CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 7635|Reply: 52

[Dunia] Gempa Bumi: Selepas Sapporo 6.7, Fiji Sekarang 7.9.

[Copy link]
Post time 7-9-2018 01:24 AM | Show all posts |Read mode
Edited by Lagubestbest at 7-9-2018 01:39 AM

Ring of Fire sedang bergegar sekarang guys. Flight harini ke sapporo cancelled lagi, letrik pun takde. Baru je beberapa minit tadi Fiji pulak dapat gempa bumi magnitud 7.9. Awalnya dilaporkan 8.1. Nasib baik kita ada indonesia untuk ambik segala gegaran dan tsunami (jika ada). Stay safe guys. Sentiasa ingat tuhan. Jangan mati katak sebagai lgbtq. Syukur Malaysia masih aman.



PS: Setiap selasa, untuk bulan september, dominos bagi pizza saiz personal dengan harga RM3.70 (tidak termasuk sst) satu. Dan extra cheese untuk semua. Order je lima keping makan sorang pun tak kesah. Syaratnya kena order online, dan pergi ambik sendiri di dominos terdekat.



Baca Lagi: Malaysiazine Food






This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-9-2018 02:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Byk matapelaka menimpa jepun kebelakangan ni.

Harap jepun ok
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2018 02:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Byk matapelaka menimpa jepun kebelakangan ni.

Harap jepun ok
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2018 06:50 AM From the mobile phone | Show all posts
aduh kesiannya...nyaris g japan on may lepas..tp xjadi sebab pk benda2 ni la n xsedap hati masa tu...tp still in my bucket list
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2018 06:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Tgk news NHK kedai runcit brg bertabur pintu pecah, xde sapa pun nak mengangkut brg
Dkt pusat bantuan, elok je warga jepun tegak beratur tunggu turn
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2018 07:08 AM | Show all posts
Tak terkejut sangat pun sebenarnya dengan kekerapan gempa bumi yang berlaku sekarang ni kerana Nabi Muhammad SAW telah memberitahu hal ini 1400 tahun yang lalu sebagai bukti kebenaran akan berlakunya Hari Kiamat.
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2018 07:14 AM | Show all posts
cmf_BeachBoys replied at 7-9-2018 07:08 AM
Tak terkejut sangat pun sebenarnya dengan kekerapan gempa bumi yang berlaku sekarang ni kerana Nabi  ...

Bukan Nabi muhammad sorang je cakap camtu..
Penganut lain pon mmg percaya adanya hari kiamat,....
Takyahlaaa nak bincangkan isu nie ..
Ada nabi Muhammad cakap bila Negara Islam akan menang World Cup..?
Dia mcakap benda asas je pon...apa mau heran baiii...
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2018 07:15 AM | Show all posts
Sabda Rasulullah S.A.W:


إنها لن تقومَ حتى ترَون قبلَها عشرَ آياتٍ " . فذكر الدخانَ ، والدجالَ ، والدابةَ ، وطلوعَ الشمسِ من مغربِها ، ونزولَ عيسى ابنِ مريم صلَّى اللهُ عليه وسلَّمَ ، ويأجوجَ ومأجوجَ . وثلاثةَ خُسوفٍ : خَسفٌ بالمشرقِ ، وخَسفٌ بالمغربِ ، وخَسفٌ بجزيرةِ العربِ . وآخرُ ذلك نارٌ تخرج من اليمنِ ، تطردُ الناسَ إلى مَحشرِهم

"Sesungguhnya tidak akan berlaku kiamat sehingga kamu melihat sebelumnya 10 tanda: (1) Dukhan, (2) Dajjal, (3) Dabbah, (4) matahari terbit dari arah Barat, (5) turun Nabi Isa, (6) Yakjuj dan Makjuj, tiga gempa bumi; (7) satu di Timur, (8) satu di Barat dan (9) satu di Semenanjung Arab, dan terakhir (10) api yang terbit daripada Yaman, menghimpunkan manusia ke tempat perhimpunan (Mahsyar)."

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-9-2018 07:17 AM | Show all posts
Nokiaman replied at 7-9-2018 07:14 AM
Bukan Nabi muhammad sorang je cakap camtu..
Penganut lain pon mmg percaya adanya hari kiamat,.... ...

Ada agama selain Islam yang kaitkan kejadian gempa bumi dengan tanda-tanda kiamat tak?
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2018 07:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Ooo ni sebab perubahan musim yek... tapi teruk beno jepun kalau kena. Nasib baik cepat recover... harap2 semua ok...
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2018 07:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Haha..siap ada iklan.pizza plak...

Kuat juga tu gegaran...uish
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2018 07:25 AM | Show all posts
dahsyat betul kali ni..
banyak kawasan terjejas..
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2018 08:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Masa ke tokyo n osaka aritu berdebar gila takot gempa.
Pergi Macedonia pon masa baru lepas gempa kecil jgk lepas beberapa minggu.
Bercita2 tinggi nak rasa salji Sapporo plak. Ingatkan sapporo jarang kena. Bila begini cuak pulaaa
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2018 08:17 AM | Show all posts
Kalau nak tahu, tulah salah satu cara Allah SWT nak tundukkan kesombongan manusia.
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2018 08:27 AM | Show all posts
kawan di wellington NZ pun kata last month depa rasa gegearan.

Tp kecik dan dh biasa kut.
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2018 08:32 AM | Show all posts
sempat iklan pizza..Ya Allah takutnya akhir zaman ni..huhu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-9-2018 08:44 AM | Show all posts
agak2 end of dec akan ada bencana x....nk g jepun ni...aduhhhh
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2018 08:46 AM | Show all posts
bongoknya dok samakan gempa bumi dgn kiamat pelbagai..gempa tu tandanya planet bumi ni still active n kicking bukannya sebuah planet mati mcm marikh yg takde apa2 aktiviti geologi tu
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2018 08:48 AM | Show all posts
sian jepun kena lagi hari tu taufan ni gempa pulak
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2018 09:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Mujur x de yg cakap Jepun banyak maksiat sbb tu kena gempa bumi. Kalo kat malaysia ni, kena kawasan yg diorg x favor, msti kata tu balasan tuhan. Kena kawasan sendiri cepat pulak tuka statement kata itu ujian tuhan. Hahaha
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-12-2022 11:28 PM GMT+8 , Processed in 0.179590 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list