CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: seribulan

[Pelbagai] Apa tahap Iman Korang?...

[Copy link]
Post time 5-10-2018 12:15 PM | Show all posts
Tahap iman?..errmmm yg pasti senipis kulit bawang..ada masa dtg perasaan was was terutama waktu solat..solat memang solat tp selalunya d akhir waktu esp subuh..waktu solat tu kdg2 ada la dgr bisikan2 halus..selalu rasa  nk perbaiki tp selalu jgk  x istiqomah..

Cuma pcaya dan yakin, kalo solat kita jaga, insyaAllah seluruh aspek kehidupan akan tjaga..sbb tu la solat itu tiang agama..x solat, runtuh la agama kita, runtuh la iman kita..

Penah baca seseorang penah kata, sejahat mana pon kita, yg penting jgn tgl solat..x sempurna mana solat kita, usaha spya jgn tgl solat..sbb tu yg akn bwa kita kmbali ke jln Allah..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2018 01:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahap iman - kdg goyah juga, masa yg ada kdg dibiarkan begitu saja..skrg paksa jugak diri kaalu mls buat keja , bertadabbur
Setiap pertolongan yg dihurkan mmg niat sungguh utk mendapat balasan dr Allah..smga sntiasa ada prtolongan drNya ketika susah.

Yakin serta pergantungan pd Allah kena kuat bak geraham gigit tak lepas..
Kdg goyah juga..kdg ter bersagka buruk pd Allah


Cepat2 istighfar...
Agar panahan hati kita tetap kekal pd Allah

Agar tidak kena panahan api neraka

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2018 09:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahap iman senipis kulit bawang, ada turun naik, susahnya nak di tetapkan hati utk konsisten dalam beramal.Lagi2 persekitaran I memang non muslim, i mampu berusaha (walaupun i know not the best efforts) dgn berdoa agar ditetapkan hati dan iman utk anak2 dan keturunannya. The struggle is real

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2018 11:15 PM | Show all posts
Kadang-kala kuat, kadang-kala lemah, kadang-kala sederhana.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2018 11:20 PM | Show all posts
Tahap iman..

Macam angin, kejap kuat, kejap goyang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2018 03:13 PM | Show all posts
tahap iman - lemah

-senang terpengaruh dengan benda2 lalai
-liat sgt nk sembahyang, tapi tetap cuba untuk buat. so , saya start dengan subuh since
2rakaat sj dan sy jenis yg mata ni mmg akan terjaga awl pagi. Alhamdulillah dan in sha Allah x nah
missed lgi subuh dan sekarang cuba untuk ke zohor..asar dan seterusnya in sha Allah.
-dan mintak dijauhkan dr riak takabbur ujub syirik.
-masih banyak kelemahan dan masih cuba berubah walaupun susah sebb dh sebati.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2018 09:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahap keimanan susah nak ukur....hanya Allah je yg tahu tahap keimanan sesorg tu....
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 07:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Tahap iman mcm lalang.payahnye nk latih diri jd berhemah.Iman tu mmg cepat nau goyang sbb byk godaan2 dr luar atau diri sndri.Tiap kali kluar msuk mall je mesti xleh nk kontrol thp iman.jnji xmau beli brg ujung2 tmakan hasutan cik tan beli jugek.Sama je klo g bazar ramadhan.Dh tu mbazir plk.Boleh la kwn ngn cik tan sbb mbazir tu mmg amalan ciktan.

Thp iman mcm roller cster kejap naik kjp trun.Kejap kata xnk cepat marah,pastu nti buat jugak mcm abe meols.Mengalahkn bela saka.Salah sikit pon nk debik jugak.Pastu nti tengah mrh tetiba jd lembut lak tutur kata.Xtau la iman trun naik ke atau mmg gila:lol

Thp iman mcm belon kene tiup br gemok.klo xtiup gitu la kempis xberisi.salu nk kene ada org ingatkn solat tu solat ni klo tkde yg ingatkn alamatnye xbuat la.Pehtu buat alasan kejap kejap.Pehtu kejapnye tu sampai sudah xabih2.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 09:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Tahap keimanan.  Kadang kala terasa rapuh. Bila seringkali diuji akan tertanya-tanya sendiri. "Mengapa aku bukan dia bukan orang lain". Perasaan rajuk tak puas hati muncul di minda.

Bila difikirkan semula, muhasabah diri ada hikmah disebalik ujian-ujian tersebut.  Allah swt sayang kita. DIA nak kita dekatkan diri dengan DIA.  DIA tak akan uji kita lebih dari kemampuan. DIA nak beri sesuatu yang terbaik yang kita tak jangkakan.

La Tahzan. Jangan bersedih. Tingkatkan keimanan nescaya kehidupan akan lebih bahagia.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 12:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahap iman..sederhana je..x baik sgt, yg penting x jahat. Aku perlu seseorg yg sentiasa tegur dan betulkan kesilapan aku, org tu ialah suami aku
Solat subuh dia la gerak aku bangun..klo tak, kul 7 aku solat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 04:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Hidup kita tak kan pernah lari dari sebarang ujian.. Ujian datang silih berganti tanpa diduga.. Lihatlah ketika ujian datang menimpa, sekuat mana iman kita..bagaimana dengan sikap dan tindakan kita dalam menghadapi ujian tersebut..adakah tersungkur atau bangun berjalan mencari penyelesaian?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2018 12:17 PM | Show all posts
mek percaya hanya Allah yang boleh gerakkan hati tiap tiap hambanya..tp kita kena guna anak panah (doa) terus hantar tepat kepada Allah..

masa hati mek sakit yang amat sebab kena tipu dulu mek hanya cerita kat Dia, menangis kat Dia..sebab mek yakin hanya Dia yang mampu sembuhkan hati mek..alhamdulillah lama-lama mek tenang.

tapi nak cakap iman ni kuat memang jauh sekali..terlalu banyak, setiap hari buat dosa. semoga Allah ampunkan segala dosa dosa setiap hambaNya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2018 11:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahap keimanan ni blh dikatakn seperti kemampuan n kehendak INSIDE OUR SELF dlm melaksanakn tanggjwb n larangan.. Selalunye tanggjwb yg rumit or menyusahkn kite pasti sukar nk tunaikn.. Manakla larangn ni plk bykknya menyeronokkn n mudah..

Apa pun yg penting nk jg thp keimanan ni perlu la sentiasa berharap n berdoa kpd DIA.. Sbb kite ni x blh membina tahap keimanan hanya dgn mempelajari ilmu or berharap dr bimbingn org lain shj..  Yg berhak n berkuasa membalikkn keimann kita adlh DIA..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 12:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahap rendah sangat sampai entah
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 12:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahap rendah sangat sampai entahhh
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 06:44 PM | Show all posts
Sampai macam dah tak ada ai man je bila dah dengar macam ini haaaaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 03:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Tahap iman bila dah kurang rasa nak tahajjud.
Bila tak rindu dhuha,tak rindu quran.

Kdg2 rindu rasa down sbb masa tu sure cari Dia.tp tak nak lah down selalu for whatever reason.moga allah bg kita peringatan utk  cari Dia dgn cara baik.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2019 06:19 PM | Show all posts
Iman adalah mutiara. Didlm hati manusia.  Hahaha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2019 02:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Dalam perjalanan hidup ni ada benda yang kita nak tapi tak dapat. Tak kan nak bersedih sepanjang masa. Terima lah apa Allah nak bagi. Masa nilah tahap iman ni di uji. Nak pertikai ketentuan Allah atau terus berdoa. Yakin dan pasti sampai masa Allah tunaikan hajat dihati ini. Sedih lah pulak..Semoga berkat hujan dihari ini dan sahabat2 dalam ni baca tolong doakan ye Allah makbulkan permintaan ini..Aminn



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2019 08:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Akak ni jahat tu tidaklah, baik sangat pun tidak tapi tahap keimanan masih perlu terus diperbaiki. Susah nak sabar bila diuji.
Akak tahu bapa strok, selalu merapu yang bukan2 tapi sudah bertahun2 akak masih boleh hilang sabar dengannya walaupun suami selalu suruh akak sabar dan jangan marah. Jadi akak dah derhaka pada bapa dan suami kan. Lepas marah menangis tapi buat lagi. Alahai.
Masih ramai orang yang lebih malang nasibnya dari akak tapi tetap akak rasa nasib akak malang. Mati tentu masuk neraka. Sangat sedih tapi tak tahu cara mengatasinya.
Kena kuatkan semangat, banyakkan solat sunat dan mengaji. Memang berat tapi akak terus cuba membaikinya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-6-2022 08:50 PM GMT+8 , Processed in 0.236170 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list