Lee DS-C, et al. (2018) A case-control study of breast cancer risk factors in 7,663 women in Malaysia. PLoS ONE 13(9): e0203469. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0203469

Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2018 07:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Hmm leh caya ke ni. Bukan ke soya tu mostly GMO jugak?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-9-2018 10:16 PM | Show all posts
Edited by nor228 at 25-9-2018 10:21 PM
qwerty313 replied at 25-9-2018 07:09 PM
Hmm leh caya ke ni. Bukan ke soya tu mostly GMO jugak?

Dah bertahun tahun saya mengambil protein soya..allhamdullilah.https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0203469

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-9-2018 03:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Ohh okayy
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2018 03:20 PM | Show all posts
SILA BACA SILA BACA
dear author
sy sgt tidak bersetuju dgn claim ini dan akan membaca research ini.
dlm soy kita doctors mmg tahu ade satu jenis oestrogen, nama dia isoflavones


isoflavones adalah sejenis oestrogen yg lemah je
tapi breast cancer memang bergantung pada oestrogen (secara mudah)
jadi, walaupun lemah dan concentrations nye sgt sedikit dalam soy, dari dulu lagi org kaitkan terjadinya breast cancer kerana soy. ini bukan 100% tepat, tetapi, terbaliklah dari research di mesia tadi
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2018 04:03 PM | Show all posts
ipes2 replied at 30-9-2018 03:20 PM
SILA BACA SILA BACA
dear author
sy sgt tidak bersetuju dgn claim ini dan akan membaca research ini ...

ya.. excuse me if i'm wrong..tapi saya byk baca klau kena kanser tak elok minum soya... mmg terbalik la ni doc

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2018 10:39 AM | Show all posts
Dea_Nell80 replied at 1-10-2018 04:03 PM
ya.. excuse me if i'm wrong..tapi saya byk baca klau kena kanser tak elok minum soya... mmg terbal ...

semalam dalam rancangan my doctors bgtau ok untuk minum soya asalkan tak berlebihan. confuse jadi yerkan tp for ppuan yg ada cysts better avoid soya.
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2018 11:30 AM | Show all posts
izzah_mia replied at 2-10-2018 10:39 AM
semalam dalam rancangan my doctors bgtau ok untuk minum soya asalkan tak berlebihan. confuse jadi  ...

ye btul... sape ade cyst mmg x elok amek soya...
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2018 01:46 PM | Show all posts
Dea_Nell80 replied at 1-10-2018 04:03 PM
ya.. excuse me if i'm wrong..tapi saya byk baca klau kena kanser tak elok minum soya... mmg terbal ...

ya, betul kata Dea
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2018 09:42 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 7-10-2018 01:46 PM
ya, betul kata Dea

Tacang se!!
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2018 03:43 PM | Show all posts
ipes2 replied at 30-9-2018 03:20 PM
SILA BACA SILA BACA
dear author
sy sgt tidak bersetuju dgn claim ini dan akan membaca research ini ...

termasuk la tauhu & tempe ke Dr Ipes?


Saya suka sgt makan dua benda tu


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-10-2018 08:47 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 30-9-2018 03:20 PM
SILA BACA SILA BACA
dear author
sy sgt tidak bersetuju dgn claim ini dan akan membaca research ini ...

Agreed.
Nak sangat, minum je susu soya fresh.
Soya protein isolate powder ni habiskan duit saja.
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2018 02:08 PM | Show all posts
ayjay replied at 18-10-2018 08:47 PM
Agreed.
Nak sangat, minum je susu soya fresh.
Soya protein isolate powder ni habiskan duit saja. ...

exactly
misleading research dia
also ber risiko mengikut this sets of data ni

Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2018 03:47 PM | Show all posts
gam_gajah replied at 8-10-2018 03:43 PM
termasuk la tauhu & tempe ke Dr Ipes?

Mana doc. ni... belum jawab soalan gam_gajah.
Saya pun nak tahu sebab tempa tauhu n kicap tu kegemaran yang abadi.
Kena pulak tempe tauhu goreng cicah sambal kicap.....
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2018 12:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Mokcu replied at 19-10-2018 03:47 PM
Mana doc. ni... belum jawab soalan gam_gajah.
Saya pun nak tahu sebab tempa tauhu n kicap tu kege ...

Apa musykilnya? Makan sajalah asalkan in moderation. Everything if taken or done in excess, is not good.
Just use your common sense. Don't complicate matters when things can be easy and simple. Enjoy life!
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-10-2022 06:08 PM GMT+8 , Processed in 0.098844 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list