CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 5687|Reply: 28

Kalau lepasan SPM nak sambung study oversea, Macam mane?

[Copy link]
Post time 30-7-2018 01:06 PM | Show all posts |Read mode
Salam smua,

Appreciate if ada parents yg ada exp on this topic can share their knowledge

Thanks
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-8-2018 09:56 AM | Show all posts
Ada banyak kolej yang sediakan kursus persediaan untuk keluar negara (ambik A level  atau lain2 ikut negara yg nak dituju).  Anak saya dulu self sponsoreddi Intec, Shah Alam.  Most students di situ sponsored by JPA, MARA dll.  Itu dulu la masa ekonomi masih ok.   
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-8-2018 10:04 AM | Show all posts
aurorae replied at 2-8-2018 09:56 AM
Ada banyak kolej yang sediakan kursus persediaan untuk keluar negara (ambik A level  atau lain2 ikut ...

maksudnye lps spm, mmg kena apply kolej la ye, instead of isi borang upu utk ke university awam tu?
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2018 10:14 AM | Show all posts
zaziot replied at 2-8-2018 10:04 AM
maksudnye lps spm, mmg kena apply kolej la ye, instead of isi borang upu utk ke university awam tu ...

ingat2 lupa proses lepas dapat result spm, rasanya masa tu banyak advertisement biasiswa/loan keluar untuk belajar ke luar negara.  Tengok di web jpa, mara, kementerian pelajaran dll.  kami dulu memang dah plan hantar anak ke luar negara, so tak apply upu.  Cuma kalau tak pasti, elok apply  dulu sebagai back up plan.   
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-8-2018 10:20 AM | Show all posts
aurorae replied at 2-8-2018 10:14 AM
ingat2 lupa proses lepas dapat result spm, rasanya masa tu banyak advertisement biasiswa/loan kelu ...

tu la, sy pun mmmg plan nk send drg ke oversea..tu tgh susun atur plan tu
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2018 10:24 AM | Show all posts
anak ambik spm tahun ni ke?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-8-2018 10:36 AM | Show all posts
aurorae replied at 2-8-2018 10:24 AM
anak ambik spm tahun ni ke?

tak la..jauhhh lg...sy mak yg over
dgn bebudak ni sy dh siap tnjuk gaji2 sektor pekerjaan smua
baru nk amek upsr ..hahahahha
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2018 11:13 AM | Show all posts
Edited by aurorae at 2-8-2018 11:14 AM
zaziot replied at 2-8-2018 10:36 AM
tak la..jauhhh lg...sy mak yg over
dgn bebudak ni sy dh siap tnjuk gaji2 sektor pekerjaan s ...

   oh  ok.  Tak salah merancang awal2, esp kewangan tu sebab yuran student international biasanya 3 kali ganda yuran student local.  Melainkan anak kita dapat tajaan, dah lega di situ.    Cuma polisi dan procedure mungkin lari sikit la kalau 6 tahun lagi hi hihihi.

Macam akak memang prepare anak2 dari segi bahasa, setiap anak kena fasih at least 3 bahasa.   Anak no 1 dan 3 fasih mandarin, anak no 2 tak boleh bawa mandarin, tapi cepat dapat bahasa Arab dan sekarang belajar bahasa Jepun.  Anak no 4  dan 5 tinggalkan mandarin sekerat jalan.  No 4 dah ambil balik kelas basic mandarin, alhamdulillah masih tak lupa rupanya.  Anak no 5 beralih belajar German, tak pernah dengar dia cakap, cuma bergantung pada rekod cikgunya sahaja yang tulis cemerlang.   Akak buat ni sebab fikir masa depan, kita tak boleh fikir satu negara saja.  Mungkin rezeki kita di tempat lain.  Akak memang galakkanmereka berhijrah ke mana2 pun di bumi Allah ni.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 2-8-2018 12:01 PM | Show all posts
aurorae replied at 2-8-2018 11:13 AM
oh  ok.  Tak salah merancang awal2, esp kewangan tu sebab yuran student inter ...

ha ah psl bahasa tu pun sy dh plan dgn hsbd (over nau)
so dh nmpak la skrg lps spm cari kolej je la..or MFI..
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2018 12:02 PM | Show all posts
zaziot replied at 2-8-2018 12:01 PM
ha ah psl bahasa tu pun sy dh plan dgn hsbd  (over nau)
so dh nmpak la skrg lps spm cari kol ...

dah plan nak ke France ke?   Anak2 akak dari tadika dah masuk tadika Cina sebelah pagi dan tadika fardhu ain sebelah petang,  kecuali no 2 masuk tadika Islam sahaja.  Sekolah rendah semua SJKC kecuali no 2.  Sekolah menengah no 1-3 Maahad, kecuali no 4 dan 5 sebab dah migrate OZ pula.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-8-2018 12:38 PM | Show all posts
aurorae replied at 3-8-2018 12:02 PM
dah plan nak ke France ke?   Anak2 akak dari tadika dah masuk tadika Cina sebelah pagi dan tadika  ...

adik sy skrg kat toulon..so tgk perjalanan dia dulu skrg ni

adik sy dr mfi n fly ke france..dia belajar bhs france ms masuk mfi tu

ms sek en n men xpenah belajar bhs asing selain yg biasa2 mcm bhs arab tu je la
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2018 03:03 PM | Show all posts
bahasa asing guna alphabet ni senang sikit nak belajar banding yang guna simbol.  Insyaallah bila sampai masanya  Allah akan permudahkan.   Kita berusaha.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-8-2018 09:15 AM | Show all posts
aurorae replied at 4-8-2018 03:03 PM
bahasa asing guna alphabet ni senang sikit nak belajar banding yang guna simbol.  Insyaallah bila sa ...

insyaallah..yg penting berusaha, the rest leave to Allah, dia akan grant apa yg kite perlu, bkn yg kita mahu
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2018 04:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Minat jugak nak tau. Apa stepnya? Untuk diri-sendiri dah terlepas. Plan nak hantar anak oversea jgk.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-8-2018 08:42 AM | Show all posts
armin replied at 6-8-2018 04:44 PM
Minat jugak nak tau. Apa stepnya? Untuk diri-sendiri dah terlepas. Plan nak hantar anak oversea jgk. ...

kan...apa yg i paham skrg is no need fill up UPU form

masuk aje any kolej yg ada twinning prog ke..yg kena buat foundation 1y kt msia then bole fly if pointer lepas

yg penting pointer tu la kena bg lepas

Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2018 01:52 PM | Show all posts
aurorae replied at 2-8-2018 11:13 AM
oh  ok.  Tak salah merancang awal2, esp kewangan tu sebab yuran student inter ...

kat mana anak-anak blajar bahasa asing tuu ? kat sekolah atau kelas luar ?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-9-2018 08:48 AM | Show all posts
hijaulover1 replied at 16-9-2018 01:52 PM
kat mana anak-anak blajar bahasa asing tuu ? kat sekolah atau kelas luar ?

mandarin masa anak2 sekolah rendah  sjkc, arab masa sekolah menengah maahad, jepun tu anak akak buat part time di kolej, gigih setiap sabtu pergi kelas, dah nak masuk 2 tahun.  Bahasa german ni anak bungsu belajar kat sekolah rendah di Oz, dah masuk 3 tahun.  Kira semuanya belajar disekolah/kolej masing2, bukan di luar.
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2018 09:33 AM | Show all posts
Edited by aurorae at 17-9-2018 09:46 AM
armin replied at 6-8-2018 04:44 PM
Minat jugak nak tau. Apa stepnya? Untuk diri-sendiri dah terlepas. Plan nak hantar anak oversea jgk. ...

step pertama, education saving dari anak2 kecik lagi.  Sekarang nak dapat tajaan/loan memang tipis.   Batch anak hari tu, 90% classmatenya self sponsored students. Kolej intec, sunway dll untuk ke Australia contohnya, yuran RM11,000 per term (satu term 6 bulan).  Anak akak ambik persediaan di intec  1 1/2 tahun = 3 term.  Yuran univ di Australia  A$ 15,000 per term untuk international students ~  RM45,000 per term. Ini untuk univ di bandar2 besar seperti Melbourn, Sydney, Canberra.  Cost of living pun tinggi juga.   Yuran univ dan cost of living di bandar2 kecil atau luar bandar kurang sikit.

Course bidang agama di al Azhar yuran free, adik ipar dulu kami sediakan duit untuk living expenses dia je yang  murah berbanding Malaysia, tapi course professional dan medicine kena bayar yuran.  Rezeki dia, balik Malaysia kerajaan tengah perkenal jqaf di sekolah rendah, terus dapat kerja cikgu jqaf.   

Sebenarnya untuk ke Mesir  dan lain2 negara, boleh guna STPM/STAM, tapi  rakyat kita jarang guna saluran ni.  Lebih jimat dari segi kewangan,  cuma anak2 kena kuat semangat sikit la.  Bila gagal atau result tak bagus, impactnya lebih kuat banding di kolej yang exam buat tiap term/semester.
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2018 05:01 PM | Show all posts
boleh tag kaka @modngengade

sheol katanya ada ramai anak blaja obersi
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2018 05:24 PM | Show all posts
Edited by sofiazara at 19-9-2018 05:36 PM

laluan lepas SPM:

Tingkatan 6 (STPM) = kalo dapat Prinsipal macam dapat A-level dah, so senang pi oversea
Program Matrikulasi = boleh pi UA dan oversea
Program Asasi = buat di UA so masuk UA masing-masing lah
A-Level / AUSMAT /International baccalaurette = mmg persediaan pi oversea
Diploma = lepas dip boleh pi obersi juga bergantung result dip. kalo above 3.5 besar peluang.

kalo ambik degree kat uni yang ada twinning program pun boleh pi overseas.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-11-2022 08:05 AM GMT+8 , Processed in 0.149834 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list