CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
123
Return to list New
Author: seribulan

[Pelbagai] Apa tahap Iman Korang?...

[Copy link]
Post time 7-11-2019 07:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Hari ni akak acah2 setajah.. Sok akak jadi nazi. Depends la pada surrounding akak. Akak tak mampu nak ukur imam sendiri.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2021 03:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Upgrade kan diri belajar solat dgn sempurna, sempurna kan solat 5 waktu,belajar mengaji dengan lebih baik,dah mula buat solat2 sunat,ganti puasa yang tertinggal n tak buat di zaman jahiliyah,kurangkan bersangka buruk dgn orang,tolong org semampunya,buat sedekah sbg amalan sebarang n kurangkn bercakap tentang orang lain.
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2021 04:05 PM | Show all posts
I would say senipis kulit bawang, tapi lately ni mula perbaiki diri. Perbetul balik yg mana wajib. Walaupunnnn godaan syaitan itu sentiasa ada. Payah sgt la nk konsistennye. Ke iols ni yg evil in disguise hahahaha.. Gurau2.. Tapi apapun mmg kena lawan la dgn diri sendiri utk ubah ke arah kebaikan. Iols bukan la nk jadi alim terus drastically tapi cukup for me to know that i'm on the right path that Allah will redha. Kepada korg yg masih struggle utk perbaiki diri kita sekapal ye.. keep fighting
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2021 04:14 PM | Show all posts
Tapi aku selalu doa utk Allah bersihkan hati aku.. Bagi aku kunci segalanya adalah hati.. so aku mula feed hati dan roh aku dgn zikir harian, bykkan dgr bacaan alquran, mula baca alquran balik walaupun tajwidnye semua ke lautan hindi sis cuba ye. tapi tu la kadang distracted juga nk mengelat je keje. ah malas la gitu alasan iols. Sbb apa aku nk berubah sbb aku rasa tak tenang aku rasa serabut yg entah apa2. Overthinking keje semua ke lautan hindi. Maybe Allah nk jentik aku sbb aku alpa dan lalai. Nak enjoy je benda2 lagha.

Tapi iols xde la buat atau amik benda2 haram ye. walaupun iman iols senipis kulit bwg tapi dok ada lagi tang ni. hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2021 02:32 PM | Show all posts
Iman tak dapat diwarisi...Tapi cuba perbaiki diri..Walaupun begitu syaitan tu mmg la wujud..
Insyaallah setakat solat 5 waktu, alhamdulillah dapat tunai..Cuma yang lain2 tu masih lagi merangkak untuk tambah pahala...Masih kurang lagi ni. Apa yang ada x menjamin tp akan terus cuba memperbaiki..Doakan istiqomah
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2021 05:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Sy pernah diberitahu supaya sentiasa doakan sempurna iman dan islam.  Iman dan islam yg sempurnalah apa yg diperlukan dlm hidup.  Wallahualam
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 11:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Susah betul nak tahu tahap iman mlainkan bila diuji dgn sgt dahsyat..Nauzubillah
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2021 07:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahan keimanan kalau senipis bawang banyakkanlah memohon keampunan dan mohon Allah lindungi & kuatkan iman.
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2021 03:20 AM | Show all posts
senipis kulit bawang...
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 12:04 PM From the mobile phone | Show all posts
senipis kulit bawang kot..tp masih berpegang pada yg salah tetap salah, wajib tegur walau family sendiri
walau teguran menyakitkan..
ai takkan bersekongkol dgn org yg berbuat salah
harap diteguhkan hati dr sifat2 mazmumah
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2021 07:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Tahap iman bergantung dengan siapa kita bergaul, faktor usia, Pengalaman dan ujian daripadaNya. Semakin banyak ujian semakin tinggi iman kita kalau kita ambil iktibar. Tapi jika sebaliknya, takat tu je la buat masa tu. Walau bagaimana pun, Sentiasa mencuba untuk tingkatkan iman walau selalu tergelincir.  Bila selalu mengharapkan bantuan daripadaNya walau diuji dengan dosa, tak mustahil suatu hari nanti InsyaAllah akan ada jalan untuk kebaikan selagi belum ajal kita.

TAHU, PERCAYA, YAKIN akan rezeki dan jodoh serta ketentuan hidup kita.
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2021 10:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Tahap iman setakat takut tinggal solat (tp still selalu solat lewat waktu), takut tak de al quran (antara perkara yg i buat ie baca al quran yg menenangkan jiwa), percaya rezeki dari Allah (alhamdulillah) tapi masih takut dengan ujian2 Allah seperti penyakit etc walaupun tau Allah uji ikut kemampuan   dan antara cara utk menaikkan darjat seseorang hamba Nya. Imanku masih setipis kulit bawang..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-5-2022 01:30 PM GMT+8 , Processed in 0.090065 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list